| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Aplikacija za pregledovanje in podpisovanje slikovnih dokumentov PDF s pomočjo optičnega prepoznavanja besedila : diplomsko delo
Igor Kepe, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo razvili aplikacijo, ki bo pohitrila in olajšala podpisovanje dokumentov PDF. Implementirana je v programskem jeziku Python, optično prepoznavanje besedila pa je izvedeno z uporabo odprtokodne knjižnice Tesseract. Aplikacija je namenjena podpisovanju dokumentov PDF s slikovnimi in certificiranimi digitalnimi podpisi ter prepoznavanju besedila iz slik in slikovnih dokumentov PDF. Poleg tega nam lahko služi tudi kot enostavni urejevalnik besedila. V veliko pomoč je aplikacija lahko študentom ter vsem, ki se pri delu srečujejo z digitalizacijo ali arhiviranjem dokumentov. Prav tako vsem tistim, ki potrebujejo prepoznavo besedila natisnjenih ali skeniranih dokumentov.
Keywords: Optično prepoznavanje znakov, Tesseract OCR, digitalni podpis, Python, dokument PDF
Published in DKUM: 17.10.2022; Views: 164; Downloads: 23
.pdf Full text (2,57 MB)

2.
Uporaba tehnologije optičnega prepoznavanja znakov v aplikacijah Windows 10
Marko Deželak, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V začetku diplomskega dela smo predstavili tehnologijo optičnega prepoznavanja znakov, opisali njene začetke ter podrobneje predstavili postopke in metodo prepoznavanja znakov. V nadaljevanju smo se osredotočili na operacijski sistem Windows 10, njegovo digitalno trgovino Windows Store in aplikacije namenjene optični prepoznavi znakov, katere smo pregledali in preizkusili njihovo delovanje. Nato smo z orodjem Visual Studio izdelali aplikacijo, v njej predstavili delovanje brezplačnih programskih knjižnic jih testirali in primerjali rezultate uspešnosti z obstoječimi rešitvami.
Keywords: optično prepoznavanje znakov, Windows 10, Windows 10 aplikacije
Published in DKUM: 09.10.2017; Views: 1145; Downloads: 153
.pdf Full text (6,17 MB)

3.
OPTIČNO PREPOZNAVANJE ZNAKOV V AVTOMATIKI
Simon Brečko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Področje optičnega prepoznavanja znakov trenutno stagnira, saj pri pretvarjanju papirnih oblik v elektronsko dejansko že obstaja vse, kar si človek zaželi. Področje robotskega vida je vsekakor v vzponu že nekaj časa, predvsem pri večanju števila in izboljševanju humanoidov ter samovozečih avtov. V avtomatiki je optično prepoznavanje znakov zelo razširjeno, predvsem v farmacevtski in prehrambeni industriji. Tam je namreč potrebna kontrola variabilno natisnjenih podatkov na proizvodih. Odločil sem se razviti lasten sistem za prepoznavanje znakov, ki se lahko uporabi v avtomatiki. V uvodu je predstavljena tehnika prepoznavanja znakov in izgradnja mojega sistema. V nadaljevanju je predstavljeno generiranje G-kode, katero lahko uporabimo pri CNC strojih. Na koncu je prikazano testiranje programa.
Keywords: optično prepoznavanje znakov, avtomatizacija, G-koda
Published in DKUM: 21.09.2016; Views: 963; Downloads: 77
.pdf Full text (3,17 MB)

4.
OPTIČNO RAZPOZNAVANJE ZNAKOV Z NEVRONSKIMI MREŽAMI NA GRAFIČNI PROCESNI ENOTI
Miha Furlan, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Cilj diplomske naloge je izdelava sistema za optično prepoznavanje znakov z uporabo nevronske mreže. Računsko zahtevne dele sistema smo pohitrili z uporabo grafične procesne enote (GPU). Naš sistem za OCR opišemo v treh glavnih sklopih: razbitje dokumenta na znake (segmentacija), prepoznavanje posamičnih znakov ter paralelizacija izvajanja na GPU. Zatem predstavimo aplikacijo, v katero smo integrirali našo rešitev. Rezultati testiranj so pokazali, da je natančnost prepoznavanja znakov OCR-A in OCR-B okrog 98%, Courier New pa 92%, medtem ko je pohitritev izvajanja kode na GPU bila minimalno petkratna napram izvajanju na CPU.
Keywords: optično prepoznavanje znakov, nevronske mreže, grafična procesna enota
Published in DKUM: 12.09.2011; Views: 1994; Downloads: 157
.pdf Full text (6,59 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica