| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 114
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Konstruiranje jeklene konstrukcije nadstreška za avtomobile : diplomsko delo
Lan Šumnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali jekleno konstrukcijo, katera bo služila kot nadstrešek za osebna vozila. Dimenzije nadstreška so 13360 mm x 6000 mm, pod katerega bo mogoče parkirati do pet vozil. Za kritino bodo uporabljene polikarbonatne plošče Lexan. Konstrukcija bo izdelana iz HEB 340 profilov in pohištvenih cevi 160 x 90 x 5 mm in pritrjena s pomočjo vijakov na štiri že obstoječe betonske armirane stebre. Uporabljali smo programsko opremo PTC Creo 7.0, s katero smo naprej skonstruirali 3D model konstrukcije, nato pa še opravili trdnostno analizo. Rezultati trdnostne analize (MKE) so bili znotraj dopustnih vrednosti (upoštevali smo standard Evrokod 3).
Keywords: Konstruiranje, statična analiza, nastrešek za avtomobile, Evrokod, obremenitve
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 487; Downloads: 62
.pdf Full text (3,56 MB)

2.
Stresne obremenitve delavcev Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Anja Nose, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Stres je danes nepogrešljiv del vsakdanjega življenja, saj smo vsakodnevno izpostavljeni številnim izzivom, težavam in pritiskom, tako v osebnem kot poklicnem življenju. Čeprav je stres naraven odziv telesa na različne dražljaje in situacije, lahko dolgotrajna izpostavljenost stresu vodi v številne negativne posledice, kot so izgorelost, težave s spanjem, tesnoba, depresija, oslabljena imunost ter celo bolezni srca in ožilja. Stres ima lahko tudi resne posledice na posameznikovo zdravje, počutje in kakovost življenja. Stres je prisoten pri vseh ljudeh ne glede na to, kakšno delo opravljajo. Vendar pa so nekatera delovna mesta bolj stresna kot druga. Ena izmed skupin zaposlenih, ki se srečuje s stresom na delovnem mestu, so zaporski delavci. Delo v zaporu prinaša s seboj posebne izzive, kot so varnostne zahteve, 24-urno dežurstvo, nasilje, izpostavljenost boleznim, nenavadne delovne ure in omejena interakcija z zunanjim svetom. Vse to lahko vodi do fizične in psihološke obremenitve pri zaporskih delavcih, kar lahko negativno vpliva na njihovo zdravje, dobro počutje in učinkovitost na delovnem mestu. Zato je pomembno, da se zavedamo vpliva stresa na naše življenje ter da se učimo učinkovitih strategij obvladovanja stresa, s katerimi lahko zmanjšamo tveganje za razvoj negativnih posledic stresa. Namen diplomskega dela je raziskati stresne obremenitve in njihove posledice na zaporske delavce, ki delajo v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni. V delu je opisan pojem stresa, različni dejavniki, ki vplivajo na nastanek stresa pri delu, ter posledice, kot so izgorelost, zmanjšana storilnost ter zdravstvene težave. V empiričnem delu diplomskega dela so predstavljeni rezultati raziskave, ki je bila izvedena med zaporskimi delavci z namenom ugotavljanja, kateri dejavniki stresa so najbolj prisotni v njihovem delovnem okolju ter kako se ti dejavniki odražajo na njihovem telesnem in duševnem zdravju.
Keywords: stresne obremenitve, zaporski delavci, stres na delovnem mestu, Zavod za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni, diplomske naloge
Published in DKUM: 24.07.2023; Views: 415; Downloads: 91
.pdf Full text (1,98 MB)

3.
4.
5.
Psihične obremenitve zdravstvenih delavcev v urgentni dejavnosti
Jaka Jelen, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Psihične obremenitve so neizogiben del zdravstvenega dela. Prizadenejo lahko vsakega zaposlenega v zdravstveni dejavnosti. Med bolj izpostavljenimi so zdravstveni delavci v urgentni dejavnosti, saj delo na tem področju uvrščamo med bolj stresno. Ob prepoznem prepoznavanju negativnih učinkov psihičnih obremenitev se lahko hitro pojavijo posledice, ki zahtevajo za odpravo več časa. Metode: Sistematično je bila pregledana znanstvena literatura in narejena analiza pridobljenih virov, pri čemer je bila uporabljena deskriptivna ali opisna metoda dela. Vključeni so bili članki, ki so se nanašali na obravnavano temo in populacijo, ter študije, ki temeljijo na presečnih in kvalitativnih oz. kvantitativnih študijah. Iskanje je potekalo v podatkovnih bazah PubMed, Medline, CINAHL, Web of Science, SAGE journals, Scopus in ScienceDirect. Rezultati: Analizirali smo 13 raziskav, iz katerih je razvidno, da se zdravstveni delavci, natančneje medicinske sestre, v urgentni dejavnosti najpogosteje soočajo z depresijo, anksioznostjo, motnjami spanja in izgorelostjo. Razprava in zaključek: Na podlagi pregleda člankov lahko trdimo, da se zaposleni v urgentni dejavnosti spopadajo s precej podobnimi posledicami psihičnih obremenitev. Te lahko blažijo s pomočjo različnih učinkovitih tehnik, vendar bi bilo potrebno ozavestiti, da bi bilo najprej potrebno odpraviti vzrok za pojav psihičnih motenj.
Keywords: psihične obremenitve, posledice, zdravstveni delavci, urgentna dejavnost
Published in DKUM: 19.12.2022; Views: 657; Downloads: 114
.pdf Full text (690,93 KB)

6.
Načrtovanje in implementacija visokorazpoložljivega varnostnega sistema s PfSense : diplomsko delo
Vanja Dimkovska, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Predmet diplomske naloge je implementacija visoko dostopnega omrežnega varnostnega sistema, ki temelji na požarnem zidu PfSense z uporabo dodatnega uravnavalca obremenitve. Prvi del pojasnjuje vidike virtualizacije, varnosti požarnega zidu in visoke razpoložljivosti z uravnoteženjem prometa v kontekstu varnih omrežij. V drugem delu je razvit demo scenarij koncepta rešitve, ki temelji na redundanci, analizirane so različice izpadov in obnašanje sistema pri premagovanju tveganj.
Keywords: visoka razpoložljivost, uravnavalec obremenitve, virtualizacija, požarni zid, redundanca, gruča
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 409; Downloads: 48
.pdf Full text (1,62 MB)

7.
Hlajenje delavnice zaščitnih sredstev, HTZ Velenje d. o. o. : diplomsko delo
Matko Briševac, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Ključnega pomena pri opravljanju vsakodnevnih nalog je dobro počutje. Eden izmed pogojev za to je dobra kvaliteta zraka v prostoru. Namen diplomske naloge je preračun in izbira primerne prezračevalne in klimatizacijske naprave za dani objekt. Na osnovi izračuna, ki smo ga opravili s pomočjo programa IntegraCAD, toplotnih izgub, toplotnih dobitkov, ventilacije in dimenzioniranja kanalov, smo pridobili potrebne podatke za izbiro klimatske in prezračevalne naprave.
Keywords: IntegraCad, zakonodaja in standardi v klimatizaciji, transmisijske izgube, hladilne obremenitve, klimat, sistem prezračevalnih kanalov
Published in DKUM: 01.06.2022; Views: 453; Downloads: 0

8.
Konstruiranje mosta navpičnega manipulatorja : magistrsko delo
Jure Kvas, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljeno konstruiranje mosta navpičnega manipulatorja za podjetje Ledinek Engineering d.o.o. Naprava omogoča manipulacijo zlepljenih lesenih plošč iz Z-preše na etažni zalogovnik. Prikazano je konstruiranje osnovne konstrukcije ter konstruiranje vseh sestavnih delov, ki omogočajo delovanje mosta. Izračunali smo obremenitve, ki delujejo na konstrukcijo mosta ter izvedli topološko optimizacijo oblike za osnovni nosilec mosta. S pomočjo geometrije, dobljene iz optimizacije, smo definirali končno obliko nosilca, ki smo ga kasneje trdnostno preračunali.
Keywords: Navpični manipulator, most, križno lepljena plošča, obremenitve, metoda končnih elementov, topološka optimizacija, trdnostna analiza, robni pogoji, mreža končnih elementov.
Published in DKUM: 30.03.2022; Views: 1074; Downloads: 156
.pdf Full text (4,37 MB)

9.
Evalvacija psihičnih obremenitev zdravstvenih delavcev zaposlenih v socialno zdravstveni organizaciji v Avstriji
Metka Harih, 2021, master's thesis

Abstract: Uvod: V zadnjih desetletjih se je delovno okolje spremenilo, kar je vplivalo na delovne pogoje tudi znotraj socialno zdravstvenih organizacij. Visoka stopnja psihičnih obremenitev na delovnem mestu povzroča dodatne stroške. Vprašanje psihičnih obremenitev je bilo zato postavljeno v središče zaščite zaposlenih. Metode: Uporabljena je bila kvantitativna metodologija. Instrument raziskovanja je bil verificiran anketni vprašalnik za analizo psihičnih obremenitev na delovnem mestu. Izpolnilo ga je 163 anketirancev. Hipoteze smo statistično obdelali s programom SPSS, V27.0. Rezultati: Zaposleni so z delokrogom, zmožnostmi na delovnem mestu in organizacijsko klimo zelo zadovoljni, kvalitativni stresorji ter obremenitve s strani okolja imajo minimalen vpliv. Razlika v stopnji psihičnih obremenitev iz vidika organizacijske klime glede na starostno obdobje in razlika iz vidika delokroga glede na stopnjo izobrazbe ne obstaja. Statistično značilna razlika ne obstaja med spremenljivkama kvantitativni stresorji in spol (U=1637,50; p=0,12), prav tako pa tudi ne med spremenljivkama dolžina delovne dobe in vidik delovnih zmožnosti (rs= 0,09, p=0,23). Razprava in sklep: Anketiranci opredeljujejo delovno okolje kot psihično nestresno in poročajo o minimalnih psihičnih obremenitvah na delovnem mestu. Ključnega pomena je, da vodja prepozna dejavnike obremenitve, jih zna ovrednotiti, določiti preventivne ukrepe in se zaveda, da dobri delovni pogoji zagotavljajo ustrezno raven kakovosti delovnega življenja. 
Keywords: zdravstvena nega, psihične obremenitve, letno vrednotenje, dom starostnikov
Published in DKUM: 28.10.2021; Views: 827; Downloads: 76
.pdf Full text (1,33 MB)

10.
Ergonomsko oblikovanje delovnega mesta na preoblikovalnem stroju : diplomsko delo
Luka Šatan, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V sklopu diplomske naloge je bil cilj doseči ergonomsko oblikovano delovno mesto na preoblikovalnem stroju za točno določen primer. Prvotno je bilo potrebno na delovnem mestu opraviti vse meritve, na osnovi katerih smo lahko s pomočjo metode OWAS, programskim paketom Jack, ter z različnimi preračuni preverjali obremenitve na zaposlenih. Na podlagi rezultatov smo lahko kasneje poiskali rešitve, katere so lahko kompleksne ali enostavne in s katerimi dosežemo ergonomsko oblikovano delovno mesto. Menim, da lahko podjetja z natančnimi pregledi delovnih mest, kasneje s pomočjo enostavnih rešitev oblikuje ergonomska delovna mesta, prav tako pa verjamem in upam, da bodo podjetja v prihodnosti čim bolj strmela k temu, saj s tem izboljšujejo kakovost dela in zadovoljstvo med zaposlenimi (skrb za njihovo zdravje in dobro počutje).
Keywords: ergonomija, obremenitve, delovno mesto, OWAS, Programski paket Jack
Published in DKUM: 29.09.2021; Views: 966; Downloads: 94
.pdf Full text (3,10 MB)

Search done in 9.56 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica