| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 33
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Analiza temperaturne obtežbe na okvirni armiranobetonski mostni konstrukciji : diplomsko delo
Matjaž Pongrac, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Temperatura in z njo povezane obtežbe predstavljajo poseben izziv inženirjem, saj je temperatura neotipljiva in si jo je težko fizično predstavljati. Zraven tega je vpliv temperature v naravi lokacijsko in časovno spremenljiv. Iz tega vidika je analiziranje in upoštevanje temperaturne obtežbe na matematičnih računskih modelih kompleksno in časovno ter računsko obsežno. Glavni cilj diplomskega dela je bil predstaviti kompleksnost temperaturnih obtežb ter oblikovati obtežno shemo, ki bi se približala stanju v naravi in hkrati opisala zadostno natančnost in zahtevnost glede pogojev standarda SIST EN 1991-1-5, na koncu pa pripomogla k zmanjšanju mest koncentracij upogibnih momentov na kritičnih mestih konstrukcije. Raziskava je pokazala, da je z redukcijo in opuščanjem določenih temperaturnih obtežb na posameznih konstrukcijskih elementih mogoče doseči željene rezultate. V sklopu te raziskave smo ugotovili, da je mogoče temperaturno obtežbo upoštevati na zasutih konstrukcijskih elementih na drugačen način in pri tem še vedno ohraniti bistvene značilnosti iz veljavnega standarda SIST EN 1991-1-5. Namesto referenčne temperature zraka je bila uporabljena referenčna temperatura zemljine.
Keywords: gradbeništvo, armiranobetonske konstrukcije, temperature obtežbe, analiza konstrukcij, SOFiSTiK
Published in DKUM: 20.05.2022; Views: 1005; Downloads: 113
.pdf Full text (5,21 MB)

2.
Jeklena enonadstropna hala s previsom 20 x 9 m : projektna naloga
Jan Hojnik, 2020, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga vsebuje proces celotne analize jeklene konstrukcije dimenzij 20 m x 12 m. Pridobivanje osnovnih vhodnih podatkov glede lokacije objekta ter namembnosti, na podlagi katerih je posledično izveden izračun projektnih vrednosti stalnih in spremenljivih obtežb, kot je prikazano v nalogi. Zatem je opravljen izračun notranjih statičnih količin; uporabljeno je programsko orodje TOWER 8 ter dimenzioniranje konstrukcije. Vsi postopki so bili izvedeni v skladu s Evrokodi.
Keywords: gradbeništvo, jeklena hala, obtežbe, Tower, dimenzioniranje.
Published in DKUM: 17.09.2020; Views: 1439; Downloads: 164
.pdf Full text (3,44 MB)

3.
Dimenzioniranje montažnih konstrukcij iz aluminija
Luka Lah, 2016, master's thesis

Abstract: Dimenzioniranje aluminijastih konstrukcij, ki so izpostavljene zunanjim vplivom, je proces, pri katerem je potrebno upoštevati standarde, hkrati pa tudi pravila oblikovanja in dimenzioniranja konstrukcij. Podjetje Kreal, ki proizvaja osnovne elemente za sestavo takih konstrukcij, se s tem problemom srečuje vsakodnevno. V okviru magistrske naloge je bil za potrebe podjetja narejen preračun, s katerim so bili določeni zunanji vplivi s pomočjo standardov SIST EN-1991-1, ki vsebujejo napotke in pravila za določitev obtežb. Za lažjo in hitrejšo določitev obtežb je bil izdelan tudi uporabniški vmesnik za generiranje obtežb. Na podlagi obtežb pa je bila v programu Scia engineer narejena trdnostna analiza paviljona. Obstoječa konstrukcija je bila optimirana in dimenzionirana v skladu z zahtevami. V magistrskem delu se je mogoče srečati s preračuni na podlagi standardov, s trdnostnimi analizami po metodi MKE in z dimenzioniranjem konstrukcij iz aluminijevih zlitin. Uporabniški vmesnik in parametričen model konstrukcije pa omogočata hitro in enostavno določitev nosilnosti paviljona.
Keywords: lahke konstrukcije, dimenzioniranje, obtežbe, Evrokod, uporabniški vmesnik
Published in DKUM: 05.12.2016; Views: 1423; Downloads: 295
.pdf Full text (4,32 MB)

4.
ZASNOVA HLEVA ZA KRAVE MOLZNICE IN PROJEKTIRANJE KORITASTIH SILOSOV
David Vivod, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema zasnovo hleva za krave molznice in načrtovanje in dimenzioniranje koritastih silosov. Opisani so trendi v gradnji hlevov in zahteve, ki jih moramo upoštevati v času gradnje. Zasnova zajema celotno načrtovanje od temeljev do strehe in zahteve tehnološkega načrta za dobrobit živali. Arhitektura hleva je predstavljena na načrtih, ki so priloga diplomskega dela. Dimenzioniranje silosov vključuje načrtovanje potrebnih dimenzij silosa, vplivov, ki delujejo na njega, trajnostnih meril in izračun potrebnih prerezov armature, s čimer zagotovimo varno in dolgotrajno uporabo objekta.
Keywords: hlev za krave molznice, koritasti silosi, dimenzioniranje, obtežbe, armatura
Published in DKUM: 07.07.2016; Views: 2779; Downloads: 368
.pdf Full text (4,05 MB)

5.
Statična analiza lesene montažne hiše tipa "Lumar" s primerjavo po nacionalnih dodatkih
David Nežič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Vsaka država, ki ima v veljavi evropske standarde Evrokod, ima možnost podati svoja priporočila k osnovnim standardom v nacionalnih dodatkih. V diplomskem delu so preučeni nacionalni dodatki in narejena analiza obtežb za pet evropskih držav glede na leseno montažno hišo. Osnova je povzeta po montažni hiši tipa "Lumar", na novo pa so izrisani načrti. Analiza obtežb in horizontalna statična analiza je narejena za Slovenijo, Avstrijo, Nemčijo, Italijo in Švico. Predstavljena je tudi primerjava med postopki določitve obtežb na konstrukcijo glede na nacionalne dodatke omenjenih držav. Kot rezultat je prikazana primerjava izkoriščenosti različnih sistemov stenskih panelov za vse države.
Keywords: lesena montažna gradnja, lesene montažne hiše, statična analiza, obtežbe, analiza obtežb, evropski standardi, nacionalni dodatki
Published in DKUM: 07.06.2016; Views: 1700; Downloads: 288
.pdf Full text (7,48 MB)

6.
PROJEKTIRANJE MEDGENERACIJSKEGA SREDIŠČA KOPER
Anton Zadravec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je prikazati postopek projektiranja doma za starejše in uporabo računalniškega programa SCIA Engineer pri dimenzioniranju nosilnih elementov objekta. V diplomskem delu sta obravnavani zasnova in dimenzioniranje konstrukcij iz betona in porobetona po mejnem stanju nosilnosti in mejnem stanju uporabnosti, podane so osnovne lastnosti konstrukcij in ostalih tehničnih materialov ter osnove temeljenja. Pri dimenzioniranju smo upoštevali veljavne evropske standarde SIST EN.
Keywords: medgeneracijsko središče, statična analiza, obtežbe, SCIA Engineer, Evrokodi, dimenzioniranje, mejno stanje nosilnosti, mejno stanje uporabnosti, skice armature
Published in DKUM: 07.05.2012; Views: 2665; Downloads: 311
.pdf Full text (13,09 MB)

7.
DIMENZIONIRANJE JEKLENE SKLADIŠČNE HALE
Simon Kramberger, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil dimenzionirati in statično preračunati jekleno skladiščno halo, namenjeno skladiščenju lesa in pločevine. Prikazali smo splošen pristop k dimenzioniranju in statičnem preračunu jeklenih konstrukcij. Na podlagi podanih dimenzij in obtežb konstrukcije smo izvedli preračun s pomočjo programskega paketa SCIA Engineer 2010. Glede na dobljene rezultate preračuna smo izbrali ustrezne nosilne prereze. V diplomskem delu smo prikazali analizo in rezultate, ki dokazujejo nosilnost in uporabnost jeklene skladiščne hale.
Keywords: jeklene konstrukcije, jeklena hala, obtežbe, dimenzioniranje
Published in DKUM: 12.01.2012; Views: 4457; Downloads: 459
.pdf Full text (2,95 MB)

8.
DIMENZIONIRANJE PODPORNE KONSTRUKCIJE MALE VETRNE ELEKTRARNE
Gregor Adamič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen celoten postopek dimenzioniranja palične podporne konstrukcije male vetrne elektrarne, vse od ideje, pa do potrebne dokumentacije za izdelavo. Po krajši predstavitvi tematike, je delo povsem usmerjeno k podpornim konstrukcijam. Prikazana je idejna zasnova konstrukcije, celoten preračun obtežb z dokazi o nosilnosti in ustreznosti, virtualni model ter tehniška dokumentacija. Obtežbe, ki delujejo na podporno konstrukcijo, so določene s pomočjo standardov SIST EN 1991, SIST EN 1993 in ISO 12494. Za dokaze je uporabljen programski paket za preračun jeklenih konstrukcij SCIA Engineer 2010. Virtualni model in tehniška dokumentacija, pa sta kreirana v programskem paketu Pro/ENGINEER Wildfire 5.0. Na koncu je vidna tudi groba kalkulacija cene izdelave celotne konstrukcije.
Keywords: male vetrne turbine, konstrukcije, obtežbe, dimenzioniranje
Published in DKUM: 12.01.2012; Views: 2681; Downloads: 295
.pdf Full text (1,87 MB)

9.
DIMENZIONIRANJE STEBRA VETRNE ELEKTRARNE
Rene Červek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen in opisan postopek dimenzioniranja stolpa manjše vetrne elektrarne. Prikazan je postopek izračuna obremenitev na konstrukcijo. Obtežbe, ki delujejo na stolp vetrne elektrarne, so določene s pomočjo standarda Evrokod 1. Na podlagi izračunanih obremenitev je s pomočjo metode končnih elementov izvedena trdnostna analiza, za katero je bil uporabljen programski paket za preračun jeklenih konstrukcij Scia Engineer 2010.
Keywords: strojništvo, vetrne turbine, konstrukcije, obtežbe, dimenzioniranje
Published in DKUM: 07.10.2011; Views: 2654; Downloads: 471
.pdf Full text (3,31 MB)

10.
STATIČNI PRERAČUN PODPORNE KONSTRUKCIJE CEVOVODA
Andrej Vanič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema pristop h konstruiranju podporne jeklene konstrukcije cevovoda, pri katerem sem sodeloval v sklopu šestmesečne prakse v podjetju EKTEN d.o.o. Cevovod služi kot povezovalni člen med obratom proizvodnje steklenih vlaken in čistilnim delom stranskih produktov na drugi strani. Preračun po metodi končnih elementov je izveden na podlagi podanih dimenzij in obremenitev konstrukcije s pomočjo programske aplikacije za preračun jeklenih konstrukcij Scia Engineer 2009. Z programom Scia Engineer 2009 smo na podlagi dobljenih rezultatov izbrali optimalno rešitev med ceno, dobavnimi roki in nosilnostjo podporne konstrukcije.
Keywords: jeklene konstrukcije, cevovodi, obtežbe, dokaz nosilnosti in uporabnosti, metoda končnih elementov
Published in DKUM: 07.07.2010; Views: 2519; Downloads: 294
.pdf Full text (3,90 MB)

Search done in 7 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica