| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 85
First pagePrevious page123456789Next pageLast page
1.
Kadri medobčinske nogometne zveze koper in spremembe v zadnjih desetih letih
Rene Piciga, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu smo raziskovali dogajanje v Medobčinski nogometni zvezi Koper. Glavni predmeti raziskave so bili nogometaši in trenerji. Želeli smo ugotoviti dejansko stanje v MNZ Koper: kakšne pogoje za treniranje imajo nogometaši, kakšni so vzroki za padec kakovosti obalnega nogometa v zadnjih 10-ih letih, kako pomembni sta licenca in nogometna izobrazba ter kateri dejavniki pri treniranju so za nogometaše bistveni. Raziskavo smo izpeljali z metodo anketiranja. Anketirali smo 3 različne nogometne selekcije in veliko različnih nogometnih trenerjev ter drugih nogometnih akterjev pod okriljem MNZ Koper. Rezultati so bili zelo zanimivi. Ugotovili smo, da so v MNZ Koper težava predvsem finančna sredstva in da MNZ Koper namenja premalo pomoči manjšim lokalnim klubom. Naši predlogi so, da se v prihodnje osredotočijo predvsem na ta dva elementa.
Keywords: nogomet, trener, sodnik, organizacija
Published in DKUM: 16.04.2024; Views: 146; Downloads: 10
.pdf Full text (1,81 MB)

2.
Taktika v napadu iz osnovnega sistema igre 1-4-1-4-1 v sistem 1-3-2-4-1 : diplomsko delo
Mario Zimet, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov: teoretičnega in praktičnega. Namen diplomskega dela je bil predstaviti obstoječo teorijo s področja taktike v nogometu, kar je predstavljeno na začetku diplomskega dela, kjer so predstavljeni model nogometne igre, delitev taktike, taktika v napadu, nekaj obstoječih taktik ter prednosti in slabosti obravnavanih sistemov. V drugem delu naloge pa je na podlagi obstoječe teorije učenja moštvene taktike v napadu predstavljen prehod iz sistema 1-4-1-4-1 v sistem 1-3-2-4-1.
Keywords: taktika v napadu, taktika, nogomet, sprememba sistema
Published in DKUM: 09.04.2024; Views: 90; Downloads: 4
.pdf Full text (2,97 MB)

3.
Varus knee deformity in adolescent soccer players
Zmago Krajnc, Matjaž Vogrin, 2019, review article

Keywords: nogomet, rastna cona, varusna deformacija kolena, šport, najstnik
Published in DKUM: 05.04.2024; Views: 78; Downloads: 7
.pdf Full text (213,52 KB)
This document has many files! More...
This document is also a collection of 1 document!

4.
Prostovoljstvo na športnih prireditvah: študija primera EURO 2021 U21
Amadeja Marovt, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Predstavitev in prikaz dela prostovoljcev na veliki športni prireditvi. Osredotočenje na pridobitev osnovnega profila prostovoljca, ki je sodeloval na športni prireditvi, ki je potekala v Sloveniji leta 2021 in sicer Evropsko prvenstvo 2021- U21 (EURO 2021-U21). Obravnavanje prostovoljcev s strani nogometnih organizacij, kot so Nogometna zveza Slovenije in UEFA. Vpliv epidemije SARS-CoV-2 na samo organizacijo dogodka in udeležbo prostovoljstva na njem. Analiza zadovoljstva prostovoljcev z organizacijo prostovoljnega dela na prireditvi.
Keywords: Evropsko prvenstvo, U21, nogomet, prireditev, prostovoljstvo, prostovoljci, epidemija, covid-19
Published in DKUM: 04.04.2024; Views: 99; Downloads: 4
.pdf Full text (2,53 MB)

5.
Model igre in taktika nogometnega kluba Ajax v ligi prvakov v sezoni 2018/2019 : diplomsko delo
Jan Puhner, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Model igre in taktika v obrambi in napadu sta ena izmed ključnih faktorjev za doseganje vrhunskih moštvenih dosežkov v nogometu. Model in taktika morata biti razdelana in premišljena glede na tip nasprotnika proti kateremu ekipa igra. V primeru, da ima ekipa odlično razdelan model ter taktiko tako v napadu kot v obrambi, ne potrebuje največjih zvezdnikov nogometne igre za doseganje vrhunskih rezultatov. Dokaz temu je bila mlada ekipa Ajaxa, ki je v Ligi prvakov v sezoni 2018/2019 prišla v polfinale preko poraza močnega Real Madrida ter Juventusa in bila le par minut oddaljena od velikega finala lige prvakov. Namen diplomske naloge je predstaviti model nogometne igre in taktiko v nogometu, kar je opisano v začetku diplomske naloge, kjer je prav tako predstavljen razvoj lige prvakov ter zgodovina nogometnega kluba Ajax. Rezultate video analize in analize statističnih podatkov so prikazani ter opisani v drugem delu diplomske naloge. Cilj analiz je bil raziskati model igre in taktiko, ki je prinesla ekipi Ajaxa odličen rezultat v Ligi prvakov v sezoni 2018/2019. Pridobljeni podatki in rezultati so prikazani v tabelah ter med seboj grafično primerjani.
Keywords: nogomet, model igre, taktika, analiza podatkov
Published in DKUM: 27.02.2024; Views: 244; Downloads: 36
.pdf Full text (4,04 MB)

6.
Primeri uporabe podatkov iz velikih baz v nogometu : diplomsko delo
Marcel Koren, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V svetu športa je nenehno izobraževanje pri trenerskem poklicu neizbežno, saj le tako ti kot strokovni delavec in tvoja ekipa neprestano napredujeta in ne zaostajata za konkurenco. Ne glede na raven športnega udejstvovanja, si lahko s pregledom aktualnih znanstvenih raziskav pridobimo nova znanja. Predstavili smo mnoga spoznanja iz strokovnih del, ki so privedla do korenitih sprememb v nogometni igri. Z neučinkovitostjo strelov z razdalje se je temu prilagodil slog nogometne igre (Harper, 2021) . Čeprav se je povišala intenziteta obremenitev v zadnjih letih (Bush, Barnes, Archer, Hogg, & Bradleya, 2015) se je zmanjšalo število poškodb (Henriques, 2018) . Moč je opaziti višji odstotek natančnosti podaj (McKenna, 2017) , zmanjšal se je čas nogometaša na žogi (igralec je med igro 98,8 % časa brez žoge (Di Salvo, 2007) in mnogo več. Potrebno je poudariti, da obstaja nepredstavljivo velik razkorak med neprofesionalno in profesionalno ravnjo, ne zgolj s finančnega vidika, ampak tudi med količino in dostopnostjo informacij o lastnih igralcih, medsebojni primerjavi ekip, zunanjih dejavnikih, nogometnem tržišču in navijačih, vendar izhodišča in spoznanja lahko delno uporabimo tudi na amaterskem nivoju. Naloga je predstavljena iz analitičnega in statističnega razmišljanje na karseda zanimiv in praktičen način. Dandanes se v nogometnem svetu popolnoma nič ne prepušča golemu naključju.
Keywords: nogomet, šport, baza podatkov, statistična analiza
Published in DKUM: 12.12.2023; Views: 391; Downloads: 16
.pdf Full text (973,89 KB)

7.
Stres med nogometaši v nogometnem klubu
Vito Milošević, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Vsak posameznik se na praktično vsakem področju v svojem življenju srečuje s stresom. Na različne ljudi stres različno vpliva, od osebe pa je odvisno, kako se z njim spopada. Ker je stres in pa odziv na stres pri vsakem posamezniku drugačen, je težko točno določiti načine, kako se z njim spopadati. Stres je lahko tako pozitiven kot negativen, odvisno pa je, kako ga posameznik doživlja in kako se z njim spopada. Poznamo veliko simptomov, ki telesu sporočajo, da je oseba pod prevelikim stresom. Če ob simptomu reakcija posameznika ni pravilna, lahko hitro pride tudi do različnih posledic, ki so lahko blage, ali pa tudi zelo nevarne. Prav zaradi teh posledic je pomembno, da vsak posameznik poišče načine, kako bi stres zmanjšal. Pri tem lahko pomagajo različne fizične in psihične vaje, komunikacija in še mnogi drugi načini. Stres doživljajo tudi nogometaši, bodisi profesionalni, bodisi amaterski. Vsak nogometaš je zaradi različnih razlogov izpostavljen stresu, ki ga lahko moti tudi pri njegovih nogometnih predstavah, zato je pomembno, da ga kar se da omeji. Obvladovanju stresa morejo veliko pozornosti posvečati tako nogometaši sami, kot tudi klubi, za katere igrajo, saj klubom pojav stresa pri njihovih nogometaših ne prinaša nič dobrega. V drugem delu diplomskega dela pa smo na podlagi podatkov, pridobljenih iz teoretičnega dela, preverili stres pri nogometaših v nogometnih klubih. S tem smo v empiričnem delu ugotovili, v kolikšni meri je stres prisoten med nogometaši, kako na njih vpliva in kako se je z njim najbolje spoprijeti.
Keywords: : stres, vpliv stresa, premagovanje stresa, povzročitelji stresa, stresorji, nogomet
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 354; Downloads: 66
.pdf Full text (1,36 MB)

8.
Analiza vloge spola v nogometu
Julijana Andonov, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Nogomet je od nekdaj veljal za izključno moško domeno, dandanes pa ženski nogomet predstavlja hitro razvijajočo se športno panogo, kjer gre za veliko več kot zgolj za brcanje žoge. V zadnjem desetletju je namreč opazen prodor ženskega spola na področja, ki so bila namenjena moškim. V diplomskem delu smo analizirali vlogo spola v nogometu. Primerjali smo moški in ženski nogomet z več vidikov, kot so na primer finančni vidik, socialni vidik ter medijski vidik. Želeli smo ugotoviti, ali so ženske res v tako slabšem položaju, ko govorimo o nogometu, ter kaj bi lahko storili, da bi potencialne razlike zmanjšali. V ta namen smo izvedli anketo med profesionalnimi in neprofesionalnimi igralci nogometa. Ugotovili smo, da so ženske nogometašice v slabšem položaju od moških na več področjih. Navedli smo predloge, kako bi te razlike zmanjšali. Menimo, da so vlaganja v ženski nogomet pomembna, saj prispevajo k boljšemu razvoju same igre ter igralk. Nadalje omenimo pomembnost boljše medijske pozornosti za ženski nogomet, večje število ženskih nogometnih klubov, strokovnejše delo trenerjev in funkcionarjev ipd.
Keywords: nogomet, spol, finančni vidik, razlike, socialni vidik, medijski vidik.
Published in DKUM: 17.10.2023; Views: 323; Downloads: 39
.pdf Full text (1,29 MB)

9.
Razvoj gibalne vsestranosti pri selekciji U-7 : diplomsko delo
Timotej Mate, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Gibalna vsestranost je eno najpomembnejših področij, na katerega moramo biti kot trenerji pozorni in osredotočeni pri mlajših nogometaših. Med 6. in 9. letom je možno narediti največji napredek pri gibalnih sposobnostih. Zato je tako zelo pomembna pravilna struktura in vsebina treningov, da se izkoristi največji možen napredek in sorazmerno tudi pravilen razvoj otroka. Razvoj otroka je zelo kompleksen proces, ki poteka na več področjih, slediti pa mu je potrebno v kronološkem zaporedju. Prepletajo se gibalni, kognitivni ter čustveni in socialni razvoj. Pri mladih nogometaših mora trener biti osveščen o problematiki zgodnje specializacije in njenih negativnih posledicah, kajti večina posledic je vidnih šele kasneje, v nadaljnji športni karieri. Namen diplomskega dela je v teoretičnem delu predstaviti gibalne in funkcionalne sposobnosti, značilnosti razvoja otrok in problematiko zgodnje specializacije. V drugem delu pa se osredotočiti na predstavitev različnih sredstev za razvoj gibalne vsestranosti pri starostni kategoriji U-7. Prav tako bo v drugem delu predstavljen letni načrt dela in nekaj treningov za to starostno kategorijo. Sredstva in treningi bodo grafično prikazani s programom Tactics Manager 4.0, za lažje razumevanje in predstavo vaj, oziroma treningov.
Keywords: nogomet, gibalna vsestranost, značilnosti razvoja otrok
Published in DKUM: 14.04.2023; Views: 607; Downloads: 43
.pdf Full text (2,41 MB)

10.
Taktika v napadu v sistemu igre 1-4-4-2 : diplomsko delo
Tim Kovačec, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov: teoretičnega in praktičnega. Namen diplomskega dela je bil, predstaviti obstoječo teorijo s področja taktike v nogometu, kar je predstavljeno v začetku diplomskega dela, kjer je predstavljen tudi model nogometne igre in delitev taktike. V drugem delu naloge pa je na podlagi obstoječe teorije predstavljena metodika učenja (smiselno zaporedje vaje) moštvene taktike v napadu v sistemu 1-4-4-2 s pomočjo računalniškega programa Manager Tactics. Sredstva za učenje in razvijanje taktičnih znanj so vsa predstavljena tudi s slikovnim gradivom.
Keywords: Nogomet, taktika, taktika v napadu.
Published in DKUM: 10.03.2023; Views: 645; Downloads: 51
.pdf Full text (1,77 MB)

Search done in 0.4 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica