SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Odločitveni model za oceno stopnje negovalnih problemov : diplomsko delo
Tomaž Tušek, 2009, undergraduate thesis

Keywords: kemoterapija, radioterapija, kirurško zdravljenje, onkologija
Published: 14.05.2009; Views: 1727; Downloads: 220
.pdf Full text (425,27 KB)

2.
Zdravstvena nega pacienta s Hodgkinovim limfomom
Tamara Muhič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Rak vstopi v življenje pacienta in njegove družine nepričakovano ter poseže na vse ravni življenja. V takšnih primerih lahko optimalne možnosti zdravljenja in zdravstveno nego zagotavljamo samo s celostno obravnavo že od diagnostične faze, preko vseh faz zdravljenja in okrevanja. Glavni cilj zdravljenja Hodgkinovega limfoma je doseči ozdravitev, vendar je pot do ozdravitve težka, saj mora pacient skozi agresivno kemoterapijo in radioterapijo, ki puščata veliko neželenih učinkov. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti Hodgkinov limfom, ter s pomočjo študije primera prikazati pomen zdravstvene nege in vlogo medicinske sestre pri obravnavi pacienta s Hodgkinovim limfomom. Raziskovalna metodologija: V diplomskem delu je bila uporabljena opisna oziroma deskriptivna metoda dela. Raziskava je temeljila na kvalitativni metodologiji, izvedli smo študijo primera pacienta s Hodgkinovim limfomom. Obravnava pacientke je potekala na njenem domu. Informacije o pacientki smo pridobili na podlagi vprašalnika, ki je delno strukturirane narave, prav tako smo podatke pridobili iz njene medicinske in negovalne dokumentacije. Rezultati: Na podlagi študije primera smo ugotovili, da ima pacient s Hodgkinovim limfomom največ težav zaradi samega zdravljenja s kemoterapijo in radioterapijo. Najpogostejši negovalni problemi, ki jih imajo pacienti s Hodgkinovim limfomom so: težko dihanje in kašelj, težko in boleče požiranje, socialna izolacija zaradi zmanjšane imunosti, slabše splošno počutje, depresija, pomanjkanje samozavesti zaradi izgube las, slabše spanje zaradi bolečin, izpostavljenost infekcijam zaradi zmanjšane imunosti ter strah pred prognozo in posledicami zdravljenja. Sklep: Pacienti s Hodgkinovim limfomom morajo upoštevati navodila, ki jih daje njihov onkolog, saj s tem lahko preprečijo marsikatero težjo obliko neželenih učinkov citostatskega zdravljenja in obsevanja. Medicinska sestra v tem primeru deluje zdravstveno-vzgojno ter pacienta poučuje in mu svetuje glede na njene kompetence.
Keywords: Ključne besede: maligni limfom, Hodgkinov limfom, Hodgkinova bolezen, onkologija, onkološka zdravstvena nega.
Published: 11.10.2013; Views: 1348; Downloads: 272
.pdf Full text (835,27 KB)

3.
OBRAVNAVA PACIENTA Z MALIGNIM OBOLENJEM PROSTATE
Tomaž Pečolar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Za odkrivanje in zdravljenje raka prostate je na voljo več pristopov. Pomembna je individualna obravnava in ustrezna priprava pacienta na proces zdravljenja. Namen diplomskega dela je bil predstaviti obravnavo pacienta z malignim obolenjem prostate. Metodologija: Empirični del diplomskega dela je bil osnovan na kvalitativni metodi dela. Obravnavali smo pacienta po operaciji malignega obolenja prostate. Po modelu Marjory Gordon smo pripravili intervju z vprašanji odprtega tipa. Raziskavo smo izvedli na urološkem oddelku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Podatke smo pridobili s preučevanjem medicinske in negovalne dokumentacije, s pogovorom in opazovanjem pacienta ter s pogovorom z člani zdravstvenega in negovalnega tima. Rezultati: Z raziskavo smo ugotovili, da ustrezno informiranje pacienta o njegovi bolezni in dobra psihofizična priprava na zdravljenje malignega obolenja prostate pomembno zmanjšuje strah in skrb pacienta. Najpogostejši negovalni problemi pri pacientu po operaciji prostate so nevarnost infekcije, obstipacija, nepopolna mobilnost in zmanjšana zmožnost za osebno higieno po operaciji, motnje spanja, bolečina, strah, moteno doživljanje telesne podobe in stresni sindrom zaradi zamenjave okolja. Diskusija in zaključki: Dejstvo je, da ima prostata pomembno funkcijo v moškem telesu in da število obolelih iz leta v leto narašča. Pojav prvih znakov in simptomov še vedno ni zadosten razlog za obisk urologa, prav tako se premalo starejših moških odloča za preventivni pregled prostate. Pomembno je, da je prebivalstvo ozaveščeno o možnih obolenjih prostate, pri tem lahko veliko pripomorejo medicinske sestre z zdravstveno vzgojnim delom.
Keywords: prostata, maligni karcinom, pacient, onkologija, preiskave, operativni poseg, zdravstvena nega
Published: 05.03.2015; Views: 936; Downloads: 249
.pdf Full text (1,47 MB)

4.
Hipodontija pri bolnicah z rakom jajčnikov
Anita Fekonja, 2015, doctoral dissertation

Keywords: hipodontija, razvoj zob, nepravilnosti, jajčniki, rak (medicina), ginekologija, onkologija
Published: 06.02.2015; Views: 951; Downloads: 261
.pdf Full text (3,08 MB)

5.
Osnovne značilnosti raka jajčnikov
Darja Arko, Borut Gorišek, Iztok Takač, 1997, review article

Keywords: ginekologija, onkologija, jajčnik, novotvorbe
Published: 21.12.2015; Views: 488; Downloads: 28
URL Link to full text

6.
Ginekologija
Elko Borko, IZTOK TAKAČ, 2008, reviewed university, higher education or higher vocational education textbook

Abstract: Ginekologija
Keywords: načrtovanje družine, ginekološka onkologija, neplodnost, reproduktivno zdravje, ženska spolovila, anatomija, ginekološki pregled, menopavza, nosečnost, splav, dojka, urinska inkontinenca, kirurgija
Published: 30.12.2015; Views: 915; Downloads: 154
URL Link to full text

7.
Prehranjevalne navade obolelih za rakom
Mateja Šlebinger, 2018, master's thesis

Abstract: Izhodišča: V svetu je vse več smrtnih primerov povezanih z obolenjem za rakom. Pri obolenju imajo ključen pomen prehranjevalne navade ljudi, ki se razvijejo že v zgodnji dobi življenja. Ozaveščanje ljudi in upoštevanje načel o zdravem prehranjevanju pripomore h kakovosti življenja in zmanjšanju tveganja za rakovo obolenje. Namen zaključnega dela je ugotoviti prehranjevalne navade obolelih za rakom. Raziskovalna metodologija: V zaključnem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela in kvantitativno metodologijo raziskovanja. Uporabili smo anketni vprašalnik o prehranjevalnih navadah odraslih prebivalcev, ki je vseboval 30 vprašanj zaprtega tipa. Raziskava je bila izvedena med člani Društva onkoloških bolnikov Slovenije iz regij: Murska Sobota, Ptuj in Maribor. Anketirali smo 65 članov društva, ki so zboleli za rakom. Rezultati: Na podlagi analize pridobljenih podatkov smo ugotovili, da so ljudje, ki so oboleli za rakom, bistveno izboljšali svoje prehranjevalne navade po tem, ko so jim diagnosticirali obolenje. Način prehranjevanja je pred nastopom bolezni 18,5 % anketiranih ocenilo kot slab, medtem ko po diagnosticirani bolezni ni nihče od anketiranih svojega načina prehranjevanja ocenil slabo. Ugotovili smo, da obstaja razlika (Z= -3,676, p < 0,001) v samooceni načina prehranjevanja pred in po bolezni. Sklep: Obolenje za rakom predstavlja pomemben javnozdravstveni, socialni in ekonomski problem sodobne družbe. Vsak posameznik mora za lastno zdravje poskrbeti tudi z ustreznim načinom prehranjevanja. Preprečevanju in obvladovanju te bolezni bo potrebno posvečati vse več pozornosti.
Keywords: prehrana, vpliv prehrane, prehrana in navade, bolnik z rakom, rak in prehrana, onkologija.
Published: 14.01.2019; Views: 116; Downloads: 74
.pdf Full text (809,01 KB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica