| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza učinka biča v oskrbovalnih verigah z nivojskimi omejitvami
Darko Friščič, 2013, doctoral dissertation

Abstract: Zadnja leta se gospodarske družbe in posamezna podjetja povezana v oskrbovalne verige soočajo z nestabilnimi razmerami, med katerimi je pomembnejše nihanje v potrebah kupcev. Ob upoštevanju nivojskih omejitev in različnih ovir pri prenosu informacij med posameznimi udeleženci v verigi, lahko nastanejo razlike v variancah naročil do dobaviteljev glede na povpraševanja kupcev. Velikost teh razlik pri premikanju po verigi navzdol ni vedno enaka in se odraža z nihanjem, ki je glavni pokazatelj obnašanja verige. Ta pojav je opredeljen kot učinek biča. Manjša kot je velikost učinka biča, manjše je nihanje in boljše je obnašanje verige. Takrat so tudi ostali rezultati verige boljši. V konceptu servisiranja kupcev iz zaloge plani proizvodnje in ostale aktivnosti temeljijo na napovedih povpraševanja kupcev. Da bi družbe in podjetja, vključena v oskrbovalno verigo, lahko imela vpogled v svoje potenciale v prihodnjih obdobjih, je bil v doktorski disertaciji analiziran učinek biča v oskrbovalnih verigah z nivojskimi omejitvami za prihodnje obdobje. V ta namen je bil zgrajen simulacijski model tročlenske verige s časovno vrsto sezonskega in desezoniranega značaja. V model je vgrajena skupna učinkovitost proizvodnih procesov (ang. Overall equipment effectiveness – OEE) in različna politika zalog. Simulacije različnih situacij so pokazale, da trenutni kazalec OEE in izbrana politika zalog vplivata na velikost učinka biča in s tem na obnašanje verige v prihodnje. Rezultati simulacij so potrdili naša pričakovanja, zato je model lahko uporaben tudi v širšem aplikativnem smislu.
Keywords: učinek biča, oskrbovalna veriga, simulacijski model, merila konkurenčnosti, nivojske omejitve v oskrbovalni verigi, kazalec OEE, nivo varnostnih zalog
Published: 05.12.2013; Views: 1302; Downloads: 167
.pdf Full text (2,32 MB)

2.
Optimizacija zalog vhodnega materiala v podjetju CM - OS Mastnak
Igor Kolarič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava tematiko s področja upravljanja zalog vhodnega materiala v podjetju CM – OS Mastnak. Problem nastopi zaradi dejstva, da se vse aktivnosti, povezane z zalogo, v podjetju izvajajo in rešujejo na podlagi subjektivnih presoj osebja. Tako nastajajo nepotrebni stroški in občasna nezaloženost, ki vodi do daljšanja rokov dobave končnih izdelkov. V ta namen smo na podlagi teoretičnega znanja tvorili optimiziran model, ki predvideva takšne naročilne količine, ob katerih so skupni stroški zalog najnižji. Prav tako smo določili nivoje zalog, ki varujejo podjetje pred nezaloženostjo ter nivoje, pri katerih bi bilo najbolje sprožati nabavne akcije.
Keywords: zaloga, stroški, optimalna naročilna količina, optimizacija, nivo zalog
Published: 21.11.2014; Views: 838; Downloads: 72
.pdf Full text (2,57 MB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica