| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 592
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Delo z osebno varovalno opremo v enoti covid intenzivne terapije
Nina Lončarič, 2024, master's thesis

Abstract: Uvod: V času pandemije koronavirusne bolezni so zdravstveni delavci bili dolžni nositi osebno varovalno opremo. V magistrskem delu smo predstavili delo z osebno varovalno opremo v enoti covid intenzivne terapije. Prav tako smo ugotavljali učinke uporabe osebne varovalne opreme na fizično in psihično zdravje zdravstvenih delavcev v enoti covid intenzivne terapije. Metode: Kvantitativno raziskavo smo izvedli s pomočjo anketnega vprašalnika. Vprašalnik je vseboval demografske značilnosti anketirancev, trditve o učinkih osebne varovalne opreme na potek dela ter fizične in psihične učinke na zdravstvene delavce. Sodelovalo je 72 anketirancev, zaposlenih v enoti covid intenzivne terapije. Analiza podatkov je potekala v programu IBM SPSS 22. Rezultati: V raziskavi smo ugotovili, da osebna varovalna oprema vpliva na komunikacijo med zaposlenimi (PO = 4,19, SO = 0,762), da se 57 (79,2 %) vprašanih ob delu z osebno varovalno opremo počuti bolj utrujeno, 53 (73,6 %) vprašanih se počuti dovolj usposobljene za opravljanje dela v enoti covid intenzivne terapije, da se 62 (86,1 %) vprašanih v osebni varovalni opremi počuti varne in da 42 (58,3 %) vprašanih ni imelo dodatnih izobraževanj o pravilni uporabi osebne varovalne opreme. Razprava in zaključek: Zaradi sedanjih in prihodnjih pandemij je treba čim prej opredeliti ukrepe za zmanjšanje tveganj, povezanih z uporabo osebne varovalne opreme. Od teh ukrepov je odvisna kakovost opravljenega dela, kakor tudi zadovoljstvo in učinkovitost dela zdravstvenih delavcev. 
Keywords: koronavirus, zdravstveni delavci v zdravstveni negi, zaščitna oprema, obremenjenost zaposlenih
Published in DKUM: 21.02.2024; Views: 27; Downloads: 0
.pdf Full text (1,36 MB)

2.
Raziskava vpliva bolečine na delo pri uslužbencih sodnega okrožja Kranj
Jana Potočnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Raziskava o vplivu bolečine na delo temelji na vprašalniku spletne ankete v kateri so sodelovali zaposleni na sodiščih sodnega okrožja Kranj. Namen raziskave je bil pridobiti podatke o številu zaposlenih, ki so v zadnjem delovnem tednu pri opravljanju vsakodnevnega, ponavljajočega se dela, ki se v večini delovnega časa opravlja v sedečem položaju, imeli občutek bolečine ter o vplivu le-te na samo delo. Študija, ki smo jo v nalogi predstavili, zajema področje ergonomije ter vpliva okolja in opreme, ki jo imata ta na zaposlene. V zaključnem delu smo uporabili empirično kvalitativno metodo raziskovanja, in sicer s študijem domače in tuje strokovne literature različnih avtorjev. V okviru kvantitativne metode raziskovanja smo podatke pridobili s spletnim anketnim vprašalnikom. Rezultati spletne ankete so pokazali delež zaposlenih s trajno prisotno motečo bolečino, ki po njihovem mnenju vpliva na sposobnost za opravljanje dela. Glede na pridobljene podatke zaposlenim priporočamo večkratno, nekajminutno, dnevno prekinitev dela z namenom izvedbe vaj za krepitev mišic v vratu in hrbtenici.
Keywords: sedeče delo, bolečine, ergonomsko oblikovana oprema
Published in DKUM: 16.01.2024; Views: 109; Downloads: 6
.pdf Full text (2,62 MB)

3.
Analiza in razvoj beležnika tipkanja : diplomsko delo
Lars Kolar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavimo vrsto in delovanje beležnikov tipkanja. Razložimo, kaj so beležniki tipkanja, opišemo njihov namen in delovanje. V nadaljevanju diplomskega dela izdelamo prototip beležnika tipkanja, zmožnega zbiranja vnesenih pritiskov na tipkovnico. V zaključku povzamemo naše ugotovitve in podamo napotke za nadaljnje delo.
Keywords: zlonamerna programska oprema, vohunska programska oprema, beležnik tipkanja, kibernetska varnost
Published in DKUM: 04.12.2023; Views: 343; Downloads: 39
.pdf Full text (1,22 MB)

4.
Načrtovanje in energetsko učinkovito vodenje večjih hladilniških sistemov
Andrej Rebernak, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je bil raziskan in opisan osnovni ter napredni hladilniški sistem za specifičen primer. Osnovni hladilniški sistem je bil predstavljen kot referenčno izhodišče, nato pa je bila pozornost na razvoju naprednejše rešitve. V delu je bilo podrobno analizirano in primerjano delovanje obeh sistemov. Napredni hladilniški sistem je vključeval inovativne komponente in pristop k doseganju boljšega izkoristka energije ter večjo učinkovitost sistema kot celote. Posebna pozornost je bila namenjena senzorju debeline ledu, ki je bil vgrajen v napredni sistem. Ta senzor je omogočil natančno spremljanje debeline ledu na površinah uparjalnika. S tem je bil sistem prilagojen glede na dejansko debelino ledu, kar je pripomoglo k boljšemu delovanju sistema in manjši porabi energije. Z izvedbo primerjalnih izračunov je bilo dokazano, da napredni hladilniški sistemi omogočajo znatne prihranke pri porabi električne energije v primerjavi z osnovnim sistemom. Ti prihranki so bili rezultat boljše regulacije, optimizirane uporabe komponent in prilagajanja delovanja hladilniškega sistema glede na dejanske razmere.
Keywords: industrijske hladilnice, uparjalnik, plinski hladilnik, senzor debeline ledu HBDF-MK2, strojna in programska oprema Siemens
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 663; Downloads: 29
.pdf Full text (2,24 MB)

5.
Konstruiranje strojnega primeža z uporabo cae in optimizacije topologije ter simulacijski preizkus delovanja
Filip Ljevar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je bil skozi proučevanje pomanjkljivosti obstoječih patentnih rešitev zasnovati inovativen 5-osni strojni primež. Ob upoštevanju načel razvoja odprte strojne opreme, kot dela svobodne znanosti, je transparentno in temeljito predstavljena izvirna rešitev s poudarkom na prednapetosti in dvojnem vpenjanju gibljive čeljusti primeža. Opravljena je bila statična analiza konstrukcije in optimizacija topologije. Ugotovljeno je bilo, da težave z dvigom čeljusti niso bile v celoti odpravljene, zato so predstavljene možnosti za nadaljnje izboljšave. Predstavljen je načrt nadaljnjih korakov, da bi lahko konstrukcija prešla v prosto javno uporabo.
Keywords: 5-osni strojni primež, odprta strojna oprema, optimizacija topologije, statična analiza
Published in DKUM: 22.09.2023; Views: 306; Downloads: 22
.pdf Full text (3,94 MB)

6.
Implementacija elementov industrije 4.0 v podjetje Dorninger Hytronics d.o.o. in izračun koeficienta OEE : magistrsko delo
Mitja Medved, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo povzema koncept industrije 4.0, predvsem interneta stvari, ter njuno vpeljavo v podjetje Dorninger Hytronics d.o.o. Podrobneje je predstavljena programska oprema DMG Mori Messenger, ki omogoča enostaven pregled nad delom strojev ter samodejni izračun koeficienta izkoriščenosti proizvodne opreme. Na podlagi podatkov, pridobljenih iz proizvodnje, je narejen tudi ročni preračun koeficienta OEE, na podlagi analize trenutnega stanja pa so podani predlogi za izboljšave.
Keywords: Industrija 4.0, internet stvari, programska oprema, izkoriščenost proizvodne opreme, predlogi izboljšav
Published in DKUM: 22.09.2023; Views: 236; Downloads: 31
.pdf Full text (2,56 MB)

7.
Razvoj digitalnega dvojčka za planiranje proizvodnje v podjetju Marovt d.o.o. : magistrsko delo
Žan Štern, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen razvoj digitalnega dvojčka za planiranje proizvodnje v podjetju Marovt d.o.o. Podjetje Marovt velja za najnaprednejšo proizvodnjo kovanja v Sloveniji in eno izmed najnaprednejših v Evropi. Zaradi ohranitve svojega poslovnega uspeha podjetje neprestano išče načine, kako izboljšati svoj proizvodni proces in posledično položaj na trgu. To je predstavljalo glavno vodilo za zagon projekta digitalni dvojček. Cilj projekta je bila izdelava in vzpostavitev digitalnega dvojčka s pomočjo lastnega znanja podjetja, kar bi v prihodnosti omogočilo nadgradnjo sistema in razširitev modela na celotno podjetje. Digitalni dvojček je bil razvit s pomočjo programske opreme Simio. Dostop do vseh potrebnih informacij je bil omogočen preko programa ccLEAP, ki ga podjetje uporablja za svoje poslovanje in vodenje. Z integracijo sistema ccLEAP v program Simio je bilo omogočeno tudi simuliranje s časovno realnimi podatki. V okviru projekta smo tako uspešno razvili in implementirali rešitev, ki zagotavlja izvedljiv in enostaven terminski plan. Trenutno stanje omogoča, da samodejno ustvarimo terminski plan delovnih nalogov in ga pošljemo končnim uporabnikom. S tem projektom smo tako naredili pomemben korak na poti digitalizacije podjetja.
Keywords: digitalizacija, podjetje Marovt, planiranje proizvodnje, digitalni dvojček, programska oprema Simio, sistem ccLEAP
Published in DKUM: 20.09.2023; Views: 172; Downloads: 25
.pdf Full text (3,36 MB)

8.
Primerjalna analiza funkcionalnosti orodij za management idej
Jaša Leskovar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Za pridobivanje idej je dostopnih veliko različnih programskih orodij, ki ponujajo različne funkcije. Za podjetja je pomembno, da imajo urejen pregled nad idejami strank in zaposlenih v podjetju za nadaljnji razvoj. Namen diplomskega dela je ugotoviti, katero programsko orodje je najbolj primerno za management idej. Poleg tega je namen ugotoviti tudi, katero programsko orodje za svojo ceno prinaša največ funkcij. V diplomskem delu je uporabljena metoda pregledovanja različnih znanstvenih člankov in metoda primerjalne analize programskih orodij. Rezultat primerjalne analize je izbira programskega orodja, ki je za podjetja najbolj primeren za uporabo v kombinaciji z managementom idej. V diplomskem delu je predstavljeno, katero programsko orodje je najbolj primerno za upravljanje idej in zakaj ravno to programsko orodje. Predstavljen je tudi proces implementacije tega programskega orodja v podjetje.
Keywords: odprtokodna programska oprema, management idej, ustvarjalnost, inovacije
Published in DKUM: 15.09.2023; Views: 152; Downloads: 10
.pdf Full text (1,62 MB)

9.
Uvajanje trajnostnih in visokostorilnih tehnologij v pridelavo jabolk
2023, textbook

Abstract: V publikaciji so predstavljeni avtorski prispevki za pomoč pri uvajanju trajnostnih in visokostorilnih tehnologij v pridelavo jabolk. Predstavljena so glavna izhodišča k celovitemu pristopu vse od začetka pridelave do konca skladiščenja. Vključene teme opisujejo strojno rez, strojno redčenje, rez korenin, fiziološko in mikrobno stabilnosti plodov, spravilo pridelka, skladiščenje pridelka v dinamični atmosferi in '0 – residue' varstvo rastlin.
Keywords: jablana, obiranje, oprema, visokostorilnost, optimizacija
Published in DKUM: 19.05.2023; Views: 376; Downloads: 28
.pdf Full text (6,47 MB)
This document has many files! More...

10.
Celovita učinkovitost opreme v podjetju Eurel d.o.o. : magistrsko delo
Nace Delopst, 2022, master's thesis

Abstract: Dinamično poslovno okolje usmerja sodobna proizvodna podjetja v nadzorovanje proizvodnih procesov v realnem času in v njihovo konstantno izpopolnjevanje. Uveljavljen kazalnik, ki je merodajen kazatelj uspešnosti podjetij pri takem delovanju, je celovita učinkovitost opreme. Magistrsko delo zajema analizo trenutnega stanja na tem področju v podjetju Eurel d.o.o., iskanje učinkovitejše alternative nadzora dotičnih procesov in analizo predvidenega stanja v primeru implementacije poiskane rešitve.
Keywords: proizvodnja, učinkovitost, nadzor, oprema
Published in DKUM: 03.02.2023; Views: 348; Downloads: 73
.pdf Full text (1,96 MB)

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica