| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 31
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
PRIMERJAVA KLASIČNO OGREVANE HIŠE S PASIVNO HIŠO
Gorazd Dobaj, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Z primerjavo klasične in pasivne hiše sem želel doseči, da bi se investitorji lažje odločali za gradnjo pasivnih in nizkoenergijskih objektov, saj v tem primeru zadostijo večjim interesnim skupinam. Podjetjem, ki se s tem ukvarjajo, se odpirajo nova delovna mesta, okolje pa posredno manj onesnažujemo z izpusti CO2. Kar pa je najbolje, lastnik ki živi v takem okolju je bolj zadovoljen. Zmanjšana je poraba energije, investicija pa se povrne v zadovoljivem roku.
Keywords: ogrevanje, prezračevanje, gretje sanitarne tople vode, nizkoenergijska hiša, pasivna hiša
Published: 01.09.2009; Views: 1991; Downloads: 568
.pdf Full text (2,67 MB)

2.
NIZKOENERGIJSKA LESENA HIŠA S POVEČANIM DELEŽEM STEKLENIH POVRŠIN IN ZELENO STREHO
Katja Kramberger, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi se bom omejila na nizkoenergijske lesene hiše, vendar bom v uvodu vseeno predstavila razlike med pasivno, nizkoenergijsko in tako imenovano 3l hišo. Kasneje se bom opredelila na nizkoenergijsko hišo in leseno montažno gradnjo. Predstavila primerno stavbno pohištvo ter prednosti zelene strehe. Nadaljevala pa s konkretnim primerom enostanovanjskega objekta, katerega sem zasnovala sama. Dimenzionirala bom osnovne nosilne elemente in na koncu objekt preverila s standardom PHVP 2.0
Keywords: nizkoenergijska lesena hiša, zelena streha, dimenzioniranje osnovnih konstrukcijskih elementov, PHVP 2.0 test
Published: 30.06.2010; Views: 3380; Downloads: 461
.pdf Full text (2,75 MB)

3.
ZASNOVA ENOSTANOVANJSKE LESENE PASIVNE HIŠE
Dino Poplatnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Razmišljanje o poviševanju cen nafte, posledično tudi ostalih fosilnih goriv je močno prevesilo tehtnico v prid pasivni gradnji. Obnovljivi viri energije kot npr. lesna biomasa niso bili nič obetavnejši, saj niso poceni, poleg tega pa priprava velike količine drv pomeni veliko dela. Naslednja zahteva je bila, da gradnja ne traja predolgo - torej v prid montažni konstrukciji. Zaradi takih zahtev se tudi v Sloveniji bolj uveljavljajo energetsko varčnejše pasivne hiše, ki zaradi posebne gradnje in tehnologije porabijo občutno manj energije za ogrevanje kot klasično grajene hiše. Pogosto omenjene prednosti montažnih hiš so: hitrost izvedbe, energetska učinkovitost in cena. Hiša se imenuje pasivna zato, ker sončno energijo in notranje vire izkorišča ob minimalnih toplotnih izgubah, zato skoraj ni potrebno dodatno ogrevati ali hladiti. V diplomski nalogi smo opisali glavne značilnosti pasivne hiše. Izdelali smo projekt, dimenzionirali glavne nosilne elemente in na koncu preverili, če ustreza standardu pasivne hiše s programom PHVP02.
Keywords: pasivna hiša, lesena hiša, nizkoenergijska hiša
Published: 03.09.2010; Views: 2790; Downloads: 359
.pdf Full text (7,87 MB)

4.
STANDARDI TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: NIZKOENERGIJSKA HIŠA
Nataša Vidovič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opredelili standard nizkoenergijske hiše v Sloveniji. Raziskali smo zgodovino razvoja nizkoenergijskih hiš v Evropi in svetu, kjer so le-te prisotne zadnjih 40 let. Opredelili smo arhitekturni vidik načrtovanja nizkoenergijske hiše, kar zajema umestitev objekta v prostor, arhitekturno zasnovo in dodatne vidike načrtovanja. Podali smo značilnosti nizkoenergijske hiše v smislu tehnologije gradnje, ovoja zgradbe in delovanje hiše z vidika rabe energije. Teorijo smo podkrepili z dvema primeroma tipskih nizkoenergijskih hiš, slovenskih projektantskih podjetij, z različno tehnologijo gradnje, a s primerljivimi karakteristikami. Na tak način smo lažje prikazali podobnosti in razlike ter morebitne posebnosti posameznega pristopa gradnje. Obravnavana primera nizkoenergijskih hiš ne odlikuje kreativna pač pa funkcionalna arhitekturna zasnova in predvsem tehnično dovršena izvedba vseh detajlov, zaradi česar dosegata standard zelo dobre nizkoenergijske hiše.
Keywords: nizkoenergijska hiša, trajnostna arhitektura, PURES
Published: 05.10.2010; Views: 2670; Downloads: 396
.pdf Full text (4,16 MB)

5.
ARHITEKTURNA IN STATIČNA ZASNOVA INDIVIDUALNE NIZKOENERGIJSKE HIŠE
Uroš Krajnc, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena gradnja individualne nizkoenergijske hiše. Najprej so predstavljeni vidiki načrtovanja za energijsko učinkovito gradnjo, ki jih nato upoštevamo pri praktičnem primeru. Osrednjo pozornost namenimo konstrukcijskim detajlom na območju potencialnih toplotnih mostov. Po arhitekturnem projektiranju se lotimo izvedbe elaborata gradbene fizike, ki določa, če stavba ustreza predpisanim standardom o učinkoviti rabi energije v stavbah. Projekt zaključimo s statično analizo konstrukcijskih elementov.
Keywords: nizkoenergijska hiša, gradbena fizika, statična zasnova
Published: 08.03.2011; Views: 2119; Downloads: 318
.pdf Full text (7,64 MB)

6.
ZASNOVA NIZKOENERGIJSKE LESENE MONTAŽNE HIŠE
Leon Muršič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo najprej predstavili in prikazali značilnosti lesenih gradenj in principe načrtovanja nizkoenergijske hiše, ki smo jih kasneje upoštevali pri zasnovi samostojnega projekta. Konstrukcijske sisteme in toplotni ovoj zgradbe smo izdelali tako, da ustrezajo pogojem, ki jih podaja pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah 2010. Diplomska naloga se zaključi z izračunom energetske učinkovitosti s programom PHPP 2007.
Keywords: nizkoenergijska hiša, pasivna hiša, lesena gradnja
Published: 24.04.2013; Views: 1641; Downloads: 249
.pdf Full text (8,16 MB)

7.
ZASNOVA NIZKOENERGIJSKE LESENE MONTAŽNE HIŠE S POVEČANIM DELEŽEM STEKLENIH POVRŠIN
Maja Dubrić, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V zadnjih nekaj desetletjih se je naš planet začel drastično spreminjati, človeštvo pa je izpostavljeno številnim podnebnim spremembam, ki se jim več ni moč izogniti. Ljudje se zaradi tega zatekajo nazaj k naravi ter uporabi naravnih materialov, kot je les. Pozitiven trend lesene gradnje nam narekujejo tudi mednarodne smernice, kjer je lesena gradnja močno razširjena. Z nizkoenergijsko leseno montažno gradnjo lahko prispevamo k bolj zdravemu in prijaznemu okolju, saj je takšna hiša skrbno zasnovana, energijsko učinkovita, z natančno izvedenimi detajli, prav tako spodbuja uporabo obnovljivih virov energije. Z nizkoenergijskim načinom gradnje lahko združimo estetiko, funkcionalnost, ustrezne materiale, energijsko varčnost ter udobje bivanje pod isto streho. Diplomska naloga bo združevala teorijo in prakso pravilnega načrtovanja nizkoenergijske lesene montažne hiše.
Keywords: nizkoenergijska hiša, lesene konstrukcije, montažna gradnja, načrtovanje
Published: 13.10.2011; Views: 2182; Downloads: 343
.pdf Full text (9,02 MB)

8.
ZASNOVA NIZKOENERGIJSKE HIŠE V PIVOLI
Matija Stauber Štebih, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena zasnova nizkoenergijske hiše. V uvodnem delu je prikazan osnovni princip zasnove v nizkoenergijskem standardu z upoštevanjem veljavne zakonodaje. V nadaljevanju je na praktičnem primeru prikazan celovit koncept načrtovanja, ki se zaključi s preračunom gradbene fizike.
Keywords: nizkoenergijska hiša, gradnja z opeko, oblikovanje objekta, pasivno delovanj stavbe, aktivno delovanje stavbe
Published: 30.11.2011; Views: 1820; Downloads: 224
.pdf Full text (12,62 MB)

9.
PRIMERJAVA ENERGIJSKIH ZAHTEV IN OKOLJSKIH VPLIVOV DVEH HIŠ
Mateja Njivar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bomo primerjali dva stanovanjska objekta. To sta starejša hiša, projektirana in zgrajena konec 70-ih let (leto izgradnje: 1980), in sodobna (nizkoenergijska) hiša, projektirana leta 2009 ter zgrajena v letu 2010. Navedenih je nekaj splošnih podatkov o obeh hišah, ki smo jih pridobili predvsem iz njunih dokumentov in njunega ogleda, hkrati pa primerjamo materiale, iz katerih sta zgrajeni. Za direktno primerjavo smo izbrali nekaj gradbenih elementov obeh hiš, skozi katere se prenese največ toplote. To so predvsem elementi v ogrevanih prostorih, ki mejijo proti neogrevanim, in s tem bistveno vplivajo na ugodno klimo ter počutje stanovalcev v bivalnih prostorih. S to primerjavo in s pomočjo ostalih informacij o porabi energije bomo ugotavljali, zakaj je sodobna hiša energetsko varčnejša od starejše hiše. V samih rezultatih pa bomo dobili odgovor, v čem je sodobna hiša bolj okolju prijazna in s tem manj obremenjujoča za naravo. V pričujoči diplomski nalogi lahko presodimo, ali se nam takšna novogradnja splača ali se raje odločimo za (obnovljeno) starejšo hišo. Ne smemo namreč pozabiti, da je nizkoenergijska gradnja še zmeraj dražja od klasične zidane ali montažne gradnje.
Keywords: gradbeni element, gradbeni material, nizkoenergijska hiša, energija, okoljski vpliv
Published: 18.11.2011; Views: 1555; Downloads: 162
.pdf Full text (5,56 MB)

10.
IZVEDBA OPEČNE NIZKOENERGIJSKE HIŠE
Boris Palko, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena gradnja individualne nizkoenergijske hiše. V uvodnem delu diplomskega dela so predstavljene splošne značilnosti nizkoenergijske hiše, njena zgodovina, namen in standardi. V nadaljnjih poglavjih so predstavljene razlike med nizkoenergijsko hišo in klasično hišo ter postopek same gradnje, pri tem pa so izpostavljeni vsi ključni elementi pri gradnji nizkoenergijske hiše.
Keywords: izvedba, opečna hiša, nizkoenergijska hiša
Published: 14.02.2012; Views: 1427; Downloads: 397
.pdf Full text (5,15 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica