| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO BOJNEGA OKLEPNEGA KOLESNEGA VOZILA
Tanja Zrinski, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obdeluje problem "izbire kolesnega bojnega oklepnega vozila" in načine, kako sistemi za pomoč pri odločanju lahko pomagajo pri reševanju tega problema. Predmet odločanja je izbira kolesnega bojnega oklepnega vozila, ki bo zagotovilo uresničevanje ciljev iz resolucije Državnega zbora o Splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske in Srednjeročnega obrambnega programa 2007 - 2012.
Keywords: Kolesna oklepna vozila, odločitveni modeli, ekspertni sistem, večparametrsko odločanje, DEXi;
Published: 22.07.2009; Views: 1798; Downloads: 235
.pdf Full text (8,58 MB)

7.
ANALIZA MOŽNOSTI VREDNOTENJA GOSPODARNOSTI NALOŽB V CESTNO INFRASTRUKTURO
Vera Bjelica, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V programu DEXi je bil leta 2008 v Sloveniji v okviru doktorske disertacije izdelan model za vrednotenje neposrednih in posrednih učinkov naložb v cestno infrastrukturo. Dosežek modela je ocena uspešnosti naložbe, sam model pa je uporaben za ugotavljanje upravičenosti izvedbe cestnih projektov, določitev prioritete izvedbe oziroma razvrščanje več cestnih projektov, izbiro med več variantami izvedbe enega cestnega projekta ter za razlago in utemeljitev odločitve. Zaradi slabe ločljivosti metode DEX, s katero je bil model narejen, sem se odločila, da iz ustvarjenega modela za vrednotenje neposrednih in posrednih učinkov naložb v cestno infrastrukturo dejavnik gospodarnost iz modela nadgradim z metodo QQ, ki kombinira kvalitativno vrednotenje alternativ s kvantitativnimi in ki je realizirana v računalniškem programu Vredana. Cilj diplomskega dela je analizirati možnosti vrednotenja gospodarnosti naložb v cestno infrastrukturo, in sicer z izdelavo modela za vrednotenje gospodarnosti naložb v cestno infrastrukturo. Tako omogočim uporabniku modela za vrednotenje neposrednih in posrednih učinkov naložb v cestno infrastrukturo večje možnosti za izbiro pravilne odločitve in boljšo uporabnost modela.
Keywords: večparametersko odločanje, odločitveni modeli, DEXi, Vredana, vrednotenje gospodarnosti naložb v cestno infrastrukturo
Published: 22.07.2009; Views: 1723; Downloads: 69
.pdf Full text (592,58 KB)

8.
UPORABA ODLOČITVENEGA MODELA V OKVIRU SPLETNEGA PORTALA
Damjan Kosec, 2009, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je opisan postopek razvoja informacijskega sistema za podporo odločanju pri izbiri najugodnejšega ponudnika storitev preko svetovnega spleta. Opisan je celoten postopek od analize in načrtovanja informacijskega sistema, preko definicij ekspertnih sistemov, primerov uporabe odločitvenih modelov na spletu, do izdelave večparameterskega modela kriterijev in praktične uporabe informacijskega sistema. Rezultat magistrske naloge je spletni portal InfoCity.si, ki trenutno obsega dva sklopa, in sicer rumene strani z ocenjevanjem podjetij in povpraševanja z odločitvenimi modeli za izbiro najugodnejšega ponudnika. InfoCity.si je po enem letu delovanja po raziskavi MOSS, ki jo izvaja Slovenska oglaševalska zbornica, prišel na 16. mesto najbolj obiskanih spletnih strani v Sloveniji. Trenutni doseg za mesec september 2009 je 204.108 različnih uporabnikov.
Keywords: odločitveni modeli, informacijski sistemi, splet, InfoCity.si, večparametersko odločanje
Published: 08.04.2010; Views: 1739; Downloads: 145
.pdf Full text (2,34 MB)

9.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO PONUDNIKA POŽARNEGA ZIDU V PODJETJU BIROGRAFIKA BORI D.O.O.
Dušan Radovanovič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Glavni problem, ki smo ga obravnavali v okviru izdelave diplomske naloge, je bil kako čim hitreje in čim lažje priti do najboljše odločitve o tem, kateri ponudnik požarnih zidov je najprimernejši za podjetje Birografika Bori d.o.o.. Birografika Bori d.o.o. je srednje veliko invalidsko podjetje (okoli devetdeset zaposlenih), ki je sodobno tehnološko opremljeno s perspektivnimi proizvodnimi in storitvenimi programi na področju grafične dejavnosti. Ker poslujejo z digitalnimi podatki, je pri njihovem delu pomembno varovanje podatkov, za kar potrebujejo ustrezen požarni zid. Osrednji del diplomske naloge je tako izdelava ustreznega ekspertnega sistema, ki bo služil kot osnova za odločanje med različnimi ponudniki požarnih zidov in njihovimi ponudbami. Dela smo se lotili sistematično. Začeli smo z uporabo tehnike osebnega spraševanja, da smo ugotovili, kaj pričakuje informatik podjetja od primernega ponudnika, kakšne so zahteve glede delovanja požarnega zidu in če pri izbiri ponudnika obstajajo kakšne omejitve. Skupaj z informatikom smo nato oblikovali drevo kriterijev ter funkcije koristnosti, s pomočjo katerih smo vrednotili primernost posameznega ponudnika požarnega zidu. Na podlagi določenih specifikacij in zahtev smo pridobil več ponudb. Na osnovi teh ponudb in odločitvenega modela, izdelanega s pomočjo programa za večparametersko odločanje Dexi, in programa za vrednotenje in analizo variant pri večparameterskem odločanju Vredana, smo rezultate odločitve analizirali in poročali o najprimernejši izbiri ponudnika požarnega zidu.
Keywords: ekspertni sistemi, večparametrsko odločanje, odločitveni modeli, dexi, vredana
Published: 09.08.2011; Views: 2079; Downloads: 105
.pdf Full text (1,06 MB)

10.
Uporaba večparametrskega odločitvenega modela pri transportnih problemih : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Petra Barber, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Metoda DEX omogoča modeliranje najzahtevnejših odločitvenih procesov, to je takšnih z velikim številom parametrov in alternativ. Primerna je za modeliranje odločitvenih problemov, kjer prevladuje presoja na osnovi subjektivnih parametrov, ki jih je težko formalno opredeliti in natančno meriti in ocenjevati. Takšne odločitve srečujemo tudi v logistiki, ožje pri transportnih problemih, v našem primeru pri izbiri najboljšega prevoznika in pri izbiri najboljše transportne poti. Delo prikazuje uporabo omenjene metode DEX na omenjenih primerih transportnih problemov.
Keywords: transport, sistemi za podporo odločanju, večparametrski odločitveni modeli, transportni problemi, izbor, prevozniki, transportne poti
Published: 05.05.2011; Views: 1812; Downloads: 118
.pdf Full text (1,57 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica