| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
POSODOBITEV SISTEMA PLANIRANJA V PODJETJU GOODYEAR DUNLOP SAVA TIRES D.O.O. Z METODO KANBAN
Damjan Stojaković, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Eden izmed pomembnih ciljev proizvodnega podjetja je povečanje produktivnosti s čim manjšim vložkom denarnih sredstev. Podjetja ta cilj uresničujejo tako, da iščejo in odpravljajo izgube. Ugotovljeno je, da se visoke izgube pojavljajo neposredno v proizvodnem procesu. Takšne izgube se pojavljajo zaradi operaterjev na strojih, pomanjkanja materiala ali časa, procesa samega, orodij, vzdrževanja in tudi planiranja proizvodnje. V diplomskem delu, bomo podali pregled obstoječega stanja in predlog posodobitve planiranja dela proizvodnje avtomobilskih pnevmatik. Ker je proizvodnja tovarne precej kompleksna, se bomo osredotočili samo na oddelek izdelave žičnih jeder. V diplomskem delu predlagamo novi način planiranja, ki zagotavlja hitrejši in učinkovitejši odziv proizvodnje žičnih jeder na spremembe proizvodnje konfekcije, kar bo za posledico imelo večje zadovoljstvo notranjih kupcev in posledično tudi zunanjih kupcev pnevmatik. Trenutno se za planiranje uporabljajo Excelove planske tabele, ki jih bomo nadomestili s KANBAN planiranjem in s tem spremenili način planiranja iz ''potiskaj'' v ''vleci'. Z novim načinom planiranja smo skrajšali pretočne čase v proizvodnji, znižali vmesne zaloge, spremenili odziv proizvodnje na spremembe in spoštovanje dobavnih rokov. Spodbuditi smo tudi sodelavce v proizvodnji in v planiranju proizvodnje k spremembi razmišljanja o optimizaciji delovnih procesov.
Keywords: podjetje, proizvodnja, planiranje proizvodnje, operativno planiranje, kanban
Published: 09.05.2013; Views: 1337; Downloads: 97
URL Link to full text

3.
Optimizacija procesa priprave terminskih planov v podjetju Paloma d.d. Sladki Vrh
Biserka Flegar, 2014, master's thesis

Abstract: Ena izmed ključnih strateških odločitev podjetja je odločitev o kapacitetah v proizvodnji. Proizvodna podjetja imajo različne možnosti upravljanja kapacitet in prilagajanja povpraševanju na trgu. Običajno imajo v podjetjih za planiranje proizvodnje specializirano službo, ki skrbi za operativno planiranje, pripravo in vodenje proizvodnje. Magistrsko delo obravnava proces priprave terminskih planov v Službi operativne priprave proizvodnje v družbi Paloma d.d. v Sladkem Vrhu. V podjetju poteka serijska proizvodnja za široko potrošnjo, kjer se naročila v večjem delu pokrivajo iz zalog. Oddelek operativne priprave dela v podjetju med vsemi ostalimi delovnimi nalogami, skrbi za razporejanje delovnih nalogov za veliko število različnih izdelkov. Omenjeni oddelek je zelo obremenjen tudi zaradi nezadostne informacijske podpore in zaradi vse večjih zahtev kupcev. Oddelek tesno sodeluje s prodajno in nabavno službo ter proizvodnjo. Cilj magistrskega dela je bila optimizacija priprave terminskih planov v podjetju Paloma d.d. Sladki Vrh. Ena od možnosti je uporaba programske opreme. V magistrski nalogi sem s pomočjo programske opreme Lekin z različnimi metodami razporedila delovne naloge po različnih kriterijih za Linijo C-10 in Linijo C-11. Rezultati so pokazali, da je možno optimalno razporediti delovne naloge. Odvisno od podjetja pa je kateremu izbranemu kriteriju daje prednost, znižanju dobavnih rokov ali krajšim pretočnim časom. K boljšim delovnim rezultatom ter k večjemu zadovoljstvu med zaposlenimi pa pripomore tudi uspešno komuniciranje. Zato sem v magistrskem delu z intervjuji poskušala raziskati kako poteka interno komuniciranje v Službi operativne priprave v tem podjetju. V delu sem opravila posnetek in analizo obstoječega stanja, preučila strokovno literaturo, interne dokumente podjetja, teoretične in praktične metode razvrščanja delovnih nalogov. Opravila sem zbiranje podatkov s pomočjo razgovorov in intervjujev. Podala sem tudi predloge za učinkovitejše ter hitrejše razvrščanje delovnih nalogov.
Keywords: delovni nalog, interno komuniciranje, operativno planiranje proizvodnje, terminiranje
Published: 06.05.2014; Views: 1651; Downloads: 57
URL Link to full text

4.
Prenova oblikovanja proizvodnih procesov v podjetju Metalid d.o.o.
Matevž Hojnik, 2016, specialist thesis

Abstract: Specialistično delo na osnovi opredeljenih težav in njihove analize dokazuje, da je ob takšnem ali povečanem številu zaposlenih v podjetju nujno potrebno spremeniti strukturo in način vodenja proizvodnje. Izhajajoč iz evidentiranih problemov, ki predstavljajo ovire v proizvodnih procesih, dokazujem, da lahko z izboljšavo organiziranosti priprave proizvodnje in kadrovsko strukturo podjetje obdrži oziroma poveča število zaposlenih in pri tem posledično poveča dobiček podjetja. Izboljšava organiziranosti je nujno potrebna in bo mogoča z minimalno investicijo in reorganizacijo.
Keywords: obvladovanje proizvodnje, operativno planiranje, organizacija proizvodnje, procesi realizacije naročila.
Published: 27.06.2016; Views: 708; Downloads: 56
.pdf Full text (1,81 MB)

5.
Večparameterski odločitveni model za razvrščanje naročil v proizvodnjo
Magdalena Rejec, 2016, master's thesis/paper

Abstract: Podjetja in organizacije so v današnjem času izpostavljena hitrim spremembam na trgu in krepitvi konkurence. Pravilno načrtovanje proizvodnje in optimalno razvrščanje naročil bistveno vplivata na uspešnost poslovanja podjetja, še posebno v primerih, kjer se planiranje proizvodnje izvaja na osnovi naročil kupcev. Dobro planiran proizvodni proces močno vpliva na produktivnost, hkrati pa zagotavlja pravočasne dobave kupcem. Pravilno planiranje proizvodnje ob podpori naprednih informacijskih tehnologij je eden ključnih dejavnikov konkurenčne prednosti podjetja, saj z njim zagotavljamo kratke pretočne čase, nižje zaloge, kakovostne izdelke in ustrezne dobavne roke. Cilj raziskave je bilo določiti model planiranja – razvrščanja naročil v proizvodnjo, ki bo zagotavljal optimalni proizvodni proces z ozirom na kriterije, ki ga definirajo in omejujejo. Z raziskavo smo želeli preveriti, ali lahko z naprednimi rešitvami, ki so nam na voljo, nadgradimo sistem priprave dnevnih planov s pomočjo večparametrskega odločitvenega modela za razvrščanje naročil v proizvodnjo, da bomo dosegali boljše proizvodne rezultate ter znižali zaloge surovin. Rezultat raziskave je model, ki vključuje bistvene parametre, ki vplivajo na razvrščanje naročil v proizvodnjo za predstavljen tip procesne proizvodnje. Model je integriran v informacijski sistem podjetja in ga že uporabljamo v praksi.
Keywords: proizvodni proces, planiranje proizvodnje, operativno planiranje, razvrščanje
Published: 10.10.2016; Views: 623; Downloads: 80
.pdf Full text (3,41 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica