| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
PRIMERJAVA MED PRENOSOM SIGNALA V BIOLOŠKIH IN ELEKTRIČNIH SISTEMIH
Rene Markovič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi primerjamo prenos signalov v bioloških in električnih sistemih. Osredotočili smo se na znotrajcelično signalizacijo, kjer obstajajo signalne poti, sestavljene iz proteinskih kaskad. Z matematičnim modelom smo opravili različne numerične simulacije in analizirali vlogo proteinskih kaskad pri prenosu signala v znotrajceličnem prostoru. Te vloge smo primerjali z različnimi električnimi sistemi, katerih delovanje je dobro znano in ga lahko opišemo matematično. Namen takšnih primerjav je bolje razumeti vloge signalnih poti v znotrajceličnem prostoru. Primerjave temeljijo na numeričnih izračunih in primerjavah diferencialnih enačb, ki tvorijo matematični modeli za opis delovanja določenega sistema. V diplomskem delu je pokazano, da lahko proteinski kaskadi dodelimo lastnosti stikala, ki ojačuje signal in deluje kot nizkofrekvenčno prepustno sito. Pokazali smo tudi, da lahko z uporabo pozitivne povratne zanke aktivnemu stikalu povečamo ojačanje, zmanjšamo mejno frekvenco in povečamo njegovo nestabilnost. Kadar v sistem vključimo negativno povratno zanko, povečamo stabilnost sistema, povečamo mejno frekvenco in zmanjšamo ojačanje. Izdelali smo tudi biološka logična vrata, ki temeljijo na logičnih operacijah v digitalni elektroniki. Z uporabo teh logičnih vrat smo izdelali še spominsko vezje, ki lahko pomni 1 bit podatkov.
Keywords: matematično modeliranje, proteinska kaskada, elektronika, prenos signala, ojačitve signala, nizkofrekvenčno prepustno sito, logična vrata, spominsko vezje.
Published: 27.06.2011; Views: 2724; Downloads: 167
.pdf Full text (3,23 MB)

5.
SANACIJA IN OJAČITEV VEČSTANOVANJSKE HIŠE
Klemen Štarkel, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Glavna tema diplomske naloge je sanacija in ojačitev večstanovanjske hiše. V teoretičnem delu je opisano projektiranje rekonstrukcij, pristop k rekonstrukciji ter poškodbe na konstrukcijah, nastale kot posledica nepravilne gradnje ter nevzdrževanja. V praktičnem delu so na osnovi vizualnega pregleda ter laboratorijskih analiz, podane idejne smernice za sanacijo in ojačitev objekta. Za izbrane sanacijske ter utrditvene ukrepe so izrisani detajli izvedbe ter podani podrobni opisi izdelave posameznih ukrepov.
Keywords: Gradbeništvo, sanacije, ojačitve
Published: 19.09.2011; Views: 1381; Downloads: 488
.pdf Full text (5,89 MB)

6.
Uporaba polimernih kompozitov pri izdelavi orodij
Nejc Vrabič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena uporaba kompozitnih materialov pri izdelavi orodij oz. kalupov. V uvodnem delu so predstavljeni kompozitni materiali, vrste kompozitnih materialov, njihove lastnosti ter uporaba v industriji. V nadaljevanju je predstavljena tehnologija izdelave orodij iz polimernih kompozitov ter nekatere tehnologije izdelave polimerno kompozitnih izdelkov, saj so le te v neposredni povezavi. V zaključku so predstavljeni izbrani kriteriji za izbiro optimalnega polimerno kompozitnega materiala pri izdelavi orodij glede na tehnologijo izdelave izdelka.
Keywords: Polimerni kompozitni material, orodje/kalup, predelava polimernih kompozitov, polimerizacija, ojačitve orodij, ročno armiranje, RTM, AUTOKLAV.
Published: 04.01.2013; Views: 1617; Downloads: 345
.pdf Full text (1,60 MB)

7.
PRIMERJAVA RAZLIČNIH METOD OJAČITVE TANKIH BETONSKIH ELEMENTOV S KONTINUIRANIMI OGLJIKOVIMI VLAKNI
Robert Antolič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali in primerjali različne metode ojačitve tankih betonskih elementov z ogljikovimi vlakni. V teoretičnem delu smo predstavili lastnosti uporabljenih materialov in opisali različne načine ojačitve betonskih elementov. V eksperimentalnem delu smo opisali postopek priprave vzorcev in izvedbo štiri točkovnega upogibnega preizkusa. Primerjavo rezultatov smo nato izdelali med tremi različnimi načini ojačitve na vzorcih enakih dimenzij in ojačanih z enako količino ogljikovih vlaken. Rezultati preizkusov so pokazali, da zunanje ojačani vzorci dosegajo višje upogibne trdnosti kot vzorci ojačani v sredini prereza.
Keywords: tanki betonski elementi, ojačitve, ogljikova vlakna, štiri točkovni upogibni preizkus
Published: 12.06.2014; Views: 986; Downloads: 117
.pdf Full text (2,50 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica