| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vpliv sestave gojišča na odpornost ocetnokislinskih bakterij proti antibiotikom : magistrsko delo
Eva Cepec, 2021, master's thesis

Abstract: Zaradi vse večje ozaveščenosti potrošnikov o pomenu uživanja naravnih živil se povečuje tudi povpraševanje po jabolčnem nefiltriranem kisu, tako imenovanem motnem jabolčnem kisu. Motni jabočlni kis poleg ostalih sestavin vsebuje tudi ocetnokislinske bakterije. Povečan trend uporabe takšnega kisa pa pred proizvajalca in potrošnika postavlja vprašanje o potencialni odpornosti ocetnokislinskih bakterij proti antibiotikom. V tem delu smo zato preiskali odpornost različnih vrst in rodov ocetnokislinskih bakterij proti klinično pomembnim antibiotikom (ampicilinu, kloramfenikolu, ciprofloksacinu, trimetoprimu, eritromicinu in gentamicinu) na treh rastnih gojiščih (RAE, MA in GY). Odpornost smo analizirali z disk-difuzijsko metodo glede na prisotnost/odsotnost cone inhibicije okoli diskov z antibiotiki. Preiskali smo 12 sevov iz rodu Acetobacter in 22 predstavnikov iz rodu Komagateibacter. Delež odpornih sevov proti posameznemu antibiotiku se je med rastnimi gojišči razlikoval, na vseh gojiščih pa so bili preiskani sevi v visokem deležu odporni proti trimetoprimu (97,1 %), eritromicinu (73,5 %), ciprofloksacinu (50,0 %) in kloramfenikolu (32,4 %). Rezistenco proti štirim antibiotikom smo ugotovili pri kar 17,6 % sevov, 29,4 % testiranih sevov pa je bilo odpornih proti trem antibiotikom. Ker ocetnokislinske bakterije ali pa njihova DNA po zaužitju kisa, kefirja in drugih živilskih proizvodov, pri katerih sodelujejo ocetnokislinske bakterije, lahko pride v kontakt z mikrobioto prebavil človeka, bi bilo v nadaljevanju potrebno preučiti možnost horizontalnega prenosa genov za odpornost proti antibiotikom iz ocetnokislinskih bakterij v bakterije, ki sestavljajo mikrobioto prebavil človeka.
Keywords: ocetnokislinske bakterije, odpornost proti antibiotikom
Published in DKUM: 20.12.2021; Views: 1572; Downloads: 118
.pdf Full text (1,32 MB)

2.
Odpornost ocetnokislinskih bakterij proti izbranim antibiotikom in šibkim organskim kislinam
Lora Klanfar, 2020, master's thesis

Abstract: V okviru magistrske naloge smo pri 34 izbranih sevih ocetnokislinskih baterij iz rodov Komagataeibacter in Acetobacter preučevali odpornost proti naslednjim antibiotikom: ampicilinu, kloramfenikolu, ciprofloksacinu, eritromicinu, gentamicinu in trimetoprimu. Odpornost smo ocenili s pregledovanjem rasti okrog diskov, prepojenih z znanimi koncentracijami antibiotikov. Šest sevov je bilo odpornih proti vsem testiranim antibiotikom, 16 sevov proti petim antibiotikom, 11 sevov proti štirim antibiotikom in en sev proti trem antibiotikom. V nadaljevanju smo v genomskih sekvencah preiskanih referenčnih sevov poiskali gene, ki potencialno kodirajo proteine za odpornost proti testiranim antibiotikom. Pri tem smo uporabili bazo CARD s poznanimi geni za odpornost proti antibiotikom. Najpogostejša funkcija genov, ki smo jih identificirali, je bila črpalka za transport antibiotikov iz celice. Poleg odpornosti proti antibiotikom smo pri štirih sevih iz rodu Komagataeibacter in štirih sevih iz rodu Acetobacter preiskali tudi odpornost proti ocetni in citronski kislini s testiranjem sposobnosti rasti v tekočem gojišču v prisotnosti 1% etanola in različnih koncentracij ene izmed obeh kislin. Najvišjo odpornost proti ocetni kislini (4,5%) smo ugotovili pri sevu Acetobacter pomorum LMG 18848T in Acetobacter pasteurianus T6K1, najmanjšo (1,5%) pa za sev Acetobacter aceti LMG 1504T. Največjo odpornost proti citronski kislini (3,5%) smo ugotovili za sev Komagataeibacter sp. AV429, najmanjšo (0,69%) pa za seve Acetobacter pomorum LMG 18848T, Acetobacter pasteurianus LMG 1262T in Acetobacter pasteurianus T6K1. Z namenom, da bi ugotovili stabilnost genoma seva Komagataeibacter sp. AV382 po precepljanju na gojišču RAE v prisotnosti 1% etanola in 1% ocetne kisline, smo po šestih mesecih precepljanja (dvakrat tedensko) posekvencirali genom in ga primerjali z genomsko sekvenco tega seva pred precepljanjem. Z bioinformatskim orodjem MAUVE smo identificirali regijo, za katero se je zdelo, da se je prestavila, a z uporabljenimi začetnimi oligonukleotidi v reakciji PCR tega nismo uspeli dokazati.
Keywords: ocetnokislinske bakterije, odpornost proti antibiotikom, odpornost proti šibkim organskim kislinam, stabilnost genoma
Published in DKUM: 13.08.2020; Views: 1679; Downloads: 147
.pdf Full text (1,60 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica