| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Proizvodnja glikolne kisline iz odpadnih plinov
Žan Turk, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V svetu nastaja vedno več odpadnih snovi in velik delež tega je tudi odpadnih plinov. Zato je zelo pomembno stremeti k rešitvam, s katerimi bomo v čim večji meri zmanjševali odpadne snovi. Ponovna proizvodnja odpadnih plinov v procesih je ena od možnih rešitev, saj bomo s tem prispevali k manjši porabi surovin in čistejšemu okolju. Eden izmed teh odpadnih plinov je tudi ogljikov monoksid, ki nastaja pri nepopolnem gorenju ogljikovodikov. Proizvodnja glikolne kisline poteka iz formaldehida in ogljikovega monoksida, ki ga dobimo z uplinjanjem plastike. Velika prednost te proizvodnje je, da zmanjšujemo izpuste tega odpadnega plina in z njim pridobimo glikolno kislino. Namen diplomske naloge je pridobiti glikolno kislino iz odpadnega plina in simulirati proces glikolne kisline ter določiti optimalne pogoje procesa z največjo učinkovitostjo. Simulacija procesa proizvodnje glikolne kisline je simulirana v računalniškem programu Aspen Plus. Rezultati so pokazali, da se dejanski proces da izboljšati iz kemijskega in ekonomskega vidika.
Keywords: glikolna kislina, odpadni plini, ogljikov monoksid, Aspen Plus, ponovna uporaba.
Published: 09.07.2021; Views: 98; Downloads: 23
.pdf Full text (1,03 MB)

2.
Zapisovalnik podatkov o temperaturi za krušno peč
Tadej Gaber, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je izdelati elektronsko vezje, ki bo zajemalo podatke o temperature v določenih časovnih intervalih v krušni peči. V programskem okolju Altium Designer smo razvili tiskano vezje, ki vsebuje mikročip ATMEGA32U4, 3 termočlene za merjenje temperature v peči, en temperaturni senzor za merjenje temperature zunaj peči, elektrokemični senzor za merjenje CO ter ostale komponente za potrebno delovanje elektronskega vezja. Za program smo uporabili programsko okolje Atmel Studio 7 in programski jezik C.
Keywords: temperatura, temperaturni senzor, zapisovalnik podatkov temperature, krušna peč, baterijsko napajanje, termočleni, ogljikov monoksid, CO senzor
Published: 20.11.2020; Views: 292; Downloads: 36
.pdf Full text (2,16 MB)

3.
POSLEDICE ZASTRUPITVE Z OGLJIKOVIM MONOKSIDOM IN PREVENTIVA
Katja Žel, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Zastrupitev z ogljikovim monoksidom je v večini razvitih državah najpogostejši vzrok nenamerne zastrupitve. Zaradi lastnosti ogljikovega monoksida ga človek s čutili ne zazna in je zato pomembno prepoznati znake zastrupitve. Znaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom so nespecifični in lahko kažejo na preprosto virozo. Posebej nevarne so pozne nevropsihološke in kognitivne posledice. Prav zato je pomembna ozaveščenost ljudi v zvezi s preventivnimi ukrepi pri zastrupitvi z ogljikovim monoksidom. Metodologija: Pri izdelavi diplomskega dela smo uporabili deskriptivno (opisno) in komparativno metodo dela. Podatke za diplomsko delo smo zbrali s pomočjo domače in tuje strokovne literature ter s pomočjo podatkovne baze COBISS in svetovnega spleta. Rezultati: S pregledom literature smo ugotovili, da je število zastrupljenih z ogljikovim monoksidom nepopolno, saj veliko zastrupitev ostane ne obravnavanih ali narobe diagnosticiranih, zaradi nespecifičnih znakov. Zastrupitve z ogljikovim monoksidom so pogoste pri nepravilni uporabi ali nepravilnem vzdrževanju naprav za ogrevanje, naprav s plinskim izgorevanjem, električnih agregatih z notranjim izgorevanjem itd. Pozne posledice zastrupitve z ogljikovim monoksidom se lahko preprečijo s hiperbaričnim zdravljenjem. Strokovnjaki so ugotovili, da normobarično zdravljenje ni učinkovitejše od zraka, vendar pomembno skrajša razpolovno dobo karboksihemoglobina v krvi. Rezultati študij so neskladni glede učinkovitosti načina zdravljenja in so še potrebne nadaljnje raziskave. Sklep: Ljudje z akutno zastrupitvijo z ogljikovim monoksidom imajo višji delež smrti kot normalna populacija. Zastrupitev z ogljikovim monoksidom spada med javno zdravstveni problem. Preprečevanje zastrupitev z ogljikovim monoksidom je nujno potrebno z informiranjem ljudi, izvajanjem preventivnih ukrepov in nameščanjem detektorjev ogljikovega monoksida v zraku.
Keywords: ogljikov monoksid, zastrupitev, preventivni ukrepi, posledice, normobarično zdravljenje, hiperbarično zdravljenje
Published: 27.09.2016; Views: 1838; Downloads: 211
.pdf Full text (881,20 KB)

4.
5.
SENZORSKI SISTEM ZA UGOTAVLJANJE ONESNAŽENOSTI ZRAKA
Damjan Hohnec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje izdelavo senzorskega sistema za ugotavljanje onesnaženja zraka. Z nizkocenovnimi senzorji se merijo koncentracije naslednjih plinov: dušikovega oksida, dušikovega dioksida, žveplovega dioksida, ogljikovega monoksida, ogljikovega dioksida, kisika in metana. Signali s senzorjev so obdelani z vezji za kondicioniranje signalov. Signali se zajemajo z analogno-digitalnim pretvornikom mikrokrmilnika. Podatki se prikazujejo na LCD-prikazovalniku in se pošiljajo na računalnik. Za zajem podatkov z računalnikom je program implementiran v programskem okolju Labview, ki koncentracije prikazuje na grafih. Opravljena je kalibracija senzorjev z referenčnimi testnimi plini na Elektroinštitutu Milana Vidmarja.
Keywords: plinski senzor, elektrokemijski senzor, onesnaženost zraka, merilni sistem, senzorski sistem, dušikov oksid, dušikov dioksid, žveplov dioksid, ogljikov monoksid, ogljikov dioksid, kisik, metan, mikrokrmilnik, Bascom, Labview
Published: 29.10.2012; Views: 2192; Downloads: 271
.pdf Full text (5,54 MB)

6.
FAZNA RAVNOTEŽJA V MEŠANICI PLINOV - METANOL IN DUŠIK - METANOL
Mitja Ogrizek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so bila izmerjena fazna ravnotežje za sisteme dušik-metanol in mešanica plinov (H2, CO, CO2, CH4) - metanol pri tlakih med 150 - 300 bari in temperaturah med 150 - 300°C. Za merjenje smo uporabili visokotlačno optično celico. Podatki, ki smo jih pridobili, se ujemajo s tistimi iz literature. S programom PE 2000 smo opravili matematično modeliranje s različnimi termodinamskimi modeli: Peng-Robinson, Soave-Redlich-Kwong in Redlich-Kwong. Izmerjeni podatki nam služijo tako v akademskem smislu, kot tudi pri načrtovanju novih procesov za industrijo.
Keywords: fazno ravnotežje, dušik, vodik, ogljikov dioksid, ogljikov monoksid, metan, mešanica plinov, metanol
Published: 25.08.2011; Views: 2364; Downloads: 255
.pdf Full text (1,46 MB)

7.
DRUŽBENO EKONOMSKI VIDIKI DELOVANJA UPEPELJEVALNIC
Andrej Mernik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Upepeljevanje pokojnikov se lahko po tehniški plati primerja z nekaterimi drugimi procesi kot je sežig odpadkov, vendar moramo tudi zaradi pietetnih in zgodovinskih razlogov upepeljevanje obravnavati kot poseben proces. Eden od pomembnih vidikov delovanja upepeljevalnic je tudi okoljski, saj so upepeljevalnice potencialni onesnaževalec okolja, pri čemer so za okolje najnevarnejši živo srebro in dioksini/furani zaradi toksičnosti ter bioakumulacije v živih bitjih. Zaradi okoljskih in drugih razlogov prihaja do nasprotovanja javnosti za postavitev novih upepeljevalnic, kar se je zgodilo tudi v Sloveniji. S tehniškimi in drugimi ukrepi lahko emisije in druge vplive na okolje iz upepeljevalnic zelo znižamo, s tem pa postane upepeljevanje z okoljskega, tehniškega, ekonomskega, pietetnega in urbanističnega vidika najprimernejši način slovesa od pokojnikov.
Keywords: upepeljevanje, upepeljevalnica, Žale, Mirogoj, zgodovina upepeljevanja, število upepeljenih, tehniški razvoj, peč, hladilnica, procesor za pepel, emisije, živo srebro, dioksini/furani, žveplov dioksid, prašni delci, dušikovi oksidi, vonji, ogljikov monoksid, ogljikov dioksid, vodikov klorid, policiklični aromatski ogljikovodiki, amalgamske zobne zalivke, puljenje zob, filtri, onesnaženost okolja, zdravje ljudi, civilne iniciative
Published: 15.07.2010; Views: 2717; Downloads: 276
.pdf Full text (3,03 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica