| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Upravljanje in obvladovanje omejitve gibanja in karantena
Ana Hlastan, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo proučevali problematiko upravljanja in obvladovanja omejitve gibanja (izolacijo) in karanteno, ki sta ob tovrstnih dogodkih nujna ukrepa za preprečevanje širjenja izbruha nalezljivih bolezni. Za strateško razmišljanje je zato ključno, da tovrstne izbruhe pričakujemo, imamo potrebne postopkovnike in izbruhe čim prej poskušamo zaustaviti. V teoretičnem delu smo predstavili nalezljive bolezni, protiukrepe in načine obvladovanja bolezni. Predstavili smo tudi soočanje ljudi s situacijo in primere dobrih praks ravnanja nekoč (aviarna influenca, nova gripa) in danes (COVID-19). Nato smo podrobneje predstavili rezultate raziskave, izvedene z anketnim vprašalnikom. S pomočjo anketnega vprašalnika smo raziskali razmišljanje in ozaveščenost študentov o upravljanju in obvladovanju omejitve gibanja in karantene. V empiričnem delu diplomskega dela smo želeli ugotoviti mnenje študentov o problemu ignorance povsem naravne možnosti izbruha nalezljivih bolezni, problemu nepoznavanja pravilnega posredovanja in problemu posledic nepravilnega posredovanja pri izbruhu nalezljivih bolezni. Rezultati so pokazali, da se anketirani zavedajo možnega izbruha nalezljivih bolezni. Vedo, da je v takšni situaciji zelo pomembno ukrepanje strokovnjakov. Iz rezultatov je tudi razvidno, da več kot polovica anketiranih ne loči med izolacijo in karanteno ter da delno upoštevajo ukrepe. V takšnih izrednih dogodkih morajo biti informacije verodostojne, da ljudem dajo občutek varnosti. Anketirani so mnenja, da je bilo informacij v zvezi z virusom COVID-19 premalo, saj so jih iskali sami, pri prijateljih in prek medijev.
Keywords: izbruh nalezljivih bolezni, epidemija/pandemija, omejitev gibanja, karantena, upravljanje/obvladovanje.
Published: 06.11.2020; Views: 370; Downloads: 162
.pdf Full text (1,78 MB)

2.
Pomen neverbalne komunikacije v medosebnem komuniciranju v času omejenega gibanja zaradi epidemije
Erna Kovačević, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo proučili neverbalno komunikacijo v računalniško posredovani komunikaciji pri medosebnih odnosih v času, ko je gibanje omejeno. Izvedli smo natančen pregled in razlago osnovnih pojmov, kot so neverbalna, medosebna in računalniško posredovana komunikacija. V drugem delu pa smo s pomočjo anketnega vprašalnika raziskali, ali obstaja razlika v pripisovanju pomena neverbalni komunikaciji pred in po času omejenega gibanja zaradi bolezni COVID-19, ter proučili pogostost uporabe posameznih komunikacijskih medijev in neverbalnih sredstev pred in v času epidemije. Ugotovili smo, da so se uporabniki začeli bolj zavedati pomena neverbalne komunikacije v času omejenega gibanja in se hkrati začeli bolj posluževati video klepeta in takojšnjega sporočanja, medtem ko je komuniciranje prek e-pošte ostalo skoraj nespremenjeno. Pogostost uporabe najbolj razširjenih neverbalnih nadomestkov v računalniško posredovani komunikaciji pa se ni spremenila.
Keywords: neverbalna komunikacija, medosebna komunikacija, računalniško posredovana komunikacija, omejitev gibanja
Published: 04.11.2020; Views: 308; Downloads: 105
.pdf Full text (2,53 MB)

3.
Začasna omejitev gibanja v policijskem postopku : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Boštjan Lipej, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Policijski postopek je sestavljen iz številnih pod postopkov, ki imajo vseskozi svojo rdečo nit, katera kaže namen zaradi katere je bilo uporabljeno določeno policijsko pooblastilo ali izvedena naloga. Ena od pomembnejših sestavin policijskega postopka je začasna omejitev gibanja, ki tisti čas omejuje svobodo gibanja državljanu v postopku. Predpostavka je, da je vsakomur, ki se znajde v policijskem postopku, za nujno potreben čas, začasno omejeno gibanje, saj brez prisotnosti osebe na kraju, tudi policisti ne morejo izvajati svojih postopkov. Zaradi tega velja ugotovitev, da je začasna omejitev gibanja nujno potrebna in neizogibna za celovito izvedbo policijskega postopka. Pravilno je tudi razlikovanje med ustavno zagotovljenima pravicama do osebne svobode in do svobode gibanja, saj ima policija zaradi tega cel nabor različnih varnostnih in procesnih pooblastil, s katerimi policisti, z relativno blagimi posegi v pravico do svobode gibanja, uresničujejo zakonsko določene naloge.
Keywords: policija, policijsko delo, policijska pooblastila, policijski postopek, omejitev gibanja, diplomske naloge
Published: 01.09.2014; Views: 1733; Downloads: 466
.pdf Full text (3,28 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica