| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Konstruiranje univerzalne priprave za vpenjanje obdelovancev v CNC rezkalnem stroju
Gregor Strniša, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Zadnje čase je na trgu vse več nasičenosti s podjetji, ki se ukvarjajo s strojno obdelavo, zato podjetja stremijo k čim večji optimizaciji tehnoloških časov. Problem diplomske naloge izhaja iz praktičnega usposabljanja v podjetju, kjer se ukvarjajo s strojno obdelavo nihajnih rok. Ker se obdeluje več tipov, je bil glavni cilj skonstruirati univerzalno vpenjalno pripravo, s katero bi skrajšali čas, namenjen menjavi in pozicioniranju obdelovancev. Z upoštevanjem vseh ključnih zahtev smo skonstruirali pripravo, njeno togost preverili z MKE analizo ter funkcionalnost preverili tudi v praksi.
Keywords: vpenjalna priprava, nihajne roke, konstruiranje, vpenjanje, obdelovanec
Published: 13.10.2016; Views: 1054; Downloads: 151
.pdf Full text (2,07 MB)

2.
Pregled postopkov vpenjanja pri mehanskih obdelavah
Boris Žlender, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema pregled postopkov vpenjanja in pozicioniranja pri mehanskih obdelavah. V delu so predstavljeni tako sistemi pozicioniranja in vpenjanja prizmatičnih kot tudi sistemi pozicioniranja in vpenjanja rotacijskih obdelovancev. Napisane so osnove za določanje sistemov pozicioniranja in vpenjanja. Predstavljene so prednosti ob uporabi vpenjalne naprave, pojasnjena sta pojma pozicioniranje in vpenjanje in simboli pozicioniranja ter načela.
Keywords: pozicioniranje, vpenjanje, obdelovanec, vpenjalna naprava, SolidWorks, AutoCad
Published: 29.09.2016; Views: 564; Downloads: 70
.pdf Full text (7,74 MB)

3.
Model inteligentnega sistema za prilagajanje postavitve obdelovanca v delovni prostor obdelovalnega stroja
Matej Paulič, 2015, doctoral dissertation

Abstract: Moderni obdelovalni sistemi zahtevajo nenehno posodabljanje in vključevanje najnovejših tehnologij v tehnološke postopke. Raziskave in razvoj obdelovanih postopkov se v zadnjem obdobju nagiba k rešitvam, ki na eni strani povečujejo hitrosti, večajo fleksibilnost in točnost, na drugi strani pa skrajšujejo razvojni cikel izdelka. Uvajanje računalniškega vida na obdelovalne stroje nam omogoča, da lahko brez večjih težav zaznamo postavitev (pozicijo) in orientacijo obdelovanca, ki ga bomo obdelovali. V raziskavi predlagamo uporabo metod umetne inteligence za zasnovo naprednega sistema, ki bo sposoben samodejno prilagoditi postavitev obdelovanca v obdelovalni prostor stroja., ter prilagoditi CNC-program za novo pozicijo vpetega obdelovanca. Predlagana je uporaba algoritmov optimizacije z rojem delcev, kot tudi uporaba mehke logike. V zaključku raziskave so podani rezultati, ki utemeljujejo in dokazujejo uporabnost sistema. Podani so tudi predlogi za nadaljnji razvoj in raziskave.
Keywords: Rezkanje, obdelovanec, računalniški vid, inteligentni sistem, skupinska inteligenca, optimizacija postavitve
Published: 06.11.2015; Views: 972; Downloads: 112
.pdf Full text (4,57 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica