| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 86
First pagePrevious page123456789Next pageLast page
1.
Programiranje za splet na strani odjemalca : učno gradivo
Marko Hölbl, Lili Nemec Zlatolas, 2023, other educational material

Keywords: programiranje, odjemalci, upravljanje z dogodki, e-gradiva
Published in DKUM: 28.02.2023; Views: 93; Downloads: 15
.pdf Full text (1,17 MB)

2.
Izbira najustreznejše storitve v podjetju x s pomočjo večkriterijskega odločanja
Evelin Fujs, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo se ukvarjali z izbiro najustreznejše storitve v podjetju X. V podjetju X so se odločili, da bodo uvedli novo storitev. Odločali so se med tremi alternativami: ročna poslikava na čevlje, ročna poslikava na oblačila in ročna poslikava na torbe in kovčke. Problem smo obravnavali z marketinškega vidika in vidika analize odločanja. Na začetku diplomske naloge smo opisali glavne značilnosti storitev in odločanja (poudarek smo dali odločanju po več kriterijih hkrati). V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave s pomočjo anketnega vprašalnika in rezultate večkriterijskega odločanja. S pomočjo odgovorov v anketnem vprašalniku smo ugotovili, da bi bila poslikava na oblačila najboljša izbira, saj je tudi največ potencialnih odjemalcev povedalo, da bi najraje imeli to poslikavo. Prav tako bi bila poslikava na oblačila najboljša izbira z vidika analiz odločanja, saj prinaša največ ugodnosti in ima največjo agregirano vrednost po vseh kriterijih hkrati.
Keywords: storitev, odjemalci, odločanje, večkriterijsko odločanje, Web-HIPRE
Published in DKUM: 02.11.2022; Views: 160; Downloads: 20
.pdf Full text (1,38 MB)

3.
Vpliv digitalnega oglaševanja na nakupne odločitve mlajših odjemalcev
Tjaša Trobas, 2022, master's thesis

Abstract: V današnjem času digitalizacija predstavlja velik del našega vsakdana. Oglaševanje kot tako se vedno razvija in sčasoma nam je poleg tradicionalnih oglasov prineslo digitalno oglaševanje. Možnosti imamo odjemalci izredno veliko, zato se morajo ponudniki potruditi, kako nas bodo prepričali, da so prav oni primerni za nas. Digitalni oglas lahko srečamo praktično vsakič, ko prižgemo računalnik ali telefon. Lahko bi rekli, da je trenutno digitalno oglaševanje najbolj primerno, enostavno, priročno in modernizirano orodje ponudnikov, da prepričajo svoje odjemalce v nakup.Sama digitalizacija oglasnih mest pa ni zgolj trend, je tudi nuja. Predvsem je velika priložnost. Spremembe, ki so nastale zaradi uporabe novih tehnologij in družbenih omrežij, niso ostale omejene na svet informacijske tehnologije. Veliko smo izpostavljeni tudi prikritim oglasnim sporočilom. Ljudje smo naveličani rutine, zato potrebujemo dinamiko, saj nas prej pritegne nekaj, kar se premika in je obarvano. Človeško oko nagonsko zazna gibe in povzroči akcijo, ki lahko vodi od oglasa vse do nakupa. V magistrskem delu želimo opredeliti digitalno oglaševanje in odločanje porabnikov. Izbrali smo si mlajše odjemalce, stare med 20 in 30 let, saj so ta leta nekako najbolj dovzetna in odvisna od same digitalizacije in oglaševanja na spletu. Ugotavljali bomo, koliko česa dejansko naša starostna skupina nameni digitalnemu oglaševanju, kako ta na njih vpliva pozneje, ko se odločajo za nakup, katere so tiste stvari, ki so jim pri videnem oglasu najpomembnejše in katere najmanj, ter s katerimi oblikami samega oglaševanja se največkrat srečujejo.
Keywords: oglaševanje, digitalno oglaševanje, nakupne odločitve, mlajši odjemalci
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 135; Downloads: 42
.pdf Full text (2,20 MB)

4.
Vpliv oglaševanja na vedenje odjemalcev
Tadeja Vogrinčič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Oglaševanje je vedno prisotno, čeprav se ljudje tega vedno ne zavedajo. Sploh v današnjem času medijev, ko poskušajo podjetja uporabiti vse obstoječe kanale, da bi dostavila svoje sporočilo. Je eno izmed najstarejših oblik marketinga, ki želi vplivati na ciljno skupino odjemalcev, da kupijo, prodajo ali nekaj storijo z določenim izdelkom. V tem diplomskem delu želimo ugotoviti ali oglasi vplivajo na vedenje odjemalcev in kakšen je ta vpliv. V teoretičnem delu sem najprej predstavila pojem marketinško komuniciranje in orodja, ki so del le tega. Nato sem se osredotočila na oglaševanje in medije s katerimi podjetja komunicirajo z odjemalci. V nadaljevanju sem predstavila še vedenje odjemalcev ter kateri so ti zunanji in notranji dejavniki, ki imajo vpliv na odjemalčeve nakupne odločitve. V empiričnem delu me je zanimalo kakšen vpliv imajo oglasi na nakupne odločitve odjemalcev in kako ti dojemajo oglase.
Keywords: oglaševanje, marketinško komuniciranje, vedenje, odjemalci, mediji
Published in DKUM: 12.10.2022; Views: 103; Downloads: 21
.pdf Full text (2,07 MB)

5.
Nakupne navade odjemalcev glede živil, oblačil in tehničnih izdelkov v času epidemije COVID-19
Nuša Robnik, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem projektu obravnavamo, kako je epidemija COVID-19 vplivala na nakupne navade odjemalcev. V diplomski nalogi smo analizirali panogo živil, oblačil in tehničnih izdelkov. S pomočjo literature smo v teoretičnem delu predstavili nakupno vedenje in navade odjemalcev, dejavnike nakupnega vedenja ter kakšen je proces nakupnega odločanja. V teoretični del smo zajeli tudi marketinško komuniciranje z odjemalci in digitalno oglaševanje, ki je predvsem v času med epidemijo igralo pomembno vlogo, predvsem zaradi povečevanja zanimanja za spletne prodajalne, ter navsezadnje predstavili epidemijo COVID-19, njene ukrepe in spremembo nakupnih navad odjemalcev v Sloveniji. V empiričnem delu naloge smo prikazali rezultate raziskave nakupnih navad odjemalcev glede živil, oblačil in tehničnih izdelkov v času epidemije COVID-19. Ker je gospodarstvo presenetilo množično zapiranje prodajaln, se je trg temu moral prilagoditi. Z analizo smo ugotovili, da so odjemalci več kot v fizičnih prodajalnah posluževali spletnega nakupovanja, vendar če imajo možnost, še vedno radi nakupujejo v fizičnih prodajalnah. Ugotovili smo, da odjemalci radi posegajo po kombinaciji spletnega in fizičnega nakupovanja v prodajalnah.
Keywords: Nakupne navade, odjemalci, COVID-19.
Published in DKUM: 10.10.2022; Views: 123; Downloads: 18
.pdf Full text (1,43 MB)

6.
Analiza oglaševanja kozmetičnih izdelkov v digitalnem okolju
Manca Simetinger, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem hitro spreminjajočem se okolju, morajo biti organizacije zelo fleksibilne in hitro prilagodljive na nenadne spremembe na trgu, saj lahko le tako ostajajo konkurenčne. Bistvenega pomena zanje predstavlja uspešna marketinška komunikacija z odjemalci, ki so ključnega pomena za obstoj katere koli organizacije na trgu. V diplomskem delu smo podrobneje definirali ter opisali oglaševanje kozmetičnih izdelkov v digitalnem okolju, s poudarkom na družbenih omrežjih. Natančno smo preučili posamezna digitalna orodja, ki pripomorejo k zanimivemu in učinkovitemu oglaševanju kozmetičnih izdelkov. Skozi nalogo smo raziskovali, kako odjemalci kozmetičnih izdelkov zaznavajo oglasna sporočila o kozmetičnih izdelkih prek različnih medijev, predvsem pa je bil poudarek zopet na socialnih omrežjih. Zanimalo nas je tudi, kakšna vrsta digitalnega oglaševanja bi bila najbolj primerna in učinkovita za oglaševanje kozmetičnega izdelka, ki se šele uvaja na trg, zato smo to podrobneje raziskali s pomočjo dosedanjih raziskav ter lastne analize, ki smo jo izvedli v nadaljevanju tega diplomskega dela.
Keywords: oglaševanje, odjemalci, kozmetični izdelki, marketing, mediji.
Published in DKUM: 05.11.2021; Views: 564; Downloads: 93
.pdf Full text (1,62 MB)

7.
Segmentiranje odjemalcev podjetja SITIS d.o.o.
Lan Soče, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Za dolgoročno uspešno poslovanje in celo obstoj podjetja je nujno kakovostno zadovoljevanje potreb potrošnikov. Dobro je, da ima poleg uporabne vrednosti izdelek še druge značilnosti, ki so pomembne za potrošnika: praktičnost, lep videz, potrošniku prijazno uporabo ipd. To daje potrošniku občutek lastne visoke vrednosti. Z uporabo marketinških znanj, je lažje s kupcem vzpostaviti in negovati odnos, tako da se počuti pomembno in da ve, da je njegov nakup varen. Za kakovosten odnos do kupcev je nujno, da jih čim bolj poznamo, da poznamo njihove lastnosti. Segmentacija pomeni razčlenitev oz. razčlenjenost, v marketingu segmentacija trga pomeni razdelitev trga na več skupin povpraševalcev glede na določene značilnosti. Diplomski projekt sem razdelil na dva dela. V prvem delu sem predstavil teoretična spoznanja o segmentiranju odjemalcev. Predstavil sem opredelitev in razvoj segmentacije, natančneje segmentacijo za analizo in personalizacijo. Opisal sem prednosti in slabosti segmentacije ter različne modele segmentacije odjemalcev. Poznamo več modelov segmentiranja, kot je npr. model angažiranega stika z odjemalcem na podlagi vzorcev nakupa in na podlagi ciljev strank. Z modeli segmentiranja določimo končne oziroma ciljne kupce med vsemi potencialnimi strankami. Poznamo različne vrste segmentov kupcev in orodij ponudbe vrednosti. V nadaljevanju dela so predstavljeni trendi segmentacije strank v prihodnosti. Spoznamo nove načine zbiranja in obdelovanja podatkov, porast hiperpersonalizacije, širjenje platform in novih načinov razmišljanja ter segmentacijo v rokah tržnikov. V drugem delu diplomskega projekta sem svoja spoznanja iz teorije segmentiranja uporabil na primeru konkretnega podjetja, ki prodaja prehranska dopolnila in izdaja knjige s področja zdravja. Po predstavitvi podjetja sem opisal obstoječo segmentacijo odjemalcev. V nadaljevanju sem primerjal podatke iz segmentacije, ki jo je podjetje izvedlo leta 2010, z aktualnim dogajanjem v podjetju in ugotovil, da je prišlo do pomembnih sprememb. Z njihovo analizo sem opredelil nove možne segmente odjemalcev. Kot nove možne segmente sem izbral vse prebivalce, vegetarijance, vegane, starejše od 65 let, bralce knjig njihove založbe. Kot posledico uvajanja novih izdelkov sem tudi določil nova segmenta, in sicer športnike in rekreativce ter ženske, ki uporabljajo magnezij v lepotne namene. V zaključku dela sem predstavil predlog ukrepov, kako s pomočjo znanja o marketingu, posebej o segmentiranju odjemalcev, povečati delež neposrednih kupcev, predvsem uporabnikov spletne trgovine. Kupci tudi v spletni trgovini iščejo rešitve za svoje težave, podjetje pa je zaradi strogih zakonskih omejitev pri navajanju zdravilnih učinkov prehranskih dopolnil pri tem zelo omejeno. Kljub temu obstaja nekaj načinov, kako kupce usmeriti na izdelek, ki pomeni ustrezno rešitev zanje. Te načine sem tudi opisal.
Keywords: analiza odjemalcev, segmentacija trga, marketing, redni odjemalci, potencialni odjemalci
Published in DKUM: 24.03.2021; Views: 704; Downloads: 101
.pdf Full text (865,67 KB)

8.
Marketinške strategije luksuznih blagovnih znamk
Anja Prešern, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes nas blagovne znamke spremljajo ob vsakem koraku, zato njihovi skušnjavi ne moremo ubežati. Od nekdaj so veljale za nekaj prestižnega, težko dostopnega, razkošnega in so omogočale, da si odjemalci z njimi gradijo družbeni status. Visoke cene so zasnovane na kakovosti materialov, trajnosti in ekskluzivnosti izdelkov. Luksuzne blagovne znamke imajo drugačne strategije kot navadne blagovne znamke. V splošnem uporabljamo 4P-model (izdelek, cena, distribucija, promocija), vendar za strategije luksuznih blagovnih znamk to ni dovolj. Le-te morajo uporabljati 7P-model, ki zraven 4P- modela vsebuje še ljudi, procese in fizične dokaze. Razlikujejo se tudi strategije luksuznih blagovnih znamk med ameriškimi in evropskimi. V splošnem si luksuzne blagovne znamke prizadevajo ohraniti simbolni status in s svojim imenom zgraditi zgodbo, ki je nihče ne bo pozabil.
Keywords: Luksuzne blagovne znamke, luksuz, odjemalci, prestiž, strategije.
Published in DKUM: 02.12.2020; Views: 600; Downloads: 94
.pdf Full text (1,19 MB)

9.
Analiza trgovskih blagovnih znamk na primeru Spar in Mercator
Maša Borkovič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Pomen blagovnih znamk se skozi leta povečuje. Kupci skoraj ne kupujejo več posameznih izdelkov, temveč zgolj blagovne znamke. V marketingu je vse večji poudarek in zanimanje za trgovinske blagovne znamke. V svojo ponudbo jih dodaja tudi vedno več trgovinskih organizacij, saj jim tovrstne znamke ponujajo večji vir prihodka (na izdelkih je višja marža). Trgovinska podjetja lahko z uvajanjem lastnih blagovnih znamk ohranjajo svojo konkurenčnost na velikem trgu. V trgovinah so se najprej začele pojavljati trgovinske blagovne znamke prehrambenih izdelkov. S težnjo po konkurenčnosti, višjem dobičku in večji priljubljenosti med kupci so svoj asortiment začeli širiti izven mej prehrambene industrije. Danes lahko izdelke trgovinskih blagovnih znamk najdemo že skoraj na vsaki polici. Trgovci stremijo k temu, da zadovoljijo potrebe svojih kupcev. Te skušajo potešiti z izbiro proizvajalcev lokalnega porekla, z izdelki dobre kakovosti in praktičnim pakiranjem. Trgovinske blagovne znamke lahko danes izpolnijo pričakovanja in potrebe vsakega, saj je na policah moč najti tudi bolj specifične artikle, kot so veganski izdelki, izdelki brez laktoze in glutena, izdelki brez sladkorja, bio in eko pridelani izdelki, linije zdravih izdelkov itd. Proizvodi se razlikujejo tudi po cenovnih razredih. Najdemo lahko vse, od nizkocenovnih manj kvalitetnih izdelkov do premium izdelkov, ki so visoke kakovosti in primerno višje cene. V diplomskem delu se po teoretičnem poglavju osredotočim na trgovinske blagovne znamke podjetij Spar in Mercator.
Keywords: Blagovna znamka, proizvajalci, odjemalci, trgovinska blagovna znamka, asortiment, trgovinske blagovne znamke Spar, trgovinske blagovne znamke Mercator
Published in DKUM: 30.11.2020; Views: 569; Downloads: 119
.pdf Full text (15,45 MB)

10.
Zaznavanje embalaže tobačnih izdelkov s strani odjemalcev
Nika Rakuša, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Embalaža predstavlja danes veliko več kot zgolj varovanje izdelka. Je orodje za privlačenje pozornosti odjemalcev, posredovanje informacij o izdelku in nazadnje povzroča tudi učinke, ki vplivajo na nakupne odločitve. Obenem opravlja različne funkcije, da bi zadovoljila potrebe vseh, ki pridejo v stik z izdelkom, zato je pri njenem načrtovanju treba upoštevati različne dejavnike. Ker se je z razvojem izdelkov pojavilo veliko različnih vrst embalaže, lahko to razvrščamo po različnih kriterijih. Kako pomembna je, pa lahko opazimo pri vseh vidikih marketinškega spleta, še posebej veliko vlogo pa igra pri komuniciranju z odjemalci. Z uvedbo enotne embalaže tobačnih izdelkov pa gremo v razvoju embalaže nazaj, saj so bili odstranjeni ali spremenjeni vsi komunikacijski elementi, ki v odjemalcih vzbudijo željo po izdelku. Cilj naloge je bil torej raziskati, kakšna je enotna embalaža tobačnih izdelkov in kako jo odjemalci zaznavajo. Rezultati naše raziskave kažejo, da se polovica anketiranih zaveda pravega osnovnega namena embalaže, da pri nakupu tobačnih izdelkov najprej opazijo barvo embalaže, čeprav jim privlačen videz v tem primeru ni tako pomemben in da enotna embalaža vzbuja več negativnih kot pozitivnih asociacij. Prav tako so mnenja, da embalaža ne vpliva toliko na nakup tobačnih izdelkov.
Keywords: enotna embalaža, tobačni izdelki, zaznavanje, odjemalci
Published in DKUM: 24.11.2020; Views: 517; Downloads: 59
.pdf Full text (911,56 KB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica