| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
IZDELAVA ZRCAL ZNOTRAJ OPTIČNEGA VLAKNA
Borut Preložnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje izdelavo zrcala znotraj enorodovnega optičnega vlakna. Predstavljeno je teoretično delovanje zrcal, orodja za izdelavo, izdelava ter praktični rezultati. Zrcalo je sestavljeno iz tankega zračnega mehurčka znotraj optičnega vlakna, izdelava pa temelji na jedkanju konca optičnega vlakna v fluorovodikovi kislini in varjenju pojedkanega dela z drugim ravno odrezanim optičnim vlaknom. Jedkanje je potekalo pri različnih časih ter pri konstantni temperaturi s čimer se je vplivalo na odbojnost zrcal. Varjenje je bilo nadzorovano s pomočjo sprotnih meritev refleksije ter transmisije s programskim okoljem LabVIEW. Z nadzorom jedkanja ter varjenja smo dosegli odbojnosti preko 8% pri izgubah manjših od 7%, zaradi česar so takšna zrcala primerna za izdelavo raznih optičnih senzorjev.
Keywords: Optično vlakno, optično zrcalo, odboj, prepustnost
Published: 21.06.2010; Views: 1579; Downloads: 149
.pdf Full text (4,94 MB)

5.
SISTEM ZA ZAJEMANJE IN VIZUALIZACIJO GIBANJA Z UPORABO PLASTIČNIH OPTIČNIH VLAKEN
Boris Macuh, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi se bomo posvetili plastičnim optičnim vlaknom s katerimi bomo merili vzdolžne raztezke ter tako posredno zaznavali ter merili gibanje človeških delov telesa. Opisana bo izdelava in delovanje elektronskega vezja, ki temelji na mikrokrmilniku PIC18F4550. Za elektronski del smo poiskali najboljšo rešitev glede občutljivosti, izdelali smo senzorski merilni del sistema ter podrobno opisali delovanje vseh sklopov. Kot zaključek smo v virtualnem okolju izdelali 3D model človeka, katerega roke lahko v realnem času premikamo z raztezanjem vlaken nameščenih na naši obleki. Prav tako smo predstavili postopke in rezultate meritev ločljivosti ter drugih lastnosti plastičnih optičnih vlaken.
Keywords: Optično vlakno, merjenje faznega kota, zaznavanje gibanja, senzor raztezkov, POF
Published: 07.09.2010; Views: 1486; Downloads: 122
.pdf Full text (11,09 MB)

6.
SIGNALNI PROCESOR ZA NIZKOKOHERENČNO INTERFEROMETRIJO S PROGRAMABILNIM VEZJEM CPLD
Žiga Matjašec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje način procesiranja nizkokoherenčnega interferometra s Sagnacovim interferometrom. V delu je podrobno opisana izvedab optičnega dela, izdelava elektronskih vezij in procesiranje signalov s CPLD. Kot primer uporabe je izdelan senzor raztezka na osnovi Michelsonovega interferometra.
Keywords: Optično vlakno, signalni procesor, sagnacov interferometer, nizkokoherenčni interferometer, CPLD
Published: 06.12.2010; Views: 1465; Downloads: 129
.pdf Full text (3,69 MB)

7.
AKUSTIČNA ANTENA NA OSNOVI OPTIČNEGA VLAKNA
Gregor Blatnik, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga opisuje princip delovanja vlakenskega optičnega senzorja vibracij z Michelsonovim interferometrom. Predstavljeno je teoretično ozadje delovanja senzorja, načrtovanje ter gradnja elektronskega vezja in izdelava akustične antene. Rezultati meritev so prikazani na računalniku s pomočjo programskega okolja LabVIEW.
Keywords: Optično vlakno, Michelsonov interferometer, senzor vibracij, gonilnik laserske diode
Published: 06.12.2010; Views: 1611; Downloads: 90
.pdf Full text (48,92 MB)

8.
MINIATURNI OPTIČNI HIGROMETER
Tomaž Hribernik, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga opisuje princip delovanja izredno majhnega optičnega higrometra na osnovi detekcije rosišča. Uporabljen je miniaturni termoelektrični hladilnik (Peltierjev element) za ciklično hlajenje vrha optičnega vlakna z namenom ugotovitve temperature rosišča, ki omogoča izračun absolutne oziroma relativne vlažnosti ob znani temperaturi okolice. Podano je teoretično ozadje senzorja,ki omogoča razumevanje zasnove in načrtovanja mehanskega in optičnega dela senzorja ter princip izdelave in delovanja opto-elektronskega vezja. Ogledali si bomo še izsledke eksperimentalnih podatkov.
Keywords: vlažnost, optično vlakno, VCSEL, fotodetektor, termoelektrični hladilnik, temperaturni senzor, miniaturni optični higrometer
Published: 06.12.2010; Views: 2432; Downloads: 286
.pdf Full text (4,14 MB)

9.
MEHANSKI SISTEM ZA PROCESIRANJE NIZKOKOHERENČNIH VLAKENSKIH INTERFEROMETROV
Matjaž Oberč, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje sistem za procesiranje optičnih vlakenskih interferometrov , ki temelji na nizkokoherenčnem vlakenskem interferometru z mehanskim modulatorjem. Optično pot modulira vrtljivo zrcalo. Na zrcalo pritrjen inkrementalni dajalnik služi za merjenje spremembe optične poti v sprejemnem interferometru. V diplomski nalogi je opisano delovanje in izvedba optičnega, mehanskega, elektronskega, ter programskega dela. Za praktično demonstracijo delovanja in karakterizacijo realiziranega sistema za procesiranje optičnih vlakenskih interferometrov je bil uporabljen senzor pomika na osnovi Fabry–Pérot interferometra.
Keywords: Optično vlakno, signalni procesor, nizkokoherenčni interferometer
Published: 20.09.2011; Views: 1587; Downloads: 99
.pdf Full text (5,33 MB)

10.
OPTIČNI POŽARNI SENZOR
Mitja Mitnjek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje izdelavo sistema za zaznavo požara oziroma prekoračitve temperature. Predstavljeni so teoretične podlage delovanja sistema, njegova izdelava ter princip delovanja sistema v praksi. Sistem temelji na širokospektralnem viru (halogenska žarnica), katere svetlobo sklopimo v optično vlakno. Svetloba tako potuje skozi optično vlakno in preko optičnega delilnika do senzorja s termokromičnim barvilom. Detekcija svetlobe se zazna z RGB-detektorjem.
Keywords: optično vlakno, ferula, termokromično barvilo, spekter, optična moč, RGB-detektor
Published: 27.11.2012; Views: 1210; Downloads: 147
.pdf Full text (3,10 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica