| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 27
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Priprava na porod in vloga spremljevalca v koroški regiji
Lidija Janšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje pripravo na porod in vlogo spremljevalca v koroški regiji. Pomen telesne in duševne priprave na porod, tehnike sproščanja in tehnike za premagovanje bolečine. Opisani so tudi položaji za porod, dihanje med porodom, ter vloga partnerja oziroma spremljevalca. Poudarek je tudi na pomembnosti prvega srečanja z medicinsko sestro, pa naj bo to ob sprejemu ali v šoli za bodoče starše. V drugem delu diplomskega dela so predstavljeni rezultati raziskave, kjer smo z anketnimi vprašanji ugotavljali, ali so nosečnice seznanjene s tehnikami priprave na porod in če jih upoštevajo ter, ali bodoče mamice pri pripravi na porod spremljajo in spodbujajo partnerji oziroma spremljevalci. Matere, in v zadnjem času tudi očetje, se vse bolj zavedajo, kako pomembna je priprava na porod. Vse več očetov je prisotnih v pripravah na porod, veliko pa se jih danes tudi odloči za prisotnost ob porodu, saj so pomemben člen v procesu nosečnosti in rojevanja partnerke.
Keywords: nosečnica, partner, komunikacija, medicinska sestra, priprava na porod, šola za bodoče starše.
Published: 24.06.2009; Views: 2809; Downloads: 605
.pdf Full text (326,87 KB)

2.
Hišni obisk nosečnice s sladkorno boleznijo
Tina Ačko, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja študijo primera pacientke, ki ima sladkorno bolezen tip 1 in je v sedmem mesecu nosečnosti, izvedeno leta 2009. Uporabili smo induktivni pristop, saj smo obravnavali in se osredotočili na en problem oz. na določen primer. Cilji študije primera so bili: Ugotoviti telesno, duševno in socialno stanje pacientke. Opredeliti kakovost pacientkinega življenja. Ugotoviti ali model ocenjevanja pacientkinih potreb po Marjory Gordon nudi celostno in kakovostno obravnavo pacientke. Rezultati študije primera so pokazali, da je pacientkino telesno, duševno in socialno stanje dobro. Da pacientka zelo veliko ve o svoji bolezni, se zdravo prehranjuje in redno poskrbi za telesno aktivnost. Sebe opiše kot zelo aktivno osebo, ki nikoli ne nazaduje in veliko vlaga v svoj osebnostni razvoj. Ugotovimo tudi, da je pacientka zaposlena oz. da je podjetnica z lastnim podjetjem, tako, da ji zaslužek zadostuje za zadovoljevanje njenih potreb. Pacientka živi kakovostno življenje saj je zelo dobro poučena o svoji bolezni, upošteva zdravnikova navodila, se udeležuje raznih strokovnih predavanj in redno hodi na kontrole k diabetologu. Prav tako si dosledno kontrolira krvni sladkor. Iz intervjuja s pacientko smo ugotovili, da model ocenjevanja pacientkinih potreb po Marjory Gordon nudi celostno in kakovostno obravnavo pacientke. Na zastavljena raziskovalna vprašanja v diplomskem delu, smo dobili odgovore, da je pacientka telesno, duševno in socialno v dobrem stanju. Da živi pacientka kakovostno življenje. Da model ocenjevanja pacientkinih potreb po Marjory Gordon nudi celostno in kakovostno obravnavo pacientke. Nosečnost in rojstvo otroka sta pomembna dogodka v življenju žensk ter njihovih družin. To je čas velikih upov in pričakovanj, je pa tudi čas strahu, trpljenja in celo smrti. Rojstvo otroka imenujemo »vsakdanji čudež«. Res je nekaj posebnega, pa vendar je tako kompleksno, da daleč presega vse umetne človeške dosežke. Nosečnost ni bolezen, temveč fiziološki proces, vendar kljub temu prinaša določeno tveganje za zdravje in življenje matere in otroka. Želja vsake ženske je, da bi imela zdravega otroka. Sladkorna bolezen pomeni resno, toda ne nepremagljivo oviro pri uresničitvi te želje. Pogoj za srečen konec nosečnost je, da je bila načrtovana in dobro nadzorovana. Pravilna, natančna in pravočasna informacija o nosečnosti je za žensko s sladkorno boleznijo nadvse pomembna.
Keywords: nosečnica, sladkorna bolezen, patronažno varstvo, patronažna medicinska sestra, obisk na domu
Published: 14.07.2009; Views: 2787; Downloads: 474
.pdf Full text (487,75 KB)

3.
NOSEČNOST IN ŠPORT
Petra Čelofiga, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo govori o športu v času nosečnosti. Namen diplomskega dela je prikazati pomen telesne aktivnosti v nosečnosti, vlogo medicinske sestre pri informiranju nosečnic in izvesti raziskavo med nosečnicami, ki so športno aktivne. V prvem delu so opredeljena teoretična stališča iz razpoložljive domače in tuje literature. Predstavljen je vpliv športa na nosečnico in njenega otroka, pomen in oblike športne dejavnosti ter načrtovanje programa v času nosečnosti. Predstavljeno je tudi zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre, nasveti in vrste športa ter tehnike sproščanja. V drugem delu je predstavljena raziskava, ki je bila izvedena med nosečnicami v Centru Štorklja Maribor. Vprašalnik je bil anonimen in neobvezen ter je vseboval petnajst vprašanj zaprtega in odprtega tipa. Vprašanja so se nanašala na obdobje od začetka nosečnosti (kako in zakaj so se odločile za vadbo) in na obdobje med nosečnostjo (kakšne vplive ima vadba na njih). Anketiranih je bilo trideset nosečnic starih 20 do 40 let. Na podlagi analize pridobljenih rezultatov smo ugotovili, da nosečnice ne poznajo tako dobro pomena telesne aktivnosti v času nosečnosti in da se kar 43 % nosečnic ukvarja s hojo.
Keywords: dejavnost, nosečnost, nosečnica, otrok, medicinska sestra
Published: 15.07.2009; Views: 3652; Downloads: 1118
.pdf Full text (1,50 MB)

4.
Osveščenost nosečnic o zdravem načinu življenja
Martina Žalik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili fiziološke spremembe v nosečnosti, opisali smo dejavnike tveganja v nosečnosti, ter zdravstveno vzgojo nosečnice. Z raziskavo smo želeli ugotoviti ali so nosečnice seznanjene z dejavniki tveganja v nosečnosti ter ali se negativnim dejavnikom izogibajo. Raziskavo smo izvedli v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor v juliju in avgustu 2009. V raziskavo smo vključili 100 nosečnic, vendar smo dobili vrnjenih 98 pravilno izpolnjenih anketnih vprašalnikov. Anketni vprašalnik je vseboval 25 vprašanj odprtega, polodprtega in zaprtega tipa. Z raziskovalno nalogo smo ugotovili, da bi naj 79% nosečnic poznalo negativne dejavnike v nosečnosti. Vendar je na vprašanje kateri so negativni dejavniki, ki vplivajo na nosečnost kar 40% nosečnic odgovorilo nepravilno. Prav tako pa kar 74% nosečnic ni odgovorilo na vprašanje, kateri so ob naštetih še drugi negativni dejavniki, ki vplivajo na nosečnost. Na osnovi teh podatkov smo sklepali, da nosečnice premalo poznajo negativne dejavnike v nosečnosti oziroma, da poznajo le nekatere dejavnike tveganja. Ugotovili smo tudi, da se nosečnice izogibajo tistim dejavnikom tveganja, ki jih poznajo.
Keywords: nosečnica, nosečnost, dejavniki tveganja, zdravstvena vzgoja, medicinska sestra
Published: 21.12.2009; Views: 2300; Downloads: 718
.pdf Full text (760,84 KB)

5.
Načrtovani preventivni hišni obisk pri nosečnici
Špela Hofinger Mihelič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Rojstvo zdravega otroka je nedvomno eden izmed najpomembnejših dogodkov v življenju posameznika in družine. Namen diplomske naloge je bil ugotoviti v kolikšni meri se pri nosečnicah vključuje v preventivo patronažna medicinska sestra (PMS) in kaj nosečnice pričakujejo od njenega hišnega obiska. Cilj je bil oceniti želje nosečnic po hišnem obisku PMS in ugotoviti kje dobijo nosečnice največ informacij o nosečnosti in zdravem načinu življenja ter ugotoviti koliko so nosečnice poučene o pravicah v zdravstveni dejavnosti in na delovnem mestu. Uporabljena je bila deskriptivna metoda dela. Izvedena je bila anketa med 31. nosečnicami. Ugotovljeno je bilo, da nosečnice nimajo želje po hišnem obisku PMS. Večino informacij ne dobijo od zdravstvenega osebja. Nosečnice menijo, da so dobro zdravstveno poučene tudi o pravicah v zdravstveni dejavnosti in na delovnem mestu. Da bi bila večina nosečnic deležna strokovnih informacij o nosečnosti, bi moral zdravstveni sistem imeti dobro izdelan sistem pretoka informacij o pravicah, ki jih ženska ima kot nosečnica.
Keywords: nosečnica, nosečnost, patronažna medicinska sestra, patronažna zdravstvena nega, preventiva, dom, anketa, izobraževanje, delovno mesto
Published: 24.12.2009; Views: 2473; Downloads: 363
.pdf Full text (644,26 KB)

6.
Zdravstvena vzgoja nosečnice
Claudia Levičar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja in opisuje zdravstveno vzgojo nosečnice in vlogo ter naloge medicisnke sestre pri zdravstveno-vzgojnem delu. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V prvem (teoretičnem) delu je predstavljena nosečnost po trimesečjih, zdravstveno varstvo nosečnice, predporodna oskrba, zdravstvena vzgoja v času nosečnosti in šola za bodoče starše. V drugem (empiričnem) delu diplomske naloge so predstavljeni rezultati raziskave, s katero smo želeli ugotoviti način življenja nosečnic med nosečnostjo. Raziskava je bila opravljena v ginekoloških ambulantah — dispanzerjih za ženske, in sicer v Zdravstvenem domu Hrastnik, Zdravstvenem domu Trbovlje ter v Zdravstvenem domu Zagorje ob Savi. Anketiranje je bilo izvedeno v mesecu decembru 2009 in januarju 2010. Rezultati raziskave so pokazali, da se večina nosečnic zaveda pomembnosti zdravega načina življenja v času nosečnosti.
Keywords: nosečnost, nosečnica, zdravstvena vzgoja, šola za bodoče starše, medicinska sestra, partner
Published: 09.08.2010; Views: 4941; Downloads: 1270
.pdf Full text (1,96 MB)

7.
Prehrana nosečnic in vloga kliničnega dietetika
Mirjam Koler, 2010, specialist thesis

Abstract: POVZETEK Vsebina specialističnega dela je usmerjena v zdravo prehrano, v prehrano med nosečnostjo in osnovami prehranjevanja nosečnic. Opisana je zdrava prehrana ter razvade v prehranjevanju in njihova škodljivost v času nosečnosti ter vloga kliničnega dietetika pri svetovanju o prehrani v času nosečnosti. Metodologija raziskovanja. Raziskavo smo izvedli na Oddelku za perinatologijo. Ugotavljali smo prehranjevalne navade hospitaliziranih nosečnic, njihovo poznavanje zdrave prehrane ter njihove želje oz. predloge v zvezi z bolnišničnim jedilnikom. Uporabili smo kvantitativno metodologijo raziskovanja, kot instrument raziskave pa nam je služil anketni vprašalnik. Rezultati. Rezultate ankete smo prikazali z grafi ter jih interpretirali. Ugotovili smo, da so nosečnice osveščene ter večinoma skrbijo za zdrav slog življenja ter se zavedajo kakšne posledice lahko prinese nezdravo prehranjevanje, velikokrat pa se jim še vseeno porajajo nova vprašanja glede prehranjevanja v času nosečnosti. Ugotovili smo tudi, da so s prehrano na oddelku zadovoljne, nekatere pa so podale tudi predloge za jedilnike. Sklep. Že pred zanositvijo je pomembno, da bodoča mati uživa polnovredno, visoko kvalitetno prehrano, z dovolj vitamini in minerali. Klinični dietetik je tisti, ki naj bi s svojim znanjem s področja prehrane, socialne medicine in dieto terapije, vplival in pomagal oblikovati pravilen in zdrav odnos do prehrane nosečnic.
Keywords: Ključne besede: nosečnica, prehrana, klinični dietetik.
Published: 12.11.2010; Views: 4165; Downloads: 359
.pdf Full text (1,39 MB)

8.
Odpoved pogodbe o zaposlitvi staršem
Karmen Durič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Zaposleni starši in nosečnice se pri usklajevanju družinskih in delovnih obveznosti pogosto srečujejo s težavami. Naša zakonodaja je v slovenski pravni red vnesla številne norme mednarodnega delovnega prava na področju varstva posebnih kategorij delavcev, to je šibkejših, ki zaradi svojega položaja potrebujejo posebno delovnopravno varstvo. Tako varstvo je mogoče na različnih področjih in v različnih oblikah. Najpomembnejši zakon, ki pri nas ureja varstvo materinstva in starševstva na področju dela, je Zakon o delovnih razmerjih. Namen posebnih varstvenih določb delovnega prava je, da se delavcem in delavkam omogoči ustrezno usklajevanje delovnih in družinskih obveznosti ter zagotovi ustrezno varstvo. Manj ugodno obravnavanje delavcev iz razloga nosečnosti in starševskega dopusta je prepovedano. Odpoved pogodbe o zaposlitvi ima lahko škodljive vplive na telesno in duševno stanje nosečnic, doječih mater ter delavcev, ki izrabljajo starševski dopust. Zaradi tega je za to skupino delavcev v prvem odstavku 115. člena zagotovljeno varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca. Varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi na temelju starševstva je urejeno v 115. členu Zakona o delovnih razmerjih in traja ves čas nosečnosti, ves čas dojenja ter celotno obdobje izrabe starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po vrnitvi nazaj na delo. V obdobju varstva je delodajalcu prepovedana vročitev odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcem in delavkam iz te varovane skupine ne glede na odpovedni razlog, delovno razmerje pa v tem času pa ne more prenehati, čeprav je bila odpoved dana že prej. Za veljavno odpoved pogodbe o zaposlitvi delavcu-staršu morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji: podani morajo biti razlogi za izredno odpoved ali uveden mora biti postopek za prenehanje delodajalca. Hkrati z obstojem enega od zgornjih razlogov pa mora biti izpolnjen še naslednji pogoj: predhodno soglasje inšpektorja za delo.
Keywords: starševsko varstvo, odpoved pogodbe o zaposlitvi, varovana kategorija, varstvo pred odpovedjo, nosečnica, doječa mati, starševski dopust, delovno pravo
Published: 14.12.2011; Views: 3117; Downloads: 193
.pdf Full text (780,20 KB)

9.
Uravnotežena prehrana v času nosečnosti
Tjaša Vučkič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Nosečnice spadajo med skupine ljudi, pri katerih je zdrava prehrana še posebej pomembna. Uravnotežena in raznovrstna prehrana, predvsem pa zadosten vnos določenih vrst hranil so nujni za normalen potek nosečnosti vse do poroda ter zdrav razvoj otroka. Znano je, da je zdrava in uravnotežena prehrana zelo pomembna v vseh življenjskih obdobjih, še posebej pa to velja za obdobje nosečnosti.
Keywords: nosečnica, uravnotežena prehrana, zdravstvena vzgoja, medicinska sestra.
Published: 13.06.2014; Views: 1027; Downloads: 241
.pdf Full text (750,83 KB)

10.
GIBALNA AKTIVNOST V NOSEČNOSTI
Maja Batič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bilo ugotoviti ali so nosečnice gibalno aktivne, v kolikšni meri in kaj priporočajo zdravniki. V prvem delu so teoretična stališča domače in tuje literature. Predstavljen je vpliv gibalne aktivnosti na nosečnico in otroka, pomen in oblike gibalne dejavnosti ter dosedanje raziskave iz Slovenije, Nemčije in ZDA. V empiričnem delu sem raziskovala v kolikšni meri so nosečnice gibalno aktivne, če izbirajo primerne oblike gibalne aktivnosti in ali se razlikuje mnenje med zdravniki in nosečnicami glede vpliva gibalne aktivnosti na porod. Vprašalnik je bil odprtega in zaprtega tipa. Anketirali smo 80 nosečnic in 20 zdravnikov ginekologov. Vprašanja za nosečnice so se nanašala na obdobje od začetka do konca nosečnosti ter predhodno gibalno aktivnost. Vprašanja za zdravnike pa so se nanašala predvsem na to, kaj priporočajo nosečnicam. Na podlagi analize ankete smo ugotovili, da nosečnice niso zadosti gibalno aktivne , kot to priporočajo zdravniki. So pa seznanjene s tem, katere športne aktivnosti so primerne zanje.
Keywords: gibalna dejavnost, nosečnica, otrok, zdravnik.
Published: 05.07.2012; Views: 971; Downloads: 160
.pdf Full text (1,31 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica