| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
OBRESTNA ZAMENJAVA
Nuša Mataln, 2010, final seminar paper

Abstract: Obrestna zamenjava je najbolj pogosto uporabljena vrsta zamenjav. Je dogovor o zamenjavi plačil obresti v prihodnosti. Pri tem lahko gre za zamenjavo fiksne obrestne mere za spremenljivo ali pa za zamenjavo dveh različnih spremenljivih obrestnih mer. Fiksne in spremenljive obresti se izračunajo s pomočjo navidezne glavnice za določeno obdobje. V obrestni zamenjavi pa ne prihaja do zamenjave navidezne glavnice, izmenja se le razlika v obrestih. Obrestne zamenjave se uporabljajo za transformacijo posojila s spremenljivo obrestno mero v posojilo z fiksno obrestno mero ali obratno. Lahko jo izvedeta stranki neposredno sami ali pa s pomočjo posrednika. Prednosti obrestnih zamenjav so likviden trg, da so lahko izvedene za daljše obdobje in lahko služijo kot instrument zavarovanja. Zraven klasične obrestne zamenjave, pri kateri gre za zamenjavo fiksne obrestne mere za spremenljivo, poznamo še zamenjavo osnove, terminsko zamenjavo, opcije na zamenjave in še številne druge.
Keywords: izvedeni finančni instrumenti, zamenjava, zavarovanje, obrestna zamenjava, klasična obrestna zamenjava, zamenjava osnove, zamenjave z variabilno glavnico, zamenjave s pričetkom na dan v prihodnosti, opcije na zamenjave
Published: 03.12.2010; Views: 3304; Downloads: 275
.pdf Full text (511,61 KB)

4.
UČINKOVITO OBVLADOVANJE FINANČNIH TVEGANJ V PODJETJU
Matej Javornik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Finančna tveganja predstavljajo za globalno delujoča podjetja velik izziv. Njihovo uspešno upravljanje zahteva od vseh deležnikov v podjetju mnogo strokovnega znanja in predvsem izkušenj, saj sta finančno in gospodarsko okolje vedno bolj nepredvidljiva. Stari vzorci se spreminjajo, saj prihajajo na trg novi igralci in zgodovina se pojavlja v novi obliki. Valute spreminjajo svojo vrednost, inflacijske težnje ponekod zamenjuje problem deflacije, cene surovin postajajo vedno bolj špekulativne in nanje ne vpliva le narava ampak tudi človekov način življenja. Mnogo podjetij zapade v finančne težave zaradi nepravilne finančne strukture in neustrezne izpostavljenosti do kupcev. Na vse te izzive poizkušamo odgovoriti v diplomskem delu, kjer se najprej posvetimo teoretičnemu raziskovanju in ga vedno predstavimo tudi s praktičnega vidika, s čimer je materija bolj jasna in transparentna. Na primeru globalnega podjetja Nestle, ki deluje v prehranski industriji poizkušamo analizirati večino finančnih tveganj, s katerimi se takšno podjetje danes sooča in hkrati ugotoviti, ali je njihovo poslovanje uspešno. Hkrati ugotavljamo, da je področje upravljanja finančnih tveganj za podjetje izredno pomembno.
Keywords: Finančno tveganje, valutno tveganje, obrestno tveganje, kreditno tveganje, obrestna zamenjava, obrestna kapica, terminski trg, izvedeni instrumenti, opcija, VAR model.
Published: 15.12.2010; Views: 2275; Downloads: 314
.pdf Full text (2,56 MB)

5.
SEGMENTIRANJE TRGA FINANČNIH INSTRUMENTOV PRI OBRESTNI ZAŠČITI
Aljoša Ranzinger, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Pri diplomski nalogi sem se odločil pokazati postopek in primer obrestnega ščitenja, kot to poteka v praksi in predvsem na kakšni osnovi se podjetja odločajo za sklenitev finančnega instrumenta. V prvem delu diplomskega dela sem se osredotočil na osnove pri segmentaciji trga obrestnih instrumentov, tako iz teoretične, kot dejanske delitve kratkoročnih in dolgoročnih finančnih instrumentov. Seveda delitev obrestnih finančnih instrumentov je še mnogo več in ta v tem diplomskem delu je ena izmed njih. Osrednji del diplomskega dela poteka bolj marketinško in je povzeto dogajanje na finančnem trgu ,ter poslana oblika ponudbe podjetju . V zadnjem delu diplomskega dela pa sem spremljal gibanje in hipotetično zaključil sklenjeno obrestno zaščito, ter prikazal efekte iz sklenjene obrestne zaščite. V zaključku sem segmentiral obrestni trg v Sloveniji. Vzorec za stanje sklenjenih obrestnih instrumentov je povzet iz baze NLB banke. Poudarek diplomskega dela je prikazati stanje in razmere na obrestnem trgu v naši državi in predstaviti obliko obrestnih inštrumentov, ki so na voljo za pravne osebe v Sloveniji. Seveda se skladno s ekonomsko situacijo v Evropi in svetu , spreminja izbira finančnega instrumenta tudi pri nas.
Keywords: zamenjava obrestnih mer trenutna poštena vrednost obrestna mera
Published: 31.05.2012; Views: 1005; Downloads: 81
.pdf Full text (2,49 MB)

6.
7.
8.
9.
10.
Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica