| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 41
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
Vpeljava cam programiranja v proizvodni proces podjetja Megras d.o.o.
Luka Mešič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno uvajanje CAM sistema v podjetje Megras d.o.o.. Obravnavana tematika je za podjetje pomembna zaradi želje po maksimalnem izkoriščevanju obdelovalnih strojev in optimizaciji CNC programov. Naloga obsega analizo funkcionalnosti obstoječe programske opreme, stroškovno analizo nabave CAM programskega paketa in primerjavo posameznih CAM-sistemov in njihovih ponudnikov. Najpomembnejši del diplomske naloge predstavlja analiza različnih ponudnikov CAM-sistemov. S podrobno razčlenitvijo in stroškovno analizo posameznih CAM sistemov smo ugotovili, da je za uporabo v podjetju Megras d.o.o. najprimernejši CAM programski paket CAMWorks, vendar pa je vzporedno potrebna uporaba CAD programa Solidworks. Ker pa podjetje ne uporablja CAD sistema Solidworks, ampak Inventor, se izkazalo, da je za podjetje optimalnejši nakup SolidCAM, ki se lahko integrira v Inventor.
Keywords: CAM sistemi, CNC programiranje, obdelovalni stroji
Published in DKUM: 01.06.2022; Views: 317; Downloads: 47
.pdf Full text (2,69 MB)

2.
Tehnologija numerično krmiljenih stružnic z gnanimi orodji : univerzitetni učbenik
Mirko Ficko, Lucijano Berus, David Potočnik, 2021, higher education textbook

Abstract: Razvoj obdelovalnih strojev z računalniško podprtim krmiljenjem je povečal zmogljivosti obdelovalnih sistemov in zahtevnost priprave tehnologije in programiranja. Sodobne numerično krmiljene stružnice s krmiljenim glavnim vretenom in orodji z lastnim pogonom so omogočile izvajanje zahtevnih tehnoloških operacij struženja in rezkanja na istem stroju, vendar od tehnologov zahtevajo dodatno znanje in izkušnje za učinkovito izrabo. Knjiga celovito obravnava področje priprave tehnologije in programiranja numerično krmiljenih stružnic z gnanimi orodji v skladu s standardom ISO, pri čemer je poudarek predvsem na dejstvih, ki niso odvisna od proizvajalcev strojev in krmilj. Razlage in primeri so podkrepljeni s slikovnim gradivom, zato je mogoče knjigo uporabljati ne le za izobraževanje, temveč tudi kot priročnik v industriji. Ob opisu temeljev programiranja numerično krmiljenih strojev, najbolj razširjenih ukazov in predpostavk, ki se uporabljajo na stružnicah z gnanimi orodji, knjiga zajema tudi razlago struženja navojev, opise obdelovalnih ciklov, ki poenostavljajo ročno programiranje, in parametrično programiranje, ki omogoča avtomatizacijo programiranja za skupine izdelkov.
Keywords: obdelovalne tehnologije, obdelovalni stroji, numerično krmiljeni stroji, stružnice z gnanimi orodji, priprava tehnologije struženja, programiranje numerično krmiljenih strojev
Published in DKUM: 22.10.2021; Views: 521; Downloads: 139
URL Link to full text
This document has many files! More...

3.
Obdelovalni stroji za orodjarstvo
Matjaž Tovšak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Sodobni obdelovalni stroji predstavljajo temelj za učinkovito proizvodnjo in hkrati zagotavljajo visoko natančnost izdelkov. Živimo v času, ko je potrebno proizvodnjo nenehno prilagajati zahtevam naročnikov in trga. Dobavni roki za izdelke so kratki, zato pravočasnost izdelave zagotovimo s pravilnimi postopki obdelave in pravilno izbiro posameznega stroja v procesu izdelave izdelka. Pri tem se uveljavljajo tudi postopki obdelave z direktnim delovanjem energije, katerih razvoj hitro napreduje in so tudi vse bolj uporabne v proizvodnji in orodjarstvu.
Keywords: orodjarstvo, obdelovalni stroji, postopki obdelave z direktnim delovanjem energije
Published in DKUM: 07.09.2016; Views: 982; Downloads: 109
.pdf Full text (3,12 MB)

4.
Ustrezna namestitev in uporaba varovalnih naprav na obdelovalnih strojih
Ambrož Bauer, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu se bomo seznanili s potekom uvajanja varnosti na strojih. Kako je soočanje z nesrečami povzročilo razvoj standardov, ki so narekovali ukrepe za udejanjanje varnega stroja. Predstavili bomo nekaj ključnih standardov, varnostnih direktiv in postopke prepoznavanja nevarnosti. Pogledali in opisali bomo vrste varnostnih mehanizmov, ter kako smo si s pomočjo iznajdb in spoznanj naravnih zakonitostih razvili senzorske naprave, ki so nam pomagale lajšati delo, in ustvariti varno delovno okolje. Prav tako bodo predstavljeni preprostejši in kompleksnejši ukrepi, ki so omogočali avtomatično prisotnost varovanja, povsod tam kjer je drugače človek zaradi svoje omejenosti lahko povzročil škodo sebi ali stroju. Uvodoma je podan kratek pregled evolucije nameščanja različnih vrst varoval oz. varnostnih ukrepov na različnih strojih in napravah, ter prikazani primeri vzpostavitve varnostnih zahtev, od prvotnih rešitev pa vse do sodobnih, ki se danes uporabljajo na modernih obratovalnih celicah. Osnovni stroj je bil tako nadgrajen s polavtomatskimi in avtomatskimi sistemi za nadzor in izvedbo delovnih procesov. Pri tem bodo opisani glavni razlogi za implementacijo varoval ter posledice vzpostavitve takšnih pogojev. Iz nabora predstavljenih rešitev izvedbe varoval in principov varovanja bomo izbrali elemente, ki jih bomo zasnovali v nov izdelek, ki bo predstavljal obdelovalno celico z izbranimi varnostnimi zahtevami in bodo koherentno povezani v delujoč model. Ta model bo analiziran za morebitne izboljšave v primeru nezadovoljive stopnje varnosti. Pogledali in opisali bomo vrste varnostnih mehanizmov, ter kako smo si s pomočjo iznajdb in spoznanj naravnih zakonitostih razvili senzorske naprave, ki so nam pomagale lajšati delo, in ustvariti varno delovno okolje. Prav tako bodo predstavljeni preprostejši in kompleksnejši ukrepi, ki so omogočali avtomatično prisotnost varovanja, povsod tam kjer je drugače človek zaradi svoje omejenosti lahko povzročil škodo sebi ali stroju. Uvodoma je podan kratek pregled evolucije nameščanja različnih vrst varoval oz. varnostnih ukrepov na različnih strojih in napravah, ter prikazani primeri vzpostavitve varnostnih zahtev, od prvotnih rešitev pa vse do sodobnih, ki se danes uporabljajo na modernih obratovalnih celicah. Osnovni stroj je bil tako nadgrajen s polavtomatskimi in avtomatskimi sistemi za nadzor in izvedbo delovnih procesov. Pri tem bodo opisani glavni razlogi za implementacijo varoval ter posledice vzpostavitve takšnih pogojev. Iz nabora predstavljenih rešitev izvedbe varoval in principov varovanja bomo izbrali elemente,ki jih bomo zasnovali v nov izdelek, ki bo predstavljal obdelovalno celico z izbranimi varnostnimi zahtevami in bodo koherentno povezani v delujoč model. Ta model bo analiziran za morebitne izboljšave v primeru nezadovoljive stopnje varnosti.
Keywords: obdelovalni stroji, varovala, vrste, izvedba
Published in DKUM: 06.06.2016; Views: 863; Downloads: 141
.pdf Full text (1,95 MB)

5.
Analiza uvajanja horizontalnega obdelovalnega centra v proizvodnjo ulitkov
Zvonko Bedenik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je skratka opisana zgodovina nastanka CNC strojev, njuna uporaba in uvajanje v proizvodnjo ter njihove prednosti in slabosti. V jedru dela sem opisal postopek nabave horizontalnega obdelovalnega centra v tovarno MIV d.o.o. Varaždin. Zaradi želje da povečamo stopnjo avtomatizacije, skrajšanja časa izdelave, ter konkurenčnosti na svetovnem trgu, odločili smo se za uvedbo CNC horizontalnega obdelovalnega centra. Opisane so pomembne karakteristike stroja katere so zahtevane od dobaviteljev ter njihove ponudbe in primerjave med stroji podobnih karakteristik. V tem delu je tudi opisan proces izdelave temeljev za stroj, pa tudi in cenik šolanja operaterjev na stroju. Na koncu sem prikazal izračun ekonomske upravičenosti uvedbe stroja in primerjave med obstoječi strojih, katere bi zamenili z novim strojem. V diplomskem delu sem poskusil prikazati postopek kateri je pomembno opraviti pri uvedbi novega stroja v proizvodnjo.
Keywords: CNC-stroji, horizontalni obdelovalni center, investicije, uvajanje
Published in DKUM: 11.11.2013; Views: 1339; Downloads: 131
.pdf Full text (3,04 MB)

6.
Uvajanje računalniško podprte proizvodnje
Uroš Trupej, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V svoji diplomski nalogi sem se osredotočil na uvajanje računalniško podprte proizvodnje in kakšne prednosti prinaša. Računalniško podprta proizvodnja združuje moderno računalniško tehnologijo z naprednimi obdelovalnimi stroji in povezavo z informacijskim sistemom, kjer je človek še vedno vodilo napredka. Na teoretičnem primeru sem prikazal kakšne spremembe mora neko podjetje opravit in kakšne pogoje mora zadostiti, da lahko uvede računalniško podprto proizvodnjo.
Keywords: RIP - Računalniško integrirana proizvodnja, CIM - Computer integrated manufacturing, CAD - Computer Aided Design.CAM - Computer Aided Manufacturing, CAE - Computer Aided Engeneering, CAQ - Computer Aided Quality Assurance, CAPP - Computer Aideded Process Planning, CABS - Computer Aideded Business Sysytem, CAST - Computer Aideded Storagee and Transport, CNC - Computer Numerical Control, POS - Prilagodljivi obdelovalni stroji
Published in DKUM: 16.10.2013; Views: 1781; Downloads: 203
.pdf Full text (2,14 MB)

7.
Optimizacija proizvodnje na paletnem sistemu CNC strojih MAKINO A55
Jože Hren, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga zajema teme s področja vpenjalnih priprav in strege CNC obdelovalnih strojev. Zaradi povečanja naročil, se je pojavil problem prezasedenosti obdelovalne linije in tem diplomskem delu, bom predstavil kako smo se zoperstavili s to težavo. Na koncu pa bom predstavil kako smo dejansko to izvedli in primerjavo rezultatov. Diplomsko delo zajema tudi kratko zgodovino in opis podjetja UNIOR d.d. Zreče. Vključene pa so tudi teoretične osnove vpenjalnih priprav.
Keywords: Optimizacija, CNC obdelovalni stroji, vpenjalne priprave, UNIOR d.d. Zreče
Published in DKUM: 26.11.2012; Views: 2165; Downloads: 248
.pdf Full text (2,96 MB)

8.
OBDELOVALNI STROJI ZA ORODJARSTVO
Luka Kutnjak, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Izdelava orodij zahteva, zelo natančne in prilagodljive stroje. V diplomskem delu je narejen kratek pregled glavnih sestavnih komponent obdelovalnih strojev, ter njihovih lastnosti, ki so potrebne, da lahko obdelovalni stroj smatramo kot primeren za orodjarstvo. Na kratko so predstavljeni tudi CAD in CAM sistemi, ki so prav tako nepogrešljivi pri izdelavi orodij. Na koncu so predstavljene še dodajalne tehnologije, ki se prav tako pojavljajo v orodjarstvu.
Keywords: obdelovalni stroji, orodjarstvo, dodajalne tehnologije
Published in DKUM: 16.11.2012; Views: 2097; Downloads: 387
.pdf Full text (2,48 MB)

9.
Obdelovalni stroji v orodjarstvu
Matjaž Trebovšek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Obdelovalni stroji v vseh panogah predstavljajo gonilno silo vsakega podjetja ali celo posameznika. Kot ena od prednosti obdelovalne tehnologije je visoka natančnost izdelkov, kar pomeni tudi zagotavljanje pogojev glede na vrsto stroja, ki ga z ozirom na potrebe dobavimo. Seveda je tukaj vredno omeniti tudi zahteve za posamezen stroj, katere se začnejo že z samimi potrebami po določeni tehnologiji in naprej do izgradnje temeljev ter na koncu postavitev stroja v obrat. Vendar se zahteve tukaj ne končajo, saj tako stroji, kot njihova orodja zahtevajo neprestano kontrolo in menjave za katere je zelo zaželeno, da so ti časi čim krajši ali celo možnost, pri kateri ustavitev stroja za kontrolo ali menjavo sploh ni potrebna.
Keywords: orodjarstvo, obdelovalni stroji, tehnologije v orodjarstvu, izobraževanje
Published in DKUM: 30.05.2012; Views: 1811; Downloads: 193
.pdf Full text (5,70 MB)

10.
UVAJANJE CNC REZKALNEGA STROJA IN PRIPADAJOČE OPREME V PROIZVODNJO
Boštjan Vargazon, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je delno opisana zgodovina nastanka CNC strojev, ter pripadajoče tehnologije in teoretične osnove CNC obdelovalnih centrov, ki vplivajo na izbiro ustreznosti samega stroja. V samem jedru dela sem se osredotočil na uvajanje CNC rezkalnega stroja in pripadajoče opreme v podjetje Tehnopond d.o.o. Ker vsako sodobno podjetje s povečevanjem stopnje avtomatizacije proizvodnje teži k večji konkurenčnosti na trgu, smo se tudi v našem podjetju odločili, da uvedemo v proizvodnjo novi CNC rezkalni stroj s pripadajočo opremo. Tako sem se osredotočil na izbiro stroja skozi karakteristike, ki jih mora stroj izpolnjevati, da ustreza izbiri našega podjetja in je primeren za izdelavo večjih orodij. V nadaljevanju sem opisal tudi izdelavo primernega temelja za stroj in postavitev stroja na temelj, ter montažo sestavnih delov na sam stroj. V tem delu je opisan tudi prvi zagon stroja. Nato pa sledi še opis in prikaz izbire primerne dodatne opreme in pripomočkov, ki so potrebni za natančno izdelavo končnega izdelka. V tem delu sem opisal proces nakupa ustreznega programskega paketa CAD/CAM in se poglobil v izbiro primernih orodij in njihovih vpenjal, ki so primerna za naš stroj. Na koncu sem še prikazal izbiro primernih vpenjalnih priprav za vpenjanje surovcev in potrebnih merilnih naprav za avtokontrolo, prav tako tudi koordinatni 3D merilni stroj za zahtevnejša merjenja. V diplomskem delu sem želel prikazati, kaj vse je potrebno nabaviti in uvesti v proizvodnjo pri nakupu CNC rezkalnega stroja in kako zahteven je takšen projekt nabave vseh ustreznih pripomočkov, ki na koncu pripomorejo k dokončni izdelavi mersko in oblikovno natančnega izdelka.
Keywords: CNC obdelovalni stroji, CNC programiranje, NC programiranje, CAD, CAM, AC, Pro/ENGINEER, programiranje, računalniško podprto programiranje, rezkanje.
Published in DKUM: 10.10.2011; Views: 4559; Downloads: 696
.pdf Full text (3,36 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica