| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Optimizacija zalog vhodnega materiala v podjetju CM - OS Mastnak
Igor Kolarič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava tematiko s področja upravljanja zalog vhodnega materiala v podjetju CM – OS Mastnak. Problem nastopi zaradi dejstva, da se vse aktivnosti, povezane z zalogo, v podjetju izvajajo in rešujejo na podlagi subjektivnih presoj osebja. Tako nastajajo nepotrebni stroški in občasna nezaloženost, ki vodi do daljšanja rokov dobave končnih izdelkov. V ta namen smo na podlagi teoretičnega znanja tvorili optimiziran model, ki predvideva takšne naročilne količine, ob katerih so skupni stroški zalog najnižji. Prav tako smo določili nivoje zalog, ki varujejo podjetje pred nezaloženostjo ter nivoje, pri katerih bi bilo najbolje sprožati nabavne akcije.
Keywords: zaloga, stroški, optimalna naročilna količina, optimizacija, nivo zalog
Published: 21.11.2014; Views: 974; Downloads: 79
.pdf Full text (2,57 MB)

2.
UPRAVLJANJE Z ZALOGAMI V PODJETJU DOORS D.O.O.
Urša Jerala, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Zaloge predstavljajo pomemben člen v dobavni verigi podjetja, saj zagotavljajo nemoteno oskrbo podjetja s potrebnimi materiali in tako omogočajo tekoč delovni proces. Obstaja več vrst zalog. To so proizvodne zaloge, zaloge pomožnega materiala, zaloge polizdelkov in zaloge končnih izdelkov. Poleg tega pa so tu še varnostne, signalne, maksimalne, minimalne zaloge in druge. Zaloge v podjetju kompenzirajo napake zaradi neprimernih metod planiranja, nenatančnih podatkov o stanjih, zamud dobavnih rokov in odklone dobavljenih količin. Problem zalog je, da nase vežejo finančna sredstva, obenem pa povzročajo stroške. Večje kot so zaloge, večje stroške ima podjetje. Zato je potrebno posvetiti veliko pozornosti določanju optimalne višine zalog, to pa izhaja iz znanja o proizvodih in procesih, poznavanju dejavnosti in proizvodnih zmogljivosti podjetja, pa tudi iz zmožnosti dovolj natančnega napovedovanja prodaje. Teoretično obravnavo zalog sem nadaljevala s ponazoritvijo upravljanja z zalogami v podjetju Doors, d.o.o., kjer sem predstavila njihov način spremljanja zalog in nekatere podatke, ki omogočajo boljši pogled na zaloge.
Keywords: zaloge, ABC analiza, JIT, stroški zalog, skladiščenje, optimalna naročilna količina, metode vrednotenja zalog, kazalniki obračanja
Published: 06.12.2012; Views: 1861; Downloads: 225
.pdf Full text (1,03 MB)

3.
RACIONALIZACIJA SKLADIŠČNEGA POSLOVANJA Z UVEDBO INFORMACIJSKE PODPORE V PODJETJU NELIT S.P.
Tilen Železnikar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje Nelit s. p. se ukvarja s prodajo, z izposojo in s servisom rehabilitacijskih pripomočkov. Podjetje je imelo še pred slabim letom velike težave s skladiščenjem, saj je neurejen proces skladiščenja podjetju predstavljal velik strošek. Osnovne naloge skladiščenja so varovanje, izdajanje in sprejemanje materiala. Skladišča morajo biti postavljena tako, da omogočajo čim krajše poti in čim nižje stroške. Material v skladiščih mora biti pregledno postavljen in hitro dosegljiv, seveda pa mora biti vse podprto s programsko opremo, ki vse to omogoča. V diplomski nalogi sta predstavljena analiza obstoječega stanja skladiščnega poslovanja v podjetju Nelit s. p. in predlog za izboljšave z uvedbo informacijskega sistema za vodenje skladišča in zalog ter z uporabo tehnik za upravljanje zalog. Podana je tudi kritična analiza in vidik stroškov uvedbe novega informacijskega sistema in tehnik vodenja zalog.
Keywords: • Vodenje zalog • Logistika • ABC analiza • Optimalna naročilna količina • Informacijski sistem
Published: 09.10.2012; Views: 1573; Downloads: 123
.pdf Full text (979,32 KB)

4.
Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica