| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 57
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
Razvoj funkcionalnega oblačila za lovce
Blanka Geld, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela so proučene funkcionalne zahteve oblačil za lovce na podlagi katerih je oblikovan predlog novega funkcionalnega oblačila. Za pridobivanje primarnih podatkov o funkcionalnih zahtevah oblačil za lovce sta bili uporabljeni dve metodi, in sicer opazovanje in spraševanje. Kot instrument za zbiranje primarnih podatkov je bil uporabljen za ta namen oblikovan vprašalnik, ki je vseboval vprašanja zaprtega in odprtega tipa. Rezultati analize pridobljenih podatkov o funkcionalnih zahtevah oblačil za lovce so pokazali, da obstoječa oblačila za lov večini nudijo zadovoljivo zaščito in udobje. Kljub temu smo iz odgovorov zaznali, da si lovci želijo več udobja. Stari model jakne jih ovira v predelu vratu in komolcev, želijo tudi podaljšani zadnji del jakne. Obstoječi model hlač jih ovira v pasu in v kolenih. Na podlagi rezultatov analize je bil oblikovan predlog novega funkcionalnega oblačila za lov. Tehnične skice jakne in hlač novega funkcionalnega oblačila za lovce dopolnjujejo opisi modelov.
Keywords: oblačilno inženirstvo, funkcionalno oblačilo, lovska oblačila
Published in DKUM: 22.11.2016; Views: 937; Downloads: 92
.pdf Full text (2,29 MB)

2.
UPRAVLJANJE Z MATERIALOM V OBLAČILNI INDUSTRIJI
Katja Ovnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se ukvarja s problematiko upravljanja z materialom v podjetju Elkroj d.d. Ker zavzema upravljanje z materialom v oblačilni industriji pomembno vlogo, saj predstavlja material okoli 40 % vseh stroškov, je bila izvedena analiza upravljanja z materialom za celoten proces izdelave oblačil. Za ta namen so bile proučene aktivnosti na področju ravnanja z materialom pri pripravi proizvodnje, skladiščenju in posameznih procesov izdelave oblačil. Na podlagi izvedene analize, so bile opredeljene pomembnejše pomanjkljivosti na področju vseh tistih aktivnosti, ki vplivajo neposredno ali posredno na gospodarno ravnanje z materialom. Za opredeljene pomanjkljivosti so bili na podlagi poznavanja racionalnega ravnanja z materialom, podani predlogi za odpravo posameznih pomanjkljivosti. Rezultati analize obstoječega stanja upravljanja z materialom so pokazali, da je za uspešno rešitev problematike potrebno uvesti spremembe na organizacijskem in tehnološkem področju, kjer med pomembnejše aktivnosti sodi potreba po uvedbi vhodne kontrole, dopolnilnem izobraževanju zaposlenih, s poudarkom na upravljanju z materialom in samokontroli ter vzpostavitvi ustrezne organizacije na področju tehnološke dokumentacije in odgovornosti. Prihodnost ima torej podjetje, ki lahko ponudi inovativne, visoko kakovostne in cenovno ugodne izdelke. To je podjetje, ki se vseskozi ukvarja s vprašanjem predelave materiala, s čim manjšo možno porabo in stroški materiala.
Keywords: Oblačilno inženirstvo, upravljanje z materialom, tehnično tehnološka dokumentacija.
Published in DKUM: 12.07.2010; Views: 1471; Downloads: 139
.pdf Full text (13,18 MB)

3.
IZBIRA MEDVLOG IN DOLOČITEV PARAMETROV FIKSIRANJA
Valerija Belcl, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo temelji na raziskavi izbire medvlog in določitvi parametrov fiksiranja. V ta namen so bile analizirane različne osnovne tkanine v atlas vezavi in tkanine v vezavi aksamit, ki so se med seboj razlikovale po surovinski sestavi, gostoti niti, debelini in masi in izbrane ustrezne medvloge. Na podlagi izbranih medvlog so bili določeni parametri fiksiranja. Za vse uporabljene tkanine, medvloge in fiksirance so bile izvedene meritve mehanskih in fizikalnih lastnosti. Mehanske in fizikalne lastnosti tako osnovnih tkanin, lepljivih medvlog in fiksirancev so bile določene s pomočjo FAST merilnega sistema. Za fiksirance je bila izvedena tudi trdnost spoja s pomočjo dinamometera Textechno Statigraph M. V okviru mehanskih in fizikalnih lastnosti je bil proučen vpliv kompresijskih, upogibnih, strižnih in nateznih lastnosti analiziranih osnovnih tkanin in lepljivih medvlog na kakovost fiksiranca. Prav tako je bil proučen vpliv trdnosti spoja med osnovno tkanino in lepljivo medvlogo, ki vpliva na kakovost fiksiranca. Na podlagi analize rezultatov je ugotovljeno, da parametri mehanskih in fizikalnih lastnosti tkanin in medvlog pomembno vplivajo na kakovost fiksiranca, medtem ko izbira ustreznih parametrov fiksiranja vpliva na kakovost trdnosti spoja in s tem na končne lastnosti oblačilnih delov.
Keywords: oblačilno inženirstvo, medvloge, fiksiranje, parametri fiksiranja
Published in DKUM: 15.12.2009; Views: 1850; Downloads: 139
.pdf Full text (3,58 MB)

4.
VPLIV FAZNO SPREMENLJIVIH MATERIALOV V POSLOVNIH OBLAČILIH NA TOPLOTNO UDOBJE ČLOVEKA V HLADNEM OKOLJU
Tadeja Penko, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela so bile izvedene teoretične in eksperimentalne raziskave toplotno fiziološkega udobja pri nošenju poslovnih oblačil, izdelanih iz konevncionalnih ploskih tekstilij kot so volna in mešanice z volno ter konevncionalnih ploskih tekstilij v kombinaciji s fazno spremenjivimi materiali. Raziskava je bila izvedena pri različnih umetno ustvarjenih klimatskih pogojih v računalniško vodeni klima komori pri temperaturah zraka -5 °C, 0 °C, 5 °C in 10 °C. V okviru raziskavi so bila izvedena eksperimentalna merjenja sprememb treh fizioloških veličin človeka, kot so: srednja ponderirana temperatura kože, srčna frekvenca in količina evaporiranega znoja. Istočasno je bil s pomočjo vprašalnikov in ocenjevalnih lestvic ugotovljen vpliv oblačil na subjektivni občutek udobja. Na podlagi dobljenih rezultatov raziskave toplotnih lastnosti pri nošenju poslovnih oblačilnih sistemov je ugotovljeno, da oblačilni sistemi z vgrajenimi fazno spremenljivimi materiali ne vplivajo pomembno na toplotno udobje oblačilnih sistemov pri nošenju, saj ni zaznanih večjih razlik v primerjavi s toplotnim udobjem konvencionalnih oblačilnih sistemov.
Keywords: oblačilno inženirstvo, fiziologija oblačil, moška poslovna oblačila, fazno spremenljivi materiali (PCMs), toplotne lastnosti, toplotno fiziološko udobje, subjektivna ocena udobja
Published in DKUM: 05.06.2009; Views: 2528; Downloads: 267
.pdf Full text (2,65 MB)

5.
6.
7.
8.
9.
10.
Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica