| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
SLOVENSKA TERMALNA ZDRAVILIŠČA KULTURNOZGODOVINSKI RAZGLEDI
Simona Pangrčič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena kratka kulturna zgodovina slovenskih termalnih zdravilišč s kulturnozgodovinskim razgledom. Območja zdravilišč so geografsko orisana. Opisan je kulturnozgodovinski razvoj zdravilišč, razen za novonastala iz srede 20. stoletja. Po poglavjih so za vsako zdravilišče opisana lega, zgodovina kraja, okolica, zgodovina zdravilišča z morebitno legendo o nastanku, terapevtske posebnosti in lastnosti vode ter njihova današnja ponudba. V diplomskem delu je uporabljena deskriptivna raziskovalna metoda, pri zgodovinskih dejstvih in osebah pa zgodovinska metoda.
Keywords: Slovenska termalna zdravilišča, kulturna zgodovina, legenda, okolica, lastnosti vode, terapevtske posebnosti, ponudba.
Published in DKUM: 28.01.2021; Views: 857; Downloads: 67
.pdf Full text (1,52 MB)

2.
Vključevanje tehniških dejavnosti v kontekst dela v vrtcu s poudarkom naravnih gradiv
Karolina Pelcl, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Vključevanje tehniških dejavnosti v kontekst dela v vrtcu s poudarkom naravnih gradiv je sestavljeno iz dveh delov: empiričnega in praktičnega. Prvi del je empirični, v katerem so predstavljene analiza in ugotovitve raziskave, v kateri so sodelovale vzgojiteljice Vrtca Jožice Flander, Osnovne šole in Vrtca Sveta Trojica in Vrtca Juršinci. V empirični raziskavi se je ugotavljalo, v kolikšni meri vzgojiteljice v svoje načrtovanje vključujejo tehniške dejavnosti, katere materiale oziroma gradiva uporabljajo, katerih se izogibajo in ali jim njihova okolica nudi kakšna naravna gradiva, ki bi jih lahko uporabili pri svojem načrtovanju. Prav tako se je ugotavljalo, ali obstaja kakšna razlika med mestnim in primestnim vrtcem glede na zgoraj našteto. V drugem, praktičnem delu pa so bile oblikovane preproste tehniške dejavnosti za najstarejše otroke v vrtcu, ki temeljijo na uporabi naravnih oziroma delovnih gradiv in so bile izvedene z otroki. Vzgojitelji so tako videli, da se tehniške dejavnosti z uporabo preprostih naravnih gradiv lahko vključujejo v vsakdan.
Keywords: tehniške dejavnosti, naravna gradiva, mestni in primestni vrtec, delovna gradiva, okolica vrtca
Published in DKUM: 11.01.2021; Views: 1038; Downloads: 104
.pdf Full text (2,81 MB)

3.
Spremembe enegije pri kemijskih reakcijah elementov s klorovodikovo kislino in z vodikovim peroksidom
Aljaž Božič, 2017, master's thesis

Abstract: Namen naloge je bila opredelitev reakcije posameznega elementa v elementarnem stanju s koncentrirano klorovodikovo kislino kot endotermno ali eksotermno in opredelitev reakcije posameznega elementa v elementarnem stanju z vodikovim peroksidom kot endotermno ali eksotermno. Kemijske reakcije sem izvajal v digestoriju, kjer sem s pomočjo Vernierjevega vmesnika spremljal spreminjanje temperature v določenem časovnem intervalu. Reakcije sem izvajal z vsemi elementi, ki so bili na voljo v laboratoriju, zajel pa sem tako skupino kovin in nekovin kot skupino polkovin. Reakcije so potekale pri približno enakih pogojih. V nalogi sem predstavil lastnosti posameznih elementov iz skupine kovin, polkovin in nekovin ter s primeri preproste razlage spreminjanja energije pri kemijskih reakcijah skušal predlagati učiteljem, kako se lotiti usvajanja te snovi v razredu. Z rezultati naloge sem želel izpostaviti najbolj tipične eksotermne in endotermne reakcije elementov s kislino ali peroksidom, ki sicer niso tako pogosti pri obravnavanju snovi v šolah, a vendar so v naravi prisotni in uporabni. S tem sem želel spodbuditi učitelje k obravnavi v šoli.
Keywords: energija pri kemijskih reakcijah, entalpija, eksotermna kemijska reakcija, endotermna kemijska reakcija, elementi v elementarnem stanju, vodikov peroksid, klorovodikova kislina, sistem, okolica
Published in DKUM: 06.10.2017; Views: 2179; Downloads: 102
.pdf Full text (2,49 MB)

4.
Enodružinska hiša: zasnova objekta, interierja in okolice
Ajda Rampre, 2016, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi sem zasnovala nov sodoben objekt. V prvi fazi naloge sem izbrala območje, nato pa sem v sodelovanju z lastniki poskušala oblikovati stavbo, ki zadostuje njihovim potrebam, hkrati pa izkorišča potenciale izbranega območja. Teoretičen del naloge v glavnem analizira prostorske značilnosti ter umestitev projekta v ožji in širši prostor, tukaj so predstavljena tudi moja oblikovna izhodišča in funkcionalnost novega objekta, glede na prostor v katerega je umeščen. V projektnem delu naloge pa sem poskušala prenesti vsa spoznanja, analize prvega teoretičnega dela, v oblikovanje oz. zasnovo novega objekta.
Keywords: arhitektura, interier, okolica, enodružinska hiša
Published in DKUM: 18.02.2016; Views: 1227; Downloads: 190
.pdf Full text (12,82 MB)

5.
GERMANIZMI V LJUTOMERU IN OKOLICI
Erik Kurbos, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Germanizmi so besede, ki so bile izposojene iz nemškega jezika in jih najdemo v mnogih jezikih. Eden od teh jezikov je tudi slovenski jezik, v katerem sta zgodovinski splet okoliščin ter geografska lega pustila sledi nemškega vpliva tako na kulturo kot tudi na jezik. Ta jezikovni vpliv pa je še posebej viden v vsakdanjem govoru Slovencev, to je pri narečju. Medtem ko je Prekmurje spadalo pod madžarski del Avstro-Ogrske monarhije, je Prlekija spadala pod avstrijski del dualistične države in tako doživela še večji vpliv na jezikovno podobo prleškega narečja, v katerem so danes germanizmi trdno zakoreninjeni. V diplomskem delu sem se osredotočil na germanizme v Ljutomeru in okolici. V teoretičnem delu sem razložil jezikovni pojav germanizem, razvoj slovenskih narečij ter opisal jezikovne značilnosti prleškega narečja. V empiričnem delu sem določil cilje raziskave, predpostavke, razložil posamezne germanizme ter analiziral rezultate, ki sem jih dobil s pomočjo anketnega vprašalnika. Ankete sem razdelil med 99 ljudi. Anketiranci so bili iz Ljutomera in okoliških krajev. Navesti so morali spol, starost, kraj, v katerem so bivali večino svojega življenja, kako so pridobili znanje nemškega jezika ter označiti, ali germanizem poznajo in ali ga tudi uporabljajo.Germanizmi so besede, ki so bile izposojene iz nemškega jezika in jih najdemo v mnogih jezikih. Eden od teh jezikov je tudi slovenski jezik, v katerem sta zgodovinski splet okoliščin ter geografska lega pustila sledi nemškega vpliva tako na kulturo kot tudi na jezik. Ta jezikovni vpliv pa je še posebej viden v vsakdanjem govoru Slovencev, to je pri narečju. Medtem ko je Prekmurje spadalo pod madžarski del Avstro-Ogrske monarhije, je Prlekija spadala pod avstrijski del dualistične države in tako doživela še večji vpliv na jezikovno podobo prleškega narečja, v katerem so danes germanizmi trdno zakoreninjeni. V diplomskem delu sem se osredotočil na germanizme v Ljutomeru in okolici. V teoretičnem delu sem razložil jezikovni pojav germanizem, razvoj slovenskih narečij ter opisal jezikovne značilnosti prleškega narečja. V empiričnem delu sem določil cilje raziskave, predpostavke, razložil posamezne germanizme ter analiziral rezultate, ki sem jih dobil s pomočjo anketnega vprašalnika. Ankete sem razdelil med 99 ljudi. Anketiranci so bili iz Ljutomera in okoliških krajev. Navesti so morali spol, starost, kraj, v katerem so bivali večino svojega življenja, kako so pridobili znanje nemškega jezika ter označiti, ali germanizem poznajo in ali ga tudi uporabljajo.
Keywords: Germanizmi, Ljutomer in okolica, prleško narečjeGermanizmi, Ljutomer in okolica, prleško narečje
Published in DKUM: 11.03.2015; Views: 1446; Downloads: 205
.pdf Full text (1,73 MB)

6.
VPLIV HRUPA NA ZAPOSLENE IN OKOLICO V OBRATU PREDELAVA DEBELE PLOČEVINE JAVORNIK, ACRONI D.O.O.
Eni Kaltak, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo preučevali teorijo o zvoku in hrupu. Poglobili smo se v lastnosti hrupa in proučili, kako hrup vpliva na človeka. Osredotočili smo se na hrup v delovnem okolju. V empiričnem delu smo najprej proučili že dane raziskave, ki so bile opravljene v podjetju in v okolici podjetja. Raziskave so bile opravljene leta 2008 s strani pooblaščenih oseb. Podjetje Acroni d.o.o. naroča raziskave vsakih nekaj let. Mi smo proučevali obrat Predelava debele pločevine Javornik. V tem obratu je trenutno zaposlenih 196 delavcev. Zaposleni delajo na 4 izmenske načine. V vsaki izmeni je približno 49 ljudi, katere nadzoruje vodja izmene. V obratu je približno 54 delovnih mest. Ta delovna mesta smo zaradi lažje obdelave podatkov in velike podobnosti dela, skrčili na 10 delovnih mest. Najnižji izmerjen nivo hrupa je bil na delovnem mestu operater peskarsko lakirne linije 62,5 dBA in najvišji na delovnem mestu prvi tehtalec 96,35 dBA. Ugotovili smo, da na veliko delovnih mestih nivo hrupa ne ustreza Pravilniku o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti hrupa pri delu.
Keywords: hrup, industrija, zdravje, okolica
Published in DKUM: 08.04.2014; Views: 1357; Downloads: 205
.pdf Full text (1,33 MB)

7.
PRIMERJAVA VZDRŽLJIVOSTI IN AGILNOSTI MED SLOVENSKIMI IN ŠPANSKIMI OTROKI
Nika Žgank, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomske naloge so natančneje predstavljene naslednje motorične sposobnosti: vzdržljivost, hitrost in v okviru koordinacije hitrost. Vključene so tudi predhodne raziskave s področja gibanja, ki so bile narejene v Sloveniji in po svetu, ter obogatitvene in dodatne dejavnosti, ki so jih izvajali različni vrtci po Sloveniji. V empiričnem delu so predstavljena naša raziskovalna vprašanja ter hipoteze, kjer smo predvidevali, da ni statistično pomembnih razlik med španskimi in slovenskimi otroki v vzdržljivosti ter prav tako v hitrosti in agilnosti. S pomočjo t-testa, ki smo ga v samo raziskavo vključili, smo naša predvidevanja lahko potrdili. Sklep naše diplomske naloge je, da je gibanje v predšolskem obdobju zelo pomembno, zato mu je potrebno nameniti veliko časa. Naše primerjave pa so samo še potrdile, da lahko kljub nekaterim pozitivnim in negativnim pogojem, s katerimi se v posameznih državah srečujemo, otroke pripeljemo do podobnih rezultatov, le pravilno je k stvari potrebno pristopiti.
Keywords: motorične sposobnosti, otrokov gibalni razvoj, podnebje, okolica, Stopnjevalni test, Večfazni test
Published in DKUM: 11.09.2013; Views: 1597; Downloads: 156
.pdf Full text (722,28 KB)

8.
MOŽNOST IZRABE OKOLJSKIH DANOSTI ZA NARAVOSLOVNE DNEVE V DRUGEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE V LJUTOMERU IN NJEGOVI OKOLICI
Gabrijela Dolamič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Diplomsko delo obravnava možnosti izrabe okoljskih danosti za naravoslovne dneve na območju Ljutomera in njegove okolice. Sestavljeno je iz treh delov, in sicer iz teoretičnega, empiričnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili gospodarski, kulturno-zgodovinski, geografski ter pedagoško-didaktični sklop. V gospodarskem sklopu je zajeta zgodovina kmetijstva in vinogradništva. Opisano je tudi, kako vodijo in obdelujejo kmetije in vinograde danes. Opisane in predstavljene so lokacije, na katerih bi učencem to lahko predstavili in pokazali. V kulturno-zgodovinskem sklopu je predstavljeno mesto Ljutomer nekoč in danes. Kaj je zaznamovalo osrčje Prlekije in katere obrti in dejavnosti najdemo v bližnji okolici. Geografski sklop predstavlja naravne dejavnike, ki so vplivali na način življenja tamkajšnjih ljudi in ga oblikujejo še danes. V pedagoško-didaktičnem sklopu pa smo predstavili obstoječe učne poti, kjer si učenci veliko vsega lahko ogledajo ter se marsikaj naučijo.
Keywords: Ključne besede: naravoslovni dnevi, drugo triletje, Ljutomer in njegova okolica, razredni pouk.
Published in DKUM: 06.03.2013; Views: 1913; Downloads: 125
.pdf Full text (6,74 MB)

9.
LJUDSKO GLASBENO IZROČILO V ŠMARTNEM IN OKOLICI
Lidija Vrečko, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Ljudsko glasbeno izročilo v Šmartnem in okolici predstavlja del kulturne dediščine na obravnavanem delu podeželja. Razdeljeno je na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu je na kratko povzeto iz literature nekaj splošnih značilnosti slovenskega ljudskega glasbenega izročila. V empiričnem delu pa so v prvem poglavju z zgodovinsko metodo preučeni običaji skozi vse leto in zapisane ljudske pesmi, ki jih pojejo v Šmartnem v Rožni dolini, Socki in v Novi Cerkvi. Opisi so dobljeni z nestandardnimi intervjuji ljudskih pevcev in godca ter nekaterih krajanov. V prilogi je dodano 10 zbranih ljudskih in ponarodelih pesmi z notiranimi besedili ter dve zgoščenki posnetkov ljudskih pevcev. V drugem poglavju empiričnega dela so kvantitativno obdelani zbrani in interpretirani podatki ankete, izvedene med učenci POŠ Vojnik in njihovimi starši. Ugotovili smo, da anketirani odrasli razmeroma dobro poznajo ljudsko izročilo domačega kraja, a večina meni, da izumira. Ljudske pesmi pogosteje pojejo s prijatelji ali v družini, kot ob delu. Naučili so se jih doma, njihovi otroci pa predvsem v šoli. Šola naj bi bila poleg kulturnih in turističnih društev pomemben dejavnik pri ohranjanju kulturne dediščine.
Keywords: Šmartno in okolica, ljudsko izročilo, ljudska glasba, šege in navade, ljudske pesmi.
Published in DKUM: 30.03.2010; Views: 3020; Downloads: 303
.pdf Full text (16,35 MB)

10.
Kulturna zgodovina Laškega in okolice
Dobrila Vučenović, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena kulturna zgodovina mesta Laško in njegove okolice. Začetek prinaša nekaj splošnih značilnosti, kot so lega, prebivalstvo in občinski prazniki. V nadaljevanju sem predstavvila razvpj mesta skozi zgodovino,vse od prvih naselitev pa do danes, nakar sledijo opisi spomenikov, arhitekturnih in kulturnih znamenitosti. Predstavljeni so tudi šolstvo, knjižničarstvo in kulturno življenje v Laškem in okolici. Na koncu so predstavljene znane osebnosti oziroma posamezniki, ki so kakorkoli vplivali na kulturni, družbeni in gospodarski razvoj mesta Laško in okolice. V diplomskem delu je uporabljena deskriptivno raziskovalna metoda, pri opisu zgodovinskih dejstev in oseb pa zgodovinska.
Keywords: Laško in okolica, zgodovinski razvoj, kultura, znane osebnosti.
Published in DKUM: 17.11.2009; Views: 3993; Downloads: 935
.pdf Full text (1,13 MB)

Search done in 0.32 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica