| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 22
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
PROCES IZVOZNEGA POSLA - PRIMER PODJETJA LIP POLJČANE, D. D.
Sonja Štibler, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje Lip Poljčane, d. d., je lesno predelovalno podjetje z dolgoletno tradicijo. Proizvodni program obsega otroške posteljice, otroške sobe, previjalne komode itd. Analiza v okviru tega diplomskega dela je pokazala, da je podjetje Lip Poljčane, d. d., v svojem dolgoletnem poslovanju razvilo svojo poslovno strategijo. Uspešen menedžment je podjetju ustvaril dober imidž na tujih tržiščih, kar se kaže v zadovoljstvu kupcev na različnih tujih tržiščih. Podjetje svojim kupcem zagotavlja visoko kakovostne izdelke, konkurenčne pogoje, točne dobave, ugodne transportne klavzule za kupce ter hitro prilagajanje tržnim zahtevam. Pri analizi izvoznega posla v Kanado sem ugotovila, da je izvozni posel za podjetje kompleksna in dalj časa trajajoča naloga. Podjetje Lip Poljčane, d. d., uporablja neposreden način vstopa na kanadsko tržišče. Prodajni referent sodeluje v fazi priprave, izvedbe in zaključka posla, zato je njegova naloga časovna in tehnična koordinacija vseh opravil v posameznih fazah izvoznega posla. Poleg prodajnega referenta v izvoznem poslu v Kanado sodeluje tudi špediter Sloven Inter Celje, d. o. o. Podjetje Lip Poljčane, d. d., je podjetje, ki se ukvarja tako z izvoznimi posli kot tudi z odpremo blaga v države članice Evropske unije. Podjetje Lip Poljčane, d. d., se bo še naprej trudilo, da bo svojim kupcem nudilo najkakovostnejše izdelke po ugodnih cenah. Osredotočilo se bo na vstop na nova tuja tržišča in s tem poskušalo pridobiti čim več novih tujih strank, seveda pa ne sme pozabiti na že obstoječe tuje in domače kupce.
Keywords: mednarodno poslovanje, izvozni posel, odprema blaga, Intrastat, Lip Poljčane, d. d.
Published: 17.02.2010; Views: 2928; Downloads: 414
.pdf Full text (2,48 MB)

3.
Oskrbna veriga podjetja Mik Celje, d. o. o. : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa Gospodarska in tehniška logistika
Roman Lajlar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo v teoretičnem delu na samem začetku zajema nekaj podatkov o podjetju Mik Celje, ki je tudi predmet diplomske naloge. V nadaljevanju je opisana teorija oskrbne verige na splošno. Teoretično so opisani vsi členi oskrbne verige: nabava, proizvodnja, skladiščenje, prodaja in odprema oziroma prevoz blaga. Tukaj je opisano, kako pomembno je in kako mora potekati poslovanje na splošno v vsakem podjetju. V praktičnem delu je opisana celotna oskrbna veriga podjetja Mik Celje. Najprej je opisano trenutno stanje celotne oskrbne verige, kako podjetje trenutno posluje, zatem so opisane šibke točke v posameznih členih oskrbne verige in nazadnje še predlagane rešitve problemov, ki se pojavljajo v posameznih členih. V zaključku so predlagane rešitve prikazane v obliki SWOT-analize.
Keywords: logistika, nabava, oskrbne verige, skladiščenje, prodaja, odprema
Published: 03.09.2009; Views: 3589; Downloads: 588
.pdf Full text (611,49 KB)

4.
ANALIZA IZVOZNEGA POSLA V PODJETJU METAL RAVNE D.O.O.
Adrijana Uršnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Izvedba zunanjetrgovinskega posla ima določene posebnosti, po katerih se bistveno razlikuje od izvedbe podobnega posla v notranjem blagovnem prometu. Bistvena značilnost zunanje trgovine, po kateri se loči od notranje trgovine, je dejstvo, da poslovanje poteka med partnerjema, ki sta v različnih državah. Pri poslovanju s partnerji v drugih državah je zelo pomembno, da se za jezik sporazumevanja izbere jezik, ki je razumljiv obema partnerjema. Poleg tega pa je zelo pomembno, da podjetje pozna zunanjetrgovinske predpise, kot so devizno poslovanje, carinski postopki ter špedicije, transport in zavarovanja. Posle je potrebno obravnavati na visoki ravni zahtevnosti, jih voditi in spremljati skozi celoten postopek, od začetka do konca. Pri vseh poslih je potrebna točnost in natančnost, saj gre za uspešnost in ugled podjetja v mednarodnem merilu. Ni dovolj poznati samo predpisov svoje države, ampak kar se da dobro tudi predpise druge države. Tu ne smemo pozabiti, da se pri zunanjetrgovinskem poslovanju ne srečujemo samo z različno zakonodajo, ampak tudi z različnimi gospodarskimi in političnimi sistemi, različnimi navadami in tudi mentaliteto ljudi.
Keywords: intrakomunitarni promet, izvozne oblike, Metal Ravne, odprema v države članice, izvozni postopek.
Published: 04.12.2009; Views: 1709; Downloads: 249
.pdf Full text (5,23 MB)

5.
ANALIZA SISTEMA NABAV V FIRMI IKEA V OKVIRU POSLOVNEGA SODELOVANJA Z DRUŽBO AHA EMMI
Uroš Čož, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo smo vsebinsko razdelili na pet poglavij. Po uvodnem delu, smo v naslednjih treh poglavjih z uporabo strokovne literature prikazali teoretske osnove mednarodnega trženja, s poudarkom na mednarodnem okolju, oblikah in strategijah vstopanja na tuje trge in možnih strateških povezavah v okviru mednarodnih poslovnih povezav. V drugem, aplikativnem delu diplomske naloge, smo v okviru poglavja pet analizirali sistem nabav v firmi IKEA v okviru poslovnega partnerstva z družbo AHA EMMI iz Slovenske Bistrice. na osnovi dostopnih in razpoložljivih podatkov podjetja AHA EMMI, smo nekoliko podrobneje prikazali posamezna pravila trgovanja in o0dpreme oziroma dobav, ki jih je potrebno upoštevati pri trgovanju nabavnem poslovanju s firmo IKEA. Družba AHA EMMI je v letu 2009 s firmo IKEA stopila v strateško poslovno zvezo in na osnovi tega s svetovno znanim šv edskim proizvajalcem pohištva sklenila 3-letno kooperacijsko pogodbo o izdelavi oziroma dobavi aluminijskih sklopov in komponent, ki se uporabljajo v proizvodnih programih IKEA.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: mednarodno trženje, okolje mednarodnega marketinga, strateške zveze, strategija vstopa na tuje trge, dobavni pogoji, odprema izdelkov, oskrbna veriga
Published: 17.08.2010; Views: 2357; Downloads: 272
.pdf Full text (1,07 MB)

6.
LOGISTIČNI PROCESI V SKLADIŠČNO-DISTRIBUCIJSKEM CENTRU PETROL SKLADIŠČENJE D.O.O.
David Voda, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je na kratko predstavljena »logistična podpora« delovanju skladiščno distribucijskega centra. To pomeni, da mora biti usklajen pretok informacij in blaga — od nabave blaga pri dobavitelju, preko prevzema, skladiščenja ter izdaje blaga, pa do oskrbe kupcev. V diplomski nalogi se bolj podrobno ukvarjam s »srednjim« delom te logistične poti — prevzem, skladiščenje in izdaja blaga. To so vse funkcije, ki se neposredno odvijajo v samem območju SDC-ja. Ves ta sistem ne sme biti v nobenem trenutku zaprt za informacije, ker se v vsakem trenutku lahko pojavijo novi kupci, oz. njihova nova mesta dostave blaga, ki pa se tudi menja iz dneva v dan (opustitve programov, novo blago). Vse to zahteva učinkovito logistično podporo, tako da lahko v vsakem trenutku vsak udeleženec v tej logistični verigi pravilno ukrepa.
Keywords: skladišče, skladiščenje, skladiščno distribucijski center, funkcije skladišč, komisioniranje, prevzem, odprema, informacijska podpora, kontrola
Published: 05.07.2010; Views: 3059; Downloads: 473
.pdf Full text (705,36 KB)

7.
Optimizacija poročanja Intrastat : diplomsko delo
Urška Švigelj, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Podatki o mednarodni blagovni menjavi so prav gotovo nepogrešljiv pokazatelj gospodarske uspešnosti države, instrument primerjalnih panog in nepogrešljiv pripomoček pri vodenju makroekonomske, gospodarske in monetarne politike vsake države. To velja tudi za Slovenijo, ki je kljub svoji majhnosti prav tako vpeta v mednarodne trgovinske tokove. Statistika blagovne menjave je tudi pomemben dejavnik v trgovinskih pogajanjih, nadziranju plačilne bilance, strateških odločitvah podjetij in določenih panog ter vir za različne raziskave. Ob vstopu Slovenije v EU smo ostali brez pomembnega vira podatkov o blagovni menjavi v zunanji trgovini, saj Slovenija dobrih 70 % svoje zunajtrgovinske izmenjave opravi z državami članicami EU. Zato smo se vključili v sistem Intrastat. Intrastat je metodologija za spremljanje blagovne menjave med državami članicami EU, pri kateri se podatki zbirajo neposredno od podjetij. Podatke črpa iz statističnih obrazcev, ki jih podjetja mesečno izpolnjujejo in pošiljajo državni instituciji, zadolženi za zajem obrazcev.
Keywords: intrastat, intrakomunitarno trgovanje, blagovna menjava, odprema, prejem
Published: 03.09.2010; Views: 1576; Downloads: 150
.pdf Full text (3,42 MB)

8.
Logistična analiza skladiščnega poslovanja v podjetju Ad Vita, d.o.o. : diplomsko delo
Urška Šuster, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Skladiščenje je pomembno področje vsakega trgovskega podjetja, saj si podjetje z zalogami zagotovi nemoteno poslovanje. Podjetje se tako srečuje s skladiščnimi procesi, katerih organiziranost pa ni vedno optimalna. V diplomskem delu je podrobneje predstavljeno skladiščno poslovanje podjetja AD Vita, d. o. o. Podjetje se ukvarja s prodajo na drobno preko telefona in preko spleta. Za potrebe prodaje ima podjetje v lasti manjše skladišče, kjer se vrši komisioniranje in odprema do kupcev. V skladišču se ne uporablja informacijske tehnologije, ki bi omogočala večji nadzor nad zalogami in bi pripomogla k zmanjšanju človeških napak. Prenova skladiščnih procesov v omenjenem podjetju temelji na predlogu uporabe tehnologije črtne kode. Predlagamo vpeljavo označevanja vseh izdelkov s črtno kodo in označevanje skladiščnih mest za lažje sledenje lokacije izdelkov.
Keywords: skladiščno poslovanje, komisioniranje, odprema, skladiščna tehnologija
Published: 29.11.2010; Views: 2529; Downloads: 241
.pdf Full text (1,43 MB)

9.
Logistična tehnologija v segmentu prevoza posebnih vrst blaga v podjetju Adria Airways, d. d. : diplomsko delo
Doris Ðelagić, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Hitrost je vrednota, ki je zaželena in pogosto nujna prav na vsaki točki poslovnega procesa ter vsakdanjega življenja, zato je temu primerno prilagojen tudi transport posebnih vrst blaga, ki z uporabo letalskega prevoza omogoča kar najhitrejšo izvedbo storitve. Prikazati želimo, kako mora biti podjetje logistično organizirano, da zadovolji potrebe strank po najhitrejšem možnem prenosu blaga v širni svet. Sinonim za to zvrst dejavnosti je podjetje Adria Airways, katerega organiziranost logističnega sistema in logistična tehnologija prevoza blaga bosta podrobneje predstavljena v diplomski nalogi. Problem, ki smo ga izpostavili v diplomski nalogi, je pomanjkanje prostora za natovarjanje blaga oz. tovora v letalo in pa celoten sistem prevoza nekaterih posebnih vrst blaga. Za dani problem smo na koncu diplomskega dela podali tudi rešitev, ki smo jo pridobili s pomočjo preučevanja in analize, literature in empiričnih podatkov.
Keywords: transport, posebne vrste blaga, Adria Airways, logistični sistem, odprema
Published: 30.11.2010; Views: 2248; Downloads: 229
.pdf Full text (2,08 MB)

10.
Logistična analiza vpeljave zveznega transporta v skladiščni proces
Maruša Pirc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Eden izmed glavnih dejavnikov skladiščnem procesu je odprema blaga. Vsako podjetje se srečuje z zaključnim procesom, kjer se transportno-skladiščne enote naložijo na transportno vozilo in se distribuirajo do naročnika blaga. V diplomskem delu je podrobneje predstavljen proces odpreme blaga. V uvodnih delih diplomskega dela so predstavljeni cilji in namen s predpostavkami in omejitvami diplomskega dela. Sledi teoretično poglavje, kjer je navedena skladiščna tehnika in tehnologija skladiščnih procesov, izmed katerih smo predstavili tudi proces odpreme blaga. Na osnovi poglobljenega posnetka stanja procesa odpreme blaga smo izdelali kritično analizo, s katero smo opredelili različne vzroke in posledico za neučinkovito odpremo blaga. Kot rešitev za učinkovitejšo odpremo blaga smo predstavili uporabo zveznega transporta, t. i. sistema Cargomatic, ki smo ga tudi ovrednotili glede na obstoječe stanje odpreme z uporabo elektro-paletnega vozička – viličarja. V zaključku diplomskega dela je izdelana in argumentirana primerjava učinkovitosti z vidika stroškov manipulacije pri uporabi posameznega sistema pri odpremi blaga.
Keywords: skladišča, skladiščni procesi, odprema, analiza učinkovitosti
Published: 27.10.2012; Views: 1215; Downloads: 116
.pdf Full text (964,47 KB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica