| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
TEHNIČNO VAROVANJE CENTRALNE ČISTILNE NAPRAVE ŠALEŠKE DOLINE
Jan Apat, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo govori o tehničnem varovanju objektov ter ob tem, kako je potrebno v današnjem času opremiti strateško pomemben objekt. Na prvih straneh je predstavljeno trenutno stanje centralne čistilne naprave Šaleške doline in predvidena postavitev kamer ter senzorjev. Nato so opisani posamezni elementi, ki so uporabljeni za tehnično varovanje, kot so detektor gibanja, kamere, objektivi kamer, monitor za prikazovanje stanja kamere, arhiviranje posnetkov. Sledi izbran centraliziran sistem centralne čistilne naprave za shranjevanje podatkov. Za konec je predstavljena uporabljena sistemska oprema, ki zagotavlja, da sistem varovanja deluje brezhibno.
Keywords: tehnično varovanje, varovanje, kamera, senzorji, objektiv, alarmna centrala, video strežnik, varovanje objektov
Published: 02.03.2010; Views: 1821; Downloads: 0

2.
SNEMANJE S HDSLR FOTOAPARATI
Marko Šalamun, 30, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu bo predstavljena nova oblika snemanja HDSLR fotoaparati, ki se je zelo razširila v zadnjih letih predvsem zaradi relativno nizke cene glede na rezultat, ki ga je mogoče pridobiti z osnovno konfiguracijo. Ker pa samo HDSLR fotoaparat ne zadošča potrebam profesionalne produkcije bodo obrazloženi še nujni pripomočki, njihove konfiguracije in prispevek pri delu. Snemanje z HDSLR fotoaparati je še v razcvetu, zato obstaja kar nekaj pomanjkljivosti, ki jih bo potrebno odpraviti, zato bodo v diplomskem delu izpostavljene in če bo mogoče bodo podane tudi ustrezne rešitve.
Keywords: HDSLR, objektiv, videospot, snemanje, stabilizacija HDSLR fotoaparata
Published: 26.09.2011; Views: 9618; Downloads: 159
.pdf Full text (2,39 MB)

3.
FOTOREPORTER IN TEHNIKE DIGITALNE FOTOGRAFIJE - NAJBOLJŠA DIGITALNA FOTOGRAFIJA
Ivana Levačić, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga ponazarja fotoreporterja kot uporabnika tehnik digitalne fotografije. Veliki del diplomske naloge sem namenila razumevanju osnov digitalne fotografije in fotografski opremi. V diplomski nalogi bom poskušala odgovoriti na vprašanje, katerega si zastavlja veliko ljudi, in sicer kako narediti najboljšo digitalno fotografijo. Pomembno je opomniti, da je danes fotografija zelo pomemben del našega življenja, fotografska dokumentacija se nahaja povsod, je že skoraj obvezen del podjetniških, vzgojno – izobraževalnih, političnih ter različnih drugih arhivov. Z vse večjim razvojem digitalnih aparatov se vsak dan veča število njegovih uporabnikov ter njen velik potencial. Diplomsko delo je napisano kot pripomoček, pomaga pri razumevanju osnov fotografije, za lažje razumevanje sem teoretičen del združila s praktičnimi primeri, v obliki slik in ilustrativnih skic. Raziskovalni del diplomske naloge ponazarja dejanska stanja, narejen je v obliki intervjuja, kjer so intervjuvanci profesionalni fotografi s področja fotoreporterstva in profesionalni fotograf, kateri deluje na področju umetniške fotografije.
Keywords: Fotoreporter, digitalna fotografija, digitalni zrcalno - refleksni aparat - DSLR, digitalno svetlobno tipalo, objektiv, bliskavica.
Published: 13.09.2011; Views: 10924; Downloads: 327
.pdf Full text (4,23 MB)

4.
ŠPORTNA FOTOGRAFIJA SKOZI TEORIJO IN PRAKSO
Jaka Thaler, 30, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo predstavi športno fotografijo skozi teorijo in prakso. V prvem delu se osredotočimo na teoretični vidik, kjer spoznamo osnove fotografije, samo delovanje fotoaparata, fotografske zvrsti in kako sta povezana zakon in fotografija. Za lažje razumevanje sledijo fotografski pojmi (osvetlitev, osvetlitveni čas, ostrina in drugo). V drugem delu preidemo od teorije k praksi, ki zajema analizo dela športnega fotografa, kjer so opisane značilnosti njegovega dela. Nato je podrobneje predstavljena teorija športne fotografije, kaj se zanjo potrebuje, tehnike in naposled športna fotografija v praksi, o čimer smo za mnenje povprašali športnega fotografa Sama Vidica.
Keywords: fotoaparat, objektiv, osvetlitev, ostrenje, športna fotografija
Published: 11.11.2011; Views: 12060; Downloads: 468
.pdf Full text (2,20 MB)

5.
KONCERTNA FOTOGRAFIJA
Dunja Andrenšek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga vsebuje povzetek fotografske opreme in njenih značilnosti, ki so uporabne pri zajemanju koncertne fotografije. Obravnavano je tudi področje samega zajemanja z uporabniškega vidika ter uporabniški nasveti iz lastnih in izkušenj drugih fotografov. Zajeta je priprava fotografske opreme, predvsem zaradi zahtevnosti pogojev. Obravnavan je tudi postopek pridobivanja akreditacij , težave pri tem ter postprodukcija po zajemanju.
Keywords: FOTOAPARAT, OBJEKTIV, BLISKAVICA, KONCERT, POSTPRODUKCIJA
Published: 18.12.2012; Views: 4877; Downloads: 178
.pdf Full text (52,53 MB)

6.
FOTOGRAFIJA V ČASOVNIH PRESLEDKIH
Andreja Barbarič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga vsebuje opis fotografske opreme, ki se uporablja pri fotografiji v časovnih presledkih in nekaj osnov fotografije za lažje razumevanje. Zaradi narave dela je zajeta tudi priprava opreme. Zajeta je tudi predprodukcija, postprodukcija ter programi, ki se v njej uporabljajo, težave, s katerimi se srečujemo pri tej vrsti fotografije, ter njihove rešitve. Področje zajemanja in urejanja fotografij je obravnavano tudi z uporabniškega vidika z nasveti iz lastnih izkušenj.
Keywords: FOTOAPARAT, OBJEKTIV, INTERVAL METER, SEKVENCA, POSPRODUKCIJA
Published: 05.09.2013; Views: 1467; Downloads: 186
.pdf Full text (4,95 MB)

7.
NAGIBNA FOTOGRAFIJA
Branimir Belović, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava področje nagibne fotografije. Opisana je manipulacija globinske ostrine in perspektive z nagibnim objektivom, ter s pomočjo digitalne obdelave fotografij (post produkcije). Zatem je podan razvoj analogne in digitalne fotografije ter delovanje digitalnega fotoaparata. Opisano je subjektivno dojemanje perspektive in ostrine. Raziskovalni del naloge prikazuje možnost uporabe fotografij s Tilt-shift učinkom v video produkciji.
Keywords: Nagibna fotografija, nagibni objektiv, perspektiva, globinska ostrina
Published: 01.10.2013; Views: 728; Downloads: 95
.pdf Full text (4,86 MB)

8.
SESTAVA MAKRO OBJEKTIVA
Matej Božič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je podrobno predstaviti sestavo ter značilnosti makro objektivov. S pomočjo ilustrativnih skic ter slik sta združena teoretični ter praktični del. Preučili smo posebnosti sestave makro objektivov ter raziskali optične aberacije, oziroma napake pri prenosu svetlobe skozi leče, ki vplivajo na kakovost makro fotografij. Teoretični vidik smo preverili s primerjavo makro objektivov s sorodnimi objektivi drugih namembnosti, ter izpostavili pomembne faktorje in razlike med izbranimi objektivi. Makro objektivi so prilagojeni za optimalno delovanje pri fotografiranju na kratkih fokusnih razdaljah. Posledično imajo na tem območju manj aberacij kot objektivi za druge namene.
Keywords: Makro objektiv, leče, optična aberacija
Published: 28.10.2015; Views: 675; Downloads: 62
.pdf Full text (2,02 MB)

9.
Miniaturna fotografija in učinek miniature v fotografiji
Tina Pušauer, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavi fotografsko tehniko, katere namen je prikazati motiv v navidezno pomanjšanem merilu kot v merilu, v katerem je prisoten v dejanskem svetu. Manipulacija z navidezno velikostjo motiva je posledica izbrane perspektive, to lahko poudarita še globinska ostrina in barvni kontrast. Za doseganje učinka miniature sta ključna ustrezna postavitev fotoaparata in pristop v postprodukciji, s katerima se prepreči pojavnost prostorskih ključev. Praktičen del diplomskega dela zajema preizkus izbranih metod za ustvarjanje iluzije miniature, katerega rezultat sta serija fotografij mesta Maribor in analiza nastalih fotografij.
Keywords: manipulacija s perspektivo, nagibno-premični objektiv, prostorski ključi
Published: 13.12.2019; Views: 139; Downloads: 19
.pdf Full text (7,40 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica