| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Enodružinska nizkoenergijska hiša ob gozdu
Timotea Turk, 2017, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga se nanaša na načrtovanje nizkoenergijske enodružinske lesene hiše ob gozdu na terenu z naklonom. Zamisel je bila, da se hiša poveže z naravo, kar je doseženo z veliko zastekljeno površino, ki omogoča pogled na naravo. Lesena konstrukcija poševne strehe je z notranje strani vidna, kar prispeva k naravnem in toplem občutku v prostoru.
Keywords: lesena hiša, nizkoenergijska gradnja, koncept energijske učinkovitosti
Published in DKUM: 28.06.2017; Views: 1275; Downloads: 182
.pdf Full text (6,95 MB)

2.
Lesena nizkoenergijska hiša v dveh različnih podnebjih
Nataša Suhadolnik, 2015, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi obravnavamo zasnovo nizkoenergijske hiše v Ljubljani in s kakšnimi modifikacijami se lahko isto hišo postavi v drugačno podnebje, natančneje v Stockholm, da bo ta še zmeraj enako energijsko učinkovita. Gre za nadgradnjo hiše pri projektu »One house fits all«, ki smo jo oblikovali v soavtorstvu z Anejem Lukanom, Filipom Jakobom Frasom in Filipom Špiljakom. V teoretičnem delu predstavimo koncept energijske zasnove zgradb ter načela načrtovanja le-teh.
Keywords: gradbeništvo, arhitektura, nizkoenergijska gradnja, lesena hiša, enodružinska hiša, klima
Published in DKUM: 17.08.2015; Views: 1643; Downloads: 180
.pdf Full text (5,43 MB)

3.
Lesena energijsko učinkovita hiša
Almina Jadadić, 2015, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi je opisana lesena energijsko učinkovita gradnja, ki je v nadaljevanju predstavljena na konkretnem primeru. Prikazano je, da lahko tudi objekt nekompaktne oblike dosega podobno energijsko učinkovitost. Na koncu so predstavljeni tudi izračuni rabe energije, ki dokazujejo energijsko učinkovitost objekta.
Keywords: Hiša, energijsko učinkovita, nizkoenergijska, lesena
Published in DKUM: 14.08.2015; Views: 1751; Downloads: 138
.pdf Full text (11,00 MB)

4.
Zasnova sodobne nizkoenergijske hiše
Tomaž Meznarič, 2014, diploma project paper

Abstract: V diplomskem delu so predstavljena osnovna načela, ki jih upoštevamo pri načrtovanju nizkoenergijske hiše. Projekt dosledno upošteva trajnosten in ekološki vidik gradnje, ki sta predstavljena v teoretičnem delu. Ker se naše potrebe in način življenja s časom spreminjajo, se z nami spreminjajo tudi potrebe in pričakovanja do bivalnega okolja. V teoretičnem delu so predstavljeni les kot konstrukcijski material in osnovna načela načrtovanja energetsko učinkovitih stavb, ki jih uporabimo kot osnovne smernice ter navodila za projektiranje hiše.
Keywords: Arhitektura, arhitekturni detajl, konstrukcijski sistemi, lesena gradnja, energijska učinkovitost, nizkoenergijska hiša, nizkoenergijsko načrtovanje.
Published in DKUM: 11.09.2014; Views: 2388; Downloads: 287
.pdf Full text (34,18 MB)

5.
SODOBNA LESENA HIŠA
Filip Jakob Fras, 2014, diploma project paper

Abstract: Lesena montažna gradnja v Sloveniji kljub idealni geografski legi in naravnim danostim zavzema majhen delež celotne gradnje. Razlogi za to so med drugim skriti v dvomih o kakovosti bivalnega okolja v leseni hiši. V prvem, teoretičnem delu smo z anketo med uporabniki lesenih hiš raziskovali njihovo mnenje o lesenih hišah. Ugotavljali smo, ali je bivanje v leseni hiši izpolnilo njihova pričakovanja, in ali so zadovoljni z energetsko učinkovitostjo svojih hiš. V drugem delu je predstavljena zasnova sodobne slovenske hiše, ki je bila v soavtorstvu z Mirzetom Salkanovićem oblikovana kot natečajna rešitev za natečaj Sodobna hiša v očeh mladih arhitektov. V okviru projektne naloge smo idejno rešitev nadgradili.
Keywords: arhitektura, nizkoenergijska lesena hiša, lesena hiša, enodružinska hiša, bivalno okolje, anketa o zadovoljstvu
Published in DKUM: 10.09.2014; Views: 1715; Downloads: 291
.pdf Full text (19,53 MB)

6.
ZASNOVA NIZKOENERGIJSKE LESENE MONTAŽNE HIŠE
Rok Lešnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Podnebne spremembe so v zadnjih nekaj desetletjih očitno sporočilo in opozorilo o človekovem neodgovornem odnosu do narave. Z uporabo fosilnih goriv smo močno obremenili našo okolico. Gradbeništvo je poleg prometa in industrije največji porabnik energije in zato zelo pomemben sektor, kjer so ekološko neoporečne rešitve nujno potrebne za soobstoj narave in človeške vrste. Ekološka osveščenost se v gradbeništvu in arhitekturi močno povečuje. Trajnostna arhitektura je postala osnoven princip sonaravnega razvoja in vodilo v sektorju arhitekture. Princip temelji na čim manjših posegih v prostor, na uporabi obnovljivih virov energije in na uporabi naravnih ter ekološko neoporečnih materialih. Les je nesporno eden izmed omenjenih materialov, ki se ga v gradbeništvu vedno bolj uporablja. V Sloveniji je lesena gradnja v razmahu, vendar opažamo, da njen potencial še zdaleč ni dosežen. Diplomsko delo obravnava zasnovo lesene nizkoenergijske hiše. V teoretičnem delu so predstavljeni različni sistemi in principi gradnje varčnih hiš. V nadaljevanju sledi opis celovitega projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja. V tem delu je zajeto tudi tehnično poročilo in projektantski del individualne lesene nizkoenergijske hiše. Pogoji, ki jih podaja Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES 2010) so izpolnjeni in dokazani s programom PHPP 2007.
Keywords: Energijska učinkovitost, lesena gradnja, nizkoenergijska hiša, montažna gradnja, načrtovanje
Published in DKUM: 13.08.2014; Views: 2166; Downloads: 307
.pdf Full text (5,01 MB)

7.
IZVEDBA PASIVNE LESENE MONTAŽNE HIŠE
Branko Vasiljević, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava izvedbo pasivne lesene montažne hiše v podjetju Rihter montažne gradnje. V prvem delu bodo predstavljeni vsi uporabljeni materiali pri tem tipu hiše, v nadaljevanju pa sama izvedba do tretje faze gradnje. Slednja bo predstavljena vse od izdelave konstrukcijskih elementov v delavnici podjetja Rihter montažne gradnje pa vse do montaže na gradbišču. Le-ta bo zajemala vsa dela od temeljne plošče do postavitve objekta in zaključene tretje faze gradnje.
Keywords: lesena gradnja, montažna gradnja, nizkoenergijska gradnja, pasivna hiša
Published in DKUM: 29.10.2013; Views: 1943; Downloads: 371
.pdf Full text (24,57 MB)

8.
Sodobna slovenska hiša v očeh mladih arhitektov
Zrinka Perić, 2013, diploma project paper

Abstract: Z razvojem slovenske družbe se spreminjajo stanovanjske potrebe prebivalcev. Posledično se spreminja tudi družina 21. stoletja, ki je ekološko ozaveščena, zahteva trajnostno arhitekturo prijazno okolju. Zato smo se odločili posodobiti tradicionalno slovensko dvokapnico in sloneč na tej tradiciji nadgraditi hišo, ki bo prebivalcem ponujala sodobne življenjske standarde. Na pogled enostavna dvokapnica skriva modularnost prostorov, ki jih lahko lastnik prilagaja glede na trenutne potrebe. Enostavnost arhitekture in enostavnost oblikovanja prostora poudarja glavni arhitekturni element našega pogleda na slovensko sodobno hišo, galerijski prehod, torej „most“ hiše. Prehod, izdelan iz živo rdečega kortena, tradicionalno in sodobno slovensko hišo povezuje tudi simbolično. Naša hiša je tudi ogledalo bodoče slovenske družbe, ki bo v stiku z evropskim in svetovnim sodobnim življenjem in bo, kljub temu, še vedno ohranila svojo tradicijo ter se dalje razvijala v lastni smeri.
Keywords: arhitektura, enodružinska hiša, nizkoenergijska hiša, lesena hiša
Published in DKUM: 28.08.2013; Views: 2255; Downloads: 355
.pdf Full text (39,74 MB)

9.
ZASNOVA NIZKOENERGIJSKE LESENE MONTAŽNE HIŠE
Leon Muršič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo najprej predstavili in prikazali značilnosti lesenih gradenj in principe načrtovanja nizkoenergijske hiše, ki smo jih kasneje upoštevali pri zasnovi samostojnega projekta. Konstrukcijske sisteme in toplotni ovoj zgradbe smo izdelali tako, da ustrezajo pogojem, ki jih podaja pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah 2010. Diplomska naloga se zaključi z izračunom energetske učinkovitosti s programom PHPP 2007.
Keywords: nizkoenergijska hiša, pasivna hiša, lesena gradnja
Published in DKUM: 24.04.2013; Views: 2478; Downloads: 317
.pdf Full text (8,16 MB)

10.
Delavnica: Lesena nizkoenergijska hiša
Vesna Žegarac Leskovar, Miroslav Premrov, 2010, other component parts

Keywords: lesene konstrukcije, lesena nizkoenergijska hiša, arhitektura
Published in DKUM: 31.05.2012; Views: 2765; Downloads: 58
URL Link to full text

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica