| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
POSLOVNO OBDAROVANJE
Smiljana Novak Levstek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Komunikacija poteka vsak trenutek našega življenja in je temelj vsakega odnosa, tudi poslovnega. Da bodo poslovni odnosi boljši, uspešnejši in učinkovitejši, je poslovno obdarovanje priložnost za nadgradnjo komunikacije med tistim, ki darilo daje in tistim, ki darilo sprejema. Poslovna darila so posrednik pri komunikaciji in nosilci sporočil, ki jih posredujejo brez besed. Obdarovancu sporočajo, da ga želimo razveseliti, ter se mu zahvaliti za dosedanje sodelovanje z željo po nadaljnjem sodelovanju. Da bodo darila res prenesla to sporočilo, jih je potrebno skrbno izbrati. Pred pogostimi napakami pri poslovnem obdarovanju varuje izdelana strategija ter upoštevanje osnovnih pravil, saj bo samo tako poslovno darilo doseglo svoj namen: ne bo enkraten izraz pozornosti, ki gre hitro v pozabo, pač pa bo utrdilo poslovne vezi. Kot so lahko besede prijazne, dvoumne ali celo neprimerne, lahko tudi darila razveselijo, vendar pa ni nujno, da vedno to tudi naredijo. Zato je komuniciranju in procesu poslovnega obdarovanja potrebno posvetiti veliko pozornost, saj je od tega lahko odvisna uspešnost poslovnega sodelovanja.
Keywords: poslovna komunikacija, poslovni partnerji, poslovni odnosi, poslovno obdarovanje, poslovno darilo, načrtovanje obdarovanja, napake pri obdarovanju
Published: 10.07.2009; Views: 2635; Downloads: 262
.pdf Full text (824,91 KB)

3.
MODEL TRŽENJA POSLOVNIH DARIL V ČASU GOSPODARSKE KRIZE
Katja Volčič, 2009, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo je sestavljeno iz dveh delov, teoretičnega in raziskovalnega. Rdeča nit teoretičnega dela je učinek trenutne gospodarske krize na poslovno obdarovanje v poslovnem svetu in zajema predstavitev poslovnega komuniciranja, pomen poslovnega obdarovanja in predstavitev poslovnega darila kot investicije. Raziskovalni del vključuje raziskavo, ki je bila opravljena v slovenskih podjetjih. Cilj omenjene raziskave je bilo ugotoviti ali bodo podjetja v letošnjem letu obdarovala svoje poslovne partnerje, navkljub gospodarski krizi, ob katerih priložnostih so/bodo obdarovala, koliko finančnih sredstev so/bodo namenila v primerjavi s preteklimi leti, kakšen pomen pripisujejo poslovnemu obdarovanju v tem kriznem obdobju, na kakšen način se lotevajo obdarovanja in kako se/bodo soočala z gospodarsko krizo. Do želenih ugotovitev smo prišli s pomočjo metode anketiranja. Na ta način smo ugotovili, da podjetja čutijo negativne vplive gospodarske krize, da krčijo finančna sredstva na vseh področjih, tudi v marketingu, da so zaradi oteženih gospodarskih razmer bila primorana načrtovati vse stroške, tudi stroške namenjene za poslovna darila itd. Bistvo dela je v predstavitvi in prikazu številnih informacij in možnosti ter novih smernic pri postavitvi individualnega modela trženja poslovnih daril.
Keywords: - gospodarska kriza, - poslovno komuniciranje, - marketing, - poslovno obdarovanje, - poslovno darilo.
Published: 01.10.2009; Views: 2771; Downloads: 233
.pdf Full text (1,61 MB)

4.
IZBRANA POGLAVJA IZ ANTROPOLOGIJE VSAKDANJEGA ŽIVLJENJA:
Katja Čuk, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja izbrane rezultate terenskega dela v Singapurju, kjer sem bivala z družino začasnih priseljencev od 22. 1. 2008 do 6. 7. 2008. Ves čas bivanja z njimi sem vodila antropološki dnevnik, ki je osrednji vir empiričnih informacij diplomskega dela. Delo se deli na teoretični in empirični del. Teoretični del diplomskega dela predstavi antropologijo in njen predmet, terensko delo in metodo opazovanja z udeležbo, kulturni šok ter izbrana poglavja iz antropologije vsakdanjega življenja: hrano in prehranjevalne navade, dar in obdarovanje, jezik in uporabo jezika(-ov) ter vpliv gospodinje na socializacijo otrok v večkulturni družini, živeči v multikulturnem okolju. V empiričnem delu diplomskega dela so predstavljeni empirični podatki s terena, ki sledijo temam, predstavljenim v poglavju o antropologiji vsakdanjega življenja. Z analizo podatkov smo potrdili domnevo, da življenje v drugačnem, novem kulturnem okolju, Singapurju, vpliva na vsakdanje življenje družine začasnih priseljencev. Ugotovljena je tudi funkcionalnost multikulturne družine za bivanje v multikulturnem okolju, v Singapurju. V vsakdanjem življenju družine, začasno živeče v drugem, družbeno-kulturnem okolju, smo opazili sovplivanje kultur, iz katerih družinski člani izhajajo, in kulture okolja, v katerem družina trenutno biva. Ključne besede: opazovanje z udeležbo, antropologija vsakdanjega življenja, kulturni šok, jezik, hrana, socializacija, obdarovanje
Keywords: Ključne besede: opazovanje z udeležbo, antropologija vsakdanjega življenja, kulturni šok, jezik, hrana, socializacija, obdarovanje
Published: 23.12.2009; Views: 3219; Downloads: 471
.pdf Full text (444,68 KB)

5.
OBLIKOVANJE IN IZDELOVANJE FUNKCIONALNIH IZDELKOV IZ PAPIRJA ZA IGRO IN DARILO
Paulina Veronek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomske naloge sem najprej opisala praznike in običaje praznovanja ter izpostavila predvsem tiste praznike, ob katerih se obdarujemo. Obdarujemo se lahko z darili, ki jih kupimo ali pa jih izdelamo sami. Otroci bi velikokrat radi staršem in prijateljem kaj podarili, a za to nimajo denarja. Najlažja rešitev je, da darilo naredijo sami, kar ima največjo vrednost v očeh staršev in prijateljev. Za izdelovanje različnih izdelkov je zagotovo najpogosteje uporabljen material papir, ki je lahko dostopen in ponuja različne načine obdelovanja. Z njim lahko delajo tako mlajši otroci kot tudi tisti nekoliko starejši. Z malo pomoči in ustvarjalnosti lahko otrok ustvari imenitne izdelke. Pri praktičnem delu smo z učenci izdelovali različna darila, ki bi jih lahko podarili svojim najbližjim za različne praznike. Izdelovali smo jih iz papirja, in sicer v času podaljšanega bivanja. Takrat imajo učenci veliko prostega časa, ki ga z veseljem porabijo za ustvarjanje. Bistvo mojega praktičnega dela je bilo, da učenci spoznajo uporabnost papirja za izdelavo praktičnih izdelkov in se naučijo osnovnih načinov dela s tem materialom. Pri tem razvijajo ročne spretnosti, sposobnost sledenja navodilom in natančnost pri izdelavi, na osnovi naučenega pa samostojno ustvarjajo podobne izdelke, ki jih lahko z lastno kreativnostjo še nadgradijo. Ob tem uresničujejo svoje ideje, si krepijo samozavest in občutijo zadovoljstvo ob kreativnem delu.
Keywords: prazniki, papir, ustvarjanje, izdelovanje, darilo, obdarovanje, igra
Published: 13.05.2010; Views: 4681; Downloads: 341
.pdf Full text (1,18 MB)

6.
ODNOS PODJETIJ DO SPLETNEGA NAKUPOVANJA POSLOVNIH DARIL
Matej Hauptman, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Poslovno obdarovanje predstavlja pomembno vlogo poslovnih odnosov. Izbira in nakup poslovnih daril pa vedno bolj prehajata iz faze tradicionalnega v fazo spletnega nakupovanja. Pričujoča diplomska naloga tako obravnava odnos podjetij do spletnega nakupovanja poslovnih daril. Osrednji, teoretični del opredeljuje dva ključna pojma, in sicer spletno nakupovanje ter poslovno obdarovanje. V okviru tega poskušam osvetliti pojem internet, njegov razvoj in rabo v Sloveniji. Sledi predstavitev spletnega nakupovanja ter opredelitev prednosti in slabosti le-tega. V nadaljevanju se osredotočim na opredelitev poslovnega obdarovanja, razlikovanja med poslovnimi, protokolarnimi in promocijskimi darili ter na razlago trženjskega spleta poslovnih daril. V empiričnem delu s pomočjo sodelovanja šestinosemdesetih podjetij ugotavljam navade podjetij pri obdarovanju in nakupu poslovnih daril ter njihov odnos do nakupovanja poslovnih daril prek spleta.
Keywords: poslovno (promocijsko, protokolarno) darilo, poslovno obdarovanje, spletno nakupovanje, trženjski splet, internet.
Published: 04.03.2011; Views: 1500; Downloads: 85
.pdf Full text (442,50 KB)

7.
POSLOVNO DARILO KOT KOMUNIKACIJSKO ORODJE ZA POSLOVNE PARTNERJE
Andreja Platovnjak, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Poslovno obdarovanje je umetnost in znanost, je komunikacijska vez in faktor, ki krepi in ustvarja trdnejše odnose. Dejstvo je, da so poslovni partnerji srce našega uspeha, zato je s stilom podarjeno darilo danes neprecenljivo, saj s svojim stasom izžareva žlahtnost in izvirnost pred poslovnim partnerjem. Kultura poslovnega obdarovanja dobiva nove razsežnosti,in sicer s tako imenovanimi tržno komunikacijskimi darili. Gre za način komuniciranja s poslovnimi darili in komunikacije, ki se z njimi ustvarja. Je nevidna komunikacijska vez, za katero velja, da je tržno in prodajno usmerjena. Kadar se ju uporablja združeno, sodita med sam vrh tistih aktivnosti, ki pripomorejo k še upešnejšemu poslovnemu odnosu kot tudi pospeševanju prodaje. Skrbno, natačno in premišljeno izbrano darilo, ki je tržno usmerjeno, je orodje za prave in dolgoročne uspehe, saj je interes zgraditi zaupanja vreden poslovni odnos vodilo vsakega ekonomsko in tržno naravnanega podjetja.
Keywords: Poslovno darilo, poslovni odnos, obdarovanje, tržno komuniciranje, tržno komunikacijske vezi.
Published: 14.10.2011; Views: 10400; Downloads: 198
.pdf Full text (2,06 MB)

8.
Kultura športnega plesalca
Martina Plohl, 2011, master's thesis

Abstract: Pogajanja so po navadi začetek sklepanja novih plesnih partnerstev, zato je pomembno, da kadar se pogajamo z nekom iz druge kulture za sklenitev plesnega partnerstva, je potrebno da se pozanimamo o kulturi in njenih značilnostih, ter poiščemo vsa odstopanja med našo in tujo kulturo. Le tako bomo lahko v pogajanjih uspešni, prav tako pa se bomo že na začetku izognili težavam in nesoglasjem v prihodnosti. Vse to je potrebno vedeti že pred samimi pogajanji, saj je od tega odvisen kasnejši uspeh na novo sestavljenega plesnega para. Tudi moralna in etična plat osebnosti posameznika imata velik pomen pri značajskih lastnostih posameznega plesalca. Skozi to se kaže njegov odnos do samega sebe, do drugih, ter do dela in treninga. V športnem plesu se predpisana etična načela pričakujejo od plesalcev, vsekakor pa tudi od sodnikov, ki so zelo pomemben del vsakega plesnega tekmovanja. Sodniki bi morali vedno vzdrževati najvišje standarde etike ter vedenja in ravnanja, čemur pa vedno ni tako. Korupcija je močno vpletena v šport, pri čemer pa pošteno ogroža njegovo prihodnost. Obdarovanje v športnem plesu je lahko zelo lepa gesta, lahko pa kar hitro preide tudi v podkupnino. Zato je potrebno da smo pozorni na to, kaj podarjamo, ob kakšni priložnosti, ter komu. Kultura opravlja veliko vlog v vsakdanjem življenju, kakor tudi v športu. Saj je ravno kultura tista, ki oblikuje vedenje določene skupine športnikov. Tako se glede na kulturo posamezni športi (skupine športnikov), med seboj razlikujejo. V našem primeru gre za posebno kulturo in sicer za kulturo plesalcev. Kulture se športniki učijo postopno in počasi, saj že z odločitvijo, da se bodo ukvarjali z določenim športom s tem prevzamejo tudi odgovornosti glede kulture, ki jo zahteva določen šport. V športnem plesu gre za več skupin plesalcev, ki sestavljajo kulturo športnega plesa. Posamezni plesalci se med seboj razlikujejo, vendar jih veže skupna plesna kultura. Kultura je iz strani članov določenega športa splošno sprejeta in kasneje nezavedno uporabljena. Tako se v vsakem športu oblikujejo določeni prepoznavni znaki v kulturi športnikov, ki nas opominjajo na značilnosti določene športne discipline. Komuniciranje v kulturno mešanem plesnem paru, je zelo zahtevno, saj obstajajo številni dejavniki, ki predstavljajo komunikacijske ovire v mešanem plesnem partnerstvu. Razlike in ovire se kažejo v jeziku, navadah in običajih, sklepanju sporazumov, prostoru, času, religiji, spolu,...
Keywords: Ključne besede: pogajalski proces, pogajanja, etika, športni ples, standardni in latinskoameriški plesi, podkupovanje, korupcija, obdarovanje, kultura, motivacija, komunikacija, vedenje, kulturno mešana plesna partnerstva.
Published: 11.01.2012; Views: 1713; Downloads: 131
.pdf Full text (669,53 KB)

9.
ETIČNI VIDIKI OBDAROVANJA V MEDNARODNEM POSLOVNEM OKOLJU
Maruša Škorjanc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Če povzamem celotni diplomski seminar, lahko rečem, da je obdarovanje že zelo star običaj. Kot sem dejala, naj bi samo darilo zaznamovalo začetek novega obdobja. Zato sem v začetku diplomskega seminarja opisala razvoj poslovnega obdarovanja. Sam način obdarovanja sem razdelila med zasebno obdarovanje ljubljenih in poslovno obdarovanje, kjer poskušamo z obdarovanjem poslovnemu partnerju izkazati naklonjenost in spoštovanje. Vendar, kot sem dejala, o sami tradiciji poslovnega obdarovanja lahko govorimo šele z pričetkom razvoja obrti in trgovine. V preteklosti so darila uporabljali osvajalci neznanih dežel, vendar so z tem večinoma vsiljevali svojo kulturo in običaje. Zato tudi menim, da je za podjetnike izjemnega pomena, da preučijo obdarovanja v različnih državah, kajti navade poslovnega obdarovanja se razlikujejo. Zato se morajo vodilni in zaposleni v podjetju pripraviti na drugačnost z ustrezno strategijo. Morebitne napake, bi vas lahko spravile v neroden položaj ali ob posel. Pod vprašanje, koga obdarovati, menim, da je smiselno obdarovati poslovne partnerje, kajti z primernim darilom se predstavimo kot osebnost. Pri tem si vsekakor ne smemo zanikati, da pa nam to vsekakor pomaga pri nadaljnjem sklepanju poslov. Med same značilnosti poslovnega obdarovanja, sem poskušala obrazložiti, da tu vsekakor štejemo poslovna, protokolarna in promocijska darila. Poslovna darila nosijo zelo veliko sporočilno vrednost. Ne smemo se omejevati po letnih časih, kajti poslovnim partnerjem moramo posvečati veliko pozornosti in ustvarjalnosti. Dobro poslovno darilo pravijo, da mora s svojo izvirnostjo preseči materialno in nominalno vrednost. Med opisovanjem protokolarnih daril, sem ugotovila, da sodijo med najbolj občutljiva področja obdarovanja. Protokolarna darila so izraz stikov med državami in različnimi kulturami. Protokolarna darila se podarjajo ob srečanjih naših visokih predstavnikov v tujini in ob uradnih srečanjih visokih predstavnikov tujih držav v Sloveniji. Vsako protokolarno darilo, ki je podarjeno v naši državi služi promociji le te in izvira iz slovenske kulture. Promocijska darila naj bi imela namen predstaviti podjetje. Pri tem se pa razlikujejo darila na osebna ali množična. Sama promocijska darila, lahko dosežejo več komunikacijskih ciljev, kot katere koli druge tehnike. Z promocijskimi darili dosežemo pospešitev prodaje, okrepi ugled in spodbudi neposredno kupovanje. Tukaj pa pride tudi do dileme, ali so poslovna darila komunikacija ali podkupnina. Seveda si lahko pomagamo z predpisi v kazenskem zakoniku, kjer je sprejemanje daril lahko kaznivo, če jih sprejemamo kot protiusluge pri sklenitvi poslov. Sam začetek podkupovanja pomeni posledično konec obdarovanja, kot izkazovanje pozornosti in spoštovanja. Meja je predvsem v samem namenu obdarovanja. Podkupnina je zelo kočljiva zadeva, zato menim, oziroma predlagam, da bi se v podjetjih uvedlo izobraževanje vodilnih in zaposlenih v podjetju na področju poslovne etike. Kajti z neprimernim darilom oddajamo napačen signal, z tem negativnim pristopom pa posledično izgubljamo stranke in ugled. Da bi se izognili tej dilemi ali gre za darilo ali za podkupnino naj bo darilo za obdarovanega brez omembe vredne materialne vrednosti in naj ne bo pod nobenim pogojem , podarjeno med sklepanjem posla. Če ste kot podjetje v dvomih, vam lahko pri izbiri daril pomagajo podjetja, ki se posebej ukvarjajo z prodajo daril. Kot drugi ukrep ali predlog, bi dejala, da je nujna nadgradnja obstoječega nadzora obdarovanja z etičnim pristopom. Nekatera podjetja imajo zelo stroga določila glede darovanja. Vsak zaposleni bi moral biti seznanjen z zakonskimi določili in pravnimi posledicami.
Keywords: Poslovna darila, Promocijska darila, Protokolarna darila, Poslovno obdarovanje, Obdarovanje tujih partnerjev, Podkupnina, Etika
Published: 12.12.2012; Views: 1176; Downloads: 149
.pdf Full text (455,64 KB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica