| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
Laserska prisluškovalna naprava : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Dejan Lampret, 2008, undergraduate thesis

Keywords: elektronika, prisluškovalne naprave, laserji, ojačevalniki, optika
Published: 12.01.2009; Views: 2887; Downloads: 314
.pdf Full text (9,09 MB)
This document has many files! More...

5.
NUMERIČNA SIMULACIJA KROŽNE IN PARABOLIČNE IZVEDBE SONČNEGA KOLEKTORJA
Matjaž Gajšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo primerjali izvedbi sončnega kolektorja s paraboličnim in krožnim koritom. Primerjavo smo izvedli z uporabo računalniške dinamike tekočin v programskem paketu ANSYS. Ugotovili smo, da se izvedba s paraboličnim koritom pri zbiranju svetlobe obnese bolje, vendar pa je bolj občutljiva na spremembo vpadnega kota sevanja. Obe izvedbi tako slabo zbirata difuzno sevanje. Podali smo tudi lokalne razmere v sistemu, ki nakazujejo slabo zasnovo izvedbe s krožnim koritom ter nam pomagajo pri nadaljnji optimizaciji sistema. Za konec diplomskega dela smo predlagali še nekaj izboljšav na obstoječih izvedbah, ter opisali izvedbe, ki bi jih bilo vredno dodatno raziskati.
Keywords: Sončni kolektor, geometrijska optika, računalniška dinamika tekočin, parabolično korito.
Published: 12.10.2011; Views: 1712; Downloads: 121
.pdf Full text (4,59 MB)

6.
7.
SVOBODA USTANAVLJANJA PO ODLOČITVI SODIŠČA EVROPSKE UNIJE V ZADEVI OTTICA NEW LINE
Žiga Kotošek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Pravica do svobode ustanavljanja je za sodobno mednarodno trgovino zelo pomembna. Določa jo Pogodba o delovanju Evropske unije in jo uvrščamo med prosto gibanje oseb ter predstavlja eno izmed temeljnih svoboščin notranjega trga Evropske unije. Že od vsega začetka pomembno vlogo pri razlagi te pravice igra Sodišče Evropske unije. Tudi sodba v zadevi Ottica New Line je pomemben precedens, saj predstavlja nadaljevanje sodne prakse o nacionalnih ukrepih, ki uresničevanje svobode ustanavljanja v okviru poklicev, ki so povezani z javnim zdravjem, pogojuje s sistemom predhodnega dovoljenja, ki pomeni omejitev. V prvem poglavju diplomskega dela se zaradi lažjega razumevanja sodbe v zadevi Ottica naprej seznanimo z vsebino svobode ustanavljanja, z dopustnimi omejitvami ali izjemami in z razmejitvijo do ostalih svoboščin. Omejitev svobode je lahko upravičena z višjimi razlogi v splošnem interesu, ki se nanašajo na javno zdravje. V drugem delu diplomske naloge se bomo seznanili z najpomembnejšimi precedensi Sodišča EU na področju javnega zdravstva, ki so pomembno vplivali na odločitev v zadevi Ottica New Line. V zadnjem poglavju diplomskega dela pa bomo podrobneje spoznali zadevo Ottica, kjer Sodišče Evropske unije v predlogu za sprejetje predhodne odločbe odloči o utemeljenosti omejevanja svobode ustanavljanja v primeru mešanih dejavnosti, konkretneje prodajaln z optičnimi pripomočki.
Keywords: Notranji trg, svoboda ustanavljanja, javno zdravje, Ottica New Line, Komisija proti Grčiji, Hartlauer, Blanco Pérez in Chao Gómez, Ker-Optika.
Published: 02.12.2014; Views: 769; Downloads: 126
.pdf Full text (485,07 KB)

8.
NADGRADNJA KOAKSIALNEGA KABELSKEGA OMREŽJA NA OPTIKO DO DOMA
Aleš Poljanšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen potek nadgradnje obstoječega kabelsko razdelilnega sistema kabelskega operaterja v optično omrežje, z možnostjo ponujanja boljših storitev uporabnikom. Predstavljena bo rešitev, kako bi lahko ponudnik gradil svoje omrežje, prav tako pa tudi oprema, ki bi se pri projektu uporabila. Opisane so storitve triple-play, optični kabli, omrežna tehnologija in arhitektura, pasivna in aktivna oprema od ponudnika do naročnika ter orodja za dokumentiranje, ki bi se pri projektu lahko uporabila.
Keywords: kabelsko razdelilni sistem, optika do doma
Published: 06.09.2016; Views: 532; Downloads: 27
.pdf Full text (24,56 MB)

9.
Vgrajeni sistem za zajem slike iz infrardečega slikovnega senzorja v vesolju
Urban Zrim, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje razvoj vgrajenega sistema za zajem slike iz infrardečega slikovnega senzorja, ki bo kot del celotne kamere primeren za vesoljsko okolje. Pri razvoju je upoštevana takšna funkcionalnost, ki bo primerna za vgradnjo na že obstoječe module satelita projekta TRISAT. Vgrajeni sistem omogoča nastavljanje integracijskega časa v območju nanosekund in nastavitev števila zajema zaporednih slik ter časa med njimi. Vsebuje tudi medpomnilnik za šest slik, kjer je te možno začasno shraniti in kasneje prenesti na drugo enoto, ki jo v okviru naloge predstavlja osebni računalnik. V nalogi so opisani posamezni moduli, ki gradijo vgrajeni sistem, in razvoj programske opreme za nastavitve kamere, prikaz slik in samo komunikacijo med vezjem in računalnikom. Opisani in predstavljeni so tudi testi, ki so bili uporabljeni za preverjanje te komunikacije in celotne logike, ki sestavlja vgrajeni sistem.
Keywords: kamera, daljinsko zaznavanje, radar, optika, Verilog, slikovna točka, fotodetektor
Published: 06.04.2017; Views: 431; Downloads: 6

10.
Numerična analiza temperaturnih razmer v napravi za optični prenos podatkov
Jure Zagoranski, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavana naprava za optični prenos podatkov, v kateri pod vplivom sončnega sevanja in zunanje temperature ter notranjih izvorov toplote prihaja do toplotnih obremenitev. Zaradi kompleksnosti naprave analitični preračun ni mogoč, zato je bilo na poenostavljenem modelu izvedenih več numeričnih simulacij za različne robne pogoje in primerjalna simulacija za primerjavo z odčitki testne naprave v realnih pogojih. Richardsonova ekstrapolacija je služila za oceno numerične negotovosti in s tem vpliva gostote mreže na rezultate numerične analize. Dobljeni rezultati bodo v pomoč in kot vodilo pri nadaljnjem razvoju naprave.
Keywords: optični prenos podatkov, numerična analiza, prenos toplote, Richardsonova ekstrapolacija, optika
Published: 25.09.2017; Views: 329; Downloads: 41
.pdf Full text (5,37 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica