| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
IZKORIŠČANJE ODPADNE TOPLOTE V HLADILNIH SISTEMIH
Ivana Tršelič, 2012, master's thesis

Abstract: Delo opisuje sisteme izkoriščanja odpadne toplote in predstavi projekt, kjer je takšen sistem izkoriščanja odpadne toplote za namen ogrevanja sanitarne in ogrevalne vode vgrajen. Glede na podatke izvedenega sistema sta izračunana finančni prihranek in vpliv na okolje. V zadnjem poglavju je s preračunom eksergijskega izkoristka prikazana prednost sistema, ki izkorišča odpadno toploto.
Keywords: ploščni prenosnik toplote, odpadna toplota, temperatura vročih plinov, temperatura kondenzacije, uparjanje, eksergija
Published: 12.11.2012; Views: 2718; Downloads: 371
.pdf Full text (5,32 MB)

5.
DALJINSKO OGREVANJE S POMOČJO IZKORIŠČANJA ODPADNE TOPLOTNE ENERGIJE ZRAČNO HLAJENEGA ELEKTRO GENERATORJA
Janez Soršek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava izkoriščanje toplotne energije pri proizvodnji električne energije zračno hlajenega generatorja. Odvečna toplota bo uporabljena za ogrevanje bližnjih stavb. Naloga opisuje kolikšna je odvečna toplota zračno hlajenega generatorja, ki jo sedaj pošiljamo v okolico in kako bi se jo dalo energetsko bolje izkoristiti. Predstavljena je teoretična trasa toplovoda do končnih porabnikov. Izbrana je tudi toplotna črpalka, ki omogoča izkoriščanje odpadne toplote.
Keywords: daljinsko ogrevanje, odpadna toplota, toplotna črpalka, izkoriščanje energetskih virov
Published: 14.10.2013; Views: 1597; Downloads: 139
.pdf Full text (1,80 MB)

6.
IZRABA ODPADNE TOPLOTE V PAPIRNICI VIPAP VIDEM D.D.
Boštjan Štarkl, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Zaključno delo obravnava možnost izkoriščanja odpadne toplote v papirnici Vipap Videm Krško. Rezultat analize energetske bilance potrjuje, da je temperatura razpoložljive toplote 220 °C. Na podlagi ugotovitev je kot primeren proces za izkoriščanje odpadne toplote predstavljen nizkotemperaturni ORC proces. Naloga v nadaljevanju poda izračun dejanskih možnosti pridobivanja električne energije iz odpadne toplote. Zaključni del obravnava ekološko in ekonomsko upravičenost investiranja papirnice v ORC sistem za izrabo odpadne toplote.
Keywords: odpadna toplota, orc, para, vijačni ekspander
Published: 10.02.2014; Views: 2378; Downloads: 211
.pdf Full text (2,71 MB)

7.
Izkoriščanje odpadne toplote s trikotnim ekspanzijskim ciklom
Rok Špindler, 2019, master's thesis

Abstract: Zaradi ekonomskih in ekoloških vidikov se teži k vedno učinkovitejši izrabi energije. V marsikaterem procesu se pojavljajo nizkotemperaturni viri energije, ki jih s procesi za proizvodnjo električne energije iz toplote, ki so trenutno v množični uporabi, ne moremo dovolj učinkovito izkoristiti. Kot alternativa tem procesom se pojavlja trikotni ekspanzijski cikel, kjer se zaradi odsotnosti faznega prehoda delovnega fluida pri segrevanju toplota prenese veliko bolj učinkovito. Računalniške simulacije trikotnega ekspanzijskega cikla, organskega Rankinovega cikla in Kalina cikla ter primerjava med njimi so pokazale, da je trikotni ekspanzijski cikel veliko bolj učinkovit pri proizvodnji električne energije iz nizkotemperaturnih virov toplote. Z njim smo vedno pridobili največjo neto električno moč pri različnih nizkotemperaturnih virih toplote. Prav tako je po procesni zasnovi trikotni ekspanzijski cikel enostavnejši od organskega Rankinovega cikla in Kalina cikla.
Keywords: Trikotni ekspanzijski cikel, odpadna toplota, Aspen Plus
Published: 10.10.2019; Views: 250; Downloads: 46
.pdf Full text (1,30 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica