| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 36
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
Obravnava pacientke po lepotni operacije dojke
Bernarda Lesnika, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Glavna tema diplomskega dela je obravnava pacientke po lepotni operaciji dojke, kateri je bil z operativnim posegom vstavljen vsadek. Za kakovostno zdravstveno nego mora medicinska sestra poznati anatomijo in fiziologijo dojke ter vedeti, kako ženske sprejemajo svoje telo in zakaj se za ta poseg odločajo. Prvi del diplomskega dela je namenjen prav temu. Sledi osrednji del diplomskega dela, kjer je navedenih nekaj negovalnih problemov, s katerimi se medicinske sestre srečujejo po lepotni operaciji dojke. Namen diplomskega dela je predstaviti zahtevnost dela medicinskih sester po lepotni operaciji dojk, ključne vidike potrebne zdravstvene nege, ki zahteva celega človeka, saj morajo medicinske sestre poznati tudi čustvene potrebe pacientk.
Keywords: Ključne besede: lepotna operacija dojk, zdravstvena nega (ZN), proces zdravstvene nege (PZN), diplomirana medicinska sestra
Published: 30.04.2009; Views: 3234; Downloads: 565
.pdf Full text (734,48 KB)

6.
Vloga medicinske sestre pri obravnavi bolnikov z izgubo krvi v času anestezije in operacije
Vera Savić, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je predstaviti vlogo medicinske sestre pri obravnavi bolnikov z izgubo krvi v času anestezije in operacije, kakor tudi doseči zastavljene cilje, ki temeljijo na znanju in usposobljenosti anestezijskih medicinskih sester, da prepoznajo možnosti za nastanek krvavitve, poznajo načine dajanja transfuzije in pravilnega ukrepanja, ter zdravstveni negi pacienta v času operacije in nadomeščanja izgubljene krvi s transfuzijo. V sklopu diplomskega dela smo predstavili problem krvavitve in nadomeščanja izgube krvi s transfuzijo, kar v današnjem času predstavlja velik zdravstveni problem. V teoretičnem diplomskem delu smo uporabili deskriptivni raziskovalni pristop in metodo kompilacije. Delo je sestavljeno iz dveh teoretičnih delov, ki vsak po svoje opiše zastavljeno problematiko. V prvem, medicinskem delu, predstavimo anestezijo, operacijo, krvavitev, hemoragični šok in transfuzijo. V drugem delu pa opisujemo vlogo medicinske sestre pri problemu nadomeščanja krvi s sistemom za avtotransfuzijo Cell Saver 5, njegovo uporabo in delovanje ter kot najpomembnejše, zdravstveno nego takšnega pacienta, spremljanje njegovega stanja v času anestezije in operacije. Pomembno je, da anestezijska medicinska sestra s svojim znanjem in izkušnjami pripomore k doseganju ciljev tako samostojno kot v delovanju s celotnim timom v času operacije, da pravočasno prepozna znake, ki lahko vodijo v hemoragični šok, zna v določenem trenutku pravilno ukrepati in s tem pripomoči k ohranitvi bolnikovega življenja.
Keywords: medicinska sestra, izguba krvi, anestezija in operacija, obravnava bolnika
Published: 01.06.2009; Views: 3400; Downloads: 513
.pdf Full text (3,93 MB)

7.
8.
Spremljanje nekaterih telesnih parametrov po operaciji shize pri otrocih
Katja Jakomin, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Vsako leto se v Sloveniji rodi približno 30 do 40 dojenčkov z nepravilnostjo obraza in ustne votline. Otroci, ki se rodijo z nepravilnostjo obraza in ustne votline, so od rojstva pa vse do doraslosti obravnavani na Kliničnem oddelku za maksilofacialno in oralno kirurgijo Ljubljana. Diplomsko delo obravnava otroke s prirojeno razvojno nepravilnostjo obraza in ustne votline, t. i. shize. Osrednji del naloge predstavlja raziskava, s katero smo ugotavljali jemanje antibiotika (perioperativno in pooperativno) ter odnos med spremenjenimi laboratorijskimi vrednostmi in povišano temperaturo po operaciji na čas hospitalizacije. V raziskavi smo opazovali podatke o 100 naključno izbranih pacientih, ki so bili kirurško obravnavani v obdobju od 1. 1. 2003 do 1. 5. 2008. Ugotovljeno je bilo, da ni bistvenih razlik v času hospitalizacije med otroci, ki so bili po operaciji febrilni in so prejeli antibiotično zaščito ter med otroci, ki antibiotične zaščite niso prejeli. Trajanje hospitalizacije je enako dolgo tudi pri otrocih, ki so pred operacijo imeli spremenjene laboratorijske vrednosti. Nadalje je bilo ugotovljeno, da so lahko po operaciji febrilni tudi otroci, ki ob sprejemu niso imeli povišane temperature ali spremenjenih laboratorijskih vrednosti. V zaključku so predstavljeni predlogi za izboljšavo obravnave in potek zdravljenja hospitaliziranega otroka.
Keywords: otrok, shiza, operacija, temperatura, trajanje hospitalizacije.
Published: 29.07.2009; Views: 2417; Downloads: 490
.pdf Full text (758,13 KB)

9.
Aktivnosti zdravstvene nege po laparoskopski sterilizaciji
Tina Peklar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Operativni laparoskopski posegi so v ginekologiji privedli do minimalno invazivne tehnike kirurškega zdravljenja, ki so za pacientke mnogo bolj sprejemljivi, saj s sabo prinašajo manjšo travmo in hitrejšo rehabilitacijo po samem posegu. V diplomskem delu je predstavljena obravnava pacientk in aktivnosti zdravstvene nege po laparoskopski sterilizaciji. V teoretičnem delu diplomske naloge so opisane različne metode sterilizacije in sterilizacija po obdobjih. Nato je podrobneje predstavljena laparoskopska sterilizacija, njen pomen, pravna ureditev, način izvajanja ter zapleti. Poseben del je namenjen vlogi medicinske sestre pri obravnavi pacientk s poudarkom na zdravstveno vzgojnem delu, pooperativnem lajšanju bolečin in psihični opori pacientke ter odnosu zdravstvenih delavcev do pacientk. Drugi del obravnava aktivnosti zdravstvene nege dveh pacientk po laparoskopski sterilizaciji. Podlaga za empirični del diplomske naloge sta študiji primera dveh pacientk, obravnavanih po modelu Marjory Gordon, ki temelji na enajstih vzorcih funkcionalnega stanja zdravega obnašanja. Na osnovi zbranih podatkov smo predstavili možne aktualne in potencialne negovalne diagnoze. Izpostavljene negovalne diagnoze so: možnost pooperativnih komplikacij, nevarnost infekcije, nevarnost padca, bolečina, strah pred izidom kirurškega posega, navzea.
Keywords: medicinska sestra, pacientka, laparoskopska sterilizacija, zdravstvena nega, negovalna diagnoza, operacija
Published: 24.12.2009; Views: 3155; Downloads: 573
.pdf Full text (616,20 KB)

10.
Vpliv vojaške logistike in železniškega sistema ter partizanskega gibanja na delovanje nemške vojske v operaciji Barbarossa : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa Gospodarska in tehniška logistika
Damir Zalokar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi želimo predstaviti vpliv vojaške logistike na operacije nemške vojske v 2. svetovni vojni pri napadu na Sovjetsko zvezo. Osredotočili smo se na obdobje operacije Barbarossa, čas od napada na SZ do bitke za Stalingrad. Pri tem bomo izpostavili vpliv železniške infrastrukture in vpliv delovanja partizanskih enot na nemški železniški sistem v Sovjetski zvezi. Hiter prodor in ogromne razdalje od nemškega zaledja do bojišč je pomenilo velik zalogaj za logistični sistem. Le ta pa na vse te izzive ni bil pripravljen. Pri tem je bil posebno obremenjen železniški sistem. Pomembne so bile tudi tehnične razlike med železniškima sistemoma. Oviro je predstavljala tudi organizacija nemškega logističnega sistema. Delovanje partizanskih enot v obliki sabotaž, napadov in uničenja infrastrukture je imelo velik vpliv pri onemogočanju oskrbe. Vsi ti dejavniki so izničili sposobnosti železniškega transporta. Nemški logistični sistem tako ni bil sposoben vzdrževati normalno bojno pripravljenost nemških sil.
Keywords: 2. svetovna vojna, nemška vojska, vojaška logistika, operacija Barbarossa, nemške železnice
Published: 13.06.2010; Views: 2170; Downloads: 215
.pdf Full text (1,17 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica