| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 99
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Numerična analiza tokovnih razmer v kondenzacijskem delu prenosnika toplote : magistrsko delo
Dejan Sevčnikar, 2024, master's thesis

Abstract: V zmogljivih baterijskih električnih vozilih se kompaktni ploščni prenosniki toplote uporabljajo za zagotavljanje odvoda toplote iz kompresorskega parnega hladilnega kroga. V magistrskem delu smo obravnavali kondenzacijo hladiva v takšnem prenosniku toplote. Pripravili smo geometrijo prenosnika toplote in jo zamrežili s strukturirano mrežo. Izvedli smo analizo vpliva debeline elementa pri steni in analizo kalibracijskega parametra kondenzacijskega modela. Na podlagi rezultatov smo izbrali primerne kalibracijske vrednosti in izvedli variacijo masnega pretoka. Rezultate variacije masnega pretoka smo primerjali z meritvami iz referenčnega članka in ugotovili, da lahko, z uporabo navedenega modela, razmeroma natančno napovemo prestop toplote in suhost pare za izbrani primer. Prav tako smo s simulacijo potrdili trende, ki se pojavljajo pri spremembah masnega pretoka in suhosti pare.
Keywords: kondenzacija, numerična analiza, prenosnik toplote, hladivo
Published in DKUM: 22.04.2024; Views: 78; Downloads: 0
.pdf Full text (6,20 MB)

2.
Zasnova in razvoj raztegljive teleskopske garaže z avtomatskim pomikom : magistrsko delo
Jure Omahen, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo podrobno opisuje proces oblikovanja teleskopske garaže, ki sega od prvotne zamisli do končne realizacije in ocene stroškov. Vključuje postopke, kot so izdelava garaže v 3D modelirniku, statični preračun konstrukcije, izbira ustreznega sistema odvodnjavanja, konceptualno oblikovanje garaže, razvrstitev sestavnih elementov na delovna mesta ter temeljito oceno stroškov. Raziskave v okviru raziskovalno-analitične faze so pokazale, da podobnih garaž na trgu še ni, kar odpira možnosti za nadaljnji razvoj in vstop na trg. Konstrukcija garaže je zasnovana tako, da se učinkovito spopada tudi z najzahtevnejšimi vremenskimi razmerami. To magistrsko delo predstavlja trdno osnovo za nadaljnji razvoj tehniško popolnih garaž, izdelanih po meri.
Keywords: statični preračun, garaža, solidworks, numerična analiza, računalniško podprto inženirstvo, stroškovni preračun, montažne garaže
Published in DKUM: 07.11.2023; Views: 245; Downloads: 31
.pdf Full text (5,24 MB)

3.
Numerična analiza toka zraka v ventilatorski postaji rudnika : diplomsko delo
Jaka Baš, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela je bila v sodelovanju s podjetjem Rudis, d. o. o., Trbovlje narejena numerična analiza toka zraka v ventilatorski postaji rudnika z namenom preverbe ustreznosti dobavljene opreme za izpolnitev zahtev naročnika. Analizirane so bile tlačne in hitrostne razmere v sesalnem in tlačnem delu ventilatorske postaje ter izračunane tlačne izgube posameznih segmentov ventilatorske postaje. Po primerjavi le-teh s predloženimi vrednostmi tlačnih izgub s strani dobavitelja je bilo ugotovljeno, da dobavljena oprema odstopa od zahtev naročnika, zato so bile predstavljene možnosti za zmanjšanje tlačnih izgub v segmentih ventilatorske postaje, kjer so te največje.
Keywords: numerična analiza, ventilacija, tok zraka, tlačne izgube, odprtokodni program
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 276; Downloads: 32
.pdf Full text (5,13 MB)
This document has many files! More...

4.
Optimizacija hlajenja elektromotorja z oljnim vbrizgom s pomočjo numerične analize : magistrsko delo
Tomaž Raduha, 2023, master's thesis

Abstract: Veliko povpraševanje elektrifikacije osebnih in tovornih vozil z namenom zmanjšanja emisij je vodilo k velikemu napredku v razvoju elektromotorjev. Eden od načinov povečanja izkoristka in izboljšanja karakteristik električnih motorjev je obvladovanje in zmanjšanje termičnega presežka, proizvedenega pri obratovanju motorjev. Namen magistrskega dela je izboljšanje že obstoječega hlajenja permanentno magnetnega elektromotorja z dodatnim neposrednim oljnim hlajenjem. Z uporabo CFD numeričnih simulacij programskega paketa AVL FIRE M, so primerjani različni koncepti neposrednega oljnega hlajenja, kjer je cilj ustvariti čim bolj učinkovito metodo odvajanja toplote od kritičnih komponent motorja. Rezultati simulacij osnovnega hlajenja kot tudi posameznih konceptov so med sabo primerjani z namenom določanja najučinkovitejša hladilnega sistema za dan motor.
Keywords: hlajenje, elektromotor, oljni vbrizg, numerična analiza
Published in DKUM: 25.08.2023; Views: 406; Downloads: 48
.pdf Full text (7,56 MB)

5.
Trdnostna analiza toplotnega izmenjevalca : magistrsko delo
Blaž Hanželič, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen postopek trdnostne analize ploščnega tipa toplotnega izmenjevalca. Da lahko izvedemo numerični preračun po metodi končnih elementov (MKE), je potrebno pridobiti 3D model toplotnega izmenjevalca. Model ploščnega tipa toplotnega izmenjevalca je bil pridobljen s pomočjo skeniranja oz. 3D računalniške tomografije. Na podlagi pridobljene geometrije s skeniranjem je bilo potrebno le-to ustrezno popraviti, da smo jo lahko nato uporabili za numerični preračun (numerični 3D model). Geometrija je bila parameterizirana, kar nam je omogočilo izvedbo parametričnih simulacij (spremljanje različnih odzivov glede na vhodno geometrijo). V numeričnem preračunu smo se ukvarjali z obremenitvenimi primeri prelotanih in neprelotanih mest v toplotnem izmenjevalcu ter posledično z različnimi napetostno deformacijskimi stanji in njihovim vplivom na pričakovano življenjsko dobo toplotnega izmenjevalca. Numerični preračuni (MKE) so bili izvedeni v programskem paketu Ansys Workbench, pri čemer smo pridobljene rezultate analizirali ter ustrezno karakterizirali odzive glede na predhodno določene obremenitvene primere.
Keywords: toplotni izmenjevalec, modeliranje, trdnostna analiza, numerična simulacija, MKE
Published in DKUM: 24.08.2023; Views: 464; Downloads: 0
.pdf Full text (5,21 MB)

6.
Numerična analiza povesa zoba polimernega zobnika : magistrsko delo
Denis Puhan, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je prikazana priprava numeričnega modela za analizo povesa zoba polimernega zobnika. Opisana je teorija ubiranja valjastih zobniških dvojic, teorija polimernih zobnikov in njihovih napak pri obratovanju. Opisan je tudi postopek analitičnega preračuna povesa zoba v skladu s priporočilom VDI 2736-2. V poglavju rezultati so prikazane Von Misesove primerjalne napetosti in pomiki polimernega zobnika za različne obremenitvene primere. Magistrsko delo primerja rezultate numerične analize z rezultati analitičnega preračuna.
Keywords: valjasti zobniki, polimeri, nosilnost, numerična analiza, MKE
Published in DKUM: 18.08.2023; Views: 350; Downloads: 55
.pdf Full text (2,99 MB)

7.
Trdnostna analiza rezervoarja za vodo : diplomsko delo
Filip Naglič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je prikazana izvedba numerične analize rezervoarja za vodo. Prikazan je celoten proces izvedbe računalniške simulacije v programu PrePoMax, tako, da je omogočena ponovljivost. Prikazan je preračun nastalih napetosti in pomikov, ki se v komponentah pojavijo, določitev potrebnih debelin sten ter izvedena primerjava različnih vrst zunanjih podpor. Izveden je tudi preračun cen izdelave rezervoarja.
Keywords: numerična analiza, rezervoar za vodo, dopustna napetost, preračun cene
Published in DKUM: 06.07.2023; Views: 335; Downloads: 57
.pdf Full text (2,82 MB)

8.
Numerična analiza stiskalne roke krivilnega stroja : magistrsko delo
Uroš Kovač, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga analizira napetosti in pomike, ki se pojavijo v stiskalni roki na hidravličnem krivilnem stroju. Geometrija stiskalne roke je modelirana v programskem paketu SolidWorks. Prav tako je numerična analiza izvedena s pomočjo SolidWorksa po metodi končnih elementov. Najprej je bila opravljena analiza že obstoječe roke, nato so bili analizirani rezultati in preučene možnosti za optimizacijo roke. Optimiralo se je po več korakih z več različnimi modeli. Na koncu je bila izmed vseh rešitev izbrana najboljša. Izbrali smo rešitev, ki ima dosti nižjo skupno maso kakor obstoječa roka. Prav tako ima enakomerneje razporejene napetosti v roki. Izdelana je bila tehniška dokumentacija in roka je bila pripravljena na prototipno izdelavo ter testiranje na krivilnem stroju.
Keywords: stiskalna roka, numerična analiza, metoda končnih elementov, optimizacija
Published in DKUM: 27.10.2022; Views: 522; Downloads: 72
.pdf Full text (3,07 MB)

9.
Konstruiranje novega manipulatorja za transport transportnih zabojnikov v podjetju container d.o.o. : diplomsko delo
Aleš Mohar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Cilj naloge je bil izdelati novo transportno napravo za transport kontejnerjev oznake ISO, JUMBO in ostalih nestandardnih kontejnerjev. Lotili smo se razvoja in konstruiranja nove transportne naprave prav iz vidika omejitve prostora in delovnega procesa v lakirnici. Raziskali smo tržišče s transportnimi napravami, preverili njihove zmogljivosti dvigovanja, zmožnost umestitve transportne naprave v prostor lakirnice in delovni proces. Eden glavnih razlogov proti nakupu nove transportne naprave na trgu je omejitev prostora in nezmožnost dvigovanja različnih širin kontejnerjev. Obstoječa transportna naprava ne omogoča varnega dvigovanja kontejnerjev različnih širin, zaradi česar prihaja v delovnem procesu do neprimernih tehnik ravnanja z njo. Pri iskanju rešitev smo si pomagali s pregledom trga in ponudb transportnih naprav. Poleg pregleda trga smo za snovanje transportne naprave uporabili metoda dialoga in metodo 635. V procesu razvoja in konstruiranja smo izdelali 3D model, izvedli trdnostno analizo in izdelana potrebna tehniška dokumentacija. Cilj diplomske naloge je bil uspešno dosežen.
Keywords: Transportna naprava (manipulator), konstruiranje, numerična analiza, MKE, PTC Creo, Container d.o.o, ISO, JUMBO, kontejner.
Published in DKUM: 19.09.2022; Views: 570; Downloads: 73
.pdf Full text (2,99 MB)

10.
Razvoj embalaže za baterijski modul : diplomsko delo
Žiga Bačnar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Embalaža je v sodobnem času pomemben element pri ohranjanju kakovosti izdelkov pri njihovem transportu in skladiščenju. Z izbiro primernih materialov in oblike pakiranj, lahko izdelkom omogočimo daljšo življenjsko dobo, ter dosežemo večje zadovoljstvo kupca, ki prejme naš izdelek. V sklopu diplomske naloge bo prikazan razvoj embalaže za baterijski modul. Glavni del razvoja je izbira materialov, ki bosta karton in polietilenska pena. S pomočjo numeričnih analiz bomo določili, kakšno varnost nam izbrana embalaža omogoča.
Keywords: embalaža, materiali, numerična analiza, modeliranje
Published in DKUM: 19.09.2022; Views: 574; Downloads: 67
.pdf Full text (3,32 MB)

Search done in 2.92 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica