1. Učinkovitost motivacijskega intervjuja pri vzdrževanju abstinence od alkoholaPia Merc, 2023, undergraduate thesis Abstract: Čezmerno uživanje alkohola predstavlja velik problem današnje družbe. Težave se
pojavijo pri tistih, ki to počnejo prepogosto in postanejo odvisni. Odvisnost od alkohola
je dosmrtna, zato jo je možno zdraviti le s trajno abstinenco, pri kateri ima pomembno
vlogo motivacija za zdravljenje. Pri ohranjanju abstinence si pomagamo z motivacijskim
intervjujem, ki je ključnega pomena v procesu zdravljenja. Namen zaključnega dela je
ugotoviti učinkovitost motivacijskega intervjuja pri vzdrževanju abstinence od alkoholnih
pijač pri pacientu s sindromom odvisnosti od alkohola. Keywords: alkohol, odvisnost, abstinenca, motivacijski intervju Published in DKUM: 01.12.2023; Views: 42; Downloads: 11
Full text (915,20 KB) |
2. Problematika odvisnosti od alkohola pri osebah s shizofrenijoVesna Ornik, 2023, undergraduate thesis Abstract: Uvod: Namen diplomskega dela je na podlagi pregleda literature ugotoviti, kako prisotnost shizofrenije vpliva na pojavnost odvisnosti od alkohola. Motnje uživanja psihoaktivnih snovi so med najbolj pogostimi komorbidnimi motnjami duševnih bolezni. Pri pacientu vplivajo škodljivo na njegovo zdravje in delovanje, na stranske učinke zdravil in prispevajo k povečanemu število nasilnih dejanj.
Metode: Za namen izdelave zaključnega dela smo izvedli pregled literature in uporabili deskriptivno metodo dela. Zbrano literaturo smo pridobili iz podatkovnih baz Cinahl, PubMed, Science Direct, SAGE Journals, Wiley Online Library in Web of Science. Literaturo smo pregledali in analizirali ter določili nivoje dokazov izbranih člankov. Potek iskanja smo prikazali v diagramu PRISMA.
Rezultati: V končno analizo smo vključili 12 identificiranih raziskav. Ugotovili smo, da je prisotnost alkohola pri osebah s shizofrenijo odvisna od posameznikovega okolja in njegovih značilnosti.
Razprava in zaključek: Povezava med odvisnostjo od alkohola in shizofrenijo je dvosmerna, saj na tem področju še zmeraj primanjkuje dokazov, da je bodisi alkohol kriv za nastanek shizofrenije bodisi shizofrenija kriva za pojav odvisnosti od alkohola. Študije so bile opravljene na različnih kontinentih sveta, kjer živijo drugačne populacije ljudi, zato se rezultati primerno temu močno razlikujejo. Keywords: shizofrenija, odvisnost, alkohol Published in DKUM: 16.08.2023; Views: 282; Downloads: 113
Full text (1,36 MB) |
3. Problematika odvisnosti od prepovedanih drog v zaporih : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa VarstvoslovjeMonika Martinc, 2023, undergraduate thesis Abstract: Odvisnost od prepovedanih drog je pereč problem današnje družbe, saj ima številne negativne učinke, tako na posameznika, ki je odvisen od prepovedanih drog, kot tudi na ostale ljudi. Prepovedane droge pa so v tesni povezavi s kriminaliteto in posledično tudi z zapori, kjer je velik delež oseb s težavami zaradi uporabe prepovedanih drog. V zaključnem delu predstavljamo problematiko odvisnosti od prepovedanih drog v zaporih, predvsem izzive, s katerimi se soočajo odvisniki in uporabniki prepovedanih drog in posledično tudi ostale zaprte osebe. Izpostavljamo predvsem problematiko odvisnosti od prepovedanih drog v slovenskih zaporih. Ugotovili smo, da so osebe, ki so odvisne od prepovedanih drog ali imajo težave zaradi uživanja prepovedanih drog, med prestajanjem kazni zapora izpostavljene večjim zdravstvenim tveganjem, nasilju in prepirom. Analiza števila odvisnikov oziroma oseb, ki imajo težave z uživanjem prepovedanih drog v slovenskih zaporih, v obdobju med letoma 2000 in 2021 je pokazala, da število le-teh narašča. Tako se v slovenskih zaporih povečuje tudi število zaprtih oseb na substitucijski terapiji. Analiza količine najdene prepovedane droge v slovenskih zaporih, pa nakazuje, da se le-ta v obdobju od leta 2000 do 2021 spreminja, saj se leta 2013 začnejo pojavljati večje količine sintetičnih drog. Keywords: prepovedane droge, odvisnost, slovenski zapori, diplomske naloge Published in DKUM: 26.05.2023; Views: 279; Downloads: 76
Full text (912,01 KB) |
4. Vpliv vsebnosti CO2 in procesnih pogojev na potek fermentacije in senzorične lastnosti kombuče : magistrsko deloŠpela Habjanič, 2023, master's thesis Abstract: Kombuča je osvežilna fermentirana pijača, bogata z organskimi spojinami, polifenoli, vitamini, minerali ter drugimi bioaktivnimi snovmi. Prvotno izhaja iz območja na severovzhodu Kitajske, v zadnjih letih pa je doživela pravi razcvet po vsem svetu. V okviru magistrskega dela smo študirali potek fermentacije sladkanega čaja s kombučo. Zanimala nas je dinamika koncentracije sladkorja, CO2 in etanola med procesom fermentacije ter gibanje pH vrednosti. Raziskovali smo vplive izbranih bioprocesnih parametrov na kvaliteto končnega napitka. V nadaljevanju smo opazovali vpliv temperature na potek fermentacije.
Za določitev bioprocesnih parametrov smo uporabljali tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti in aparat za merjenje koncentracije raztopljenega CO2. V prvi fazi je proces fermentacije potekal v 6 L steklenih posodah, primarna fermentacija je potekala teden dni. Nato smo pri procesu sekundarne fermentacije uporabili 100 mL stekleničke. Sekundarna fermentacija je trajala dober mesec dni.
V splošnem smo potrdili, da vrednosti pH in sladkorja med procesom fermentacije padajo, koncentracije CO2 ter etanola pa naraščajo. Ugotovili smo, da dodatek sirupa h kombuči pospeši proces sekundarne fermentacije, saj v krajšem obdobju nastane bolj kisla, gazirana pijača z večjo vsebnostjo alkohola. Po drugi strani pa umetno dodan CO2 h kombuči zaustavi oziroma upočasni proces fermentacije, predvsem v prvi fazi procesa (prvih 14 dni). Z rezultati smo potrdili, da ima temperatura pomembno vlogo pri procesu fermentacije. Pri višji temperaturi (35 °C) je fermentacija potekala hitreje, vrednosti pH in sladkorja so hitreje padale, koncentracije CO2 in etanola pa naraščale, v primerjavi s potekom sekundarne fermentacije pri sobni temperaturi (24 °C). Nasprotno smo opazili pri fermentaciji kombuče, ki je potekala v hladilniku (5 °C). Nižje temperature fermentacije so proces upočasnile. Nazadnje smo ugotovili, da na proces fermentacije močno vplivajo uporabljena starter kultura, njena oblika, velikost, izvor in starost. Keywords: kombuča, SCOBY kultura, sekundarna fermentacija, CO2, etanol, temperaturna odvisnost Published in DKUM: 05.05.2023; Views: 270; Downloads: 45
Full text (3,35 MB) |
5. Vpliv alkohola na delovanje možganov mladostnikovRok Šmigoc, 2022, undergraduate thesis Abstract: Uvod: Alkohol velja za eno izmed najbolj priljubljenih psihoaktivnih substanc, ki ima različne negativne učinke na celotno telo. Še posebej dovzetni za njihove učinke so mladostniki, pri katerih so v času odraščanja možgani prav posebej občutljivi na nevrotoksine alkohola, kar pogosto pušča razvojne spremembe, ki se kasneje kažejo pri odraslih.
Metode: Pregledali, analizirali in sintetizirali smo znanstveno literaturo s področja vpliva alkohola na mladostnike. Literaturo smo iskali v podatkovnih bazah PubMed, Medline in Cinahl. Pri tem smo upoštevali iskalno strategijo ter vključitvene in izključitvene kriterije, ki smo si jih zastavili. Pregled literature smo prikazali z diagramom PRISMA.
Rezultati: V končno analizo smo vključili 9 člankov. Rezultati pregledanih člankov so pokazali, da so mladostniki, ki so uživali alkohol, imeli zapozneli in abnormalen razvoj nekaterih možganskih delov, še posebej v primerjavi z mladostniki, ki so se alkoholu izogibali. To se je pokazalo na nekaterih kognitivnih sposobnostih, kot sta spomin in pozornost.
Zaključek: Popivanje je v sodobnem času pri mladostnikih preveč razširjeno. Velika večina jih konzumira alkohol že v zgodnjih letih in v prevelikih količinah. Posledice se kažejo na spremenjenih možganskih strukturah in v vedenju mladostnikov. Nujno bi bilo boljše ozaveščanje že v zgodnjih letih. Keywords: razvoj, obnašanje, odvisnost Published in DKUM: 04.11.2022; Views: 521; Downloads: 97
Full text (763,06 KB) |
6. Spremembe znotrajcelične koncentracije kalcijevih ionov v akutnih tkivnih rezinah trebušne slinavke glodavskih modelovViljem Pohorec, 2022, doctoral dissertation Abstract: Sladkorna bolezen tipa 2 globalno predstavlja vse večji javnozdravstveni problem, številne raziskave pa se posledično osredotočajo na mehanizme normalnega in motenega delovanja Langerhansovih otočkov trebušne slinavke. Laboratorijske miši zaradi strukturnih in funkcionalnih podobnosti Langerhansovih otočkov s človeškimi predstavljajo pomemben model v raziskavah fizioloških procesov trebušne slinavke. Z razvojem genetskih, prehranskih, farmakoloških in kirurških mišjih modelov bolezni pa nudijo tudi vpogled v patofiziološke mehanizme od začetnih sprememb v tarčnih tkivih pri sladkorni bolezni tipa 2 do razvoja adaptacije Langerhansovih otočkov, dekompenzacije in dolgoročnih posledic sladkorne bolezni tipa 2. V zadnjem času postaja vse bolj jasno, da je pri razvoju mišjega modela sladkorne bolezni tipa 2 zelo pomembno genetsko ozadje, oziroma linija in podlinija miši, ki je osnova za model, saj lahko razlika v genetskem ozadju vodi do razlik v fenotipu, ki jih posledično napačno pripišemo učinkom proučevane intervencije raziskave.
V doktorskem delu smo zato proučili z glukozo stimulirane spremembe znotrajcelične koncentracije kalcijevih ionov v celicah beta treh pogosto uporabljenih linij in podlinij miši, in sicer pri outbridirani podliniji NMRI in dveh inbridiranih podlinijah C57BL/6J in C57BL/6N. V ta namen smo uporabili metodo akutnih tkivnih rezin trebušne slinavke in fluorescenčno konfokalno mikroskopijo, ki omogoča zajemanje sprememb v kalcijevih signalih, ki nastanejo kot posledica stimulacije z glukozo, v številnih celicah beta sočasno. Tako smo neposredno primerjali vpliv koncentracijske odvisnosti glukoze na kalcijevo signalizacijo v omenjenih treh linijah miši, razlike med posameznimi linijami in variabilnost odzivov, in sicer v fazi aktivacije, kjer smo proučevali zamike od izpostavitve stimulacijski koncentraciji glukoze do odzivov, v fazi platoja, kjer smo proučevali trajanja in frekvence oscilacij kalcijevih ionov ter aktivni čas, in v fazi deaktivacije, kjer smo proučevali zamike od prenehanja izpostavitve stimulacijske koncentracije glukoze do prenehanja kalcijevih odzivov.
Ugotovili smo razlike v vseh treh proučevanih fazah odziva kalcijevih ionov na stimulacijo z glukozo, pri čemer velja posebej izpostaviti desnostranski premik krivulje odnosa med odmerkom in odzivom v fazi aktivacije v primeru inbridiranih podlinij in levostranski premik te krivulje v fazi deaktivacije v primeru linije C57BL/6J. V fazi platoja smo opazili kvantitativne in kvalitativne razlike v dinamiki koncentracije kalcijevih ionov, ki so nastale med linijami in tudi znotraj posamezne linije ob stimulaciji z različnimi koncentracijami glukoze. Pomembno pa je poudariti, da se je aktivni čas, to je produkt med frekvenco in trajanjem kalcijevih oscilacij, izkazal za zelo robustno mero, ki narašča z naraščajočo koncentracijo glukoze pri vseh linijah z enako dinamiko.
Opažene razlike med inbridiranimi in outbridiranimi linijami kot tudi znotraj obeh genetsko podobnih si inbridiranih podlinij govorijo v prid pomembnosti izbire in ustreznega poročanja genetskega ozadja miši v načrtovanju in pri objavljanju izsledkov raziskav nasploh, za mišje modele sladkorne bolezni tipa 2 pa pričujoče delo predstavlja pomemben referenčni okvir, ki ga doslej v tej obliki v literaturi ni bilo. Keywords: celice beta, mišji model, slikanje kalcija, glukozna odvisnost, tkivna rezina Published in DKUM: 27.10.2022; Views: 500; Downloads: 89
Full text (3,33 MB) |
7. Vpliv časovno spremenljivega delovanja sušilnega aparata s toplotno črpalko na parno kompresijski sistem : magistrsko deloAnže Volk, 2022, master's thesis Abstract: Stanje procesnega zraka v sušilnem aparatu s toplotno črpalko se skozi čas neprestano spreminja. V magistrskem delu je bilo raziskano ali časovno spremenljiv sušilni proces vpliva na delovanje parno kompresijskega sistema. V prvi fazi je bila na eksperimentalni postaji, ki omogoča zvezno nastavljanje parametrov procesnega zraka, napravljena simulacija realnega sušilnega procesa. V drugi fazi je bilo ovrednoteno delovanje parno kompresijskega sistema pod ustaljenimi pogoji procesnega zraka. Rezultati niso pokazali razlik med delovanjem pod časovno odvisnimi in ustaljenimi pogoji, kar pomeni, da je z vidika delovanja parno kompresijskega sistema sušilni proces v aparatu s toplotno črpalko kvazistacionaren proces. Keywords: sušilni aparat, parno kompresijski sistem, eksperimentalno delo, časovna odvisnost Published in DKUM: 27.09.2022; Views: 549; Downloads: 24
Full text (2,71 MB) |
8. Primerjalna študija pogojev fermentacije vodnega kefirja : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnjeNina Kopše, 2021, undergraduate thesis Abstract: V diplomskem delu je opisana študija pogojev fermentacije vodnega kefirja. Prikazan je vpliv velikosti fermentorja ter propustnosti zraka v fermentor na končni produkt. Fermentacijo kefirja smo izvajali 48 ur v treh različno velikih steklenih posodah. Prav tako nas je zanimal vpliv temperature, zato smo postopek fermentacije ponovili pri štirih različnih temperaturah. V okviru laboratorijskega dela smo tekom fermentacije s pomočjo aparata SevenMulti ter tekočinske kromatografije visoke ločljivosti spremljali spremembe koncentracije sladkorja, ogljikovega dioksida ter vrednosti pH v vzorcih v določenem časovnem obdobju. Ugotovili smo, da so pogoji v posodah z večjim volumnom najbolj ugodni za fermentacijo vodnega kefirja. Kefirna zrna med procesom fermentacije sladkor porabljajo ter ga pretvarjajo v ogljikov dioksid in alkohol. Prav tako lahko iz rezultatov razberemo, da ima povišana temperatura pomemben vpliv na fermentacijo saj pospešuje njen potek. Keywords: probiotiki, vodni kefir, kefirna zrna, fermentacija, velikost fermentorja, temperaturna odvisnost Published in DKUM: 01.12.2021; Views: 867; Downloads: 108
Full text (1,72 MB) |
9. Vpliv shranjevanja starter kulture kombuče na hitrost aktivacije in kakovost fermentiranega napitka : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnjeTeja Cesar, 2021, undergraduate thesis Abstract: V diplomskem delu je opisana študija vpliva časa shranjevanja starter kulture kombuče na hitrost aktivacije in kakovost fermentiranega napitka. Prav tako prikazujemo vpliv temperature shranjevanja starter kulture na fermentacijo. Fermentacija je v obeh primerih trajala 14 dni. Med procesom smo spremljali pH vrednosti ter koncentracije sladkorjev in ogljikovega dioksida v fermentiranem napitku.
Za določitev koncentracij sladkorjev smo uporabljali sistem za tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti, za merjenje ogljikovega dioksida smo uporabljali ion selektivno elektrodo ter pH elektrodo za določitev pH vrednosti. Vsi vzorci so fermentirali v posodi z volumnom 1000 mL. Z meritvami in rezultati smo potrdili, da se koncentracije sladkorjev in pH vrednosti med fermentacijo znižujejo, koncentracija CO2 pa narašča. Prav tako smo ugotovili, da starejši starter rabi več časa za aktivacijo, vendar je kakovost fermentiranega napitka enaka, kot pri vzorcu s svežim starterjem. Rezultati kažejo, da višja temperatura shranjevanja starterja pospeši fermentacijo in nastanek simbiotične kulture. Keywords: kombuča, fermentacija, starter kultura, temperaturna odvisnost, starostna odvisnost Published in DKUM: 22.09.2021; Views: 703; Downloads: 96
Full text (1,88 MB) |
10. Izolacija kefirana iz kefirja : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnjeZala Mesec, 2021, undergraduate thesis Abstract: V diplomskem delu opisujemo potek fermentacije kefirnih zrn v mleku in nadaljnji postopek izolacije eksopolisaharida kefirana ter določitev vsebnosti sladkorjev. Najprej smo poskušali kefiran izolirati iz kefirnih zrn, vendar je bila zmes preveč gosta in zato izolacija ni bila možna. Izolacijo smo nato izvedli iz mlečnega kefirja. V sklopu eksperimentalnega dela smo spreminjali temperaturo fermentacije in vrsto mleka. Ugotavljali smo vpliv spremembe temperature na količino glukoze in galaktoze v kefiranu.
Za določitev sladkorjev smo uporabljali sistem za tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti sklopljen z detektorjem za merjenje lomnega količnika (HPLC-RI). Fermentacija mlečnega kefirja je potekala v 1 L stekleni posodi, ki smo jo za en dan postavili v termostat. Po enem dnevu smo po določenem postopku izolirali kefiran in s pomočjo HPLC določili vsebnost sladkorjev. Ugotovili smo, da po izolaciji v vseh vzorcih dobimo višjo masno koncentracijo glukoze kot galaktoze, kar potrjuje prisotnost kefirana. Z dobljenimi rezultati smo potrdili, da je pri višji temperaturi višja masna koncentracija tako glukoze kot tudi galaktoze. Za primerjavo s polnomastnim mlekom smo izvedli fermentacijo tudi z mlekom, ki vsebuje manj mlečnih maščob (1,5 %). Keywords: kefir, mleko, fermentacija, odvisnost od temperature, HPLC Published in DKUM: 22.09.2021; Views: 650; Downloads: 84
Full text (3,59 MB) |