| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Oskrba objekta z alternativnimi energetskimi tehnologijami
Žiga Cvet, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je namenjeno predstavitvi energetske oskrbe enostanovanjske hiše z uporabo alternativnih virov energije. Izvedena je izbira toplotne črpalke, vodne turbine in sončne elektrarne za samooskrbo z električno energijo. Podana je tudi ocena stroškov investicije ter čas povrnitve investicije.
Keywords: Energetska oskrba enostanovanjske hiše, sončna elektrarna, vodna elektrarna, ogrevanje s toplotno črpalko, stroškovna analiza.
Published in DKUM: 22.05.2018; Views: 1443; Downloads: 194
.pdf Full text (2,17 MB)

2.
UNIVERZALNA KRMILNA ENOTA ZA HIŠO
Simon Šimenko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja rešitev problematike celostnega krmiljenja ogrevalnih sistemov v stanovanjski hiši. Proučili smo, kako dandanes obvladujemo krmiljenje kombiniranih sistemov ogrevanja v stanovanjskih objektih ter kakšno tehnologijo potrebujemo. Izdelali smo univerzalno krmilno enoto za izbrano stanovanjsko hišo, ki ima tri različne vire centralnega ogrevanja in gretja sanitarne vode. Ogrevanje je na trda goriva (les), kurilno olje in s sončnimi kolektorji. Krmilna enota je sestavljena iz obstoječe mikrokrmilniške ploščice, ki smo ji dodali več senzorjev za merjenje temperature. Zanjo smo razvili programsko opremo in tako dobili sistem, ki dopolnjuje obstoječ sistem za avtomatizacijo učinkovite porabe virov za ogrevanje.
Keywords: centralno ogrevanje hiše, ogrevanje sanitarne vode, krmilna enota, mikrokrmilnik, senzorji temperature
Published in DKUM: 28.09.2016; Views: 1633; Downloads: 99
.pdf Full text (2,18 MB)

3.
Posodobitev ogrevalnega sistema - kotlovnice v vrstni enodružinski hiši
Nikolaj Šumnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so opisane in predstavljene toplotne črpalke ter različni viri toplote. Za izbrano vrstno enodružinsko hišo je predstavljena posodobitev ogrevalnega sistema. Obstoječ dotrajan ogrevalni sistem se posodobi z vgradnjo toplotne črpalke zemlja-voda. V nalogi sta opisana postopek izračuna, izbire in določanja posameznih komponent ter zasnova celotnega sistema. Po opravljeni prenovi je izvedena še primerjava stroškov in delovanja. Ugotovili smo, da je prenova ogrevalnega sistema s toplotno črpalko zemlja-voda kljub nekoliko dražji investiciji upravičena. Takšen sistem je varčen, učinkovit in okolju prijazen.
Keywords: toplotna črpalka, ogrevanje stanovanjske hiše, ogrevalni sistem, vir toplote, grelno število, investicija
Published in DKUM: 07.07.2016; Views: 1014; Downloads: 115
.pdf Full text (6,54 MB)

4.
Energetska in ekonomska ocena sanacije stanovanjske stavbe
Aleksandra Turk, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V uvodnem delu so podana razmišljanja v smislu učinkovite rabe primarne energije naravnih virov in potrebe po naprednem tehnološkem razvoju postrojenj, s poudarkom na energetskih potrebah sveta danes in jutri. V kratkih obrisih so predstavljeni različni obnovljivi viri energije in njihov neizčrpen potencial, posebna gospodarnost izkoriščanja energije zraka. Opisan je razvoj toplotnih črpalk, njihova sestava, način delovanja in pomen grelnega števila. Na osnovi izračunov in analiz je dokazano, kako je mogoče s skrbnim načrtovanjem in upoštevanjem direktiv EU, o varčni rabi energije, znatno zmanjšati škodljive izpuste CO2, na osnovi ustrezne izbire debeline izolacije in energetskega postroja. V tem smislu je na primeru stanovanjske hiše izvedena ocena stroškov porabe lahkega kurilnega olja, če je v ogrevalni sistem vključen nizkotemperaturni kotel, oziroma električnega toka, če je vključena toplotna črpalka zrak / voda.
Keywords: energetika, prenos toplote, viri energije, ogrevanje hiše, naprave za ogrevanje, izolacije, toplotne izgube, stroškovna primerjava
Published in DKUM: 05.04.2016; Views: 1048; Downloads: 80
.pdf Full text (1,77 MB)

5.
PRIMERJAVA SISTEMOV OGREVANJA STANOVANJSKE HIŠE
Leon Markl, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni in obravnavani različni sistemi ogrevanja stanovanjske hiše: toplotna črpalka, oljni kotel, plinski kotel in električni kotel. Opisan in izveden je preračun toplotnih izgub na podlagi katerega so določene toplotne moči ogrevalnih naprav. Dimenzionirani so glavni elementi ogrevalnih sistemov. Predstavljena je ekonomska analiza posameznega sistema in primerjava dobljenih rezultatov med seboj. Ugotovili smo, da je najugodnejše ogrevanje s toplotno črpalko.
Keywords: ogrevanje stanovanjske hiše, transmisijske izgube, ogrevalni sistemi, toplotna črpalka, stroškovna analiza.
Published in DKUM: 04.03.2011; Views: 6409; Downloads: 1042
.pdf Full text (930,96 KB)

6.
7.
Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica