| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Obravnava pacienta z bolečino
Kristina Klinar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opredelili bolečino in obravnavo pacienta z bolečino. Prikazati smo želeli, kako pomembno je pravočasno opozoriti na bolečino, pomen pravočasnega zdravljenja le-te in pomembnost merjenja bolečine v zdravstveni negi. Opisali smo fiziologijo bolečine in dejavnike, ki vplivajo na pojav bolečine, ocenjevanje bolečine in lestvice za ocenjevanje le-te. Predstavili smo pomembno vlogo medicinske sestre in zdravstvene nege pri obravnavi bolečine. V raziskovalnem delu diplomske naloge smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli med zdravstvenimi delavci kirurških oddelkov Splošne bolnišnice Celje v mesecu juliju 2010. Raziskavo smo izvedli s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika. Ugotoviti smo želeli, ali medicinske sestre ocenjujejo bolečino pri pacientih, ali poznajo različne metode ocenjevanja in ali uporabljajo poseben obrazec za oceno bolečine pri obravnavi pacienta. Dobili smo zadovoljive rezultate, ki so prikazali, da več kot polovica medicinskih sester ocenjuje bolečino pri pacientih, da večina medicinskih sester pozna različne metode za ocenjevanje in da je bolečina tudi ustrezno dokumentirana. Najpogostejši način dokumentiranja je v pisni predaji službe in na poseben obrazec za ocenjevanje bolečine.
Keywords: bolečina, ocenjevanje bolečine, medicinska sestra, zdravstvena nega.
Published: 07.12.2010; Views: 4713; Downloads: 1152
.pdf Full text (267,89 KB)

2.
Ocenjevanje pojava bolečine v zdravstveni negi starostnika
Mirjana Kovačič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Bolečina je zapleteno in raznovrstno stanje, ki ga določajo zaznavni, čustveni in socialni dejavniki. V starosti je velik problem, saj nezdravljena omejuje starostnike pri vsakdanjih aktivnostih, zato je nujna obravnava z zdravljenjem, ki včasih bolečino odpravi popolnoma, velikokrat pa omogoči znosno olajšanje.
Keywords: Starostnik, zdravstvena nega, ocenjevanje bolečine, medicinska sestra
Published: 11.06.2012; Views: 1753; Downloads: 408
.pdf Full text (551,42 KB)

3.
Obravnava bolečine pri pacientu z revmatoidnim artritisom
Urška Gajšek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Čeprav se z bolečino srečujemo kot z neprijetno izkušnjo, vemo da opravlja eno ključnih funkcij našega telesa, saj deluje kot opozorilni sistem. Čeprav je bolečina izjemnega pomena za človeka, saj nas opozarja in varuje pred škodljivimi vplivi okoli in v nas, pa ima številne škodljive učinke na fizično in psihično stanje pacienta. Kronična bolečina nima nobene zaščitne vloge in lahko ostane za vso življenje – pacientu povzroča fizične omejitve in ga psihično, socialno ter ekonomsko uničuje. In ravno ta vrsta bolečine je značilna za paciente, ki trpijo za revmatoidnim artritisom. Namen diplomskega dela je predstaviti obravnavo bolečine pri pacientu z revmatoidnim artritisom ter ugotoviti, ali bolečina vpliva na kakovost življenja pacientov z revmatoidnim artritisom. Metodologija raziskovanja: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. Pri raziskovalnem delu diplomskega dela smo uporabili metodo anketiranja. Anketni vprašalnik je zajemal 22 vprašanj zaprtega tipa in dva vprašanja polodprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo 100 pacientov, ki trpijo za revmatoidnim artritisom ter so člani Društva revmatikov Slovenije. Rezultati: Ugotovili smo, da je bilo ob diagnosticiranju revmatoidnega artritisa 82 % obravnavanih oseb seznanjenih z neozdravljivostjo bolezni. Napor je z 31 % najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na intenzivnost bolečine. 57 % obravnavanim osebam se je življenje po diagnosticiranji revmatoidnega artritisa poslabšalo. 74 % medicinskih sester ob kontrolnem pregledu ne uporabljajo lestvic za ocenjevanje bolečine. 65 % obravnavanih oseb delno obvladuje bolečino. 37 % obravnavanim osebam pa največ podpore pri premagovanju bolezni nudijo svojci. Sklep: Pacienti z revmatoidnim artritisom so le delno uspešni pri obvladovanju bolečin. Medicinske sestre slednjim bolečino ocenjujejo preredko, kar zmanjšuje učinkovitost protibolečinskih terapij. Na podlagi kritične presoje dobljenih rezultatov pa lahko zaključimo, da bolečina zmanjšuje kakovost pacientov z revmatoidnim artritisom.
Keywords: bolečina, ocenjevanje bolečine, revmatoidni artritis, medicinska sestra
Published: 27.10.2014; Views: 961; Downloads: 217
.pdf Full text (1,09 MB)

4.
Bolečina pri pacientih obolelih za rakom
Anja Janžur, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Bolečino vsak posameznik dojema individualno. Gre za čutno in tudi čustveno neprijetno izkušnjo, ki lahko močno vpliva na kakovost življenja vsakega posameznika. Telo nas z bolečino opozarja, da se v telesu nekaj dogaja, zato je bolečina tudi eden izmed vodilnih in temeljnih vzrokov, zakaj posameznik poišče zdravniško pomoč. Lajšanje in zdravljenje bolečine pa je odvisno tako od zdravnika, kot tudi od pacienta, ki trpi bolečino ter od njegove družine.
Keywords: Onkološki pacienti, medicinska sestra, dejavniki, ocenjevanje bolečine, lajšanje bolečine, kakovost življenja.
Published: 14.01.2019; Views: 294; Downloads: 61
.pdf Full text (339,38 KB)

5.
Uporabnost lestvice PAINAD za oceno bolečine pri starejših osebah, obolelih za demenco
Mateja Marinič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Z napredkom sodobne medicine se je življenjska doba ljudi podaljšala. S tem se je povečalo tudi število starostnikov, ki zaradi različnih kroničnih obolenj, kamor spada tudi demenca, potrebujejo namestitev v socialno varstveni zavod. Bolečina je pogost spremljevalec starejših oseb, obolelih za demenco, ki vpliva na kakovost življenja. Starostnik z demenco pogosto ne more in/ali ne zna verbalno izraziti bolečine, zato ocenjevanje le te, predstavlja velik izziv za zdravstveno nego. Raziskovalne metode: V zaključnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo raziskovanja. Raziskavo smo izvedli v socialno varstvenem zavodu na območju severovzhodne Slovenije. Kot instrument zbiranja podatkov smo uporabili Pain Assessment in Advanced Dementia (PAINAD) lestvico. Posamezne vedenjske kategorije smo ocenili zjutraj in zvečer ter jih primerjali s parnim t-testom. Notranjo konsistentnost lestvice PAINAD smo preverili s pomočjo Cronbachovega koeficienta alfa. Rezultate raziskave smo statistično obdelali v računalniškem programu Microsoft Office Professional Program 2016 in IBM SPSS Statistics. Rezultati: Z raziskavo smo ugotovili, da je lestvica PAINAD zanesljivo in uporabno orodje za ocenjevanje bolečine pri starejših osebah, obolelih za demenco. Zanesljivost smo potrdili s pomočjo Cronbachovega koeficienta alfa, ki znaša 0,84. Podatki kažejo, da ni statistično signifikantnih odstopanj med ocenami vedenjskih kategorij zjutraj in zvečer (p < 0,05). Diskusija in zaključek: Bolečina pri starostniku z demenco predstavlja velik problem in nikakor ne sme biti spregledana. Ne prepoznavanje bolečine ter posledično nezdravljenje lahko povzročita veliko težav. Pomembno vlogo v obravnavi bolečine pri osebah z demenco imajo medicinske sestre, ki negujejo tako osebo. Celostna obravnava bolečine pri starostniku z demenco je ključna za zagotavljanje njihovega dobrega počutja.
Keywords: demenca, starostniki, bolečina, ocenjevanje bolečine, lestvica PAINAD, uporabnost lestvice
Published: 11.03.2020; Views: 381; Downloads: 149
.pdf Full text (984,58 KB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica