| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Pojavnost etičnih konfliktov med medicinskimi sestrami v intenzivni enoti
Katja Naraločnik, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Etični konflikt predstavlja resen poklicni problem. Medicinske sestre so čedalje bolj obremenjene na svojem delovnem mestu, še posebej v intenzivnih enotah, kjer je delo z življenjsko ogroženimi pacienti še toliko bolj težavno in pojavnost etičnih konfliktov toliko večja.
Keywords: obremenitve na delovnem mestu, moralni distres, nezadovoljstvo, izgorelost, moralna stiska
Published: 19.12.2019; Views: 317; Downloads: 68
.pdf Full text (1,08 MB)

2.
Stres med člani negovalnega tima na psihiatričnem področju
Maruša Lipovšek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomskega dela je predstavljen pojem stresa: definicije stresa, vrste stresa, vzroki stresa, simptomi in znaki stresa, stresne motnje, faze stresa in posledice stresa. Opisan je stres na delovnem mestu in sicer vpliv stresa na delovno storilnost, dejavniki stresa v delovnem okolju in zunaj delovnega okolja ter stres pri medicinskih sestrah in izgorelost. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki je bila izvedena s pomočjo anketnega vprašalnika. V raziskavo so bili vključeni člani negovalnega tima, zaposleni na psihiatričnem področju ene izmed slovenskih psihiatričnih bolnišnic. Anketiranje je bilo izvedeno v mesecu decembru 2011. V diplomskem delu smo ugotavljali prisotnost stresa med člani negovalnega tima na psihiatričnem področju ter najpogostejše dejavnike in vzroke, ki privedejo do stresnih situacij. Prikazati smo želeli smernice za preprečevanje oziroma zmanjševanje stresnih situacij na delovnem mestu. Po mnenju anketirancev je najbolj stresno izmensko delo, sledi sama narava dela ter odgovornost pri delu. Člani negovalnega tima v večini delo ne občutijo kot stresno in preobremenjujoče. Najpogostejši psihični simptomi, ki jih člani negovalnega tima občutijo na psihiatričnem področju, so: občutljivost, pritisk in želja po menjavi delovnega mesta, težave s koncentracijo, razdražljivost ter občutek napetosti in tesnobe. Zaposleni so tudi navedli, da se na delovnem mestu večkrat počutijo brez energije in imajo bolečine v hrbtenici.
Keywords: preobremenjenost, stres, obremenitve na delovnem mestu, izgorelost, člani negovalnega tima.
Published: 11.06.2012; Views: 1439; Downloads: 238
.pdf Full text (1,33 MB)

3.
Svetloba v delovnem okolju in njen vpliv na vrednotenje obremenitve vida
Nataša Camlek, 2011, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava svetlobo v delovnem okolju in njen vpliv na Polajnar- Verhovnikov ergonomski koeficient – Ker. Glavni namen magistrske naloge je, razviti novo metodo določevanja obremenitve in obremenjenosti vida pri delavcu. Nova metoda naj bi nadgradila in dopolnila pomanjkljivosti stare ter natančneje opredelila dejavnike, ki vplivajo na obremenitev vida. Ker imajo različni dejavniki različen vpliv in težo na obremenitev vida, se le-ti vrednotijo posebej in med seboj delujejo neodvisno. Četudi je osvetljenost na delovnem mestu ustrezna, še ne pomeni, da je ustrezno tudi delovno mesto, na katerem se delovna naloga izvaja. Zaradi tega razloga so v novi metodi zajeti dejavniki, ki definirajo lastnosti dobre razsvetljave in so pogoj za ustrezno delovno mesto z vidika vidnega zaznavanja. Nova metoda poleg osvetljenosti obravnava in vrednoti še dejavnike, kot so enakomernost osvetljenosti, bleščanje, kontrast in indeks barvnega videza. Nova metoda zajema naslednje točke: • nov način vrednotenja posameznega dejavnika, ki vpliva na obremenitev vida, • nov način točkovanja posameznega dejavnika, • nov oziroma prilagojen izračun Polajnar-Verhovnikovega ergonomskega koeficienta – Ker. Meritve razsvetljave so bile izvedene v podjetju, ki se ukvarja z ekstrudiranjem, vakuumiranjem, brizganjem in potiskom plastike. Rezultate meritev smo uporabili za izračun Polajnar-Verhovnikovega ergonomskega koeficienta – Ker glede na staro in novo metodo. Na podlagi analize podatkov in statistične analize rezultatov so bile podane in potrjene naslednje prednosti nove metode: • nova metoda definira več dejavnikov, ki vplivajo na obremenitev vida, • vsak dejavnik je obravnavan posebej, • vsak dejavnik je vrednoten posebej, • podane so mejne vrednosti za vsak dejavnik, • dejavniki so med sabo neodvisni, • nova metoda ima večji razpon točk obremenitev, zato se lahko obremenitev in obremenjenost določita in vrednotita natančneje.
Keywords: Svetloba, vid, razsvetljava na delovnem mestu, obremenitev vida, Polajnar-Verhovnikov ergonomski koeficient – Ker, točke obremenitve, nova metoda.
Published: 01.12.2011; Views: 2228; Downloads: 329
.pdf Full text (7,51 MB)

4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica