| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 49
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
Izločanje tovornih vozil, katere [!] so namenjena na mejni prehod Gruškovje v letu 2004
Albin Gradišnik, Srečko Krope, 2006, published professional conference contribution

Keywords: policija, izločanje vozil, cestni promet, mejni prehodi, obveščanje javnosti
Published in DKUM: 29.03.2024; Views: 86; Downloads: 1
.pdf Full text (888,80 KB)

2.
Obveščanje svojcev o smrti njihovih najbližjih : dileme in razmišljanja
Viktor Zupančič, Danijela Frangež, 2006, published professional conference contribution

Keywords: policija, smrtni primeri, svojci, obveščanje
Published in DKUM: 29.03.2024; Views: 64; Downloads: 1
.pdf Full text (353,36 KB)

3.
Pregledni in predvidljivi delovni pogoji z vidika veljavne zakonodaje in direktive EU 2019/1152 : magistrsko delo
Nina Kotnik, 2023, master's thesis

Abstract: Hiter razvoj tehnologije, digitalizacija, novi načini organizacije dela, demografske spremembe ter gospodarska in finančna kriza so prispevale k spremembam delovnega okolja. Slednje je dodatno povečalo potrebo po preglednih in predvidljivih delovnih pogojih, ki zajemajo obsežen spekter vidikov, vključno z delovnim časom, odmori, fizičnimi in psihičnimi zahtevami na delovnem mestu, organizacijo dela, delovnimi aktivnostmi, delovnim okoljem, usposabljanjem, pogoji zaposlitve ter ravnovesjem med poklicnim in zasebnim življenjem. V mednarodni in evropski ureditvi urejajo delavne pogoje predvsem konvencije in priporočila MOD, MPESKP, SDČP, ESL, MESL, Listina EU, direktive in sodna praksa SEU. V Republiki Sloveniji pa so delovni pogoji podrobno urejeni v ZDR-1 in ZVZD-1. V magistrskem delu so obravnavani pregledni in predvidljivi delovni pogoji, ki so jasni in razumljivi, kar omogoča delavcem jasno razumevanje njihovega dela, odgovornosti, pravic, obveznosti in pričakovanj. Takšni delovni pogoji so bistvenega pomena za zagotavljanje visoke ravni zaposlovanja in socialne zaščite, zato njihovo izboljšanje predstavlja eno ključnih prioritet EU. Tako sta Evropski parlament in Svet 20. junija 2019 sprejela Direktivo 2019/1152 o preglednih in predvidljivih delovnih pogojev, ki je nasledila Direktivo 91/533/EGS z dne 14. oktobra 1991 o obveznosti delodajalca, da zaposlene obvesti o pogojih, ki se nanašajo na pogodbo o zaposlitvi ali delovno razmerje. Direktiva 91/533/EGS je določala elemente delovnega razmerja, ki morajo biti delavcem pisno sporočeni, z namenom zagotavljanja ustrezne obveščenost ter zagotavljanja večje varstvo. Analiza uresničevanja Direktive 91/533/EGS je sčasoma pokazala, da le-ta ni več celovito ustrezna, saj ne zagotavlja zadostnega varstva za vse delavce, zato jo je nadomestila Direktiva o preglednih in predvidljivih delovnih pogojih, ki prinaša številne spremembe povezane z delovnimi pogoji, krepi preglednost in predvidljivost delovnih razmerij ter zagotavlja obsežnejše in posodobljene pravice za vse delavce v EU, vključno s tistimi v nestandardnih in novih oblikah dela, ki so bili doslej pogosto izključeni. Hkrati ohranja prožnost za prilagajanje spreminjajočemu se trgu dela. Državam članicam EU se je 1. avgusta 2022 iztekel rok za sprejem predpisov za prilagoditev nacionalne zakonodaje direktivi. Kljub temu, da slednje Republiki Sloveniji ni uspelo v predpisanem roku, je Državni zbor Republike Slovenije na seji 7. novembra 2023 sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah ZDR-1 (ZDR-1D) z vključitvijo določb iz Direktive o preglednih in predvidljivih delovnih pogojih. Slednjega je predsednica Republike Slovenije razglasila 15. novembra 2023.
Keywords: trg dela, delovno razmerje, delavec, delodajalec, pogodba o zaposlitvi, obveščanje, pravice delavcev
Published in DKUM: 25.01.2024; Views: 224; Downloads: 52
.pdf Full text (1,43 MB)

4.
Uporaba Power BI kot orodja za obdelavo, analizo in vizualizacijo podatkov : diplomsko delo
David Vidovič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo vsebuje primerjavo konkurenčnih orodij poslovne inteligence in praktični primer uporabe poslovnointeligenčnega orodja Power BI. Najprej razložimo pojem poslovne inteligence, splošno opišemo orodja poslovnega obveščanja in nato podrobneje posamezna orodja, ter jih primerjamo v tabeli. S praktičnim primerom uporabe prikažemo izdelavo nadzorne plošče in vizualizacij z uporabo prosto dostopnih podatkov. Diplomsko delo zaključimo s predstavitvijo rezultatov in izkušenj.
Keywords: poslovna inteligenca, poslovno obveščanje, orodje Power BI, vizualizacija podatkov, analiza podatkov
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 890; Downloads: 162
.pdf Full text (1,79 MB)

5.
Priprava komunikacijskega načrta o aditivih za živila
Ana Starman, 2021, master's thesis

Abstract: V zaključnem delu je na podlagi pregledane literature o aditivih za živila in obveščanju o tveganjih na področju živil pripravljen komunikacijski načrt. Osnovo za pripravo komunikacijskega načrta je predstavljal pregled načinov ozaveščanja potrošnikov o aditivih. Za obdobje od januarja 2015 do februarja 2021 so opredeljena tri ključna komunikacijska sporočila in aktivnosti ter komunikacijska orodja, katerih namen je splošno ozaveščanje o aditivih. Obravnavane so spletne strani različnih virov (UVHVVR, NIJZ, EFSA, Prehrana.si, ZPS, EUFIC in RTV Slovenija) in njihova aktivnost na družbenih omrežjih (Facebook, Instagram, YouTube). Ugotovitve nakazujejo potrebo po posodobitvi vsebine o aditivih na spletnih straneh in povečanju aktivnosti ozaveščanja na družbenih omrežjih o tej temi. V komunikacijskem načrtu so opredeljeni namen in cilji komuniciranja, ciljna skupina, ključna komunikacijska sporočila, predlagane aktivnosti in komunikacijska orodja ter naveden predviden čas, potreben za izvedbo posamezne aktivnosti. Predlagana je izdelava različnih vizualnih orodij ter izvajanje intervjujev s strokovnjaki v informativnih televizijskih in radijskih oddajah. Skozi celotno komunikacijsko kampanjo je priporočeno redno obveščanje o poteku aktivnosti in uporaba družbenih omrežij. S tovrstnimi pristopi je predpostavljeno učinkovito izvedeno ozaveščanje in dosega zastavljenih komunikacijskih ciljev.
Keywords: aditivi za živila, potrošniki, obveščanje o tveganju, komunikacijski načrt
Published in DKUM: 03.06.2021; Views: 1270; Downloads: 186
.pdf Full text (968,45 KB)

6.
Geografska informacijska podpora v Gasilski brigadi Ljubljana
Jernej Pance, 2020, bachelor thesis/paper

Abstract: Pomen in poslanstvo gasilcev je reševanje življenj, premoženja in živali ob naravnih in drugih nesrečah. Za učinkovito in uspešno opravljanje tega dela je potrebna velika mera znanja in ustrezne tehnike. Tako je Milan Vrhovec (poveljnik Gasilske brigade Ljubljana v obdobju 1959-1966) zapisal: “Taktika brez tehnike je brez moči, tehnika brez taktike je brez smisla”. Ob vsakem alarmu v gasilski enoti je želja vseh gasilcev, da čim hitreje in čim bolj varno prispejo na mesto nesreče in pomagajo pomoči potrebnim, z vsem svojim znanjem in tehniko, ki jo imajo na razpolago. To je tudi del, o katerem bom pisal v nadaljevanju in poskušal prispevati k našemu poslanstvu. Na intervencijsko pot vpliva ogromno dejavnikov, ki lahko zelo podaljša dostopni čas intervencijskih vozil do mesta nesreče. Gasilci potrebujejo veliko informacij za uspešno posredovanje, zaradi vedno bolj zahtevne infrastrukture v mestih. Med pisanjem diplomske naloge sem želel ugotoviti predvsem pomanjkljivosti na področju geografskih informacijskih sistemov v Gasilski brigadi Ljubljana in dejavnike, ki ovirajo pot do uspeha. Le ugotovitve pa vsekakor ne bi bile dovolj. S poglobitvijo v geografski informacijski sistem, ki nekako prevladuje v svetu, sem želel poiskati predloge, ki bi lahko teoretično odpravile pomanjkljivosti v gasilski enoti. Kot glavno metodo sem uporabil opisno metodo, s katero sem natančno opisal geografski informacijski sistem v Gasilski brigadi Ljubljana in Regijskem centru za obveščanje Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Glavna ugotovitev diplomske naloge je, da je geografski informacijski sistem zelo pomembno orodje v gasilstvu za uspešno načrtovanje in posredovanje.
Keywords: Gasilska brigada Ljubljana, zaščita in reševanje, geografski informacijski sistemi, Regijski center za obveščanje, podatkovni sloji
Published in DKUM: 04.12.2020; Views: 1067; Downloads: 67
.pdf Full text (4,26 MB)

7.
Power bi kot orodje za poslovno obveščanje v malih in srednjih podjetjih
Jan Sedlanič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Ko se lotimo študiranja vsebin o poslovnem obveščanju, si težko predstavljamo, da veliko podjetij posluje brez primernih poslovnih orodji oziroma na svoj prilagojen način. V naši diplomski nalogi bomo najprej razdelali pojem poslovno obveščanje. Kaj pomeni, kaj ga sestavlja in kaj se z njim lahko počne. Glede na temo naše naloge se bomo kasneje dotaknili tudi malih in srednjih podjetji, v nadaljevanju s kratico MSP. Predstavili bomo predvsem to, kako jih med seboj ločimo, kakšne so njihove posebnosti ter ugotavljali, kakšne smernice bi MSP morala upoštevati pri izbiri orodja za poslovno obveščanje. Na koncu jih bomo primerjali tudi s tem, kar ponuja orodje Power BI. Microsoft je na področju poslovnega obveščanja dolga leta vztrajal z dodatki k orodju Excel, vendar s tem komaj sledil konkurenci. Kot odgovor na to, je Microsoft razvil povsem novo orodje, Power BI, ki ga je v tem segmentu poslovanja ponovno povzdignil v sam vrh. Čeprav sta na trgu prisotni tudi dve plačljivi verziji orodja, nam že brezplačna verzija ponuja neverjetne možnosti upravljanja s podatki, pri čemer je omejitev le uporabnikova domišljija.
Keywords: Microsoft, MSP, poslovno obveščanje, Power BI
Published in DKUM: 17.11.2020; Views: 1118; Downloads: 111
.pdf Full text (1,25 MB)

8.
Centralni nadzor nad strežniško sobo z uporabo računalnika Raspberry Pi
Jernej Gavez, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo izdelali centralni nadzorni sistem nad strežniško sobo, ki temelji na uporabi mikroračunalnika Raspberry Pi. Glavni nadzorni del je bil razvit v programskem jeziku Python. Sistem s pomočjo raznih senzorjev nadzoruje vrednosti, kot so temperatura, vlaga, plin, dim in svetilnost. Ves čas so pod nadzorom tudi vsa pomembna vozlišča in pa vsi dogodki v strežniški sobi. To pomeni, da če je zaznano gibanje, odpiranje vrat, oken ali pa da je katero od vozlišč nedosegljivo, bo o tem poslano obvestilo. Na podlagi izmerjenih vrednosti je poslano primerno E-mail in SMS sporočilo vsem odgovornim osebam. Pošiljanje SMS sporočil je implementirano s pomočjo mikrokrmilnika Arduino UNO, ki ima nameščen GSM vmesnik. Vse meritve se sproti shranjujejo v relacijsko podatkovno bazo, preko MS SQL strežnika. Za pregled vseh meritev je bila izdelana tudi aplikacija z uporabo ogrodja Windows Forms.
Keywords: Raspberry Pi, Python, centralni nadzor, obveščanje, strežniška soba.
Published in DKUM: 24.10.2018; Views: 1630; Downloads: 172
.pdf Full text (2,48 MB)

9.
IZRECNO OBVEŠČANJE O ZAMAŠITVI V OMREŽJIH IP
Alen Bezenšek, 2018, diploma project paper

Abstract: V projektu smo se ukvarjali z izrecnim obveščanjem o zamašitvi v omrežjih IP. Najprej smo proučili delovanje te metode in kako je podprta v različnih operacijskih sistemih. V nadaljevanju smo s pomočjo analizatorja prometa Wireshark zajemali promet pri dostopanju do spletnih strani in ga analizirali glede izrecnega obveščanja o zamašitvi. V programskem okolju Rivebed Modeler smo modelirali in simulirali omrežja z uporabo izrecnega obveščanja o zamašitvi in brez njega. Rezultate smo primerjali ter razlike komentirali in grafično prikazali. Nazadnje so na kratko podane še ključne ugotovitve projekta.
Keywords: izrecno obveščanje o zamašitvi, simulacija, analiza prometa, protokol za nadzor prenosa, medmrežni protokol
Published in DKUM: 24.05.2018; Views: 1392; Downloads: 100
.pdf Full text (1,34 MB)

10.
Obveščanje delavca in vročanje pisanj delavcu s strani delodajalca
Urška Turk, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu so sistematično predstavljeni primeri, v katerih zakonodajalec delodajalcu nalaga obveznost obveščanja delavca glede na posamezne faze delovnega razmerja. ZDR-1 v večini primerov določa pisno obliko obvestila, ustna oblika je določena le izjemoma. Zakonodajalec je na nekaterih mestih predpisal obveščanje delavcev na pri delodajalcu običajen način in že sam ponudil možne načine obveščanja. Z namenom poenostavitve postopka obveščanja je ZDR-1 v določenih primerih na novo določil, da je mogoče delavce obveščati tudi po elektronski pošti. Zakon ne ponuja odgovora na vprašanje, kdaj se pisanje poslano na tak način šteje za vročeno, zato je v magistrskem delu podan predlog rešitve. Prav tako ni jasno, ali lahko delodajalec delavce obvešča po elektronski pošti tudi v primerih, ko tega načina ZDR-1 izrecno ne določa, kot npr. glede obračuna plače. Glede na to, da so vanj vključeni varovani osebni podatki, bi lahko sklepali, da se je zakonodajalec namenoma odločil za takšno ureditev. Magistrsko delo obravnava vročanje odpovedi v slovenskem delovnem pravu, prav tako pa tudi precej drugačne pristope nemškega in avstrijskega delovnega prava. Največ težav pri nas povzroča vročanje odpovedi po pošti, ki se je skozi čas precej spreminjalo. Ustavno sodišče je razveljavilo četrti odstavek 88. člena ZDR-1 glede vročanja odpovedi s priporočeno pošiljko s povratnico, saj je ureditev z vidika pravice do sodnega varstva štelo za ustavno sporno. Nemška in avstrijska delovnopravna ureditev glede vročanja odpovedi po pošti vsaka na svoj način težita h kompromisu med omogočanjem dejanske seznanitve delavca z odpovedjo in preprečevanjem izogibanja vročitvi, za kar bi si bilo potrebno prizadevati tudi pri oblikovanju nove ureditve vročanja po pošti v ZDR-1. Magistrsko delo opozarja tudi na neprimernost določitve roka za vložitev tožbe iz tretjega odstavka 200. člena ZDR-1 kot materialnega, kar delavcem tudi v primeru opravičljivih razlogov za zamudo roka onemogoča vrnitev v prejšnje stanje. Z zadnjo, prav tako procesno temo, pa se želi opozoriti na pomembnost pravilnega štetja rokov slovenskih sodišč v povezavi z nastopom fikcije vročitve, saj je nanjo vezan začetek teka roka za vložitev tožbe.
Keywords: obveznosti delodajalca, obveščanje delavca, elektronska pošta, obračun plače, odpoved pogodbe o zaposlitvi, vročanje pisanj, fikcija vročitve, vrnitev v prejšnje stanje, nemško pravo, avstrijsko pravo.
Published in DKUM: 18.01.2018; Views: 2617; Downloads: 394
.pdf Full text (1,59 MB)

Search done in 16.94 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica