| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Izboljšava nihajne ročice na krožni žagi
Jure Tumpej, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavana nihajna ročica krožne žage, ki je izpostavljena dinamičnim obremenitvam. Najprej je predstavljen računalniški model dinamike v programskem okolju SolidWorks. Dobljene obremenitve iz dinamičnega modela so bile nato osnova za preračun utrujanja gradiva. Izkazalo se je, da obstajajo mesta, kjer obstaja nevarnost, da pride do poškodb zaradi utrujanja gradiva. Kasneje je opisan postopek optimizacije oblike in dimenzij nihajne ročice. Cilj izboljšane oblike je bil odpraviti kritična mesta in zmanjšati maso. Na koncu so predstavljeni rezultati dinamične analize izboljšane nihajne ročice z namenom, da se potrdi ustreznost izboljšane oblike. Diplomsko delo je nastalo v sodelovanju s podjetjem Ledinek Engineering d. o. o.
Keywords: simulacija dinamike, utrujanje materiala, razbremenitev vztrajnosti, optimizacija oblike, optimizacija dimenzij, SolidWorks
Published: 08.09.2020; Views: 198; Downloads: 0

2.
Optimizacija ravninskih paličnih konstrukcij z uporabo genetskih algoritmov
Rok Tumpej, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen razvoj programa, ki omogoča preračun statično obremenjenih ravninskih paličnih konstrukcij in konstrukcij sestavljenih iz linijskih nosilcev. Predstavljena je metoda končnih elementov in uporaba le te v računalniškem programiranju. Pravilnost delovanja razvitega programa je potrjena z analitičnimi izračuni in s primerjavo s programskim orodjem Abaqus. Delo zajema tudi optimizacijo oblike paličnih konstrukcij z uporabo genetskih algoritmov in optimizacije z rojem delcev. Rezultati optimizacije so prikazani na različnih primerih.
Keywords: metoda končnih elementov, palične konstrukcije, linijski nosilci, optimizacija oblike, genetski algoritmi, optimizacija z rojem delcev, programiranje, Python
Published: 28.09.2017; Views: 2287; Downloads: 150
.pdf Full text (3,66 MB)

3.
Reducirana globalna parametrizacija za optimizacijo oblike
Marko Kegl, Damir Vučina, 2008, published scientific conference contribution

Abstract: Prispevek predstavlja začetno raziskovalno delo na področju reducirane globalne parametrizacije za optimizacijo oblike konstrukcijskih delov. Z besedo 'reducirana' označujemo parametrizacijo z zelo majhnim številom vplivnih parametrov - to število mora biti neodvisno od kompleksnosti geometrije konstrukcijskega dela, ki ga optimiramo. Za osnovo predlaganega pristopa smo privzeli predpostavko, da se oblika konstrukcijskega dela lahko spreminja samo v izbranih naravnih načinih. Ti načini so med sabo neodvisni in hierarhično razporejeni. To omogoča optimizacijo s prilagodljivo natančnostjo v odvisnosti od računske zahtevnosti problema.
Keywords: globalna parametrizacija, optimizacija oblike, konstrukcijski deli
Published: 31.05.2012; Views: 1257; Downloads: 26
URL Link to full text

4.
OPTIMIRANJE OBLIKE NASTAVNIH ČELJUSTI ROČNIH KLEŠČ
Sašo Lenart, 2009, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga zajema razvoj nove oblike univerzalnih klešč in klešč stranskih ščipalk. Uporabljena numerična metoda temelji na tehniki projektnih elementov in gradientni optimizaciji. Za projektne elemente smo uporabili Bezierjeva telesa, njihove kontrolne točke pa smo privzeli kot optimizacijske spremenljivke. Za trdnostno analizo z metodo končnih elementov smo projektne elemente diskretizirali z 20-vozliščnimi volumskimi končnimi elementi tipa Serendipity. Optimizacijsko nalogo smo formulirali tako, da smo dosegli čim večje zmanjšanje materialnih stroškov pri izdelavi (volumen klešč). Pri tem smo seveda morali izpolniti zahteve, ki se nanašajo na dovoljene napetosti, deformacije in trajnost klešč v skladu s predpisi, ki urejajo to področje. Razen zmanjšanja stroškov je optimizacija prinesla tudi osvežitev sedanje oblike z novejšo in povečanje funkcionalnost klešč.
Keywords: konstrukcija, optimizacija oblike, klešče, nastavna čeljust, univerzalne klešče, klešče stranske ščipalke
Published: 30.06.2009; Views: 3133; Downloads: 190
.pdf Full text (3,16 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica