| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 37
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Razvoj sistema za zagotavljanje načrtovanega položaja kolčnih endoprotez s pacientu prilagojenimi medicinskimi pripomočki
Urška Kostevšek Šegula, 2020, doctoral dissertation

Abstract: Popolna zamenjava kolka (ang. Total Hip Arthroplasty (THA)) je poseg, v katerem poškodovani kolk zamenjajo z notranjo sklepno protezo (endoprotezo). Če želijo zagotoviti pravilno in dolgoročno delovanje endoproteze, je treba oba dela vsadka pravilno orientirati v medeničnem prostoru. Slednjemu je namenjeno pred-operativno načrtovanje. Pred-operativno načrtovanje v ustaljeni kirurški praksi še vedno izvajajo na dvo-razsežnih rentgenskih slikah. 2D načrtovanje je načrtovanje na projekciji kosti, ki le stežka da oprijemljiv občutek trirazsežnosti defekta. Za ponovno vzpostavitev biomehanike kolčnega sklepa pri velikih defektih morajo ortopedski kirurgi defekt zapolniti s sestavljanjem standardnih komponent, ki se po podatkih iz obstoječih registrov ne obnesejo najbolje. Zaradi slednjega smo v sklopu te doktorske disertacije razvili in vzpostavili sistem načrtovanja in izdelave pacientu prilagojenih medicinskih pripomočkov. Razvili in izdelali smo sistem načrtovanja vsadka in vodil, ki so bila sredstvo za prenos načrtovanih parametrov v operativno okolje. Vsadek je oblikovno zapolnil defekt in je bil za vsakega pacienta posebej prilagojen glede na anatomske parametre njegove medenice, obliko defekta in razpoložljivo kost. Sistem smo klinično preizkusili na pacientih, ki so bili načrtovani za poseg zamenjave kolčne endoproteze in so imeli veliko izgubo kosti. Za vsakega v raziskavo vključenega pacienta smo na podlagi posnetkov medenice z računalniškim tomografom (CT) izvedli rekonstrukcijo tri-razsežnega modela, tri-razsežno načrtovanje posega, skonstruirali in izdelali sklope pacientu prilagojenih medicinskih pripomočkov, izdelali vso potrebno dokumentacijo, dokumentirali vsak operativni poseg in rezultate na podlagi po-operativnega CT posnetka analizirali. V sklopu doktorske disertacije smo izdelali 10 sistemov za 10 pacientov. Vsi klinični preizkusi sistema so bili uspešni, saj smo pri vseh pacientih dosegli stabilnost, trdnost in načrtovano biomehaniko sklepa. Povprečna razlika med načrtovanimi in pooperativnimi vrednostmi je glede na po-operativne CT posnetke vseh 10 bolnikov znašala 6 mm in 10°. Slednje je območje dosegljivih natančnosti zagotavljanja načrtovanega položaja kolčnih endoprotez s pacientu prilagojenimi medicinskimi pripomočki.
Keywords: trirazsežno načrtovanje, individualni medicinski pripomočki, dodajalna izdelava, operacija kolka
Published: 16.10.2020; Views: 247; Downloads: 34
.pdf Full text (3,10 MB)

2.
Kakovost življenja oseb po rekonstrukciji sprednje križne vezi kolena
Maja Hriberšek, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Rekonstrukcija sprednje križne vezi kolena je uveljavljena metoda zdravljenja pri osebah po pretrganju sprednjega križnega ligamenta, kjer kirurg nadomesti poškodovano sprednjo križno vez s presadkom. Cilji po rekonstrukciji zajemajo obnovitev funkcionalne stabilnosti kolena, preprečevanje sekundarnih poškodb meniskusa in hrustanca ter vrnitev na predpoškodbeno stopnjo aktivnosti. Pomembno pa je oceniti tudi celoten vpliv posega na splošno zdravje posameznika, ki se lahko odraža s kakovostjo življenja. Namen zaključnega dela je ugotoviti, kako rekonstrukcija sprednjega križnega ligamenta kolena vpliva na kvaliteto življenja oseb. Raziskovalne metode: V zaključnem delu je uporabljena deskriptivna metoda dela in izveden je sistematični pregled znanstvene in strokovne literature s pomočjo PRISMA metodologije. Iskanje literature se je izvršilo v petih podatkovnih bazah (PubMed, MEDLINE, CINAHL, ScienceDirect, Web of Science) s pomočjo vključitvenih in izključitvenih kriterijev, na podlagi zastavljenih raziskovalnih vprašanj ter ključnih besed. Rezultati: S pomočjo vsebinske analize literature smo ugotovili, da so v večini raziskav poročali o dobri kakovosti življenja po rekonstrukciji sprednje križne vezi. Uporabljajo se vprašalniki in lestvice, ki ocenjujejo dva vidika: kvaliteto življenja, povezano s kolenom kot tudi splošno kvaliteto življenja. Boljši rezultati se dosegajo v povezavi z merjenjem splošne kakovosti življenja. Na izide po posegu lahko vpliva več različnih dejavnikov. Diskusija in zaključek: Rekonstrukcija sprednje križne vezi kolena lahko vpliva na kakovost življenja oseb. Ugotovitve raziskav se lahko uporabljajo že pri predoperativnem izobraževanju bolnikov glede kratkoročnih in dolgoročnih izidov po posegu ter za razvoj strategij izboljšanja pooperativne kvalitete življenja.
Keywords: bolnik, operacija kolena, pooperativni izidi, KOOS, SF-36
Published: 25.10.2019; Views: 591; Downloads: 136
.pdf Full text (1,18 MB)

3.
Zdravstvena vzgoja pacienta po hernioplastiki ingvinalne kile
Jasna Kovač, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Trebušne kile so najpogostejša indikacija za kirurški poseg. Med nje spada tudi dimeljska kila, ki predstavlja 75% vseh trebušnih kil. Operacijskih tehnik je več, cilj vseh pa je, da se mesto šibke točke ojača. V procesu zdravstvene vzgoje medicinska sestra nudi pomoč pacientom, da so sami zmožni preprečevati zdravstvene težave in komplikacije. Poznamo učne in vzgojne metode, ki jih medicinska sestra izbere in uporablja v zdravstvenovzgojnem procesu. Individualni izobraževalni pristop vpliva na pacientove rezultate zdravljenja in posledično manj zapletov. Raziskovalna metodologija: Pri izdelavi diplomskega dela smo uporabili kvantitativno metodologijo raziskovanja in deskriptivno metodo dela. Podatke smo zbirali s pomočjo anketnega vprašalnika. Rezultate smo analizirali, jih predstavili v odstotkih ter jih ponazorili z grafi. Rezultati: Z raziskavo smo ugotovili, da se 33% anketiranih medicinskih sester, ki so zaposlene na kirurškem oddelku pogosto srečujejo s procesom zdravstvene vzgoje pacienta po hernioplastiki ingvinalne kile in 27% zelo pogosto. 73% anketirancev meni, da ima medicinska sestra najpomembnejšo vlogo v zdravstvenovzgojnem procesu. Učinkovito zdravstvenovzgojno delo tem pacientu je ključnega pomena, saj tako preprečimo, da bi kasneje prišlo do morebitnih zapletov. Diskusija: Le ustrezno poučen in vzgojen pacient bo upošteval navodila medicinskih sester in drugih zdravstvenih delavcev. Medicinska sestra prilagodi izbiro učnih in vzgojnih metod dela značilnostim pacienta. Pacienti bi po operaciji dimeljske kile potrebovali več informacij o možnih zapletih doma, saj je hospitalizacijski čas kratek.
Keywords: medicinska sestra, dimeljska kila, operacija, zdravstvenovzgojni proces, pacient, pooperativno obdobje.
Published: 15.10.2019; Views: 508; Downloads: 91
.pdf Full text (1,21 MB)

4.
5.
Postopek izdelave kalupa za izdelek iz gume
Saša Veličkovič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen postopek izdelave kalupa za izdelek iz gume. Zaradi hitrega napredovanja tehnologije in vedno večje izbire različnih rezalnih orodij in materialov, iz katerih so ta izdelana, se je pojavila težava, katero izbrati in kako določiti rezalne parametre za samo izdelavo. Problem se je pojavil pri izbiri rezalnega orodja, saj je izdelovanje kontur izdelka zahtevalo izredno majhne premere rezkarjev. Med izdelavo je bilo treba optimizirati rezalne parametre, saj je stroj omogočal maksimalno 10000 vrt/min. V diplomskem delu bom na dejanskem primeru raziskal in pokazal, kako izbrati rezalno orodje in pravilne parametre ter zagotoviti kakovostno površino izdelave.
Keywords: Rezalno orodje, parametri, operacija.
Published: 05.07.2018; Views: 424; Downloads: 73
.pdf Full text (3,59 MB)

6.
Zdravstvena obravnava pacienta z možganskim tumorjem
Andreja Vogrin, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: vsebina diplomskega dela je sestavljena iz dveh delov. V prvem delu smo opisali anatomijo možganov, možganske tumorje in vrste možganskih tumorjev. V nadaljevanju smo izpostavili epidemiologijo, klasifikacijo tumorjev, klinično sliko, diagnostiko in potek zdravljenja. V drugem delu diplomskega dela smo predstavili zdravstveno nego pacienta z možganskim tumorjem. Izpostavili smo definicijo zdravstvene nege in vlogo medicinske sestre v zdravstveni dejavnosti. V nadaljevanju smo razložili kako poteka sprejem pacienta na oddelek, pripravo pacienta na operacijo, zdravstveno nego pacienta po operaciji in vlogo medicinske sestre pri tem ter odpust pacienta iz bolnišnice. Metodologija raziskovanja: v diplomskem delu je bila uporabljena deskriptivna metoda dela s študijem domače in tuje literature. Kriteriji, ki smo jih upoštevali pri izboru literature so bili vključenost vzrokov za postavitev diagnoze možganski tumor, zdravljenje možganskega tumorja in vloga medicinske sestre pri obravnavi pacienta na oddelku intenzivne terapije in na oddelku. Rezultati: s študijem literature smo ugotovili, da se pri moških dvakrat pogosteje kot pri ženskah pojavljajo maligni možganski tumorji. Dokazali smo tudi, da lahko medicinska sestra zaplete po operaciji prepreči tako, da pacienta pred operacijo pouči o njegovi bolezni in poteku zdravljenja ter s konstantnim ocenjevanjem pacientovega nevrološkega stanja, dihanja, cirkulacije, tekočinskega in elektrolitskega ravnovesja, rane in likvorske drenaže po operaciji. Sklep: kljub postavljeni diagnozi možganski tumor, ki za marsikoga pomeni smrt, je pomembno ohraniti pozitivno razmišljanje in veliko volje do življenja. Zavedati se moramo, da le tak način razmišljanja odločilno pripomore k ozdravitvi.
Keywords: možganski tumor, zdravstvena nega, medicinska sestra, diagnoza, zdravljenje, operacija, rehabilitacija.
Published: 07.06.2017; Views: 1687; Downloads: 231
.pdf Full text (931,86 KB)

7.
Rekonstrukcija montažne linije v podjetju Eurel d.o.o.
Marjan Strašek, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo se ukvarjali z rekonstrukcijo montažne linije. Razlog za rekonstrukcijo montažne linije predstavljata nenadno povečanje povpraševanja po izbranih izdelkih in uvajanje novega izdelka v proizvodnjo. V magistrskem delu smo najprej analizirali obstoječe stanje montažne linije, pri čemer smo si pomagali s snemanjem. Rezultat magistrskega dela so optimizirana delovna mesta in optimalna postavitev linije glede na dan prostor, ki je bil v proizvodnji na razpolago. Proizvodni prostor podjetja je po rekonstrukciji bolje izkoriščen, montažna linija je bolj fleksibilna, saj lahko sedaj podjetje izdeluje istočasno dva različna izdelka. Prav tako smo z razmestitvijo operacij znižali takt linije in povečali proizvodnjo za 130 izdelkov na dan.
Keywords: Rekonstrukcija, optimiranje, operacija, delovno mesto, takt, normativni čas, montaža
Published: 05.12.2016; Views: 660; Downloads: 32
.pdf Full text (3,07 MB)

8.
Starševska ocena otrokove bolečine po majhnem operacijskem posegu v programu dnevne kirurške bolnišnice
Dejan Kobal, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Oceniti starševsko znanje o bolečini in uporabnost starševskega vprašalnika o pooperacijski bolečini (PPPM) doma po enodnevni hospitalizaciji zaradi majhnega operacijskega posega (operacija dimeljske kile, retence testisov) v primerjavi z Wong-Bakerjevo ali vizualno analogno (VAS) bolečinsko lestvico. Metodologija raziskovanja: Prospektivna raziskava ocenjevanja bolečine otrok z Wong-Bakerjevo, VAS in PPPM med skupinama informiranih in neinformiranih staršev ter primerjava ocenjevanja med starši, medicinskimi sestrami (MS) in bolečinskimi lestvicami. Podatke smo obdelali s pomočjo računalniškega programa SPSS, verzija 23.0 Rezultati: Vključenih je bilo 152 otrok in njihovih staršev. Popolne podatke smo dobili od 142 otrok in njihovih staršev, od tega je bilo 108 (76,1 %) mam. Ocenjena bolečina s strani staršev je bila statistično značilno višja od ocene medicinskih sester. Pri starših smo potrdili, da obstaja značilna povezanost med njihovo oceno bolečine po operacijskem posegu in oceno bolečine doma, trajanjem in protibolečinskim zdravljenjem, nismo pa mogli potrditi s strani medicinskih sester. Med informiranostjo staršev in povprečno jakostjo bolečine otroka v domači oskrbi nismo našli razlik. Med Wong-Baker ali VAS in PPPM obstaja dobra povezanost. Sklep: Starši so jakost bolečine ocenjevali višje kot medicinske sestre. Ocenjevanje s PPPM doma je enako dobro oz. skladno z Wong-Baker ali bolečinskima lestvicama VAS.
Keywords: Bolečinske lestvice, majhen otrok, operacija, dnevna bolnišnica, starši, bolečina
Published: 19.10.2016; Views: 642; Downloads: 75
.pdf Full text (1,08 MB)

9.
HUJŠANJE MLADOSTNIKA S POMOČJO BARIATRIČNE OPERACIJE
Petra Fužir, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Debelost postaja množična bolezen moderne dobe. Vedno več ljudi se bori s prekomerno telesno težo, zaskrbljujoč pa je podatek, da se bolezen pojavlja pri vse več otrocih in mladostnikih. V diplomskem delu smo s pomočjo različne strokovne literature povzeli pojem debelost, pri čemer smo se osredotočili prav na mladostnike pri katerih je bolezen v porastu. Na kratko smo predstavili splošno o bariatričnih operacijah, vrste le teh in navedli kriterije, ki so ključni za nadaljnji postopek (odločitev za operacijo). Prav tako je v diplomskem delu predstavljeno hujšanje mladostnika s pomočjo bariatrične operacije, kvaliteta življenja po operaciji ter naloge in vloga medicinske sestre. Omenili smo tudi možne zaplete po sami operaciji. Namen: Namen diplomske naloge je bil predstaviti hujšanje mladostnika s pomočjo bariatrične operacije, kvaliteto življenja mladostnika po operaciji, ter vlogo medicinske sestre pri pripravi na poseg in življenje po njem. Metode: Diplomska naloga je sestavljena iz dveh delov. Pri teoretičnem delu smo uporabili deskriptivno metodo (metoda opisovanja). Povzeli in primerjali smo različno strokovno literaturo. Pri raziskovalnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo raziskovanja. Podatke za raziskovalni del smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika, razdeljenega v bariatrični ambulanti Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Rezultati in diskusija: Ugotovili smo, da je večina mladostnikov že od nekdaj pretežka, vzroke svoje prekomerne telesne teže pa ugotavljajo predvsem zaradi nepravilne prehrane, premalo gibanja, dednosti in psihičnih težav. Raziskava je pokazala, da se jim je kvaliteta življenja po operaciji močno spremenila na boljše, izboljšala se je njihova samopodoba in samozavest, postali so bolj družabni, fizično aktivni, boljši v odnosih z ljudmi, začeli so se bolj zdravo prehranjevati in opažajo pa tudi, da so uspešnejši pri študiju in delu. Iz raziskave je razvidno tudi, da bi se večina še enkrat odločila za hujšanje s pomočjo bariatrične operacije. Prav tako smo ugotovili, da so zadovoljni z delom medicinskih sester v ambulanti.
Keywords: hujšanje mladostnika, bariatrična operacija, kvaliteta življenja, vloga medicinske sestre
Published: 14.10.2016; Views: 791; Downloads: 116
.pdf Full text (1,33 MB)

10.
ZDRAVSTVENA NEGA PACIENTA PO OPERACIJI ŽOLČNIKA
Boris Magdič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena zdravstvena nega pacienta po operaciji žolčnika ter aktivnosti zdravstvene nege. V uvodnem delu je opisana bolezen žolčnih kamnov, dejavniki tveganja, diagnostika, zdravljenje, operacija (klasična, laparoskopska) ter zapleti, prednosti in slabosti posameznega posega. V nadaljevanju smo predstavili vlogo medicinske sestre pri obravnavi pacienta po operaciji žolčnika s poudarkom na zdravstveno vzgojnem delu. Prav tako smo predstavili in opisali enajst funkcionalnih vzorcev zdravega obnašanja Marjory Gordon. Iz vseh zbranih podatkov smo izpostavili najpomembnejše probleme, kot so bolečina, nevarnost infekcije, zmanjšana možnost za samostojno osebno higieno, nepopolna telesna mobilnost, motnje v ritmu spanja. Opisana je kontinuirana zdravstvena nega.
Keywords: Žolčni kamni, laparoskopska operacija, klasična operacija, zdravstvena nega, zdravstvena vzgoja
Published: 12.10.2016; Views: 5016; Downloads: 333
.pdf Full text (731,47 KB)

Search done in 0.32 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica