| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Razvoj spletne izobraževalne platforme z integracijo 3d objektov - spletna učilnica 3.0 : magistrsko delo
Rok Urbanc, 2023, master's thesis

Abstract: Ljudje se že od rojstva dalje učijo z opazovanjem in interakcijo. Vendar učni sistemi še vedno uporabljajo tradicionalne metode. Cilj magistrske naloge je raziskati trenutne metode učilnice VR in izdelati spletno učilnico 3.0, ki omogoča prikaz 3D učnih vsebin, izdelavo učnih ur in deljenje le teh. Glavna prednost take platforme je, da omogoča deljenje vsebin med učitelji in učenci. Tako bomo ustvarili bolj dostopen in prilagodljiv pristop k izobraževanju, ki bo učencem, omogočal razumevanje neznanih vsebin v 3D prostoru, hkrati pa jih bo pripravilo na izzive sodobnega časa. Prav tako bo platforma širila dobre prakse med učitelji, učenci in učitelji.
Keywords: Virtualna resničnost, obogatena resničnost, učilnica 3.0, spletna aplikacija
Published in DKUM: 06.02.2024; Views: 204; Downloads: 41
.pdf Full text (1,71 MB)

2.
Razvoj obraznega filtra obogatene resničnosti za učenje stisov prsnega koša pri kardiopulmonarnem oživljanju : diplomsko delo
Kiril Krsteski, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu se osredotočamo na oblikovanje in razvoj obraznega filtra obogatene resničnosti za socialno omrežje Instagram, ki uporabnika ozavešča in uči izvajanja stisov prsnega koša in dajanja umetnih vpihov pri nenadnem srčnem zastoju. Poleg samega razvoja filtra smo v diplomski nalogi tudi preučili uporabnost in učinkovitost takšnih filtrov v praksi, da bi bolje razumeli njihov vpliv in potencial pri izobraževanju temeljnih postopkov oživljanja odrasle osebe. Rezultati so pokazali, da obstaja splošno zanimanje za uporabo obogatene resničnosti pri izobraževanju o kardiopulmonalnem oživljanju, vendar bi lahko ideja o obraznem filtru za izobraževalne namene koristila nadaljnjim izboljšavam in širšim raziskavam.
Keywords: obogatena resničnost, temeljni postopki oživljanja, obrazni filter, Meta Spark, učenje
Published in DKUM: 13.10.2023; Views: 319; Downloads: 20
.pdf Full text (5,05 MB)

3.
Interaktivno upodabljanje rezin CT v 3D prostoru na očalih za obogateno resničnost : diplomsko delo
Gašper Šircelj, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Z naprednimi tehnologijami obogatene resničnosti (AR, angl. Augmented Reality) in navidezne resničnosti (VR, angl. Virtual Reality), lahko zdravnikom omogočimo prikaz 3D modelov, s katerimi lahko manipulirajo in se tako lažje pripravijo na operacije, v primerjavi z do sedaj uveljavljenimi tehnikami vizualizacij. Cilj diplomske naloge je implementacija aplikacije, ki iz podatkov DICOM (angl. Digital Imaging and Communications in Medicine) prikaže rezine računalniške tomografije (CT, angl. Computed Tomography), s katerimi je možno manipulirati s pomočjo očal za obogateno resničnost. Glavni namen aplikacije je, da bi jo lahko zdravniki v klinični praksi uporabljali v ordinacijah za načrtovanje operacij zaradi lažje prostorske predstave. Pri nalogi smo ugotovili, da je možno narediti aplikacijo, ki bi omogočila boljšo vizualno predstavo kliničnih problemov, vendar je pri tem potrebno upoštevati omejitve uporabljene strojne opreme zaradi prepočasnega upodabljanja rezin CT.
Keywords: obogatena resničnost, DICOM, CT, računalniška tomografija, medicina
Published in DKUM: 27.06.2023; Views: 424; Downloads: 45
.pdf Full text (2,01 MB)

4.
Izdelava obraznih filtrov za uporabo v družbenih omrežjih : diplomsko delo
Niko Zelenik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Obrazni filtri, ki jih srečamo na socialnih medijih, kot je Instagram, bazirajo na interaktivni tehnologiji, poimenovani obogatena resničnost. Ta tehnologija se lahko manifestira v številu različnih oblik z različnimi nameni, vendar se bomo v diplomski nalogi osredotočili na njeno implementacijo pri obraznih filtrih za uporabo v družbenih omrežjih. Namen tega diplomskega dela je v teoretičnem delu predstaviti proces, ki stoji za obraznim filtrom, ter razdelati, kaj sploh so obrazni filtri, kako deluje tehnologija, ki jih poganja in v kakšne namene se lahko uporabljajo. V empiričnem delu smo na podlagi predhodnega znanja ter teorije ustvarili obrazni filter s pomočjo programske opreme »Spark AR Studio«, ki je bil nato objavljen na družbenih omrežjih Instagram in Facebook.
Keywords: obrazni filtri, družbena omrežja, obogatena resničnost
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 611; Downloads: 45
.pdf Full text (2,84 MB)

5.
Izdelava spletne strani z obogateno resničnostjo
Marcel Kavčič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Obravnavana diplomska naloga izpostavlja problematiko zastarele spletne strani, ki je za namen uporabe nefunkcionalna in ni prilagojena mobilnim napravam. S tako spletno stranjo si podjetje z dobrim imenom kvari svojo spletno podobo in izgublja zaupanje strank. V uvodu je predstavljena zgodba podjetja in glavna problematika njegove spletne strani. V analizi smo obdelali staro spletno stran in njene pomanjkljivosti. Na podlagi teh pa sledi izboljšava in kreacija nove spletne strani po zadnjih trendih in z nadgradnjo izdelkov, ki si jih lahko ogledamo v obogateni resničnosti. Spletna stran je narejena s pomočjo bootstrapa, ki je dandanes prisoten na vsaki spletni strani. Vsi koraki, ki jih je bilo potrebno storiti za kreacijo nove spletne strani, so obrazloženi in obogateni s slikami.
Keywords: Spletna stran, Obogatena resničnost, spletne tehnologije, Bootstrap
Published in DKUM: 01.12.2021; Views: 1007; Downloads: 72
.pdf Full text (2,05 MB)

6.
Uporaba pristopa obogatene resničnosti v okviru mobilnih aplikacij : zaključno delo
Blaž Uran, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo izdelali 3D paketnike in mobilno aplikacijo za prikaz paketnikov na stanovanjskem objektu s pomočjo obogatene resničnosti. Aplikacija bo strankam podjetja Direct4.me omogočila predhoden vpogled svojega izbranega paketnika na svojem stanovanjskem objektu. V nalogi smo predstavili ogrodja in tehnologije, s katerimi smo izdelali paketnike in aplikacijo ter opisali razvoj in implementacijo.
Keywords: Obogatena resničnost, Android Studio, Blender, Google SketchUp
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 1008; Downloads: 54
.pdf Full text (1,93 MB)

7.
Primerjava programskih rešitev ARCore in ARKit za mobilno obogateno resničnost : diplomsko delo
Žiga Vinčec, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo primerjali dve najbolj uporabljeni programski orodji za ustvarjanje mobilnih aplikacij s funkcionalnostmi obogatene resničnosti, Googlov ARCore in Applov ARKit. V igralnem pogonu Unity smo s programsko rešitvijo ARFoundation razvili enotno aplikacijo za obe platformi. Z aplikacijo smo testirali hitrost ustvarjanja navideznih ravnin in postavitve navideznega objekta v prostor, ter beležili različne interakcije glede na število izrisanih sličic na sekundo. Teste smo izvedli na različnih površinah, v različnih svetlobnih pogojih, ter nato primerjali vpliv danih okoljskih dejavnikov na kakovost in zmogljivost obogatene resničnosti.
Keywords: obogatena resničnost, mobilna obogatena resničnost, ARCore, ARKit, ARFoundation
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 555; Downloads: 45
.pdf Full text (803,77 KB)

8.
Ohranjanje kulturne dediščine s pomočjo navidezne in obogatene resničnosti : zaključno delo
Marko Plankelj, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Kulturna dediščina izginja zaradi različnih dejavnikov in pri njenem ohranjanju si v zadnjih letih vse pogosteje pomagamo s sodobnimi tehnologijami, ki omogočajo njeno digitalizacijo. Kot primer dobre prakse predstavimo uporabo navidezne in obogatene resničnosti. Vedno pogosteje se uporablja tudi mešana resničnost, ki združuje virtualne objekte in resnično okolje. Za praktični del diplomskega dela smo uporabili Microsoft HoloLens in v igralnem pogonu Unity ustvarili aplikacijo, ki omogoča interakcijo s šestimi artefakti iz časov Rimljanov. Skozi uporabo aplikacije lahko uporabnik spozna priložnosti, ki jih ponujata Microsoft HoloLens in mešana resničnost, med drugim tudi pri ohranjanju kulturne dediščine.
Keywords: Kulturna dediščina, mešana resničnost, obogatena resničnost, navidezna resničnost, Microsoft HoloLens
Published in DKUM: 04.11.2020; Views: 1223; Downloads: 138
.pdf Full text (1,66 MB)

9.
Interaktivna podpora pri opravljanju dela v industrijskem okolju s pomočjo obogatene resničnosti : diplomsko delo
Anej Šteharnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se ukvarjali s problemom usposabljanja in podpore pri opravljanju ter nadzoru opravljanja dela s pomočjo sodobne tehnologije. Delodajalcem želimo olajšati ta proces s pomočjo virtualnih vodičev, hkrati pa omogočiti enostaven pregled nad opravljenim delom. Predstavili smo razvoj spletne in mobilne aplikacije za vodenje in podporo pri opravljanju dela. Delo smo razdelili na zaledje, spletno in mobilno aplikacijo. Pri zaledju smo ustvarili podatkovno bazo, aplikacijski programski vmesnik in predstavili delo z orodjem GraphicsMagick. Spletna aplikacija je razvita z ogrodjem React in uporablja JavaScript knjižnico Konva. Za izdelavo mobilne aplikacije smo uporabili igralni pogon Unity. Našo rešitev smo preizkusili v programerskem in farmacevtskem delovnem okolju. Na podlagi pozitivnih odzivov uporabnikov sklepamo, da bi naš sistem lahko prihranil čas in denar delodajalcem ter izboljšal proces opravljanja dela.
Keywords: obogatena resničnost, React, Unity, GraphicsMagick, Konva
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 918; Downloads: 60
.pdf Full text (3,01 MB)

10.
Vizualno komuniciranje z obogateno resničnostjo na družbenih omrežjih : diplomsko delo
Teja Kovačič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Glavni cilj diplomske naloge je bil izdelati filter AR (angl. Augmented Reality – obogatena resničnost) v programu Spark AR Studio za namen vizualnega komuniciranja z obogateno resničnostjo na družbenih omrežjih. Z uporabo deskriptivne metode smo raziskali področja vizualne komunikacije, obogatene resničnosti in družbenih omrežij. S pomočjo primerjalne analize smo primerjali podatke, pridobljene iz različnih virov. Na osnovi teoretičnega dela smo oblikovali lasten filter AR, ki smo ga objavili na družbenem omrežju Instagram. Z uporabo standardiziranega UEQ vprašalnika smo s pomočjo anketirancev določili oceno uspešnosti našega produkta. Ugotovili smo, da se filtri AR uspešno uporabljajo na družbenih omrežjih, kakršen je Instagram.
Keywords: vizualna komunikacija, obogatena resničnost, družbena omrežja, Instagram, filter AR
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 1035; Downloads: 105
.pdf Full text (972,02 KB)

Search done in 3.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica