| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 38
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
2.
Konstitucionalizem in rojstvo ameriške republike : diplomsko delo
Aljaž Selinšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava nastanek države in njene ideološke temelje, pri čemer se ustavi predvsem pri Thomasu Hobbesu, Johnu Locku in Jean-Jacquesu Rousseauju, z namenom, da analizira njihov odgovor na vprašanje, kako nastane država. Nadalje se ukvarja s pojmom konstitucionalizma, ki ga namerava raziskati, zraven tega pa skuša utemeljiti namen ustave v državi. Poglavitni del naloge obsega prikaz razvoja ameriških kolonistov do oblikovanja neodvisne države. Podrobneje razloži vzroke, potek in razloge za ameriško revolucijo, natančneje pa želi ovrednotiti pomen same revolucije za nadaljnji politični razvoj. Tako ameriški kot tudi drugi. S prikazom težavnega položaja, v katerem se je znašla novonastala demokratična republika tik po »osvoboditvi«, osvetli politično zadrego, v kateri so se znašli t.i. očetje demokracije.
Keywords: zgodovina, filozofija, konstitucionalizem, ZDA, država, družbena pogodba, ustava, revolucija, kongres, deklaracija, neodvisnost, diplomska dela
Published: 29.08.2009; Views: 3333; Downloads: 539
.pdf Full text (1,16 MB)

3.
Neodvisnost Kosova - politično-varnostni vidik : diplomsko delo
Goran Hari, 2009, undergraduate thesis

Keywords: Kosovo, neodvisnost, varnost, diplomske naloge
Published: 31.08.2009; Views: 2755; Downloads: 351
.pdf Full text (536,47 KB)

4.
5.
KAKO ZAGOTOVITI NEODVISNOST NOTRANJEGA REVIZORJA NA PRIMERU IZBRANIH PODJETIJ?
Maja Kosjek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Notranji revizor se mora zavedati pommbnosti svoje neodvisnosti. Četudi se zgodi, da revizor podleže določenim pritiskom v podjetju, ter ogrozi svojo neodvisnost ima na voljo različne dejavnike, ki mu lahko pomagajo pri ponovni vzpostavitvi njegove neodvisnosti.
Keywords: Notranje revidiranje, etika notranjega revizorja, neodvisnost notranjega revizorja, organizacije za zagotavljanje neodvisnosti notranjega revizorja, dejavniki za zagotavljanje neodvisnosti notranjega revizorja.
Published: 15.10.2010; Views: 1779; Downloads: 140
.pdf Full text (553,50 KB)

6.
ETIKA IN ETIČNOST REVIZORJEV
Barbara Sivec, 2010, final seminar paper

Abstract: Delo diplomskega seminarja predstavlja osnovne pojme s področja etike in pomena etičnega delovanja revizorjev. Etično delovanje revizorjev je pomembno predvsem zaradi zaupanja javnosti v revizorski poklic, zato morajo revizorji s svojim ravnanjem in delovanjem stalno potrjevati, da so vredni zaupanja. Pri revidiranju so jim v pomoč pravne in strokovne podlage za etično delovanje, kot so kodeksi poklicne etike in Mednarodni revizijski standardi. Za nadzor nad njihovim delom skrbijo razne inštitucije, v Sloveniji sta to Agencija za javni nadzor nad revidiranjem in Slovenski inštitut za revizijo. Obravnavano je tudi vprašanje učinkovitosti zakonodajnih rešitev v zvezi z zagotavljanjem etičnega delovanja revizorjev. S spremembami zakonodaje, ki so se zgodile po vsem svetu, je doseženo poenotenje pravil v reviziji in tudi večja učinkovitost dela. Še vedno pa ostajajo etični problemi pri uresničevanju revizijskih pravil v praksi, ki so težje rešljivi. Včasih zakoni in pravila niso dovolj, ko pride do nejasnosti in dilem glede etičnega delovanja. Revizor je pri svojem delu večkrat postavljen v težke situacije in se mora sam znajti ter poiskati izhod. Pri vsem tem je seveda zelo pomembno, da se drži vseh revizijskih načel in pravil ter ravna v skladu z etičnimi smernicami.
Keywords: etika, kodeksi poklicne etike, revizor, etičnost delovanja revizorjev, IFAC, ISQC 1, MSR, nadzor nad revizijsko stroko, neodvisnost revizorjev
Published: 05.01.2011; Views: 1616; Downloads: 179
.pdf Full text (286,52 KB)

7.
PREDLOGI SPREMEMB KODEKSA POKLICNE ETIKE NOTRANJEGA REVIZORJA
Nina Tuš, 2010, final seminar paper

Abstract: Danes ima vsak uglednejši poklic svoj kodeks poklicne etike. Tako ima svoj kodeks tudi poklic notranjega revizorja. Ta jim služi kot vodilo pri opravljanju nalog revidiranja v smislu zapovedovanja kaj je prav in kaj narobe. V poslovnem svetu so nastali in še nastajajo razni računovodski škandali, ki jih kodeks kot ga poznamo sedaj, ni predvideval. Kodeks poklicne etike notranjega revizorja potrebuje spremembe in dopolnitve predvsem na področju prilagodljivosti. Načela, ki se nanašajo na strokovnost, neodvisnost in določila, ki se nanašajo na kršitve kodeksa bi potrebovala spremembe in dopolnitve v smislu večje prilagodljivosti na spreminjajoče se razmere v poslovnem svetu. Kodeks pri nas ni spoštovan v tolikšni meri kot bi moral biti. Da bi revizorji vsa načela lažje spoštovali, bi jih bilo potrebno malo spremeniti. Nekatera načela potrebujejo le majhne dopolnitve ali spremembe, nekatera pa so potrebna temeljite prenove.
Keywords: Notranji revizor, kodeks poklicne etike, neodvisnost, strokovnost, računovodski škandali.
Published: 03.12.2010; Views: 1523; Downloads: 132
.pdf Full text (479,55 KB)

8.
RAZISKOVANJE MOTIVACIJSKIH FAKTORJEV ŠTUDENTSKEGA DELA V SLOVENIJI
Nataša Rupnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga se ukvarja z raziskovanjem motivacijskih faktorjev študentskega dela v Sloveniji, natančneje na Filozofski fakulteti v Mariboru. Z metodo ankete je bilo preverjenih pet hipotez, ki se nanašajo na stopnjo pomembnosti posameznih motivov za študentsko delo, njihovo medsebojno povezanost, vpliv nekaterih drugih dejavnikov in posledice študentskega dela. Izkazalo se je, da je zaslužek od študentskega dela za našo populacijo predvsem sredstvo za finančno neodvisnost od staršev in lagodno življenje. Kot pomemben motiv se ob tem pojavlja tudi oblikovanje izhodišč za redno zaposlitev. Proti pričakovanjem se je izkazalo, da družbeno-ekonomski položaj študentov ne vpliva na stopnjo njihovega zanimanja za opravljanje del preko študentskega servisa, prav tako pa tudi ni povezan z njihovim zanimanjem za pridobitev boljših izhodišč za redno zaposlitev preko študentskega dela. Zanimivo je tudi, da obseg dela preko študentskega servisa ni statistično povezan z uspešnostjo pri študiju. Navedene ugotovitve kažejo na spremembo trenda na področju študentskega dela, ki sovpada s spremembami v višje-/visoko-šolskem in univerzitetnem izobraževanju. In sicer, temeljna motiva za študentsko delo nista več pridobivanje delovnih izkušenj s področja študija in sredstev, potrebnih za lažje financiranje študija (takšen je bi namreč prvotni namen študentskega dela). Ker je temu tako, želi vlada študentsko delo v prvi vrsti omejiti z Zakonom o malem delu, v drugi pa z Bolonjsko reformo.
Keywords: študentsko delo, motivacijski faktorji: sredstva za preživetje in financiranje študija, možnost lagodnega življenja, finančna neodvisnost od staršev, pridobivanje delovnih izkušenj, socialno mreženje, stik s potencialnimi delodajalci, gradnja osebnega delovnega profila; študentje Filozofske fakultete v Mariboru.
Published: 10.11.2010; Views: 2552; Downloads: 159
.pdf Full text (411,38 KB)

9.
PERCEPCIJA INDIJE V SLOVENSKEM TISKU MED LETI 1918 IN 1945
Monika Čuš, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Po poročanju katoliškega narodnega Slovenca in liberalnega Slovenskega naroda je bilo dogajanje v Indiji, v obdobju med letoma 1918 in 1945, zaznamovano z mnogimi tako političnimi kot družbenimi prelomnicami, kar dokazuje tudi proučena in uporabljena literatura. Najpomembnejša osebnost, ki je zaznamovala indijsko zgodovino in si prizadevala za osvoboditev Indije izpod Britanskega imperija, je bil Mahatma Gandhi. S svojo teorijo nenasilja in pasivnega odpora je presenetil Veliko Britanijo in ves svet. Njegove metode so temeljile na samožrtvovanju samih Indijcev, katere je učil, da proti sovražniku ne smejo nastopati z orožjem, ampak se lahko uprejo na nenasilne načine. Ideje nacionalističnega gibanja, ki ga je vodil, so uresničevali preko Indijskega narodnega kongresa. Indijo so v tem obdobju pretresali tudi nenehni spori med pripadniki hindujske in muslimanske vere. Razprtije so se pojavljale še znotraj družbe med Indijci samimi, saj je kastni sistem prepovedoval stike med njimi. Poseben vpliv na tamkaj živeče prebivalstvo so imeli evropski misijonarji, ki so dosegali velike uspehe pri spreobračanju ljudi v katoliško vero. Gospodarsko je bila Indija bogata s številnimi rudami. Njena pestrost se je kazala tudi v številnih običajih ljudi, ki so izvirali iz daljne preteklosti. Nekatere navade so na družbo vplivale tudi v negativnem smislu, saj je čas narekoval prilagajanje novemu načinu življenja in dela, kar je bilo med Indijci velikokrat prezrto. Med časnikoma v poročanju o novicah ni bilo velikih razlik, le, da je Slovenec poročal še o misijonarstvu, ki se je v 20. stoletju v Indiji vse bolj širilo.
Keywords: Mahatma Gandhi, narodno gibanje za neodvisnost Indije, Indijski narodni kongres, pasivni odpor, britanski imperij, kastni sistem, lakota
Published: 15.12.2010; Views: 1998; Downloads: 156
.pdf Full text (3,80 MB)

10.
Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica