| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
OPTIMIZACIJA TRANSPORTNIH POTI V SKLADIŠČU SUROVIN
Lilijana Potočar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je predstaviti idejo o optimizaciji transportnih poti glede avtomatske dostave surovin s transportnim vozičkom. V Centralni raztehtalnici, ki je z visokoregalnim skladiščem (v nadaljevanju VRS) povezana s Skladiščem surovin, tehtamo surovine za proizvodnjo in izhodne dobave (dobavnice). Skladišče ni v celoti avtomatizirano glede dostave materialov v posamezni tehtalni prostor, zato prihaja do križanja surovin na manipulativni coni. Za zagotovitev učinkovitosti in ustreznih pogojev za delo se kaže potreba po posodobitvi in avtomatizaciji transportnih logističnih sistemov, dograditvi medfaznega skladišča ter nadgradnji informatizacije skladiščnega poslovanja. Z modernizacijo in optimizacijo poslovanja ter novo opremo je namen manipulacijo z materialom čim bolj avtomatizirati, zaščititi materiale pred poškodbami, razsipom in razsutjem, zagotoviti dodatne kapacitete za povečane potrebe proizvodnje, povečati kakovost opravljenega dela ter izboljšati pogoje za opravljanje dela.
Keywords: Skladišče surovin, Centralna raztehtalnica, Optimizacija transportnih poti, Medfazno skladišče raztehtalnice, Sistem za upravljanje in nadzor, Skladiščni informacijski sistem
Published: 03.01.2011; Views: 2398; Downloads: 351
.pdf Full text (1016,59 KB)

5.
OPTIMIZACIJA POTI PRODAJNEGA PREDSTAVNIKA Z MOBILNO APLIKACIJO
Rok Torkar, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo merili dolžino poti, ki dnevno nastane pri opravljanju dela prodajnega zastopnika. Zanimalo nas je, koliko lahko prihranimo pri skrajšanju dolžine dnevnih poti s pomočjo javno dostopnih mobilnih aplikacij za optimiziranje poti. Ker smo imeli že točne podatke o dolžinah poti za pretekle mesece, smo se osredotočili na izbiro najbolj praktične mobilne aplikacije. Izbirali smo med petimi aplikacijami, vse smo kratkotrajno testirali, s pomočjo odločitvenega programa DEXi pa izbrali nam najbolj uporabno. Izbrano aplikacijo smo testirali en mesec,v tem času smo opravljali vožnjo po optimiziranih poteh, predlaganih s strani aplikacije. Hkrati smo dolžine poti merili in jih primerjali z dolžinami pred uporabo aplikacije. V teoretičnem delu smo opisali osnove tržnega komuniciranja, ki zajema velik del posla prodajnega zastopnika, se dotaknili logistike in optimiziranja poti, na kratko opisali mobilne naprave in večkriterijsko odločanje.
Keywords: • komunikacija • mobilne naprave • optimizacija poti • mobilne aplikacije • odločanje
Published: 28.01.2015; Views: 759; Downloads: 56
.pdf Full text (2,29 MB)

6.
RAZVOJ SISTEMA ZA DOLOČANJE POTI REŠEVALNEGA VOZILA GLEDE NA SPREMEMBE GOSTOTE PROMETA
Jan Prša, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi se ukvarjamo s problemom določitve najhitrejše poti reševalnega vozila v cestnem omrežju. Med mnogimi različnimi možnostmi je potrebno izbrati časovno optimalno pot od reševalne postaje do kraja nesreče. Uporabili smo Dijkstrov algoritem za iskanje časovno optimalnih poti v grafu in ga realizirali s pomočjo programskega jezika Python. V Python IDLE razvojnem okolju smo razvili aplikacijo za določitev in grafični izris poti, ki je v danem trenutku dneva najhitrejša. Program izpiše tudi predviden čas, ki bi ga potrebovalo reševalno vozilo za prihod na cilj. V zaključku je predstavljeno, kakšne bodo koristi obravnavanega sistema za določanje poti za obravnavano organizacijo.
Keywords: Iskanje najhitrejših poti, Diskretno dinamično programiranje, Dijkstrov algoritem, Optimizacija, Python IDLE
Published: 22.08.2011; Views: 1837; Downloads: 126
.pdf Full text (2,30 MB)

7.
OPTIMIZACIJA NOTRANJIH POTI POBIRANJA BIOLOŠKEGA MATERIALA V SPLOŠNI BOLNIŠNICI CELJE
Marko Intihar, 2011, master's thesis

Abstract: Odločitveni mehanizem procesa transporta biološkega materiala pri oblikovanju poti pobiranja bioloških vzorcev temelji na dveh temeljnih korakih. Prvi korak določa, katere oddelke obiskati na poti, drugi korak pa, v kakšnem zaporedju jih obiskati, da bodo izpolnjeni pogoji učinkovitega izvajanja procesa transporta. Z ozirom da je prvi korak izveden na podlagi odločitvenega sistema predstavljenega v raziskavi [23], je temeljni cilj te raziskave razvoj orodja za določitev optimalne sekvence obiskanih oddelkov na poti in za optimizacijo poti (drugi korak). Obravnavani problem je soroden problemu trgovskega potnika, zato se optimizacijski mehanizem posluţuje metod reševanja sorodnega problema. Na podlagi izbire ustreznega splošnega problema, izgradnje optimizacijskega modela in uporabi primernega optimizacijskega postopka lahko sestavimo odločitveni mehanizem za izvedbo drugega koraka, ko pa ga poveţemo z raziskavami prvega koraka, pa dobimo zdruţeni odločitveni model. Kot pomoč za izvedbo drugega koraka je bilo uporabljeno orodje geografski informacijski sistem in aplikacija ArcLogistics. S pridobljenim dvokoračnim optimizacijskim orodjem je mogoče občutno izboljšati proces transporta bioloških vzorcev z optimalnim vključevanjem oddelkov na redne obhode in optimizacijo poti na rednih obhodih.
Keywords: transport v bolnišnicah, optimizacija poti, problem trgovskega potnika, geografski informacijski sistem (GIS)
Published: 16.10.2011; Views: 1728; Downloads: 266
.pdf Full text (7,27 MB)

8.
9.
Optimizacija poti mesečnega popisa merilnih naprav za večstanovanjske objekte in industrijo v izbranem podjetju
Mia Kokot, 2014, master's thesis/paper

Abstract: Uspešno organiziranje transporta zahteva reševanje različnih problemov na strateškem, operativnem in taktičnem nivoju. Dobro definiran plan vožnje namreč lahko v precejšnji meri prispeva k zniževanju transportnih stroškov. S čim bolj optimalnim planom voženj se zmanjša število prevoženih kilometrov in za to potreben čas. Prav tako pa lahko optimalna izvedba voženj pripomore k zmanjšanju števila vozil in enakomernejši obremenitvi le-teh. V magistrskem delu bomo izvedli optimizacijo poti mesečnega popisa merilnih naprav za večstanovanjske objekte in industrijo, ki ga za potrebe obračuna komunalnih dobrin izvaja Komunalno podjetje Velenje, d.o.o. na območju Šaleške doline. Transportno omrežje Šaleške doline bomo z razširitvijo programa ArcGIS (imenovano Network Analyst) preoblikovali v model omrežja in nato s programom ArcLogistics izvedli optimizacijo poti ter primerjali sedanje stanje popisovanja merilnih naprav in stanje po optimizaciji z vidika skrajšanja poti, časa ter delovnih dni.
Keywords: ArcLogistics, geografski informacijski sistemi, merilne naprave, optimizacija poti, popisovanje
Published: 18.11.2014; Views: 981; Downloads: 111
.pdf Full text (1,40 MB)

10.
Optimizacija poti in urnikov za zbiranje nevarnih medicinskih odpadkov
Roman Šumak, 2014, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu smo podali povzetke strokovne literature, ki se vsebinsko nanašajo na obravnavani problem. Ugotovili smo, da je način, ki smo ga preučevali, teoretično najbolj primeren za planiranje zbiranja odpadkov, hkrati pa je glede na točnost podatkov tudi samo zbiranje boljše, hitrejše ter tudi bolj učinkovito.
Keywords: medicinski odpadki, zbiranje nevarnih odpadkov, optimizacija poti
Published: 18.11.2014; Views: 690; Downloads: 127
.pdf Full text (1,18 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica