| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
UPORABA ROBOTOV ZA OBDELAVE Z ODVZEMANJEM MATERIALA
Marko Hrelja, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga zajema zasnovo spremembe sistema na robotu Renault ACMA XR701 iz točkovnega varjenja na mehanske obdelave z odvzemanjem materiala. Teoretični del diplomske naloge se deli na robotizacijo, ki vsebuje kinematične ter dinamične zveze in osnove vodenja robotov, ki so nujne za razumevanje sistema, ki ga uporabljamo med mehanskimi obdelavami in na tehnologijo odrezovanja, kjer so predstavljeni problemi geometrije orodij, izbire materialov za obdelavo ter ustreznih parametrov. Podan je tudi predlog izdelave orodja, ki deluje na principu uporovnega oziroma toplotnega odstranjevanja materiala. Osnovne rešitve so nakazane v izbiri pravilne geometrije orodij za umetne mase, oziroma so podane možne alternative orodij za ostala kovinska / nekovinska gradiva. Opisano je tudi osnovno preizkušanje sistema s kompleksnejšim 3D — modelom, ter nakazane smernice za nadaljnje raziskave.
Keywords: obdelave z odvzemanjem materiala, robot, obdelava z roboti, robot Renault ACMA XR701, robotsko rezkanje, robotsko struženje, obdelava umetnih mas
Published: 09.09.2010; Views: 2267; Downloads: 342
.pdf Full text (2,65 MB)

3.
Primerjava NC-programiranja s programoma Pro/ENGINEER in NCG CAM
Milan Dolenc, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bomo najprej predstavili razvoj podjetja Domel, podrobneje pa si bomo ogledali PE Komponente in orodja, kjer smo primerjavo tudi izvedli. Jedro naloge je posvečeno primerjalni študiji med programoma Pro/ENGINEER in NCG CAM za NC-programiranje. Vpeljali smo različne kriterije primerjave, programa pa smo primerjali tudi na osnovi izvedbe praktičnih primerov. Ugotovili smo, da se programa precej razlikujeta, zato je bilo tudi pričakovati velik razkorak časa izdelave med dvema operacijama z istimi rezalnimi parametri. Ugotovili smo, da je programski paket NCG CAM pri časovni primerjavi veliko boljši, ker je specializiran program za programiranje CNC-strojev, vendar z njim ne moremo narisati ali popravljati 3D-risb. Po drugi strani pa je paket Pro/ENGINEER splošen paket za 3D-risanje in analiziranje, simuliranje različnih obremenitev na obdelovancu, vendar je delo z njim kompleksnejše, zato zahteva bolj usposobljene uporabnike.
Keywords: obdelava z odvzemanjem materiala, CNC-stroji, NC-programiranje, NC-program, STEP, primerjava, Pro/ENGINEER, NCG CAM.
Published: 21.12.2011; Views: 2251; Downloads: 193
.pdf Full text (4,27 MB)

4.
PROUČEVANJE TOPLOTNO FIZIKALNIH LASTNOSTI FUNKCIONALIZIRANIH NETKANIH TEKSTILIJ
Elvisa Hasić, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen raziskovalnega dela, ki je bil opravljen v okviru diplomske naloge je bil, da bi proučili ali obdelava netkanih tekstilnih materialov z β – ciklodekstrini vpliva na njihovo zračno prepustnost in toplotne lastnosti. Z obdelavo tekstilnega materiala z β – ciklodekstrinom bi materialu dodali nove funkcionalnosti, predvsem bi tako obdelani materiali tvorili komplekse z lahko hlapnimi molekulami, to pa bi uporabili za pripravo materiala, ki bi sproščal prijetne dišave. Komercialne netkane tekstilne materiale smo obdelali v kopelih z različnimi koncentracijami β – ciklodekstrina; na tekstilni substrat smo β – ciklodekstrin vezali s pomočjo polifunkcionalnega reagenta za zamreženje 1, 2, 3, 4 – butan tetra karboksilno kislino. Proučili smo vpliv β – ciklodekstina na zračno prepustnost in toplotne lastnosti mokrih in suhih netkanih tekstilij; merili smo zračno prepustnost vzorcev in toplotni upor, suhi pretok zraka skozi vzorce ter upor prehoda vodne pare skozi vzorce. Rezultati našega raziskovalnega dela so pokazali, da obdelava materiala z β – ciklodekstrinom ne vpliva na izboljšanje zračne prepustnosti in toplotnih lastnosti, nasprotno lastnosti se v večini primerov poslabšajo.
Keywords: Netkane tekstilije, obdelava tekstilnega materiala, vložki za čevlje, zračna prepustnost, toplotne lastnosti, β – ciklodekstrini.
Published: 12.01.2012; Views: 1429; Downloads: 88
.pdf Full text (2,07 MB)

5.
RAZVOJ NOVEGA TEHNOLOŠKEGA POSTOPKA IZDELAVE VELIKIH PRECIZNIH KOTALNIH LEŽAJEV
Uroš Ošlovnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Pri diplomskem delu sem moral upoštevati zahteve podjetja, zaradi tega je to diplomsko delo zaprtega značaja. V njem so uporabljeni navidezni faktorji (dimenzij, parametrov kaljenja, časov izdelave), s katerimi sem lažje opravil to delo. V diplomskem delu smo poskušali razviti in optimirati nov tehnološki postopek izdelave velikih preciznih kotalnih ležajev. V uvodu je predstavljeno podjetje Sistemska tehnika d.o.o. in kratek opis programov, ki jih izvajajo v tem podjetju. Sledi poglavje v katerem so opisane različne izvedbe velikih preciznih kotalnih ležajev in zahtevane razvojne naloge pri gradnji ležajev. Nato so opisani materiali in vrste poškodb, ki bi morebiti lahko nastopile po daljšem obratovanju pri zelo zahtevnih pogojih obratovanja. Sledi poglavje, pri katerem se je bilo potrebno dokaj poglobiti, vsaj kupci, iz leta v leto zahtevajo čim daljšo življensko dobo ležajev. Zato smo si pri tem poglavju pomagali s teorijo, ki jo je v uvodoma napisal Weibull leta 1939, kasneje pa sta to teorijo uporabila Lunberg in Palmgrenov. V nadaljevanju je opisano poglavje, s katerim so določene zahtevane tolerance točnosti po ISO standardih (tolerance generalne točnosti obročev, porazdelitve izvrtin, profila tečine, ozobja, itd.). Sledi opis kaljenja, ampak zaradi tajnosti in zaprtega tipa diplomskega dela, sem navedel le navidezne faktorje parametrov, s katerimi smo dosegli zahtevano globino kaljenja. Sledi poglavje v katerem smo razvili in optimirali nov tehnološki postopek izdelave ležajev. V zaključku je ugotovljeno, da je življenjska doba in dimenzijska točnost, odvisna od pravilnega tehnološkega postopka za posamezen tip ležaja, saj z obstoječim načinom izdelave ležajev, ni možno zagotoviti kupčeve zahteve.
Keywords: Razvoj in optimizacija, izbira materiala, geometrijska točnost ležajev, toplotna obdelava, življenjska doba ležajev.
Published: 23.05.2012; Views: 1544; Downloads: 67
URL Link to full text

6.
Zaznavanje obrabe na izsekovalnih matricah
Tilen Veber, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomske naloge so natančneje opisani različni postopki obdelave materiala, obnašanje različnih materialov pri določeni deformaciji in struktura materialov. Poudarek smo dali okroglemu zaprtemu rezu in obrabi materiala. Po mnenju strokovnjakov je veliko dejavnikov, ki vplivajo na natančen odrez materiala, zato je pomembno, da te dejavnike poznamo in jih upoštevamo pri obdelavi materiala.
Keywords: obdelava materiala, deformacija orodja, stopnja obrabljenosti materiala, merilni lističi, meritve
Published: 28.11.2016; Views: 456; Downloads: 81
.pdf Full text (7,01 MB)

7.
Rezkanje z industrijskim robotom ABB IRB1200
Matevž Pisnik, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Rezkanje je precizno odstranjevanje materiala iz surovca z uporabo rezalnega orodja. Z uporabo tri, štiri, pet ali celo šest osnimi rezkalnimi centri lahko brez omejitev izdelamo kakršenkoli izdelek, torej na trgu že imamo primerne delovne stroje, vendar lahko z veliko cenejšim robotom dosežemo uporabo pet-osne obdelave. Pri klasičnem tri-osnem obdelovanju nam robot omogoča večje območje delovanja, kot stroj, ki ga uporablja širša množica ljudi. Delovanje je dokaj preprosto, na robotsko roko imamo nameščen motor, ki za določen material primerno hitrostjo vrti delovno orodje, s katerim odstranjujemo material. Robota programiramo indirektno. Predstavili bomo postopek pridobitve g-kode, pretvorbo le-te preko programa RobotStudio v Rapid jezik, katerega razume ABB robot. Robot se pomika po prej določenih koordinatah in postopoma plast za plastjo odstranjuje material.
Keywords: rezkanje, industrijski robot, obdelava materiala, RobotStudio, g-koda, rapid jezik
Published: 22.11.2019; Views: 33; Downloads: 8
.pdf Full text (2,56 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica