| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 783
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Obdelava plošče za vakuumsko posodo
Jure Kralj, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema opis obdelave plošče, ki v končni obliki služi kot vrata vakuumske posode. Namen diplomskega dela je optimizacija posameznih operacij, ki imajo največji vpliv na obdelovalni čas. Na začetku smo definirali potrebne stroje in predpostavili ustrezen način vpenjanja obdelovanca. V tehnologiji obdelave smo opisali vsebino delovnih potekov, ki zajemajo več operacij ter orodja, uporabljena pri izvedbi operacij. Preverili smo ustreznost obdelave z merjenjem oblik, tolerančnih mer in izvedli smo kontrolo kvalitete hrapavosti površine, ter rezultate meritev zapisali v merski protokol. Zadnji del diplomskega dela smo namenili simulaciji poti orodja, kjer smo s spremembo ključnih parametrov dosegli optimizacijo časa obdelave.
Keywords: obdelava, optimizacija, rezkanje, plošča, simulacija
Published in DKUM: 08.06.2023; Views: 30; Downloads: 0

2.
Konstruiranje in topološka optimizacija nosilne konstrukcije drona
Jernej Čokl, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava optimizacijo ogrodja drona za prevoz prve pomoči. Glavni cilj je minimiziranje mase, kar podaljša čas letenja drona. Na podlagi zahtev je določena oblika; izbrane so potrebne komponente in izveden je preračun časa letenja drona. Izbran je bil primeren material, ki omogoča, da je ogrodje izdelano s postopkom 3D tiska. Nato je bil ustvarjen model, ki so mu bili predpisani ustrezni robni pogoji. Ogrodje je bilo optimizirano v programu ProTOp, kjer je dobilo končno obliko in maso. Dobljen model je z dodatnimi popravki in dodatki primeren za izdelavo.
Keywords: topološka optimizacija, dron, ogrodje, ProTOp
Published in DKUM: 01.06.2023; Views: 42; Downloads: 14
.pdf Full text (4,68 MB)

3.
Optimizacija dela zaposlenih z vpeljavo rezervacijskega sistema pri ponudniku namestitvenih kapacitet
Boštjan Rezar, 2023, master's thesis

Abstract: Nove digitalne tehnologije močno vplivajo na razvoj turističnega sektorja. V preteklosti so turisti svoje počitnice pretežno rezervirali po telefonu neposredno pri ponudniku namestitev ali so rezervacijo zaupali turistični agenciji. Danes se lahko proces rezervacije podpre z ustreznimi programskimi rešitvami, ki jih je na trgu veliko. Kljub temu pa morajo biti ponudniki namestitvenih kapacitet pozorni pri izbiri primerne rešitve in se vpeljave lotiti sistematično in dosledno, saj bo to vplivalo na njihovo optimizacijo dela in na povpraševanje strank v prihodnosti. Magistrska naloga predstavlja dobro prakso vpeljave in uporabe rezervacijskega sistema, ki je primeren za manjše ponudnike namestitvenih kapacitet. Raziskali smo, kaj takšna rešitev pomeni za organizacijo in zaposlene, kakšne so prednosti uporabe ter priložnosti za nadgradnjo takega sistema. V teoretičnem delu zaključnega dela smo proučili razpoložljivo literaturo, vezano na digitalizacijo in razvoj digitalizacije v turizmu, ter predstavil nekaj najvidnejših spletnih rezervacijskih sistemov, ki so prisotni v domačem okolju, kot tudi mednarodno. V empiričnem delu smo za pridobitev podatkov o izboru, vpeljavi in sami uporabi sistema opravili intervjuje z nekaterimi uporabniki rezervacijsko recepcijskega sistema v hotelu. Informacije o tem, kako deluje raziskani rezervacijsko recepcijski sistem smo pridobili tudi s pomočjo metode odkritega opazovanja s popolno udeležbo. Med delom smo opazovali vodjo hotela, vodjo recepcije ter receptorko. Med opazovanjem smo pridobili dodatna pojasnila glede uporabnosti sistema, kje so ozka grla in pomanjkljivosti ter kje uporabniki vidijo možnosti za nadgradnjo oziroma izboljšave funkcionalnosti sistema. Ugotovili smo, da je bila vpeljava novega rezervacijsko recepcijskega sistema upravičena in smiselna. Z uvedbo novega rezervacijsko-recepcijskega sistema je ponudnik namestitvenih kapacitet optimiziral poslovanje, znižal stroške, povečal prodajo, digitaliziral nekatere delovne procese in reorganiziral ter optimiziral delo receptorjev. Z ugotovitvami smo seznanili tudi vodjo hotela. Podali smo tudi predloge za nadgradnjo sistema, ki jih lahko vodstvo hotela posreduje ponudniku sistema.
Keywords: optimizacija dela, rezervacijski sistem, digitalna tehnologija
Published in DKUM: 29.05.2023; Views: 69; Downloads: 3
.pdf Full text (1,39 MB)

4.
Uvajanje trajnostnih in visokostorilnih tehnologij v pridelavo jabolk
2023, textbook

Abstract: V publikaciji so predstavljeni avtorski prispevki za pomoč pri uvajanju trajnostnih in visokostorilnih tehnologij v pridelavo jabolk. Predstavljena so glavna izhodišča k celovitemu pristopu vse od začetka pridelave do konca skladiščenja. Vključene teme opisujejo strojno rez, strojno redčenje, rez korenin, fiziološko in mikrobno stabilnosti plodov, spravilo pridelka, skladiščenje pridelka v dinamični atmosferi in '0 – residue' varstvo rastlin.
Keywords: jablana, obiranje, oprema, visokostorilnost, optimizacija
Published in DKUM: 19.05.2023; Views: 84; Downloads: 3
.pdf Full text (6,47 MB)
This document has many files! More...

5.
Pridobivanje produktov iz pegastega badlja (sylibum marianum) : magistrsko delo
Mojca Hraš, 2023, master's thesis

Abstract: Pegasti badelj spada med eno najbolj cenjenih zdravilnih rastlin, ki se je razširila že skoraj po vsem svetu. V semenih pegastega badlja se skriva mešanica flavonolignanov, ki jih s skupnim imenom imenujemo silimarin. Ekstrakcija silimarina iz pegastega badlja poteka v dveh stopnjah, saj semena vsebujejo tudi veliko maščob in jih je treba predhodno razmastiti. Razmaščevanje običajno poteka s pomočjo heksana. V tem magistrskem delu smo za razmaščevanje uporabili še druga topila in metodo hladnega stiskanja. V ekstrahiranih oljih smo določevali tudi vsebnost tokoferolov in topil. Kot pričakovano smo dokazali, da je metoda hladnega stiskanja najbolj ugodna, saj ohrani sestavo in kvaliteto olja ter je za zdravje in okolje najmanj škodljiva. V nadaljevanju smo želeli optimirati ekstrakcijo silimarina iz razmaščenih semen. Najprej smo določili najboljše topilo, za katero se je izkazal aceton. Nato smo z računalniškim programom Design Expert določili optimalno temperaturo, čas ekstrakcije in razmerje topilo : material. Ugotovili smo, da se vsebnost silimarina s temperaturo niža, viša z višanjem razmerja topilo : material in da vsebnost začne padati po 11 urah ekstrakcije. V ekstraktih smo določili tudi vsebnost ogljikovih hidratov, vsebnost totalnih fenolov in antioksidativno aktivnost. Predhodno smo predvideli, da bo ekstrakt pridobljen iz materiala, ki je bil predhodno razmaščen z metodo hladnega stiskanja, imel najboljše lastnosti in imel najvišjo antioksidativno aktivnost. To trditev smo v magistrskem delu tudi potrdili.
Keywords: pegasti badelj, olje, silimarin, optimizacija postopka ekstrakcije, Design Expert, antioksidativna aktivnost
Published in DKUM: 11.05.2023; Views: 97; Downloads: 23
.pdf Full text (4,26 MB)

6.
Izdelava in optimizacija spletne strani za marketinško podjetje
Amir Draganović, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja morajo imeti v današnjem času funkcionalne spletne strani, oblikovane v moderni zasnovi, če želijo ostati konkurenčna. V diplomskem delu je predstavljena izdelava spletne strani za marketinško podjetje Pro Marketing, d. o. o. Spletna stran je izdelana v odprtokodnem sistemu WordPress za upravljanje spletnih vsebin. V prvem delu diplomskega dela so predstavljeni vtičniki uporabljeni na strani, vizualni graditelj strani Elementor in osnovni pristopi k optimizaciji spletne strani. V drugem delu diplomskega dela je opisan postopek priprave diagrama z aplikacijo diagrams.net, načrta z orodjem Adobe XD in spletne strani v odprtokodnem sistemu WordPress. V zaključnem delu je predstavljen proces optimizacije s pomočjo vtičnika Rankmath in prikazana analiza rezultatov s pomočjo orodja Google Analytics. Rezultati analize kažejo, da smo uspešno opravili optimizacijo strani in posledično izboljšali prepoznavnost in prodajo podjetja.
Keywords: Wordpress, Elementor, Rank Math, vtičniki, izdelava spletne strani, optimizacija spletne strani
Published in DKUM: 09.05.2023; Views: 90; Downloads: 20
.pdf Full text (5,71 MB)
This document has many files! More...

7.
Uporaba evolucijskih metod za napovedovanje stroškov inženirskih projektov : magistrsko delo
Kristijan Šket, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obsega napovedovanje stroškov inženirskih projektov v orodjarstvu, katerih cilj so transferna orodja za preoblikovanje pločevine. Cilj dela je s pomočjo genetskega programiranja in programskega okolja BricsCAD na podlagi stroškovne analize že izdelanih transfernih orodij ustvariti napovedne matematične modele za napovedovanje stroškov vsebinsko podobnih projektov v prihodnosti. Za zadostno genetsko raznovrstnost v začetnih generacijah smo organizme ustvarili s polnim, rastočim in delno polnim, delno rastočim načinom. Kot najbolj točen napovedni model v fazi testiranja se je izkazal model z delno polnim, delno rastočim načinom stvarjenja, ki je dosegel povprečno točnost 97,59 %. Ustvarjeni napovedni model je funkcijske gene izbiral iz osnovnih matematičnih operacij: seštevanja, odštevanja, množenja in deljenja. Za uporabo priporočamo model, pridobljen z rastočim načinom in naborom funkcijskih genov iz osnovnih računskih operacij brez operacije deljenja. Model je zgolj 0,25 % manj točen, vendar je enostavnejši za uporabo in za delovanje zahteva poznavanje le trinajstih in ne sedemnajstih spremenljivk.
Keywords: evolucijske metode, genetsko programiranje, modeliranje in optimizacija, projektno vodenje v orodjarstvu, obvladovanje stroškov
Published in DKUM: 24.04.2023; Views: 137; Downloads: 70
.pdf Full text (2,01 MB)

8.
Optimizacija spletnih mest za iskalnike in izboljšanje njihove kvalitete
Jani Kaukler, 2023, master's thesis

Abstract: S pojavom digitalnih tehnologij se svet hitro spreminja. Internet je postal stalnica v našem vsakdanjem življenju, podjetja pa se zavedajo, kako pomembna je močna spletna prisotnost, da bi ostala konkurenčna na današnjem trgu. Posledično se je povečala konkurenca med spletnimi mesti, zato je za podjetja ključnega pomena, da imajo visokokakovostno spletno mesto, ki ga uporabniki zlahka odkrijejo. V magistrskem delu raziščemo metode in tehnike za optimizacijo spletnega mesta za iskalnike in izboljšanje njihove kvalitete. Magistrsko delo bo razdeljeno na dva glavna dela: teoretični in praktični del. Teoretični del bo temeljil na pregledu angleške literature o optimizaciji za iskalnike in kvaliteti spletnih mest. S tem bomo pridobili celovito razumevanje področja in različnih dejavnikov, ki lahko vplivajo na kvaliteto spletnih mest in optimizacijo za iskalnike. Praktični del se bo osredotočil na oblikovanje in izvedbo spletnega mesta 4th.vision, kjer bomo uporabili tehnike, pridobljene iz pregleda literature, za optimizacijo spletnega mesta za iskalnike in izboljšanje njegove splošne kvalitete. V prvem delu magistrskega dela smo preučili spletna mesta na splošno, vključno z njihovo strukturo, načeli oblikovanja in pomenom uporabniške izkušnje v sodobnem oblikovanju spletnih mest. Poglobili smo se tudi v koncept uporabniške izkušnje in zakaj je ta ključni vidik naših interakcij s spletnimi mesti. V drugem delu smo se osredotočili na optimizacijo za iskalnike in njeno povezavo z oblikovanjem spletnih mest. Obravnavali smo delovanje iskalnikov, dejavnike, ki vplivajo na uvrstitev spletnega mesta, ter strategije za prepoznavanje in odpravljanje morebitnih težav, ki ovirajo uvrstitev spletnega mesta v iskalnikih. Poudarili smo tudi pomen uporabe orodij za analizo spletnih mest, da bi ugotovili področja za izboljšave in optimizirali delovanje njih. V praktičnem delu smo pridobljeno znanje uporabili pri oblikovanju in optimizaciji spletnega mesta 4th.vision. Za oblikovanje spletnega mesta smo uporabili načela oblikovalskega razmišljanja in orodje Figma, nato pa smo ga vzpostavili s platformo WordPress. Uporabili smo tudi različna orodja za analizo spletnih mest, da bi ugotovili področja za izboljšave in optimizirali spletno stran za iskalnike. Vse skupaj smo naredili kratek pregled korakov, ki smo jih opravili pri oblikovanju in optimizaciji spletnega mesta 4th.vision.
Keywords: optimizacija spletnih mest za iskalnike, izdelava kvalitetnega spletnega mesta, analiza spletnih mest.
Published in DKUM: 17.04.2023; Views: 152; Downloads: 34
.pdf Full text (2,94 MB)

9.
Optimizacija YouTube videoposnetkov na primeru kanala Office tečaji
Jan Breznar, 2023, master's thesis

Abstract: Svetovni splet je postal ikonska , kulturna in vseprisotna stvar vsakdana. V prvem delu magistrskega dela smo zato opisali osnovne koncepte svetovnega spleta, njegovo zgodovino in različice. Ker je vsebin na svetovnem spletu ogromno, se je skozi čas razvila potreba in nato nuja po uporabi spletnih iskalnikov za klasificiranje, razvrščanje in predstavitev rezultatov poizvedb. Spletni iskalniki ponujajo učinkovit način za raziskovanje spletnih vsebin. V tem delu smo definirali spletne iskalnike, njihovo zgodovino in osnovne koncepte delovanja. Kljub temu pa iskalci vseh zadetkov poizvedb v iskalnikih ne morejo pregledati. Zato obstaja težnja in tekmovanje za prikaz svojih vsebin na vrhu seznama z zadetki. V drugem poglavju magistrskega dela smo zato opisali strategije, ki jih lahko uporabimo za dosego boljših rezultatov. Te strategije imenujemo tudi optimizacija spletnih iskalnikov. Skozi prilagoditev metapodatkov, ključnih besed in vsebin samih tako pozitivno vplivamo na prikaz v organskih rezultatih. Svojo uspešnost optimizacije moramo tudi spremljati in meriti skozi čas preko različnih ključnih kazalnikov uspeha. Vsak izmed njih daje drugačen vpogled, ki ga primerjamo v skladu z našimi vsebinami in strategijo. Porast v mobilnih tehnologijah je le pospešil in utrdil zanimanje za digitalne vsebine skozi družbena omrežja. Vsebine, generirane s strani uporabnikov na straneh, kot je YouTube, dandanes pritegne več kot milijardo ljudi. Vsebine v obliki videoposnetka odstranijo lokacijske, monetarne in časovne ovire, ki jih predstavljajo predavanja ter izleti v živo. Prav tako vzpodbujajo razprave in zanimanje za obravnavane vsebine. Gledalcem ponujajo večjo fleksibilnost, moč odločanja in zato predstavljajo odlično orodje za poučevanje. Slednjo platformo smo opisali v tretjem delu. Identificiranje primernih vsebin je za tako ogromna spletna mesta ključnega pomena. Mnoge koncepte, ki smo jih spoznali v drugem poglavju, smo lahko prevedli v optimizacijo videoposnetkov. V zadnjem, praktičnem delu smo opisali YouTube kanal Office tečaji. S kvantitativno analizo celotne statistike kanala in izbranih videoposnetkov, smo ugotavljali vzorce in navade gledalcev ter njihovo demografijo. Ugotovili smo, da vsebine kanala spremljajo predvsem mlajši gledalci, ki jih uspešno zadržimo na lastnih vsebinah. Slednje smo potrdili s pregledom virov ogleda, številom novih in večkratnih gledalcev ter z rastočim trendom naročnin na kanal. Ugotovili smo, da je pri po povpraševanju po vsebinah kanala prisotno močno sezonsko nihanje, kjer čas gledanja upade v poletnih mesecih. Za določanje primerne dolžine videoposnetka smo primerjali odstotek gledanja videoposnetka, samo dolžino videoposnetka ter časom gledanja ter opazili negativno povezanost med večanjem dolžine ter manjšanjem odstotka gledanja. Med dolžino in časom gledanja pa smo ugotovili pozitivno povezanost. Za kanal smo definirali tudi pričakovano stanje v prihodnosti za doseganje boljših rezultatov.
Keywords: digitalni marketing, optimizacija spletnih iskalnikov, YouTube optimizacija videoposnetkov, YouTube Studio analitika, Office tečaji
Published in DKUM: 17.04.2023; Views: 112; Downloads: 21
.pdf Full text (1,93 MB)

10.
Metoda ocenjevanja kinematičnih zmožnosti robota za optimizacijo lege obdelovanca v primeru robotske površinske obdelave : doktorska disertacija
Saša Stradovnik, 2022, doctoral dissertation

Abstract: Robotska površinska obdelava geometrijsko razgibanih obdelovancev predstavlja eno izmed zahtevnejših robotskih nalog, sploh v primeru kolaborativnih robotskih sistemov, kjer so razpoložljive kinematične zmožnosti precej zmanjšane v primerjavi s klasičnimi industrijskimi roboti. Da bi zagotovili izvedljivost takšne robotske naloge in na ta način zagotavljali fleksibilnost robotske aplikacije, je potrebno oceniti te sposobnosti pred samo izvedbo robotske površinske obdelave. Z namenom določitve natančne in fizikalno konsistentne informacije o maksimalnih sposobnostih ob upoštevanju želenih tehnoloških zahtev, bomo v sklopu doktorske disertacije predstavili metodo DTF (ang. Decomposed Twist Feasiblity). Ocenjevanje maksimalnih izvedljivih hitrosti vrha robota izhaja iz ideje o dekompoziciji translacijskega in rotacijskega gibanja, ob upoštevanju tipičnih zahtev robotske površinske obdelave, kjer je zahtevano sinhrono translacijsko-rotacijsko gibanje. Predlagana metoda DTF bo predstavljena skupaj z uveljavljenim konceptom politopa manipulabilnosti. Za razliko od obstoječih metod, ki ocenjujejo kinematične zmožnosti robota v uteženem prostoru zasuka ali obravnavajo translacijski in rotacijski podprostor ločeno, predlagan pristop ponuja natančno določitev skupnih kinematičnih sposobnosti, kar je pogosto zahtevano v primeru robotske površinske obdelave. Numerični rezultati, predstavljeni v tej doktorski disertaciji prikazujejo uporabnost predstavljene metode v primeru optimizacije lege obdelovanca vnaprej poznane znane tehnološke poti, definirane po površini obdelovanca.
Keywords: robotska površinska obdelava, izvedljivost robotske naloge, kinematične sposobnosti robota, elipsoid manipulabilnosti, politop manipulabilnosti, dekompozicija gibanja, metoda DTF, optimizacija lege obdelovanca
Published in DKUM: 09.03.2023; Views: 188; Downloads: 103
.pdf Full text (13,46 MB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica