| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ODGOVORNOST STARŠEV ZA OTROKE
Anita Križan, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava pravno ureditev odgovornosti staršev za otroke, predvsem z vidika odgovornosti za škodna ravnanja mladoletnih oseb po Obligacijskem zakoniku in pa sodno prakso v zvezi s to tematiko. Odgovornost staršev za otroke izhaja iz roditeljske pravice. Poleg skrbi za zagotavljanje osnovnih življenjskih potrebščin, so starši dolžni skrbeti tudi za otrokov skladen razvoj, za ustrezno vzgojo, nadzor, prav tako pod zakonsko določenimi pogoji odgovarjajo za škodo, ki jo povzroči mladoletnik. Odgovornost mladoletnika oziroma posledično odgovornost staršev se razlikuje glede na starostna obdobja mladoletnika. Prav tako so poleg starosti pri presoji odgovornosti v posameznem primeru pomembne osebnostne lastnosti mladoletnika, kot so zrelost, poslušnost, ipd. Odškodninska odgovornost se navezuje na deliktno sposobnost mladoletnika. Odgovornost staršev načeloma traja do polnoletnosti otroka. Starši odgovarjajo za ravnanje otrok, starih do sedem let, ne glede na svojo krivdo. Starši ne odgovarjajo, če je škoda nastala, medtem ko je bil otrok zaupan drugemu in je ta zanjo odgovoren (torej ni vršil ustreznega nadzora), odgovarjajo pa za škodo, katero povzroči drugemu njihov mladoletni otrok, ki je dopolnil sedem let, razen če dokažejo, da je škoda nastala brez njihove krivde. Če je poleg staršev za škodo odgovoren tudi otrok, odgovarjajo solidarno. Starši prav tako odgovarjajo v primeru slabe vzgoje, zgledov in slabih navad, ki so jih prenesli na svojega otroka in zaradi katerih je prišlo do povzročitve škode, lahko pa odgovarjajo tudi iz naslova načela pravičnosti.
Keywords: roditeljska pravica, odgovornost staršev, odgovornost mladoletnika, solidarna odgovornost, nadzorstvena dolžnost, posebna odgovornost staršev, odgovornost iz pravičnosti
Published: 12.02.2015; Views: 1922; Downloads: 418
.pdf Full text (1,13 MB)

2.
ODGOVORNOST STARŠEV ZA DEJANJA OTROK - ANALIZA SODOBNE SODNE PRAKSE
Anja Pernat, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Skozi zgodovino se je odgovornost otrok spreminjala. Že v rimskem pravu pa so določili obdobja sedmih let, saj naj bi vsako sedmo leto vtisnilo življenju poseben pečat. In tako so že takrat opredelili obdobja, da naj bi bil človek v prvih sedmih letih otrok, ki se mu v drugem sedemletnem obdobju razvije razum, s pričetkom tretjega pa pridobi tudi telesno sposobnost, da lahko ohrani rod. Obdobja sedmih let so se tako prenesla tudi do današnjega časa. Odgovornost staršev za mladoletne otroke se navezuje na vprašanje deliktne sposobnosti mladoletnikov, ki je odvisna od njihove starosti. Zanjo so pomembna tri starostna obdobja. Prvo obdobje je do dopolnjenega sedmega leta starosti in velja, da je otrok nerazsoden in zato tudi ne odgovarja za škodo, ki jo povzroči. V obdobju med sedmim in štirinajstim letom starosti prav tako velja domneva, da je mladoletnik še vedno nerazsoden, vendar je to domnevo mogoče izpodbijati. V primeru, da oškodovanec mladoletnika dokaže, da je mladoletnik že dovolj razsoden in razume dejanje, ki ga je storil, odgovarja za povzročeno škodo. Z dopolnjenim štirinajstim letom starosti pa postane mladoletnik popolnoma deliktno sposoben in odgovoren za škodo, ki jo je storil. Pri vsem tem je vprašanje, kako zanj v teh obdobjih odgovarjajo njegovi starši. Za odgovornost staršev za mladoletnika sta pomembni dve starostni obdobji, do dopolnjenega sedmega leta in po dopolnjenem sedmem letu starosti. Kadar otroci niso pod nadzorom svojih staršev, pač pa so zaupani v varstvo drugim osebam, so ti zanje prav tako odgovorni. Odgovornost drugih za mladoletnika, medtem ko je pod nadzorstvom skrbnika, šole ali druge ustanove je na tem mestu pomembno omeniti. V tem primeru mora ustrezna ustanova opravljati nadzor nad otrokom, zato odgovarja za škodo, ki jo povzroči mladoletnik, kadar je pri njej v varstvu.
Keywords: Otrok, starši, krivdna odgovornost, odgovornost staršev, objektivna odgovornost, solidarna odgovornost.
Published: 19.12.2014; Views: 1110; Downloads: 308
.pdf Full text (584,89 KB)

3.
IZVRŠEVANJE STARŠEVSKE SKRBI: PREDSTAVITEV IN PRIMERJAVA MED SLOVENIJO IN ITALIJO
Alenka Škof, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Roditeljska pravica je pravica staršev, v okviru katere skrbijo za korist svojih mladoletnih otrok. Gre za skupek pravic in dolžnosti staršev do svojih otrok. Temelj pravic in dolžnosti izhaja iz ustave RS, katera v 54. členu določa, da imajo starši pravico in dolžnost vzdrževati, izobraževati in vzgajati svoje otroke. V mednarodnih dokumentih je izraz roditeljska pravica nadomestil izraz starševska skrb. Gre za širši pojem. Ne obsega le pravice in dolžnosti naravnih staršev, temveč tudi tistih oseb, ki jih pravo šteje za starše, torej posvojiteljev. V Sloveniji je področje družinskega prava urejeno v Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, v katerem se še vedno uporablja izraz roditeljska pravica. V Italiji je to področje urejeno v Civilnem zakoniku, in sicer v prvi knjigi. Leta 2013 je zakonodajni odlok na podlagi reforme iz leta 2012 prinesel spremembe v Civilni zakonik, med katerimi je bil tudi prehod roditeljske pravice v starševsko odgovornost.
Keywords: roditeljska pravica, starševska skrb, starševska odgovornost, dolžnosti staršev, pravice otrok, izvrševanje roditeljske pravice, odnos med starši in otroki, družinsko pravo
Published: 19.09.2016; Views: 792; Downloads: 98
.pdf Full text (723,36 KB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica