| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Poznavanje trajnostnega razvoja na regionalni ravni na primeru Dravinjske doline
Ana Vovk Korže, 2014, original scientific article

Abstract: Poznavanje trajnostnega razvoja na regionalni ravni je ključ za načrtovanje takih dejavnosti, ki temeljijo na varovanju ekosistemov, na povezovanju ljudi in vključevanju vseh sektorjev. Zato je bila izvedena raziskava o poznavanju trajnostnega razvoja v Dravinjski dolini. Namreč na tem območju so bili v zadnjih sedmih letih izpeljani mnogi projekti na temelju upoštevanja trajnostnega razvoja. Raziskava je vključila 250 ljudi, anketne vprašalnike pa je vrnilo 100 ljudi. Vprašanja so bila vezana na vrednotenje pomena kulturne in naravne dediščine, večnamenske rabe podeželja, naložb v človeške vire, naložb v inovacije, naložb v kvalitetno kmetijsko proizvodnjo, na trajnostno gospodarjenje z naravnimi viri, ohranjanje kulturne pokrajine in pomembnost varovanja okolja. Osebe , ki so odgovarjale na anketni vprašalnik živijo v občinah Zreče, Slovenske Konjice, Oplotnica, Vitanje, Poljčane, Makole in Majšperk. Ugotovitve kažejo, da ljudje ne dajajo največjo težo zgolj denarju in udobju, ampak aktivni participaciji in ohranjeni naravi. Najvišji deleži podpore gredo ustvarjanju zelenih delovnih mest, izboljšanju življenja na podeželju in povečanju prepoznavnosti Dravinjske doline z lastno blagovno znamko.
Keywords: trajnostni razvoj, regionalni razvoj, Dravinjska dolina, ohranjanje narave, zelena delovna mesta, projekti, aktivna participacija
Published: 21.12.2015; Views: 826; Downloads: 100
.pdf Full text (404,81 KB)
This document has many files! More...

2.
VLOGA PRAVA PRI OHRANJANJU NARAVNIH DOBRIN
Tea Kolar, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Z vidika ekonomskih vprašanj gospodarske rasti in ravnanj gospodarskih subjektov diplomsko delo prikaže, da ekonomska stroka in gospodarska dogajanja v mednarodnem prostoru niso usklajena s fizičnimi omejitvami okolja, četudi številni mednarodni in regionalni pravni dokumenti poudarjajo enakovrednost ciljev gospodarskega, družbenega in trajnostnega razvoja. Ravnanja, ki jih snovalci nacionalnih in mednarodnih ekonomskih politik utemeljujejo s ciljem družbe blaginje, vodijo v neustrezno rabo naravnih dobrin in prekomerno degradacijo okolja, in to kljub zavezam mednarodne skupnosti k uresničevanju trajnostnega načela. Razhajanje med dejanskim in deklariranim ohranjanjem narave diplomsko delo ugotavlja z analizo ravni predpisanega in uresničenega varstva naravnih dobrin, ki izhaja iz mednarodnih okoljskih pravil in pravil Evropske unije. Te standarde sooča z ureditvijo rabe naravnih dobrin kot suverene pravice držav. Toda v procesu ohranjanja narave imajo pomembno vlogo tudi prizadevanja in dejavnosti institucij civilne družbe. Pri tem so ključnega pomena upravičenja, ki jih nacionalni pravni redi zagotavljajo posameznikom in nevladnim organizacijam. V diplomskem delu so zato preverjene pravne možnosti njihovega sodelovanja z oblastnimi organi in nosilci javnih pooblastil ter možnosti in omejitve civilne družbe, da nadzira njihova ravnanja. Obravnavana je odgovornost za okolje, ki zavezuje države in gospodarske subjekte, in ugotovljen pomen, ki ga ima v procesu ohranjanja narave davčna pravičnost.
Keywords: mednarodno pravo, pravo Evropske unije, varstvo okolja, ohranjanje narave, naravne dobrine, načelo trajnostnega razvoja, človekova pravica do zdravega življenjskega okolja, koncesije na naravnih dobrinah, davčna pravičnost
Published: 07.07.2015; Views: 706; Downloads: 114
.pdf Full text (967,70 KB)

3.
RAVNANJE S KOMUNALNIMI ODPADKI NA OBMOČJU OBČINE PESNICA
Ana Dvoršak, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga povzema najpomembnejše določbe zakonodaje na področju ravnanja z odpadki. Na začetku predstavi zelo kratko in jedrnato zgodovinske okvire v katerih se nato ves čas gibljemo. V tem delu označi glavne zgodovinske smernice, ki so vplivale na razvoj tega področja. V nadaljevanju predstavlja kaj sploh komunalni odpadki so ter smernice za ravnanje z njimi. Prikazana je tudi shema, ki prikazuje pomembnost posameznega ravnanja z odpadki. V diplomski nalogi se opazi tudi poskus vključevanja najpomembnejših določb zakonodaje. Predstavljene so tudi posamezne faze ravnanja z odpadki, ki pomembno vplivajo na razumevanje same tematike. Predstavljene pa so tudi posamezne vrste komunalnih odpadkov, ki predstavljajo neizbežen del našega vsakdana. Diplomska naloga pa se dotika tudi urejanja tega področja na lokalni (občinski) ravni, saj marsikatera zakonska določba nalaga podrobnejše urejanje te tematike na lokalni ravni. S čimer v zvezi diplomska naloga povzema tudi osnovna določila občinskega odloka občine Pesnica.
Keywords: odpadek, komunalni odpadek, varstvo okolja, ohranjanje narave, ravnanje z odpadki, odlok
Published: 17.12.2012; Views: 1655; Downloads: 195
.pdf Full text (664,44 KB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica