| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
RAČUNALNIŠKO PROGRAMIRANJE IN MODELIRANJE DELOVNEGA STROJA
Klemen Gajšek, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Za diplomsko nalogo sem si izbral temo na področju računalniškega modeliranja in programiranja. Kot praktični primer sem uporabil delovni stroj-cepilec polen, ki služi za cepljenje polen in uporabniku omogoča lažje delo z manj fizičnega napora. V nalogi sem se opredelil predvsem na konstruiranje samega stroja in na posamezne komponente, kako jih izdelati ter preračune, ki jih zajema takšen delovni stroj. V diplomski nalogi bom natančneje prikazal in opisal, s katerimi računalniškimi programi sem si pomagal pri modeliranju celotnega stroja in NC programiranju določene komponente stroja. Naredil sem tudi simulacijo delovanja stroja ter simulacijo poti orodja.
Keywords: Computer Aided Design, Constuctive Solid Geometry (CSG), volumetrično modeliranje, NC (numerical control), programiranje numerično krmiljenih strojev.
Published: 11.10.2010; Views: 1497; Downloads: 204
.pdf Full text (2,96 MB)

6.
VPLIV TRDNO-KAPLJEVITIH ZMESI NA OBRATOVALNE KARAKTERISTIKE HIDRAVLIČNIH STROJEV
Boštjan Gregorc, 2011, dissertation

Abstract: Doktorska disertacija obravnava vpliv delcev na obratovalne karakteristike hidravličnih strojev. Zastavljen problem je določiti vpliv delcev na razvoj kavitacije in hrupa, ter zapisati matematično fizikalni model vključitve disperzne faze delcev na razvoj kavitacije v programskem okolju CFD. V delu je izdelana podrobnejša analiza disperznih delcev v rečni vodi, ter njihov vpliv na obratovanje treh različnih hidroelektrarn. V eksperimentalnih raziskavah je bila največja pozornost namenjena določitvi odvisnosti masne koncentracije delcev na razvoj kavitacije in hrupa. Poglobljene raziskave so potekale na določitvi vpliva delcev na začetno kavitacijsko število. Eksperimentalne meritve so nam bile vodilo za potrditev rezultatov numeričnega modeliranja. V CFD smo kapljevito in parno fazo zajeli kot zvezdno fazo. Delce v večfaznem toku smo opredelili kot disperzno fazo. Numerično modeliranje kapljevite, parne in disperzne faze je potekalo z Euler-Euler pristopom, na osnovi Navier Stokesovih enačb. Uporabili smo kavitacijski model zasnovan na podlagi Rayleigh-Plessetove enačbe. Zapisali smo fizikalno matematični model vpliva delcev na razvoj kavitacije, v katerega smo vključili disperzno fazo. Posebej smo se osredotočili na strižno viskoznost trdnine. S parametričnim pristopom smo definirali in zapisali empirični nastavek, v odvisnosti od masne koncentracije delcev. Rezultate numeričnega modeliranja večfaznega toka, smo primerjali z eksperimentalnimi rezultati.
Keywords: hidravlični stroji, večfazni tok, kavitacija, hrup, delci, numerično modeliranje
Published: 28.07.2011; Views: 2650; Downloads: 171
.pdf Full text (6,44 MB)

7.
Eksperimentalno in numerično modeliranje uparjanja vode v vertikalnem kanalu
Jasna Zorko, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi je narejena primerjava med eksperimentalnim in numeričnim modeliranjem uparjanja vode v vertikalnem kanalu. Poudarek je na obravnavi dvofaznega toka tekočine z uporabo programskega paketa ANSYS CFX. Ugotovili smo, da lahko s pomočjo tega programa precej natančno opišemo tako uparjanje vode kot tudi tok brez uparjanja.
Keywords: Eksperiment, numerično modeliranje, turbulenca, uparjanje, dvofazni tok
Published: 23.05.2012; Views: 1541; Downloads: 98
.pdf Full text (2,32 MB)

8.
Nestacionarni tok tekočine v cevi z loputo
Aleš Weiss, 2012, specialist thesis

Abstract: V pričujoči specialistični nalogi smo s pomočjo računalniškega programa na osnovi računalniške dinamike tekočin izvedli stacionarno in nestacionarno analizo tokovnih razmer geometrijskega modela razcepne cevi z loputo. Za geometrijski model je izdelana ustrezna mreža (diskretizacija modela) ter definirani so robni pogoji v zaključku naloge pa je podana ocena rezultatov ter vpliv turbulentnega toka v cevi za loputo. Računalniška simulacija je izvedena s programskim orodjem ANSYS CFD.
Keywords: turbulentni tok, CFD Računalniška dinamika tekočin, numerično modeliranje toka tekočin
Published: 09.10.2012; Views: 1509; Downloads: 158
.pdf Full text (3,62 MB)

9.
Numerična analiza postopka kovanja ohišja krmilnega mehanizma
Franci Gačnik, Zoran Ren, 2008, published scientific conference contribution

Abstract: V prispevku je predstavljena numerična analiza postopka kovanja ohišja krmilnega mehanizma, ki je sestavni del vsakega avtomobila. Analiziran izdelek se kuje s postopkom vročega utopnega kovanja z brado. V članku je opisana priprava numeričnih modelov, ki so bili uporabljeni v računalniških simulacijah. Opis zajema sestavo numeričnih modelov, materialne parametre in robne pogoje. Analiza postopka kovanja je bila izvedena s pomočjo računalniških simulacij po metodi končnih elementov s programskim paketom Deform 3D, ki uporablja eksplicitno iteracijsko metodo za reševanje vodilnih enačb, kar znatno skrajša potrebni računski čas. S pomočjo parametričnih simulacij je bila določena optimalna geometrija surovca, ki v fazi kovanja v celoti zapolni gravuro orodja. Rezultati analiz kažejo, da je mogoče z uporabo računalniških simulacij postopka kovanja prihraniti precej materiala. Prav tako je mogoče dokaj dobro oceniti potrebno preoblikovalno silo.
Keywords: kovanje, krmilni mehanizem, utopno kovanje, numerično modeliranje
Published: 31.05.2012; Views: 1201; Downloads: 41
URL Link to full text

10.
Numerical modelling of crack growth in a gear tooth root
Srđan Podrug, Srečko Glodež, Damir Jelaska, 2011, original scientific article

Abstract: A computational model for determination of crack growth in a gear tooth root is presented. Two loading conditions are taken into account: (i) normal pulsating force acting at the highest point of the single tooth contact and (ii) the moving load along the tooth flank. In numerical analysis it is assumed that the crack is initiated at the point of the largest stresses in a gear tooth root. The simple Paris equation is then used for a further simulation of the fatigue crack growth. The functional relationship between the stress intensity factor and crack length K=f(a), which is needed for determining the required number of loading cycles N for a crack propagation from the initial to the critical length, is obtained using a displacement correlation method in the framework of the FEM-method considering the effect of crack closure. The model is used for determining fatigue crack growth in a real gear made from case carburised and ground steel 14CiNiMo13-4, where the required material parameters were determined previously by appropriate test specimens. The results of the numerical analysis show that the prediction of crack propagation live and crack path in a gear tooth root are significantly different for both loading conditions considered.
Keywords: zobniki, utrujanje, širjenje razpoke, numerično modeliranje, gears, fatigue, crack growth, numerical modelling
Published: 10.07.2015; Views: 436; Downloads: 45
URL Link to full text

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica