| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
NADURNO DELO KOT OBLIKA FLEKSIBILNEGA ZAPOSLOVANJA
Mara Glamočanin, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Nadurno delo je tradicionalna, že dolgo uveljavljena oblika fleksibilnega zaposlovanja oziroma dela. V tem diplomskem delu v teoretičnem uvodu povzemamo fleksibilne oblike zaposlovanja in njihov vsebinski in pravni okvir, posebej še nadurnega dela. V empiričnem delu posvečamo osrednjo pozornost stališčem delavcev izbranega podjetja o nadurnem delu, pri čemer smo tematiko še razširili na nekatera pomembna področja zadovoljstva pri delu in dejavnikom, ki so s tem povezani. Posebej smo preverjali veljavnost treh hipotez, povezanih s tematiko diplomskega dela, in rezultate komentirali v povezavi z izsledki ankete med delavci podjetja.
Keywords: - fleksibilno zaposlovanje, - nadurno delo, - obremenitve pri delu, - zadovoljstvo pri delu
Published: 20.12.2010; Views: 1556; Downloads: 129
.pdf Full text (479,48 KB)

6.
INDIVIDUALNO PRILAGOJENA "ERGO" PISARNA
Simon Studenčnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje problematiko in zahteve pri oblikovanju ergonomskih pisarniških delovnih mest ter njihovo analizo. Predstavil sem zgodovinsko oblikovalski razvoj pisarn in pisarniške opreme, ki svoj razcvet razvoja po temeljnih načelih ergonomije doživljajo šele danes. V nadaljevanju s pomočjo programskega modelirnega orodja (Rhinoceros) predstavljam in analiziram rešitev ergonomsko pravilno prilagojenega pisarniškega delovnega okolja s pravilno ergonomsko prilagojeno pisarniško opremo za tri individualne uporabnike. V prilogi se nahajajo vizualni modeli rešitve.
Keywords: Ergo, ergonomija, oblikovanje, modeliranje, pisarniško delo, obremenitve pri delu, ergonomske rešitve
Published: 11.10.2010; Views: 1630; Downloads: 200
.pdf Full text (4,98 MB)

7.
OBLIKOVANJE ZDRAVJU PRIJAZNEGA OKOLJA NA GRADBIŠČIH Z UPOŠTEVANJEM ERGONOMSKIH NAČEL
Simon Zor, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Vsebina diplomskega dela opisuje področje ergonomije in varnosti pri delu v gradbeništvu. Omenjeni področji sta izjemnega pomena pri ustvarjanju ugodnega in človeku prijaznega delovnega okolja. Podrobneje je predstavljen pomen ergonomskih načel pri oblikovanju dela ter pravila in zakoni o varnosti pri delu. Ključni problem diplomskega dela tako predstavljajo zdravstvene težave in varnost pri delu gradbenih delavcev. Skozi vsebino so predstavljena nevarna področja dela, poškodbe pri delu, psihične in fizične obremenitve pri delu, neugodno delovno okolje in organizacija dela, med katerim smo se usmerili predvsem na delovni čas, odmore in prehrano med delom. Spoznali smo, da se skozi leto zgodi preveč delovnih nesreč, katerih vzrok pripisujemo nedoslednemu upoštevanju ergonomskih načel ter pravil in zakonov o varnosti pri oblikovanju dela na gradbiščih. Problem, ki ga obravnava diplomska naloga, bi tako odpravili oz. izboljšali obstoječe stanje z večjim upoštevanjem omenjenega. Tudi rezultati raziskave, ki smo jo opravili z anketnim vprašalnikom, so pokazali, da bi z večjim upoštevanjem ergonomskih načel in varnosti pri delu na gradbiščih zmanjšali število nezgod pri delu, izboljšali zdravje delavcev in posledično tudi delovne procese. S tem rezultatom smo potrdili našo drugo hipotezo. Prvo hipotezo, ki govori o tem, da psihična in fizična obremenjenost gradbenega delavca, presega tolerančne meje zmogljivosti in sposobnosti povprečnega človeka, smo zavrnili. Pridobljeni podatki so namreč pokazali, da je delo na gradbišču fizično zelo obremenjujoče, stresno in psihično obremenjujoče pa ne v tolikšni meri, da bi presegalo tolerančne meje sposobnosti povprečnega človeka. Hipotezo 1 smo potemtakem zavrnili. Ob koncu smo za rešitev omenjenega problema diplomske naloge predlagali izboljšave. Mednje spadajo ergonomsko prilagojena delovna orodja in tehnologija, s katero bi se zmanjšala telesna oz. fizična obremenjenost delavcev, kar bi imelo pozitiven vpliv na njihovo zdravje. Možnost nastanka poškodb pri delu bi zmanjšali z redno uporabo zaščitne opreme, povečanje varnosti pri delu pa bi zagotovili z doslednejšim upoštevanjem pravil o varnem delovnem okolju in z obvezno uporabo varnostne opreme.
Keywords: ergonomija, zdravje in varnost pri delu, obremenitve, gradbišča, gradbeni delavci
Published: 09.11.2011; Views: 2317; Downloads: 193
.pdf Full text (2,23 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica