| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
Odvodnjavanje prometnih površin : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Tomaž Majcenovič, 2003, undergraduate thesis

Keywords: ceste, odvodnjavanje
Published: 26.07.2007; Views: 1635; Downloads: 0

4.
5.
6.
7.
8.
OPTIMIZACIJA TEHNOLOŠKEGA PROCESA IZDELAVE KARTONA Z UVAJANJEM CO2 V PAPIRNO PULPO
Branka Viltužnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se posvetili izboljšanju tehnološkega procesa izdelave kartona. Eksperimentalno raziskavo smo opravili v realnem okolju kartonažne tovarne skozi daljše obdobje. S povečanim deležem uporabe recikliranih vlaken ter z uvajanjem zaprtih krožnih procesov papirna industrija sicer zmanjša stroške in vplive na okolje, vendar so to tudi glavni vzroki za povečanje mikrobiološke aktivnosti. Kakovost kartona se zmanjša zaradi prisotnosti mikroorganizmov, ki povzročijo nihanja pH vrednosti in neenakomerno raztapljanje CaCO3, ki se zadnje čase vedno bolj uporablja tudi kot polnilo. Izsledki raziskave so pokazali, da se z uvajanjem CO2 v papirno pulpo stabilizirajo pogoji za ohranjanje karbonatnega ravnotežja v mokrih fazah, posledično se zmanjša mikrobiološka aktivnost in poraba kemikalij, stabilizira se pH vrednost; vse skupaj pa pripomore k zanesljivejši proizvodnji in boljši kakovosti izdelka.
Keywords: karton, papirna pulpa, CO2, karbonatno ravnotežje, odvodnjavanje, retencija, alkaliteta
Published: 16.09.2009; Views: 2506; Downloads: 568
.pdf Full text (1,07 MB)

9.
ODVODNJAVANJE PROMETNIH POVRŠIN V URBANEM OKOLJU
Mitja Dovnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Predmet diplomskega dela je odvodnjavanje prometnih površin v urbanem okolju. Namen diplomskega dela je bil prikazati sisteme in načine odvodnjavanja prometnih površin v urbanem okolju ob upoštevanju vseh potrebnih pogojev in zahtev za njihovo načrtovanje in izvedbo. Cilji diplomskega dela je bil analizirati vrste prometnih površin v urbanem okolju, preučitev vseh kriterijev in pogojev za odvodnjavanje prometnih površin v urbanem okolju ter prikazati tipske rešitve odvodnjavanja prometnih površin v urbanem okolju. V drugem delu diplomskega dela so prikazana splošna načela odvodnjavanja površin v urbanem okolju ter načini in postopki dimenzioniranja odvodnjavanja teh površin. Podani in prikazani so tipski primeri rešitev odvodnjavanja prometnih površin. Prav tako so prikazani postopki dimenzioniranja izločevalnika lahkih tekočin ter tipske rešitve izvedbe odvodnjavanja z detajli. V sklepnem delu diplomskega dela so prikazana še načela in kriteriji za vzdrževanje elementov odvodnjavanja prometnih površin v urbanem okolju.
Keywords: ceste, odvodnjavanje
Published: 21.12.2009; Views: 3068; Downloads: 318
.pdf Full text (27,83 MB)

10.
ZAPIRANJE RUDNIŠKIH OBJEKTOV IN SANACIJA POVRŠIN NA OBMOČJU RUDNIKA TRBOVLJE - HRASTNIK
Stojan Baumkirher, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Rudarska panoga v Sloveniji je zadnje desetletje zaznamovana s številnimi zapiranji rudnikov. Eden izmed njih je tudi Rudnik Trbovlje — Hrastnik (RTH). Obsega približno 1400 hektarjev površin v občinah Trbovlje in Hrastnik. Razteza se na dolžini 9 kilometrov. Znotraj njega sta še dve aktivni jami, v preteklosti pa se je premog odkopaval tudi na površini. V času zapiranja rudnika so že bila izvedena nekatera dela v zvezi z ekološko in prostorsko sanacijo površine. Jame se zapirajo od vzhoda proti zahodu, zato se bodo v tem vrstnem redu izvajala tudi dokončna sanacijska dela in določile sanacijske faze območij. V diplomski nalogi je opisana vizija glede začasne in dokončne ureditve degradirane površine in problemi, ki se pojavljajo zaradi pomanjkanja prostorskih načrtov. Predstavljeno je tudi načrtovanje bodoče uporabe degradiranih površin po njihovi ekološki in prostorski sanaciji.
Keywords:  zapiranje rudnika,  odvodnjavanje jamskih objektov,  ekološka sanacija,  prostorska sanacija,  obnovljivi viri energije.
Published: 22.01.2010; Views: 1860; Downloads: 280
.pdf Full text (2,78 MB)

Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica