| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
POSODOBITEV HLADILNO MAZALNEGA SISTEMA NA VALJARNIŠKEM OGRODJU
Marko Dobnikar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Na valjarni za valjanje aluminijske folije je prihajalo do mešanja valjčnega in ležajnega olja. Pri tem so nastajali zelo veliki stroški zaradi zamenjave valjčnega olja. Zato se je začela izgradnja novega mazalnega sistema za mazanje ležajev delovnih valjev. Uporabila se je tehnologija mazanja olje-zrak. V diplomskem delu so predstavljeni elementi, ki sestavljajo takšen sistem. Predstavljena je celotna sprememba mazalnega sistema in ekonomska upravičenost projekta.
Keywords: valjarna, aluminijska folija, valjčno olje, mazalni sistem olje-zrak, progresivni razdelilnik, ležajno ohišje, mešalni blok
Published: 02.07.2010; Views: 1744; Downloads: 127
.pdf Full text (4,31 MB)

2.
ZASNOVA IN RAZVOJ MENJALNIKA MOTOKULTIVATORJA
Marko Pišek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je del projekta med Univerzo v Mariboru in podjetjem Štruc Muta - kmetijska mehanizacija d.o.o., ki se ukvarja z proizvodnjo male kmetijske mehanizacije. Cilj projekta je skonstruirati motokultivator na podlagi zahtev podjetja ter izdelava tehnične dokumentacije. Na začetku diplomskega dela so predstavljene teoretične osnove prenosnikov moči. Nadaljevanje diplomskega dela zajema zasnovo in razvoj motokultivatorja. V procesu razvoja smo poizkušali v največji meri izpolniti zahteve podjetja, katere so bile določene na podlagi analize tržišča. Prav tako si želi podjetje zagotoviti fleksibilnost na trgu, zato želijo omogočiti izbiro nekaterih komponent (motor, kolesa,…). Tekom razvoja so bili potrebni sestanki z predstavniki podjetja, saj so bila potrebna usklajevanja in potrditve predlaganih rešitev. Žal projekt še ni končan, zato sem v diplomskem delu predstavil razvoj motokultivatorja do stopnje, ki je osvojena.
Keywords: Motokultivator, prenosnik moči, menjalnik, strojni elementi, ohišje, konstruiranje.
Published: 04.03.2011; Views: 4035; Downloads: 572
.pdf Full text (11,22 MB)

3.
3D-MODELIRANJE ORODJA ZA LITJE OHIŠJA DIFERENCIALA
Zoran Kovačič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Veliko število konkurenčnih livarn na trgu sive in nodularne litine narekuje cene ter odzivnost od dneva naročila do dneva litja. Konkurenčnost si podjetje Kovis-Livarna d.o.o. zagotavlja z ekonomsko naravnano organizacijo dela ter sodobnim pristopom razvoja in izdelave orodij. Vsa orodja za litje so namreč izdelana s pomočjo CNC-obdelovalnih centrov na podlagi predhodno izrisanih 3D-modelih. V diplomskem delu smo opisali in s slikovnim materialom prikazali postopek CAD-modeliranja orodja. Omenjeno orodje oziroma komplet orodij potrebnih za litje ohišja diferenciala sestavlja orodje za izdelavo forme zgoraj, orodje za izdelavo forme spodaj, orodje za izdelavo jedra I in orodje za izdelavo jedra II.
Keywords: ohišje diferenciala, litje, CAD, modeliranje
Published: 31.05.2011; Views: 1773; Downloads: 241
.pdf Full text (4,63 MB)

4.
OPTIMIZACIJA OBLIKE OHIŠJA REDUKTORJA ZA TEHNOLOŠKI POSTOPEK LITJA
David Šekoranja, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje SIP Šempeter razvija nov obračalnik, katerega sestavni del je tudi reduktor za prenos momenta na obračalne ročice – pajke. Osrednja tema diplomskega dela je rekonstrukcija ohišja reduktorja iz sedanje prototipne oblike, ki je izvedena v obliki zvarjenca v obliko, ki ustreza tehnologiji litja v pesek. Za polno tehnološko prilagoditev izdelka smo se poslužili simulacijskih postopkov s katerimi smo ugotovili pravilno postavitev vseh tehnoloških značilnosti (dolivki, napajalniki, itd.). Pri rekonstrukciji je nujno upoštevati določena livarska pravila in tako v tehnološkem smislu prilagoditi obliko izdelka, pri čemer pa se njegova funkcionalnost ne sme v ničemer spremeniti. V sklepu diplomskega dela smo dokazali, da je postopek litja ekonomičen že pri manjših serijah.
Keywords: ohišje diferenciala, litje, modeliranje, dodajalne tehnologije
Published: 12.10.2011; Views: 1891; Downloads: 165
.pdf Full text (1,68 MB)

5.
PREUREDITEV SISTEMA TESNJENJA IN MAZANJA LEŽAJEV VALJARNIŠKEGA OGRODJA
Sebastijan Šturm, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena rekonstrukcija tesnjenja in mazanja podpornih valjev valjalne naprave za valjanje aluminijaste folije v podjetju Impol d.d. Cilj naloge je predstaviti prehajanje mazalnega olja v valjalnega in obratno, ter le to tudi odpraviti. V uvodu je opis podjetja Impol ter postopek valjanja aluminijaste folije. Nadaljuje se z predstavitvijo različnih tehnik tesnjenja in mazanja, ki se uporabljajo na strojih in napravah, s poudarkom na valjarnah. Sledi opis sestavnih delov valjarne in predstavitev problematike mešanja olj, ter rešitev problema. Na koncu naloge so povzeti rezultati pridobljeni tekom naloge in se zaključi s sklepom.
Keywords: Valjarna, podporni valj, ohišje ležaja, radialno gredno tesnilo, maziva.
Published: 27.02.2012; Views: 1363; Downloads: 254
.pdf Full text (4,14 MB)

6.
SISTEM SONČNE ELEKTRARNE-MEHANSKA KONSTRUKCIJA SOLARNEGA PRETVORNIKA
Damjan Copot, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene posamezne komponente foto-napetostnih sistemov. Opisano je načrtovanje razporeditve elementov znotraj ohišja, ki temelji na trirazsežnem računalniškem modelu in zahtevah laboratorijskega prototipa. Vključen je tudi opis pretvornika navzgor in njegovih stikalnih elementov. Za slednje so izračunane stikalne in prevodne izgube. Ostale izgube pretvornika, ki se pretvorijo v toploto, pa smo poiskali z termalno kamero. Na podlagi teh rezultatov smo zasnovali model ohišja, ki skrbi za primerno ohlajanje in nudi hiter in enostaven dostop do pretvornika.
Keywords: sončna elektrarna, konstrukcija, solarni pretvornik, termični model, ohišje
Published: 24.05.2013; Views: 854; Downloads: 67
.pdf Full text (2,94 MB)

7.
MERITEV IN ANALIZA ELEKTRIČNE PREBOJNE TRDNOSTI OHIŠJA ŠTEVCA ELEKTRIČNE ENERGIJE
Boštjan Petrič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskali električne prebojne trdnosti na ohišju števca električne energije. Na enem od sestavnih delov ohišja števca smo analizirali vpliv materiala na električno prebojno trdnost, če material, s katerim brizgamo, ni pravilno pripravljen oz. ni dovolj suh, ter če uporabimo ne čisti material oz. material s primesmi. Kot referenčno vrednost prebojne trdnosti smo uporabili podatke meritev na izdelku, ki je brizgan z originalnim in pravilno skladiščenim materialom. Meritve smo izvajali v visokonapetostnem laboratoriju ICEM na Mariborskem otoku. Za primerjavo rezultatov smo naredili tudi analizo električnega polja na osnovi numeričnih izračunov po metodi končnih elementov (MKE) v programskem orodju EleFAnT. Dobljeni rezultati in primerjave izmerjenih vrednosti prebojnih trdnosti, so analizirani v zaključku diplomskega dela.
Keywords: električna prebojna trdnost, števec električne energije, ohišje števca, termoplasti, polikarbonat
Published: 08.03.2013; Views: 2170; Downloads: 82
URL Link to full text

8.
VISOKO KAKOVOSTNI OJAČEVALNI MERILNI MODUL USB
David Jug, 2014, master's thesis

Abstract: Namen dela je bil izdelati merilni DAQ modul z vgrajenim ojačevalnikom ob upoštevanju smernic za zmanjšanje motenj v okviru elektromagnetne združljivosti (EMC). V sklopu prototipnega modula so bili v ospredju obravnavani instrumentacijski ojačevalnik INA128, grafični uporabniški vmesnik LabVIEW™ ter načrtovanje tiskanega vezja (PCB) z orodjem Multisim™/Ultiboard™. Namen izdelave prototipnega modula je merjenje zelo šibkih signalov, katere je mogoče ojačiti do 20000 krat. Pri izdelavi so bile upoštevane smernice za doseganje EMC, v sklopu katerih je bila izdelana t.i. Faraday-eva kletka. Predstavljeni so eksperimentalni rezultati in karakteristike prototipnega modula v primerjavi z modulom NI USB-6008. V sklopu konstruiranja in izdelave ohišja, katerega namen je predvsem zaščitne, rokovalne in estetske narave prototipnega modula, so podane nekatere smernice za konstruiranje izdelkov iz umetnih mas. Predstavljeni so SolidWorks™ CAD modeli ohišij in izdelan fizični model ohišja.
Keywords: EMC, ojačevalni DAQ modul, instrumentacijski ojačevalnik, PCB, Labview, Multisim, Ultiboard, SolidWorks, ohišje, RPT, SLS
Published: 14.02.2014; Views: 1064; Downloads: 126
.pdf Full text (4,56 MB)

9.
Dimenzioniranje podporne noge za traktorske prikolice
Iztok Drobež, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je zasnova in konstrukcija nastavljive podporne noge za prikolico starejšega tipa. Na podlagi zahtev in obremenitev se noga konstruira ter preračuna. Na začetku diplomskega dela je predstavljen problem priklapljanja prikolic starejšega tipa. Predstavljene so različne variante nastavljivih nog, ki so sedaj vgrajene v nove prikolice. Po določitvi zahtev sledi dimenzioniranje in konstruiranje nastavljive podporne noge ter posameznih delov le-te. Najpomembnejši deli so dimenzionirani in kontrolirani glede na dopustne napetosti materialov.
Keywords: traktorska prikolica, podporna noga, nastavljiva podporna noga, gibalna zveza, navoj, zvar, ohišje, konstrukcija
Published: 07.03.2014; Views: 1807; Downloads: 394
.pdf Full text (2,47 MB)

10.
Tehnološka in ekonomska analiza CNC proizvodnega sistema
David Kurečič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu je iz tehnološkega in ekonomskega vidika raziskan in opisan CNC proizvodni sistem v podjetju Alutec (Mariborska livarna Maribor), pri čemer je podrobno predstavljena mehanska obdelava ohišja menjalnika na CNC obdelovalnem centru. V uvodnih, teoretičnih poglavjih so predstavljene osnove NC in CNC tehnologije, programiranja CNC strojev, CAD/CAM tehnologije ter opredelitev stroškov. V praktičnem delu diplomskega dela je predstavljen izdelek ohišje menjalnika, opisana je avtomatizirana linija za mehansko obdelavo ter vsi procesi, ki so del te linije. Podrobneje je predstavljen CNC obdelovalni center za mehansko obdelavo ter s pomočjo slik opisan proces mehanske obdelave. Zadnje poglavje je namenjeno stroškovni analizi proizvodnje ohišja menjalnika, kjer so našteti in opisani vsi stroški proizvodnje ter narejen izračun mesečnega dobička glede na prodajno ceno izdelka.
Keywords: Ključne besede: NC in CNC tehnologija, CNC obdelovalni center, ohišje menjalnika, mehanska obdelava, stroškovna analiza
Published: 20.11.2014; Views: 852; Downloads: 261
.pdf Full text (3,45 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica