| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 22
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
IZDELAVA PROGRAMA V OBLAČKU
Peter Zagoranski, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V predstavitvi so opisani koncepti računalništva v oblaku. Najprej smo predstavili klasifikacijo po nivojih, na katerih lahko uporabljamo storitve v oblaku, in si pri tem ogledali ponudbe trenutno najpomembnejših ponudnikov posameznih nivojev. V nadaljevanju smo se osredotočili na ponudbo plaftorme Windows Azure, saj smo z njeno pomočjo razvili aplikacijo, ki se izvaja v oblaku. Pri tem smo preučili storitve, katere nam trenutno ponuja platforma Windows Azure, in si zraven tega ogledali še, kakšne so vizije zaračunavanja za posamezne storitve. Končni produkt diplomske naloge je bila spletna aplikacija, ki se izvaja v oblaku in za svoje delovanje uporablja množico storitev omenjene platforme.
Keywords: računalništvo v oblaku, oblak, Windows Azure, spletni dnevnik, oxite, infrastruktura kot storitev, platforma kot storitev, programska oprema kot storitev
Published: 20.11.2009; Views: 2238; Downloads: 351
.pdf Full text (1,65 MB)

4.
METODI ZA REKONSTRUKCIJO POVRŠJA IZ VZORČENIH TOČK
Blaž Repnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu se ukvarjamo s problematiko rekonstrukcije površja iz oblaka točk. Oblak točk je strukturno nepovezana množica 3D točk, ki jih dobimo pri postopku 3D prebiranja. Ker oblaki točk niso primerni za nadaljnjo obdelavo, moramo določiti 3D površje na katerem ležijo točke. V nalogi predstavimo dve izvirni metodi za rekonstrukcijo površja: aproksimativno in eksaktno. Obe metodi časovno ocenimo in ju primerjamo z obstoječimi rešitvami.
Keywords: računalniška geometrija, računalniška grafika, oblak 3D točk, rekonstrukcija površja
Published: 15.07.2011; Views: 1563; Downloads: 89
.pdf Full text (2,38 MB)

5.
MODEL UVEDBE ZASEBNEGA OBLAKA V IZOBRAŽEVALNO USTANOVO
Peter Košir, 2012, master's thesis

Abstract: Raziskava obravnava model uvedbe zasebnega oblaka za Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Opredeljeni so osnovni pojmi računalništva v oblaku in produktov VMware, ki so uporabljeni za postavitev oblaka. Predstavljeno je tehnično ozadje vzpostavitve zasebnega oblaka ter problemi, ki so prisotni pri postavitvi ter vzdrževanju obstoječega sistema. Med glavnimi problemi sta neskladnost posameznih delov programske opreme in nezmožnost zamenjave ali posodobitve programske opreme med šolskim letom zaradi zasedenosti predavalnic. Za potrebe testiranja je bil vzpostavljen zasebni oblak s produkti VMware na strojni opremi, ki je ustrezala minimalnim zahtevam. Testiranje je obsegalo delo treh skupin uporabnikov navideznih okolij. Skupine uporabnikov so zajemale vzdrževalce sistema, zahtevne uporabnike, ki določajo funkcionalnost delovnih okolij, ter navadne uporabnike, ki za njih pripravljena delovna okolja zgolj uporabljajo. Glavne ugotovitve testiranja so, da s tehničnega vidika zasebni oblak nudi veliko prilagodljivost dela, dosegljivost različnih okolij, prav tako pa tudi poenostavi vzdrževanje in poveča uporabnost informacijskega sistema. Tako zasebni oblak nudi vse, kar manjka obstoječemu sistemu. Stroški uvedbe modela zasebnega oblaka so ocenjeni na 124.000 EUR. Analiza stroškov in koristi pa razkriva, da ima obstoječi sistem na letni ravni za 21 odstotkov višje stroške od zasebnega oblaka. Tako z ekonomskega vidika uvedba zasebnega oblaka na ravni fakultete ni smiselna, saj bi se stroški povrnili šele po petih letih. Gledano le z ekonomskega stališča pa bi bilo bolj smiselno uvesti skupinski oblak na nivoju univerze.
Keywords: Računalništvo v oblaku, Zasebni oblak, Izobraževalna ustanova, VMware vSphere, VMware vCloud director.
Published: 01.08.2012; Views: 1309; Downloads: 123
.pdf Full text (1,99 MB)

6.
POSLOVNE PRILOŽNOSTI RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU
Spomenka Jurenec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomski seminar predstavlja računalništvo v oblaku, kot novo poslovno priložnost za podjetja, ki trenutno še vedno uporabljajo predvsem klasično IT. Zavedati se moramo, da oblak vsekakor dolgoročno prispeva k večji učinkovitosti informacijskega sistema. V diplomskem seminarju smo obravnavali zasnovo računalništva v oblaku – na kratko smo ga definirali, predstavili in opredelili, predstavili smo zgodovino in razvoj računalništva v oblaku, navedli glavne značilnosti oblaka, prednosti in slabosti, poslovne priložnosti in grožnje ter tipe in modele oblaka. Na kratko smo opisali tudi klasično IT tehnologijo. V osrednjem delu diplomskega seminarja je postopek uvajanja klasičnih IT projektov kot tudi uvajanje IT - ja podjetja v oblak ter navsezadnje medsebojna primerjava po posameznih korakih uvedbe. Na koncu smo preučili in predstavili težavnost varnosti in zasebnosti tovrstne informacijske rešitve, zaradi katere imajo podjetja največ predsodkov ter se na podlagi dvomov v varnost in zasebnost svojih internih podatkov težje odločajo za prehod na oblačno storitev.
Keywords: računalništvo v oblaku, oblak, klasična IT, uvedba, primerjava, varnost, priložnost.
Published: 14.12.2012; Views: 1865; Downloads: 271
.pdf Full text (946,47 KB)

7.
KRITIČNA PRIMERJAVA VEČPARAMETRSKIH ODLOČITVENIH METOD DEX IN AHP
Tadej Košljar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga vsebuje raziskavo pri kateri ugotavlja glavne razloge za uporabo metode DEX ter uporabo metode AHP. V prvem delu diplomske naloge smo predstavili kaj je odločanje, proces odločanja in teoretične podlage za uporabljene metode AHP in DEX. V naši raziskavi smo želeli obravnavati proces odločanja v kontekstu realnih poslovnih sistemov, tako smo si zadali, da bomo v diplomskem delu predstavili odločitveni model, ki podjetju pomaga pri odločitvi izbire najprimernejšega ponudnika storitev v oblak, med seboj pa smo primerjali deset ponudnikov omenjenih storitev. V drugem delu diplomske naloge smo opravili reziskavo večparametrskega odločanja, z uporabo metode DEX ter metode AHP. Večparametrski modeli so koristen pripomoček pri izbiri ponudnika storitev v oblak, saj imamo opravka z velikim številom parametrov, ki vplivajo na odločitev. Odločitveni model za izbiro ponudnika storitev v oblak nam omogoča enostaven, standardiziran, sistematičen in strukturiran način odločanja v fazi vrednotenja obravnavanih variant. Pri izdelavi večparametrskega odločitvenega modela smo uporabili računalniška programa DEXi, kateri uporablja metodo DEX, ter ga dopolnili s programom Vredana in program Super Decisions, kateri uporablja metodo AHP. V zadnjem delu diplomskega dela smo prikazali rezultat raziskave, ki je anlaiza vrednotenja variant in njihov grafični prikaz. Na podlagi ugotovitev, keter smo pridobili preko naše raziskave smo podali glavne prednosti in slabosti obeh metod DEX in AHP. Pri drugi ugotovitvi pa smo podali predloge, katere lahko mala podjetja uporabijo pri izbiri najprimernješega ponudnika storitev v oblak.
Keywords: Večparametrsko odločanje, Odločitveni model, Metoda DEX, Metoda AHP, Ponudniki storitev v oblak
Published: 11.01.2013; Views: 1707; Downloads: 310
.pdf Full text (1,51 MB)

8.
Vrednotenje in primerjava geodetskih merskih tehnologij Lidar in 3D laserskega skeniranja
Aljaž Petrič, 2013, diploma project paper

Abstract: V idejni nalogi sta predstavljeni moderni tehnologiji za izvajanje geodetskih meritev: tehnologija Lidar in tehnologija 3D lasersko skeniranje. Opisani so delovanje, zgradba in uporabnost tehnologije Lidar in tehnologije 3D lasersko skeniranje. Narejena je primerjava obeh tehnologij glede delovanja naprav, natančnosti in uporabnosti, predstavljene so prednosti in pomanjkljivosti. Opravljena je ocenitev tehnologij z vrednostno analizo.
Keywords: Lidar, 3D lasersko skeniranje, geodetske meritve, oblak točk
Published: 04.09.2013; Views: 1463; Downloads: 195
.pdf Full text (1,02 MB)

9.
Mobilna aplikacija za osebno evidenco ocen dijakov/študentov na platformi Android
Matej Lajh, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je spoznati se s trenutno popularnimi mobilnimi platformami, podrobneje raziskati in preučiti mobilno platformo Android ter zanjo napisati aplikacijo. V prvem delu so predstavljene mobilne naprave, njihove funkcionalnosti ter operacijski sistemi, ki jih poganjajo. V nadaljevanju je predstavljen mobilni operacijski sistem Android ter razvoj mobilne aplikacije za osebno evidenco ocen dijakov/študentov, kjer začnemo z načrtovanjem aplikacije, nadaljujemo z implementacijo, in zaključimo s testiranjem ter uporabo aplikacije.
Keywords: mobilne platforme, Android, oblak, emulator, Material Design, JSON, Android Studio, spletne storitve
Published: 16.10.2015; Views: 749; Downloads: 102
.pdf Full text (3,16 MB)

10.
Uporaba oblakov 3D-točk v gradbeništvu
Irena Antolin, 2015, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi so predstavljeni osnovni načini računalniške obdelave oblaka 3D-točk, ki so pridobljeni z laserskim skeniranjem (LIDAR), in se lahko koristno uporabljajo v gradbeništvu in geodeziji. Oblak 3D-točk lahko pridobimo s pomočjo 3D-skenerjev ali sistema LIDAR, ki posname zemeljsko površje v obliki 3D-točk. Oblak točk je sestavljen iz velikega števila točk, ki jih s pomočjo računalniških programov lahko prikažemo, analiziramo, urejamo in povežemo v geometrijske ploskve, na podlagi katerih lahko načrtujemo umestitev novih objektov v prostor. V nalogi je bil uporabljen oblak 3D-točk za občino Lendava na katerem so bili uporabljeni štirje programi, ki omogočajo vizualizacijo in urejanje oblaka 3D-točk.
Keywords: oblak 3D-točk, LIDAR, 3D lasersko skeniranje, Autodesk ReCap, AutoCAD Civil 3D, Bentley Pointools View
Published: 16.09.2015; Views: 916; Downloads: 206
.pdf Full text (5,78 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica