| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vpliv dodatka nenasičenih maščobnih kislin na učinkovitost aerobne fermentacije
Laura Kovačec, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Z raziskavami v sklopu diplomskega dela smo ugotavljali vpliv dodatka nenasičenih maščobnih kislin na učinkovitost aerobne fermentacije. Fermentacija sladkorjev s kvasovkami poteka ob prisotnosti kisika. Preučevali smo možnost nadomestitve prepihovanja s kisikom z dodatkom olivnega olja. Kvasovke potrebujejo kisik za tvorjenje nenasičenih maščobnih kislin, ki so potrebne za obnavljanje celičnih membran. Olivno olje pa je bogat vir nenasičenih maščobnih kislin. Eksperimente smo izvajali tako, da smo raztopino glukoze, kateri so bile dodane kvasovke, prepihovali z različnimi pretoki zraka ter dodatki različnih količin olivnega olja. Za ugotavljanje učinkovitosti fermentacije smo uporabili dve metodi: določanje števila kvasovk z Neubauerjevo metodo in določanje koncentracije glukoze z UV/VIS spektrofotometrijo. Da bi ugotovili delež mrtvih kvasovk in delež povečanja skupnega števila kvasovk med fermentacijo, smo število kvasovk določali pred in po končani fermentaciji. Za spremljanje presnove smo med fermentacijo jemali vzorce in določili koncentracijo glukoze. Poskušali smo najti povezavo med količino dodanega olja in učinkovitostjo fermentacije ter deležem mrtvih celic kvasovk. Rezultati kažejo, da je bila naša predpostavka pravilna. Kisik lahko nadomestimo z dodatkom olivnega olja. Presnova je bila v primeru dodatka olivnega olja visoka in delež mrtvih kvasovk je bil podoben, kot pri fermentaciji z dovajanjem kisika. Ni pa nam uspelo najti povezave med količino dodanega olja in učinkovitostjo fermentacije.
Keywords: fermentacija, olivno olje, kvasovke, glukoza, kisik
Published in DKUM: 14.09.2017; Views: 1640; Downloads: 119
.pdf Full text (1,88 MB)

2.
8 – dnevno potovanje primorskih pridelovalcev oljčnega olja in vina s partnerji po Toskani
Danica Vegi, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo 8 – dnevno potovanje pridelovalcev olivnega olja in vina ter njihovih partnerjev po Toskani, eni najlepših italiijanskih pokrarjin, z namenom, da si naši pridelovalovalci obeh kultur ogledajo primere dobrih praks v načinu pridelave, predelave in trženja v naši sosednji državi, ki je glede uspešnosti prodaje, prepoznavnosti in učinkovitisti promocije toliko pred mami. Teoretični del naloge je namenjen segmentiranju, saj smo združili dva delno različna segmenta interesov – v 2. poglavju razložimo razloge za tako odločitev. Tretje poglavje jej empirično, predstavljamo načrtovani obseg potovanja in vse strokovne in turistične poudarke v potovanju, saj smo izhajali iz predpostavke, da se bodo partnerji vinarjev in oljkarjev odločali za potovanje predvsem zaradi privlačnega prostočasnega programa.
Keywords: Toskana, olivno olje, vino, itinerar
Published in DKUM: 06.01.2017; Views: 1864; Downloads: 204
.pdf Full text (794,16 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica